Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz. 6

*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505- dziewczynka Nadia
10.01 lipunia- dziewczynka
14.01 anula83 - dziewczynka Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka Ula
17.01 Justyna47- dziewczynka Alicja
18.01 Eweliina- dziewczynka Lena
19.01 karolinkaku
29.01.- kas_44
szfetka
margola13

*** LUTY ***

02.02 Toldinka - synek Jaś
03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka
05.02 Monia Er - córka Laura
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Stary wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-5-t422961,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz. 6

karolinkaku to zyczę powodzenia- czyli maleństwo narodzi sie po za granicami kraju:) A dlaczego bralas nospę- tez miewałas twardy brzuch?Mam nadzieje,że 30 tydzien to nie za wczesnie na takie akcje

Krolinkaku to troche ekstremalnie oby wszystko przebiegło pomyślnie:)

dziewczyny ja jeszcze musze sie przeprowadzic do niemiec :P taki mam sport ekstremalny przed porodem.... tzn przeprowadzke ogarnia maz ze szwagrem a ja musze dojechac (wyjezdzamy w drugi dzien swiat)w dwupaku i szybko pojsc tam do szpitala zeby sie zameldowac do porodu.

mi lekarz w szpitalu i moj tak samo powiedzial ze mozna do 6 tabl nospy na dobe, ale naszczescie poki co po dwoch mi przechodzi.

O Jadzia to już duże Twoje maleństwo ja idę w pt i zobaczymy co powie ale pewnie, że nic się nie dzieje choć moje samopoczucie marne to i tak wolałabym urodzić po świętach albo zaraz na początku roku tylko kto wie kiedy ta moja panna będzie chciała wyjść:))

mnie czeka jeszcze kupno tego wózka i porządne sprzątanko.
Co do rajstopek to też się nad tym zastanawiałam jak takiemu maleństwu je ubrać bo mój syb miał z 4-5mscy jak pierwszy raz miał ubrane. Pamiętam jaki był ryk przy ubiernaniu do domu tylko spodenek body i skarpet a co dopiero tylu warstw już się boję:))

co do nospy to nie wiem nigdy nie brałam.

dziewczyny od ktorego tygodnia i czy łykałycie nospę? Bylam dzisiaj u lekarza i powiedziałam,ze często mam twardy brzuch.Doktor kazał brać nospę 3 razy dziennie.Mam też łykać magnez, i kontrolować cisnienie.

bo wiecie...to musi byc wygodnie przede wszystkim. a wygoda=pajac:) kto zrozumie ciezarna lepiej niz inna ciezarna? ja od wczoraj ostro poleguje i jest lepiej. szkoda, ze nasz dwulaek nie rozumie, z kazde moje podniesieni sie z fotela/lozka=napiecie miesni=bol:)

Kolejna wizyta za mną. Mała waży ok. 3800. Szyjka zamknięta. Jest szansa, że na Święta jeszcze nie będę miała diety matki karmiącej :)

Piegoosek, masz rację...też się zastanawiałam jak z tymi rajstopkami, bo z tego co pamiętam, to malutkiej dość późno zaczęłam jej kupować i nakładać, a co dopiero noworodkowi :-) popieram!

co do bóli i dobrego porównania Demonix, to nikt mnie tak nie rozumie jak Wy :) mam identycznie, ha!

my wiercimy, wierci mąż ;-) i wymieniamy karnisz w sypialni właśnie :)

Piegoosek, wiem, że to dziwnie zabrzmi, ale jakbym słyszała swojego męża "zapomnij o rajstopkach". Śmiał się ze mnie, ze możemy się założyć, ze nawet nie będę chciała próbować ich ubrać takiemu trzydniowemu dzidziusiowi... Haha. Ja juz sie wyleczyłam z tego, ze kupie je na wyjscie. postanowiłam wybrac opcję: pajac+ ciepły pajac, albo body + ciepły pajac+ skarpetki, ewentualnie body+pajac+ ciepły pajac. Na deser oczywiście kombinezonik, pieluszka na buzke, czapeczka i kocyk. Damy rade:-)

co do ubierania malucha - zapomnijcie o rajstopkach dziewczyny, nie wyobrazam sobie ubierac takiemu maluchowi rajstopki ;) moje dzieci ze stycznia, wiec proponuje to, co sie u nas sprawdzilo, a zima byla tega wtedy ;) choc w szpitalu bylo tak goraco, ze nie mozna bylo wytrzymac, wiec i moje odczucia pewnie byly inne, ale maz mnie skutecznie korygowal ;)
1. kaftanik/bodziak z dlugim badz z krotkim rekawkiem
2. pajac bawelniany
3. na to pajac welurowy
3a. gdyby bylo zimno zalozylabym skarpetki
4. i na wierzch kombinezonik z raczkami i nozkami, bez zadnych bucikow itp.
mozna przeciez przykryc kocykiem itp.
na przejscie ze szpitala do auta, na twarz proponuje sie pieluszke tetrowa, tak, zeby maluch mial miejsce na oddychanie, pieluszka chroni przed wiatrem/zimnem/mrozem, ale i wirusami - przeciez to jeszcze takie malenstwo;
i miejcie tez na uwadze, ze "topi sie" w foteliku samochodowym ;) dla mnie to byl szok, jak chcialam zapiac maluchy, a one takie male byly.. no, moze moje byly mniejsze, ale w koncu nie az tak ;)

dziewczyny, czy wiecie czy na Klinicznej potrzebny rozek dla dziecka? jak rodzilam 6 lat temu, wszystko dla dziecka dawali, teraz chyba juz nic, prawda? i cos do kapieli? maja szpitalne czy tez trzeba zabrac?

