Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.8

Nadal nie ma żadnej styczniowej mamusi!
Może teraz się rozkręci ?

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

Dwupaki:

*** GRUDZIEŃ ***

31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505- dziewczynka Nadia
10.01 lipunia- dziewczynka
14.01 anula83 - dziewczynka Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka Ula
17.01 Justyna47- dziewczynka Alicja
18.01 Eweliina- dziewczynka Lena
19.01 karolinkaku-chłopiec Mateusz
29.01.- kas_44 - chłopiec Mikołaj
szfetka
margola13

*** LUTY ***

02.02 Toldinka - synek Jaś
03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka Weronika
03.02 Gabolek - synek Franek
05.02 Monia Er - córka Laura
06.02 monik76r - dziewczynka
08.02 Aleafera
08.02 Ola- synuś
09.02 Tola - chłopiec
11.02.calineczkao2 - synek
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
23.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Może Kostka i Matylda się odezwą ?

Stary wątek. http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-7-t434836,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.8

Ja prałam wszystko. Jestem na tyle szalona, że zdjęłam też wnętrze wózka wyprałam i wyprasowałam (da się!) :D

Dziś już mi odbija ostro. Zrobiłam porządki w szafkach w pokoju i w łazience.Uporządkowałam apteczkę i nie wiem co jeszcze mam wymyślić. Męża też zagoniłam do roboty. Wicie gniazda osiągnęło jakiś niebezpieczny poziom. ;P
Jutro termin.

piegoosek wszystkiego najlepszego dla Twoich bliźniaków- bo z tego co widzę miały wczoraj urodzinki:)

image

image

Mary 25 wszystkiego dobrego niech Franio wraca do formy.
Ja nadal męczę się z przeziębieniem- ale jest trochę lepiej.
Dzisiaj prałam pościel Jasia:)Tyle leże w łóżku a brzuch i tak twardy:(

image

image

Hej dziewczeta! tez jestem zwarta i gotowa, bo mnie Toldinka lekarz kilka tyg. temu wystraszyl, ze malaza mala, ze malo wod i kto wie co bedzie! Wczoraj bylam u gina, mala nabrala cialka, wod super, szyjka dluga, zamknieta i nic nie wskazuje na to, ze cokolwiek wydarzy sie przed terminem :) ale tez wtedy dostalam spida, zeby wszystko przygotowac :)
Ja akurat pralam wszytko, bo mialam wszystko po poprzednich dzieciach i jeszcze po kolejnych ;) wiec musialam wszytko poprac, bo niekiedy dlugo w workach lezakowalo.. ale poprzednim razem rowniez wszystko pralam. Na pewno wypierz to wszystko co moze miec kontakt z delikatna skora dziecka, czapeczke rowniez, moze tylko kombinezon sobie podaruj. Ale reczniki obowiazkowo! Ja pralam niektore rzeczy w 60st. ale te starsze reczniczki, pieluszki nawet gotowalam. Ale juz przescieradelka, posciele itp.w 60. Co do ubranek, to 40 kolorowe i 50 biale. Ale to tak samo jak nasze.
Ciekawe ktora nastepna? Moja kumpelka z 8 stycznia, urodzila 1-szego - wody odeszly, rozwarcia nie bylo, oksy nie pomogla, skonczylo sie cesarka!

ja prałam wszystko od pieluchy tetrowej, po pościel, ręcznik i ubranka zresztą tak zalecają na sr i położna środowiskowa bo podobno te rzeczy wszystkie są krochmalone i masa ludzi tego dotyka przed zakupem więc wolałam mieć czyściutkie. piorę w temp 60st z podwójnym płukaniem bo zazwyczaj są to jasne ubranka.
Przy pakowaniu mam oddzielone od moich rzeczy.

No w końcu i ja już prawie gotowa. Zakupy zrobione. Wózek zamówiony. Byłam wczoraj u lekarza na usg bo po tych chorobach to się trochę o tego Jaśka martwiłam. Wszystko jest ok, tylko mało wód płodowych. Ale w normie. Lekarka stwierdziła, że mogę urodzić wcześniej tj w 38 tygodniu. Więc się wzięliśmy ostro do roboty, bo oczywiście zakupy były nadal w planach :P

Mam pytanie do Was- czy prałyście wszystko? Kombinezonik i ciepłą czapeczkę też? A pieluszki tetrowe? I pościel? Ręczniczki? I w jakiej temperaturze? Z jednej strony wydaje mi się, że większosć warto wyprać, ale nie chcę przesadzić.

