Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.9

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

*** STYCZEŃ ***
07.01.13 (07.01.13) marzena505/ córcia Nadia/3180 g. 54 cm/Kliniczna SN
07.01.13 (17.01.13) Justyna47/córcia Alicja/ Redłowo
10.01.13 (19.01.13) karolinkaku/synek Mateusz/3820 g. 53 cm/Niemcy CC
10.01.13 (10.01.13) lipunia/córcia/3100 g 56 cm/ Wejherowo SN
11.01.13 (14.01.13) anula83/córcia/3470 g. 54cm/ Kliniczna
12.01.13 (17.01.13) redlaw /córcia Ula/3200 g. 55 cm/ SN Redłowo
14.01.13 (06.01.13) Jadzia3/córcia/4640 g. 61 cm/ Zaspa CC
14.01.13 (18.01.13) Ewelina/córcia Lena/ 3890 g. 51 cm/Kliniczna

Dwupaki:

*** STYCZEŃ ***

16.01 piegoosek - dziewczynka
29.01.- kas_44 - chłopiec Mikołaj

*** LUTY ***

02.02 Toldinka - synek Jaś
03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka Weronika
03.02 Gabolek - synek Franek
05.02 Monia Er - córka Laura
06.02 monik76r - dziewczynka
08.02 Aleafera
08.02 Ola- synuś
09.02 Tola - chłopiec
11.02.calineczkao2 - synek
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
23.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Stary wątek: http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-8-t437174,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.9

Kamcia ja to nawet nie wiem ile mam stopni w sypialni ale ogolnie mimo ze prawie nie grzeje to zawsze mam 23st czasem jak wietrze spadnie do 20.5-21 i potem znowu rosnie.takze u nas jest duzo optymalnie podobno to 21 a do spania nawet19. ale moja cora np cieplolubna po mamusi i jak spala w spiworkku to sie krecila i nie chciala spac a jak tylko spi opatulona na razie jeszcze w rozku i kocyku to spi ciagiem po 4-5h w nocy czasem 3 no ale w porownaniu do mojego syna to mega duzo:)
ubieram ja zazwyczaj w skarpetki body na krotki rekaw i pajac bawelniany tak mi ja ubrali w szpitalu i tak jej bylo dobrze wiec mysle ze to nie za cieplo, a na codzien welurowe pajace albo geterki i rajstopki plus jakies skarpetki itp. ale jak czegos nie wiesz nie boj sie pytac juz w szpitalu masz watpliwosci odnosnie przebierania myciia pepka pytaj sie poloznych laski nie robia ze podpowiedza jak nie jedna zmiana to druga masz prawo przeciez tego nie wiedziec w praktyce.
ale najwiecej to Ci pewnie pomoze polozna jakk przyjdzie do domu tej tez pytaj o wszystko.

Dziewczyny dzięki za otuchę :) mam nadzieję że jakoś mi to pójdzie wszystko.
Ale mam pytanko :) ile macie stopni w mieszkaniu i przede wszystkim w pokoju gdzie śpią Wasze dzieciaczki? I w co je ubieracie na co dzień i do spania?
I jeszcze odnośnie zmiany pieluchy, bo nasłuchałam się że na te bioderka trzeba uważać, jak podnosicie pupe? ;)

Iva ja mam wizytę w czwartek, ale ile waży mały się raczej nie dowiem bo u mnie w przychodni jest jeden lekarz co robi usg i to akurat nie mój i musiałabym mieć skierowanie od mojej ginekolog a ona tylko tak popatrzy sprawdzi czy jest ok i nic tam na usg nie mierzy. Poza tym już miałam 3 razy i wydaje mi się że więcej tu nie robią takiego z pomiarami :/. I to jest jedyny minus mojej przychodni gdybym wcześniej wiedziała to bym na usg chodziła sobie prywatnie i następnym razem na pewno tak zrobię.

Kamciao1 musimy dać radę- kurcze jak wiele zależy od personelu medycznego pracującego w szpitalu,mam nadzieję,że trafimy na miły i fachowy personel.