Mamuśki grudniowe ruszył z kopyta. Codziennie nowe dzieciaki się rodzą! :D
Jeszcze 15 dni i będziemy mieli dzieci o rok starsze :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ooo ja ez tak juz mam wczoraj za duzo zrobilam nie bylam wstanie juz stac. Wydaje mi sie ze od wysilku mam lekkie skurcze. Musze przystopowac.

Naszczescie mieszkanie odswiezone i pokoje wymalowane:) kolyska zlozona bo chialam spr czy wszystko jest i jak sie okazalo brak pare srub i jeden bok byl schowany, naszczescie juz stoi:) teraz czeka zakup lozeczka wanienki itp.

A z soboty na niedziele mialam jakis koszmar wymioty rozwolnienie a w nocy co dwie godz skurcze lydek i piszczela on by najgorszy :( maz co chwile musial mi masowac nogi a mi lzy splywaly juz baku sily i bolu i zmeczenia.

demonix, uspokoilas mnie zdecydowanie. bo tez mam wrazeni, ze mala zacznie mi łapa machac albo wogole calkiem sie wysunie. i tez ograniczam pozycje stojac do minimum. w poprzedniej ciazy bylo to jakos pozniej, tak mi sie cos zdaje. i nie z takim natezeniem. stad moj niepokoj:)dzieki

Hej no to juz wiecie ze wyladowalam na zaspie bo zaczelo to sie w sumie od poniedzialku mialam skurcze co dwa dnipotem zaczal bolec mnie pecherz no i w czwartek zrobilam ten glupi mocz w piatek bole sie sie nasilily i ostanowilam pojechac na zaspe okazalo sie ze mam skurcze, i rozwarcie na palec i cos ze mnie wycieka ale nie wiem czy to sa wody bo to sa zielono/zolte dzisiaj sie dowiem cos wiecej bo mozliwe ze bedzie ordynator i on podejmuje decyzje ...jak cos bede wiedziec dam znac :)

Parcie na cały "dół" mam gdzieś od końca 7 miesiąca ale na szczęście nic poważnego się nie dzieje, obiady zazwyczaj robię na siedząco, nawet zmywarkę rozładowuję siedząc na młodego stołeczku :-) czasami mam wrażenie, że mi synek zacznie machać łapką między nogami he he... no ale jakby nie patrzeć to już III trymestr więc organizm przygotowuję się do finału.

Lipunia może córa chcę się załapać na świąteczny prezent i już się szykuję do wyjścia :-)
Ja już się nie mogę doczekać porodu, przygotowana psychicznie jestem tylko młody niech tam do końca się wykształci i mogę przeć :-) i na dzień dzisiejszy stwierdzam żadnej ciąży więcej ( choć zawsze marzyła mi się trójka ale już mam dość )
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

witajcie, faktycznie, szybko zblizamy sie do terminow rozwiazań....
ja laktator mam w domu, jak bedzie potzreba maz dowiezie. mleko tez dokupimy; w szpitalu daja bez zadnych problemow. ja z malym mialam taki film na karmienie piersia, a potem przez zoltaczki, zapalenie piersi itd byl dokarmiany i zyje. wiec teraz nie zarzekam sie; cora bedzie karmiona w zaleznosci od sytuacji (jesli np. bedzie za malo przybierac i beda nas trzymac w szpitalu nie bede sie wachac).
ja dopiero poczatek 8 m-ca. pora pomyslec o praniu itd...
powiezdcie mi, czy wy tez czujecie takie konkretne parcie na pochwe, miednice i caly ,,dół'', bo zaczelam sie nakrecac, ze to troche za wczesnie na az tak natezone bole...szczegolnie, ze nic nie mam:(

u mnie z tym karmieniem też było mega ciężko zwłaszcza początki, a potem te bobudki i mały pił z piersi do 8msca ale potem się poddałam bo chodziłam na rzęsach tak często się budził w nocy na cyca i teraz zastanawiam się jak to będzie ale raczej się nastawiam, że karmienie piersią, laktator też już sprawdzony ale i tak się zastanawiałam nad tym mlekiem. Tylko tak jak piszecie w sumie przy drugim powinno być już łatwiej.
bezsmoczkowy nasz synek był do 8msca potem moja mama go nauczyła co to smoczek he ale szczęście był używany sporadycznie i po kolejnych 8mscach definitywnie zabrany nawet bez większego płaczu:)

ja podobnie jak Jadzia, nie kupowałam mleka, moja mała nigdy go nie spróbowała i jakoś też się wychowała bezsmoczkowo.

choć zgadzam się, nie było chwilami łatwo, ale nie dlatego że za wszelką cenę nie chcieliśmy, tylko jakoś tak pierś była priorytetowa i fundowana w każdej sytuacji do 13m.

Urodziła Izkha, która miała termin na 4 dni przede mną. WOW !
Na szczęście ja już jestem zwarta i gotowa (nie licząc psychik,i ale to może nigdy nie nastąpić).

W odpowiedzi na pytanie o mleko to ja oczywiście nie kupuje bo mam zamiar karmić naturalnie a i jest mi o tyle łatwiej, że to drugie dziecko i żaden kryzys czy nawał mi nie straszny - laktator moim najlepszym przyjacielem ;)
Moja córka jest wykarmiona bezbutelkowo i bezsmoczkowo, a naprawdę dała mi popalić więc drugie już raczej nie zaskoczy. Cokolwiek by się nie działo wiem, że sobie poradzę :)

Ciekawe co tam u Madzi86 - po porodzie, czy jeszcze nie ?

Inne tematy z forum

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...

pierwsza randka (15 odpowiedzi)

Witajcie.Umówiłam sie na sobote na pierwsza randke z super facetem, strasznie mi na nim...

Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz? (34 odpowiedzi)

Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie?...