A jak pakujecie torbę to te rzeczy maluszka pakujecie w jakieś siatki czy zawijacie w pieluszkę?

Co do ciuszkow to ja tez mam ful,moja mam 'zwariowala' na tym punkcie i zasypuje nas ciuszkami.
Kurcze dziewczyny co jakis czas brzuch mi sie napina i mam delikatne skurcze,moze w koncu cos sie zacznie.Narazie czekam i trzymam kciuki zeby to bylo to.

Ja mam też tyle ubranek, że jeśli dostaniemy coś do rozmiaru 80 to się wkurzę :D

biedny mały Franio oby szybko wyszło na jaw czemu tyle śpi i nie chce jeść no ale może to tylko żółtaczka i jak minie to i on mocno zgłodnieje.

u nas cicho sza:(

ja jak Jadzia już dawno zwarta i gotowa i oby nikomu nie przyszło do głowy prezentować fury ubrań bo nie wiem gdzie je włożę:))

a i dziękuję oczywiście wszystkim za życzenia, super mieć taką grupę wsparcia:))))
trzymajcie kcuki jeszcze żeby Franio wyszedł z tego letargu i zaczął jeść normalnie i przybierać na wadze...

pozdrawiam:)

melduję się jedną reką bo drugą trzymam laktator i ściągam pokarm:)
mój śpiący rcerz zwany tez Frankiem kimono zaczął wkońcu kumać ze jak jest głodny to warto się obudzić.. w nocy co prawda nie zawsze mu to wyvhodzi ale jest poprawa... niestyty mu już dwa razy przez tę jego sennośc i słabe jedzene wyladowaliśy w szpitalu, pobrali próbki kału moczu i krwi i czekamy do poniedziałku na wyniki, żółtaczka schodzi powoli i mozlnie, Franek już miał tyle wkłóć w swoje małe ciałko, że pielęgniarki nie wiedzą już gdzie mu tę krew pobierać bo ma całe łapki w siniakach, wczoraj jak go cewnikowali to myślałam, że zacznę ryczeć razem z nim ale byłam dzielna i cały czas go tulił, szkoda mi tego dziecka, ale póki nie sprawdzimy i nie wykluczymy co tę senność i brak chęci do jedzenia może spowodować, to się nie uspokoimy

dziewczyny już 5 stycznia- do boju, rodzimy!:)

Gabolek ja uważam, że najlepszy jest plan A, tzn własne skurcze i poród SN. Ciało przyjmuje to najlepiej, masz pokarm i najmniej możliwych powikłań. Plan B to odejście wód a potem pojawienie się własnych skurczy, tu już gorzej bo na "sucho" rodzi się trudniej. A ja miałam plan C tj. odejście wód i jeszcze brak własnych skurczów.
Dostałam oxy, potem były skurcze mocniejsze i rodzenie na sucho. Ale to nie bylo takie złe bo przynajmniej szybko poszło. Gorzej, że później były pewne komplikacje spowodowane dużą wagą dziecka i podaniem oxy.
Na szczęście szybko i dobrze się skończyło więc jak znowu wystąpi plan C to nie będę panikować :D

Co do gotowości to już jestem bardzo dawno gotowa. Mam nadzieję, że już nikt mi ciuszków nie przyniesie. Wolałbym jakieś fajne zabaweczki odpowiednie do wieku albo pieluchy, chusteczki bo to się bardzo przyda. I żadnych misiów pluszowych, zbierających tylko kurz :P

