Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz. 6

*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505- dziewczynka Nadia
10.01 lipunia- dziewczynka
14.01 anula83 - dziewczynka Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka Ula
17.01 Justyna47- dziewczynka Alicja
18.01 Eweliina- dziewczynka Lena
19.01 karolinkaku
29.01.- kas_44
szfetka
margola13

*** LUTY ***

02.02 Toldinka - synek Jaś
03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka
05.02 Monia Er - córka Laura
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Stary wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-5-t422961,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz. 6

Ja tez nie jestem jeszcze gotowa..ale wczoraj moja mama się mnie pyta czy się boje, a ja w sumie się nie boje bo już wiem, że będzie i tak bolało i tak:) jedynie się boje o tych moich chłopaków jak oni sobie poradzą, bo mój synek nigdy beze mnie jeszcze nie nocował nigdzie...no ale będą usieli sobie poradzić.

Ja co prawda z zakupów chyba już wszystko mam ale spakuje się po 12 jak mąż wróci jeszcze nie wiem w co bo ostatnio torba okazała się za mała może walizka nie wiem sama kurcze do tego ojemnik na krew pępowinową też nie jest mały ehh. szpital to od początku wiem, że wejherowo.
Ale najgorsze, że też nie wiemy jeszcze co z imieniem...niby zarzekałam się, że jak będzie córa to tym razem ja postwie na swoim ale sama nie wiem jak bym chciała ją nazwać choć propozycje męża są fajne i pewnie znowu stanie na jego ehh:)

Współczuje wizyty na IP.

Ja już mam 36 t.c. a najważniejsze decyzje nadal nie podjęte.
Nie wiem jak Mała będzie miała na imię, ani gdzie rodzę. Torba nie spakowana.

A w ogóle to ja nie posiadam czegoś takiego jak torba więc biorę:
1. plecak na porodówkę
2. walizka do szpitala - chociaż fasolka się nie zmieści...
3. plecak na wyjście

Teraz tylko trzeba to spakować :)
Przyznajcie się kto już gotowy ?

Karolinkaku, dobrze, ze to nic poważnego... Wow, właśnie patrzę, że masz termin 10 dni przede mną. W środę na badaniu wyszło, ze mój synuś wazy 1800 ... Ładna różnica:P Ale lepiej dla własnego-naszego zdrowia nie bede sie filmować, ze to za mało:-)

a ja dzisiaj pojechalam na izbe bo odnocy trzymal mnie bol jak przed okresem i nawet po nospie, ale naszczescie ktg nie wykazalo zadnych skurczy wiec to najwazniejsze. Za to moj syn wazy 2750g ... wiec niezle

Witajcie w nowym..:)a my mamy problem, nasza córa ciągle bezimienna..:)faktycznie czas pedzi jak oszalaly, nim się obejrzymy bedzie po swietach i zacznie sie rozpakowywanie:)dzis po raz pierwszy snil mi sie porod..znacz szpital itd

redlaw-weż tam męża nie strasz i nie szalej;) ale wiem co czujesz, ja wczoraj zaprosiłam brata z bratową i bratanicą na Andrzejkową kolacje i wieczór gier i zabaw i tak się narobiłam wcześniej przy garach, że potem ledwo się mogłam ruszać bo mnie kręgosłup bolał, eh my kobiety

to obydwie dziewczyny z grudnia juz urodziły? o kurcze! mam nadzieję, że my chociaż do Świąt dotrwamy- Jadzia no właśnie, jakbym miała mieć 2 tyg pred terminem to też bym koło Świąt rodziła- heh niezły Prezent pod choinkę:)

aaa z tymi prezentami i urodzinami to mi się przypmniało, że moja mama ma imieniny w Wigilię, które obchodzi tak nawet bardziej niż urodziny- taki zwyczaj u nas w rodzinie i zawsze dostaje od nas dwa prezenty, jeden pod choinkę a drugi w pierwszym dniu Świąt jak robi obiad imieninowy:) więc zawsze tę kwestię można tak sobie rozwiązać:)

witamy mamuśkę Anię:) co do wózka to my kupiliśmy Hartana, narazie stoi w przedpokoju więc za wiele wypowiedzieć się nie mogę- ale jest zwrotny bo już go trochę prowadziłam gdy była próba generalna zapakowania go do auta ( a do naszej hali garażowej jest dość wąskie wjeście)- mieści się do bagażnika mojej Kii Ceed:), ma regulowaną i przekładaną rączkę, cicho składającą się budkę, dwa hamulce-w tym jeden ręczny, szybko się go składa, ma głęboką gondolę i myślę, że jest porządnie wykonany, materiały, z któego jest zrobiony wyglądają na dobre no i co było dla mnie najważniejsze ma dobrą amortyzacje w kołach- specjalnie sobie pojedzilam po krawężniku żeby zobaczyć jak to wygląda- choć nie wiem jak to będzie z obciążeniem:)- ale to będe mogła faktycznie ocenić po jakimś czasie jego pełnego użytkowania, spacerówkę mamy nakładaną na ten sam stelarz tez z Hartana , spacerówka wydaje sie mieć dobrze wyprofilowane siedzisko a fotelik Maxi Cossi z adapterami, bo taki nam polecono jako najlepszy i wkońcu na niego się zdecydowaliśmy