Kamcia01 byłaś ostatnio na wizycie? ile waży Toje maleństwo?

Kamcia, zapraszam do mnie, mozesz podpatrzec, pieluszke zmienic, przebrac, nawet wykapac jesli masz ochote ;) hihi..
Lipunia, masz racje, dobrze, ze bylam w szpitalu, a nie w domu, chyba bym umarla ze strachu o mala, gdyby sie to w domu stalo!
nie martwcie sie dziewczyny na zapas ta opieka, to na prawde nie jest trudne, a jesli chodzi o maluszka, to najwazniejszy jest spokoj mamusi, jak mama jest spokojna, to i dzieciatko bedzie spokojne, jak moja Natalka ;) spokoj, spokoj i jeszcze raz spokoj!
ja skolei balam sie, ze pokarmu nie dostane i przec cc i przez stres, a tu tylko wrocilam do domu i nawal ;)

a ja juz mam synka, niby wszystko wiem o nim i o porodzie (iestety wywolywanym), a i tak mam momenty paniki...:)taki baby bluse przed porodem.

Dziewczyny Wy się nie stresujcie czy Wy myslicie, że my tak wszystko wiedzialyśmy od razu ja przed moim pierwszym porodem miałam moze raz w zyciu noworodka na rękach nigdy wczesniej nawet nic przy takim dziecku nie robilam panicznie sie balam takich dzieci.
jak urodzilam syna byłam tylko ja i maz ktory moze mial troszke wieksze doswiadczenie. ale dopiero szkola zycai bylo dla mnie jak zostalam sama z takim lobuziakiem jak moj syn a mial nie spelna miesiac. dalam rade Wy tez dacie swoje dziecko to swoje człowiek wie, ze musi dac rade i wszystko przy tym dziecku zrobić bo jego zycie i zdrowie od nas zalezy i to robi jak automat. na poczatku ile razy moje dziecko mnie obsikalo, pogryzlo moje brodawki i wiele innych az sie nauczylam. dopiero przy corce nauczylam sie ze pielucha tetrowa to najlepszy przyjaciel piersi karmienia podcierania itp przy małym non stop albo mleko potrysło na ubranie, a to własnie ulal na mnie, obsikal itd. zobaczycie po msc juz pieluszke to bedziecie wymieniac jak automaty:))

co do porodu to nie tylko przed pierwszym jest strach ale i przed kazdym kolejnym. ja sie teraz balam ale z gory zalozylam ze latwo nie bedzie no i bylo gorzej jakk za pierwszym razem ale chociaz przez to moje nastawienie nie jestem rozczarowana ze mialo byc latwiej czy cos w tym stylu:))

Piegoosek ja Ci wspolczuje tego krwotoku ale na szczescie bylas pod okiem specjalistow ja lezalam z babeczka co miala isc na wywolanie a nad ranem w domu dostala krwotoku i w szpitalu mowila ze moze minelo 10min odkad weszla jak juz lezala na stole operacyjnym bo jej sie lozysko oderwalo i krwotoku dostala ale szczescie zyje dziecko tez i wszystko skonczylo sie szczesliwie.

iva mam te same obawy co Ty odnośnie porodu ;)czasem jestem strasznie przerażona i w ogóle sobie nie wyobrażam tego ale zdarza się też że jestem pełna optymizmu i przestaje się bać chociaż częściej towarzyszy mi to pierwsze uczucie, szczególnie teraz im bliżej porodu.

Marynial co do opieki nad dzieckiem to mam to samo ;) już się boję co to będzie bo wszystko dosłownie jest dla mnie nowe bo nawet nie miałam u kogo podpatrzeć jak się takim maleństwem opiekować, a im więcej czytam mam wrażenie że mniej wiem ;)
Ale też właśnie mam w planie kłaść dziecko na boku ale nawet to nie wiem jak to robić

u mnie mały prawie nigdy nie odbijal ale zawsze spał na boku albo nawet na brzuchu bo tak sobie od malego upodobal i bylo ok
a mala znowu roznie raz odbije innym razem kupe zrobi ale zawsze ja na bok kłade nigdy na plecy i jest ok.