Ja też ostatnio bardzo kiepsko sypiam, budzę się kilka razy w ciągu nocy. Czasami przyczyną są kurcze w nogach, czasami brzuch mi twardnieje a czasami nie ma ku temu żadnego konkretnego powodu a i tak nie śpię. No i te wycieczki do toalety.
Ja przy pierwszym porodzie też żadnych skurczy nie miałam, bo to była cesarka. Miałam za to już po zabiegu, bo ponoć przy CC jest tak, że one pojawiają się właśnie później, jak już organizm załapie, że jest po wszystkim.
Udało mi się w końcu zakupić szlafrok oraz kapcie i jak nic nie popsuje moich planów to jutro zrobię podejście do pakowania toreb.
Co do rzeczy dla dziecka to o dziwo też mam już wszystko. Plus z małej różnicy wieku między dziećmi jest na pewno taki, że tym razem wydałam naprawdę bardzo niewiele kasy, bo wszystko mamy po Cypisie - ubranka, kombinezony, wózek, kołyski, bujaki, maty, sterylizator, podgrzewacz ... W sumie to kupiłam tylko laktator, pieluchy i kilka ubranek, ale nie dlatego, że są potrzebne, bo w porównaniu z pierwszą ciążą mam ich chyba dwa razy tyle, tylko dlatego że nie mogłam się im oprzeć ;)

Ja od paru dni mam jakies male bole i brzuch sie napina ale caly czas nic wiecej sie nie dzieje.Ja mam stresa bo niewiem jak to jest miec skurcze juz w domu i chyba tez przez ten stres nie moge spac w nocy

Anula83 to jakieś pocieszenie, że może po oxy coś pójdzie le nadal mam nadz, że do tego czasu już będzie po pół nocy nie spałam łupie mnie w krzyżu jak diabli ale nic poza tym:( i teraz nie wiem czy to oznaka, że będzie się coś działo czy ze stresu he:) pewnie to drugie jednak bo krzyż daje mi sie we znaki juz jakiś czas niestety.

Moja tez nie spieszy sie na swiat,sprzatam,wchodze po schodach i nic.A z rozwarciem na jeden palec chodze juz miesiac,wizyte mam dopiero w czwartek zobaczymy czy cos sie zmienilo.Chyba ze juz sama wyjdzie.
Ja z pierwszym mialam wywolywany 9 dni po terminie,bo mialam rozwarcie na 2.5 palca ale gdyby nie lakarz to pielegniarka z IP polozylaby mnie na patologi.Szczerze to dobrze wspominam ten porod.Na porodowke mnie wzieli o 12,zero skurczy,po pierwszej oxy tez nic,dopiero po drugiej po 15 zaczely sie skurcze i o 18.30 juz urodzilam.

Gobolek nie martw się ja z małym też miałam bóle krzyżowe i bolało, że ja piernicze, ale moja kumpela jedna i druga w sumie zero takich bóli, a jak się skurcze zaczęły obie wiedziały kiedy i w sumie fakt ich porody były dość lekkie i krótkie i takich chyba każdemu trzeba życzyć.

a ja już schizuje na wywołanie i modlę się oby ta mała jednak sama chciała już wyjść na ten świat:)

ja już mam katar za sobą teraz tylko pozostało doleczyć nam małego i będziemy zdrowi:)
życzę zdrowia bo jak się jest chorym to masakra, a jak jeszcze trzeba się zajmować innym chorym to już w ogóle porażka bo czasem nie ma się na nic siły.

Ja to się w ogole boje bo ja już rodziłam raz tyle że Antoś był martwy i malutki bo 21tc a porod wywoływali 2 dni bo się chyba psychika tak broniła i teraz trochę schizuje , mi oksytocyny nie podawali tylko jakies tabletki i szczerze to te bole z kregoslupa to myslalam po prostu ze się moje zwyrodnienia powypadkowe odzywaja jakos tak mocniej bo może za długo leze w szpitalu na nie swoim lozku czy cos .... dlatego tak się podpytuje ...
To mnie trochę Jadzia uspokoilas ze nie każdy ma .... co prawda nie wiem czy to dobrze bo pewnie jak się ma to się szybciej rodzi ( oczywiście byle nie za szybko ) a przenosić bym chyba nie chciała już i tak mam prawie 20 kg do przodu i kregoslup mi się buntuje niemiłosiernie ....
Lipunia ja również trzymam kciuki żeby mała sama wyszła :)

U mnie pojedyncze skurcze chyba już od połowy ciąży, a teraz częstsze i silniejsze od 35 tygodnia. Lipunia to trzymam kciuki, żeby obyło się bez wywoływania ;)

tak, oksytocyna uświadamia, co to skurcze...

Inne tematy z forum

nnt. doradca kredytowy - warto czy nie? (21 odpowiedzi)

Zastanawiamy się z mężem nad kupnem własnego M i w sumie nie wiem od czego zacząć. Czy warto iść...

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...