Jadzia proszę bardzo :) ja ta baze chcialam miec juz przy Filipie ale wtedy zabraklo kasy, natomiast teraz nam sie trafila okazja i odrazu kupilismy a bylam dopiero w czwartym miesiacu ciazy.

ja mam wozek Tako warrior po pierwszym dziecku, bylam z niego bardzo zadowolona bo gpndola duza a spacerowka potem dobrze zabezpiecza dziecko (w sensie zima). Ale jest ciezki.

teraz rozglądam sie za dostawką dla starszaka ale odkupie uzywana.
a! jesli chodzi o laktator to ja przy fifim mialam medele elekt. (dostalam go) a bylam jego czwarta uzytkowniczka i dokupilam tylko te koncowki i dzialal bez problemu dopoki mi nie spadl wiec uwazam ze spokojnie tez mozna uzywany odkupic - zreszta własnie poszukuje.

Karolina - współczuję, już tak mało czasu zostało, a tu jeszcze nie wiecie co i jak... Trzymam kciuki żebyście zdążyli ze wszystkim!!!

Ja dziś padam już ze zmęczenia - właśnie wzięło mnie na szorowanie wszystkiego co mi wpadło w ręce, łącznie z odkamienianiem pralki, czajnika i czego jeszcze się dało, wszystkie sprzęty w kuchni mi normalnie lśnią jak nowe :) tylko ja ledwo żyję... Mam nadzieję, że mi opary od tych wszystkich specyfików nie zaszkodzą, bo w sumie dopiero mi to później do głowy przyszło ;)

Mój mąż się ze mnie śmieje, że jeszcze mu dziś urodzę z tego wszystkiego ;)

Cześć
Nie udzielam sie na tym forum, ale także jestem lutówką :) Termin mam na 8.02.
Chciałam was podpytać jakie wybrałyscie wózki. Mam taki mętlik, że sama nie wiem, który chcę. Może któraś z was mnie natchnie :)

2 mamuśki grudniowe urodziły sporo przed terminem.

Jakbym urodziła 2 tygodnie przed terminem to by była wigilia, o Boże co za perspektywa!

Ja też mam odrosty na pół głowy, ale postanowiłam sobie, że w ciąży nie będę farbowac i chyba uda mi sie wytrwac w tym postanowieniu, na chrzciny zaszaleję z kolorkiem :) u mnie też mała już tak nie kopie intensywnie odkąd jest odwrócona główką w dół, też się rozpycha, najczęściej wypina d*pkę, stópki i kolanka i czuję jak kręci główką :) mary my też planujemy złożyc łóżeczko miesiąc przed terminem i mój też nie może już się doczekac ;)

Karolinka dzięki za info o tej bazie. Myślałam, że w kwesti fotelików zjadłam już wszystkie rozumy a tu proszę!

Bardzo się cieszę bo przy setnym wypinaniu fotelika chyba bym się wściekła. Kupię go ale dopiero w styczniu bo teraz nie ma opcji, żeby zmieścić się w budżecie.
Dodatkowo ułatwiam sobie życie śpiworkiem do kompletu. Suuuper sprawa!

Co do farbowania to w pierwszej ciąży nie farbowałam, bo lekarka mówiła, że jak tyle wytrzymałam to już mogę wytrzymać do końca. I to okazało się błędem.

Jak po 3 miesiącach po porodzie poszłam do fryzjera, to małą darła się za drzwiami przez 3 godziny, ja byłam cała mokra z nerwów, a farba nie chciała "brać". Co by nie mówić z pólmetrowymi odrostami nikt nie wygląda i nie czuje się dobrze.

Gabolek- to mąż Cię jeszcze nie pozna:D
mój się śmieje, że miał ju 3 żony- bo ja miałam już wszystkie możliwe kolory na głwie przez okres naszego małżeństwa;)

oj tak- jak ja patrzę na swój suwaczek teraz to zaczynam być lekko przyerażona, że to tak mało czasu zostało z drugiej strony czuję ekscytację jak przed pierwsza randką prawie (ha! i to randką w ciemno:))

u mnie tak jak u lipuni- młody odwrócony głowa w dól, ale chyba tak po przekątnej bo d*pinką się ciśnie na żołądek i stopami i kolanem to tak wali mi pod prawą stronę żeber, że mnie prostuje czasem, ta stopa co jakiś czas mu wyskakuje na moim brzuchu- śmiesnie to wygląda, jak taka gulka nagle mi wyskoczy:) i też tak się rozpycha tak, że mój brzuch co jakiś czas się rozciąga nagle we wszystkie strony świata

aaa- musze się pochwalić- mój maż właśnie został bohaterem swojego domu- złożył łożeczko i komodę kompielową i wkońcu wywalił wszlekie kartony z pokoju naszego syna- nareszczcie ten pokój przestał przypominać magazyn w tesco:)

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No moja mala sie uspokoila z kopniakami odkąd się obróciła główką w dół teraz tylko się rozpycha mega i napiera pod żebra i po bokach, że czasem boli, ale już takich mega kopniaków nie ma jak były.