Marynial nie martw się, na pewno dasz radę z maluszkiem, to tylko tak strasznie wygląda z początku ;) ale w rzeczywistości nie jest tak źle, a w razie kłopotów zawsze możesz podpytać na forum :)

Z odbijaniem u nas też dość słabo, ale ja robię tak, że jeśli nie odbije w ciągu 5 minut i do tego śpi mocno to odkładam, oczywiście na boczku (zresztą zawsze tak kładę, na zmianę na jeden i drugi) - no a jak nie śpi to trzymam najwyżej trochę dłużej, zresztą wtedy zwykle odbija od razu. Aha, no i jeszcze jeśli po odłożeniu szybko dostaje czkawki to też może znaczyć, że się chce odbić, więc wtedy podnoszę jeszcze raz.

U nas też dzisiaj była położna i też kręciła nosem na Octanisept. Ostatecznie powiedziała, żeby rano i wieczorem robić spirytusem a oprócz tego 1-2 razy w ciągu dnia Octaniseptem.
No i zdjęła mi szwy. Przyjemne to nie było, ale cieszę się, że już ich nie mam.
Spytałam dziś też pediatrę co z tym odbijaniem, bo Laura niestety jakoś nie jest chętna, żeby beknąć czy to po cycku czy po butelce. Ogólnie dobrze jest trochę potrzymać, maksymalnie 10 minut i jak nie beknie to trudno, chyba że to ulewacz to wtedy dłużej, położyć, tylko tak trochę na boczku w razie czego. A wasze dzieci odbijają ? Po jakim czasie ?

My też używamy Dady. Mieliśmy paczkę Pampersów Premium. Tez były super. Ale dady są tańsze ;) no i jak maluch nagle wyrośnie to zostaniemy z paczką 28 sztuk za 15 zł a nie z 78 sztukami za 50 ;) Testowaliśmy też rossmanowskie fun&fit newborn (babydream) - kiepskie. Dużo bardziej sztywne i do tego jakieś takie nieforemne. Mają niby wycięcie na pępek, ale na pleckach nisko sięgają i mam wrażenie, że wszystko zaraz wyleci. A w Dadach jest miło i mięciutko. Nic nie wypływa. No chyba, ze się je źle zapnie ;)

Nam pępek jeszcze nie odpadł. Ale dzielnie walczymy. Zastanawiam się nad tym spirytusem.

Jejku dziewczyny jak tak Was czytam to myślę sobie jak ja dam sobie radę z tym maluszkiem, wydaje mi się, że Wy wszystko wiecie, a ja nic...byłam dziś u lekarza z racji tego, że jestem dzień po terminie, a już 5 dni po terminie z OM. Położna zrobiła ktg, tętno malutkiej super, gin powiedział, że wszystko jest tak pięknie przygotowane do porodu, że daje mi czas do czwartku i jak nie urodzę mam się do niego zgłosic i podejrzewam, że dostanę wtedy skierowanie na wywołanie. Mała waży ok 3 kg. Także czekam dalej...

Toldinka, sprobuj nie uzywac oliwki, bo generalnie oliwka wysusza skore. my uzywamy tylko Oilatum do kapieli. i skorka super. ale to zalezy od dziecka oczywiscie!

ja polecam smoczki Nuka, te takie klasyczne - brazowe, nie te przezroczyste. mi sprawdzily sie u blizniakow, teraz mala nie chce smoka w ogole.. tylko cycus mamy ja uspokaja ;)
u nas pepuszek odpadl wczoraj, czyli w 8 dobie. zagoil sie bardzo ladnie.
jutro mamy wizyte poloznej, ciekawe co powie..
my skolei na pupke uzywamy wymiennie Linomag i Bepanthen.
i przekonalam sie do pieluszek Dada z Biedrony, w sumie to jestem nimi zachwycona :) delikatne, nic nie ucieka, super!