No ja mam swoje włosy prawie czarne (bardzo ciemny brąz ) a farbuje na blond i tak mnie już demerwuje ten odrost na pół głowy ...
chyba zapytam ginekologa jak będę teraz w tygodniu na kontroli i jak da zielone swiatło to przed powrotem meza będę już blondynka :)
No dziewczyny niektórym to już malutko zostało ...
Ja jakoś jeszcze mi się wydaje ze do lutego to taaaaaaaaaaaaaaaaak daleko.... tylko coraz mocniej zaokrąglony brzuszek zaczyna mi przypominać , że to jakby coraz bliżej ....
na razie to mały ma jeszcze mnóstwo miejsca bo straszliwie kopie ... Wasze pociechy też Wam tak dają popalić ?? :)

kurcze suwaczek mi się pospuł... teraz się połapałam:)

image

obecna!:)

dzięki za wszelkie wskazówki dco do izofixa- teraz już wiem czemu w instrukcji samochodowej nie ma nic o tej bazie- bo oni pewnie pisali tak ogólnie o fotelikach a nie tych pierwszych małych- nosidełkach, które tak jak piszecie montuje się na tę bazę, mm może pomyślimy nad tą używaną, bo ja lubię sobie życie ulatwiać no i jak mam teraz w nowym aucie izofixa to mogę go wykorzystać już teraz, z pewnością fajniej się to zdjemuje kliknięciem niż szarpaniem pasami ale to zobaczymy wtedy bo jeszcze ten laktator chcę w tym miesiącu kupić

a co do włosów ja farbuję od samego początku- nie cierpię mieć odrostów mam rozjaśniane włosy na taki miodowy blond, fryzjerka używa tez jakiś specjalnych dla mnie farb, jakies chyba wloskiej firmy, ale kurcze co to za nazwa to nie wiem...

paznokcie też sobie robię, bo lubię miec zrobione- tylko jak mam hybrydowe to mi nie zmywa tym płynem śmierdzącym, bo to ponoć jest toksyczne tylko spiłowuje i nakłada nowy lakier hybrydowy- jak tak dopytałam o te inne żele i akryle to twierdziła, że ponoć bardziej trujące są spaliny samochodwe, które wdychamy, ale nie ryzykowałam mimo wszystko i robię tylko sobie tę hybrydę

image

Melduję się :) Co do farbowania włosów to ja farbowałam i to nawet w 2 m ciąży- tyle tylko,że farbą z apteki dla alergików, bez parabenów i amoniaku.Teraz farbuję włosy farbą ale bez amoniaku.
Coraz częściej myślę o porodzie-mam nadzieję,że będzie miejsce dla mnie w szpitalu i nie odeślą mnie do innego.Tyle się nasłuchałam o wcześniakach- mam nadzieję,że urodzę o czasie.
Pozdrawiam mamusie:)

image

Karolinka to ja Ci wspolczuje zycia w takiej niepewnosci ale moz etez byc tak, ze zanim mąż znajdzie lokum to nie zdarzysz już do niego dojechac. No ale oby wszystko się dobrze ułożyło. Kuruj się tam bo gorączka to nic dobrego.

Moja sąsiadka w lutym zachorowala i dostała gorączki i pojechala do szpitala bo się źle czuła, a okazało się ze juz rodzi nawet o tym nie wiedziała.

Juz druga grudniowa mamusia urodzila niezle już się boje hehe.
A 36tydzień to się chyba kwalifikuje jeszcze jako wcześniak, dopiero 37 i ponad jest donoszona ciąża. Ze mną po porodzie leżała kobietka 3 dziecko to właśnie w 37tyg to jej maly ważył tyle co mój i wszystko było ok.

Ja też ;) Włosó nie powinno farbowac sie do 3 msc ciązy , ale z doświadczenia wiem ( zawód fryzjer) ze farby bez amoniakowe nie szkoda ani Tobie ani maluchowi :)
Wiec spokojnie naloz farbe na odrosty :D
Mi zxdarzylo sie w październiku dwa razy farbowac ( nie wyszlo to co planowalam )

Inne tematy z forum

Adwokat- rozwód- podział majatku (63 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...