Jesteśmy dzisiaj po wizycie położnej. Jaś się rozwija bardzo ładnie. Wszystko ma jak się należy :) Tylko chyba trochę przesadziliśmy z karmieniem. Bo przybierał dziennie 75 g, a położna stwierdziła, że to trochę sporo. I żeby nie dokarmiać. Także przeprosiliśmy się z Panem Smokiem i chyba będzie lepiej :) Powiedziała też, ze już go nie musimy budzić tylko karmić na żądanie. Alleluja! Bo to karmienie co 2,5 h było wykańczające.

No i mamy za ciepło w domu. A kaloryfery wyłączone...

My do pupy stosujemy linomag zielony, a na okolice kupkowe maść johnsons baby z cynkiem (zużywam próbki). Mówili nam żeby kremy z cynkiem stosować tylko w okolice odbytu, bo wysuszają. Sudocrem użyliśmy raz jak pupa była zaczerwieniona, ale też tylko miejscowo. To dosyć silny preparat i lepiej go zostawić na walkę z takimi atrakcjami. A zielony linomag jest też dobry na suchą skórę :)

Nasz maluch ma bardzo suchą skórę i my stosujemy emolium do kąpieli a potem oliwkę Hipp. Ale efekt dosyć słaby. Polecacie coś? Położna mowi, zeby parafinować.

A co do smoczków - jakie polecacie? :) Mamy silikonowy Canpola.

Pozwoliłam sobie do Was napisać.
Zapraszam na moje aukcje same firmowe ubranka znanych angielskich marek od rozmiaru 50 do 74 w stanie nowym, idealnym i bdb.
Wcale nie zniszczone i dla chłopca i dla dziewczynki codziennie dokładam nowe. Dopiero połowa została umieszczona.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=4466707

możliwość odebrania Gdańsk Orunia, Chłem, Nowy Horyzont lub Wrzeszcz, raz w miesiącu Puck. Może czasem w weekendy Gdynia. Zapraszam do kontaktu.
Mam jeszcze do sprzedania leżaczek bright Starts hybrydowy używany 3m sporadycznie. Mała woli leżeć na płasko. Baterie gratis,

Monia moze nie glupia ta herbata bo ja widze ze moja mala wiecej kicha lub tak sapie w sypialni jak spi a jak w salonie to juz ok wiec moze powietrze mam za suche.

my do pupy stosujemy albo z balneum albo linomag bo jak mala miala odparzenia to wlasnie linomag poleciła nam polozna i super podzialalo mówila ze sudocrem ma cynk i wysusza i powoduje pękanie.

dzisiaj doczytalam ze juz musze sie zapisac na bioderka bo juz czas do 6tyg musze zrobic. i doczytalam ze witaminę D od 3tyg podawac a K jak zaleci pediatra bo dostalam takie wytyczne od położnej swojej. moja mala cos wczoraj miala rewolucje brzuszkowe na szczescie nie az tak silne. ale ogolnie to tez je i spi.

Calineczka, umknęło mi, że pytałaś o te hormony tarczycowe. Ja miałam niedoczynność i w ciąży i przed, biorę Euthyrox i zalecenie jest wtedy takie, żeby dziecku w 6 tyg. życia zbadać poziom TSH i FT4. Przy pierwszym dziecku też w tym czasie sprawdzałam i wyszło ok, więc mam nadzieję, że i u młodej będzie dobrze.
Dziś rano byliśmy u pediatry. Mała super przybrała, bo przez 5 dni z 3250 na 3405, żółta już nie jest, więc dzięki Bogu morfologię można powtórzyć dopiero w 6 tyg. Ogólnie jest zdrowa, silna i wszystko ok. Co do pępka pediatra zaleca Octanisept, pupa może być Alantan, 1-2 razy dziennie na całe ciałko parafina, kąpiel może być w Emolium, Oliatum albo innym nawilżaczu. Zdziwiło mnie tylko zalecenie, żeby dopajać 1-2 razy dziennie cienką herbatką rumiankową, bo zima i przez grzanie w mieszkaniach dzieci mają wysuszone śluzówki.

ja również gratuluję nowym mamom i trzymam kciuki za następne :)

u nas pępek odpadł po 16 dniach, ale był jakiś taki dziwny, bo nie zamknięty i strasznie to wyglądało, na szczęście przyszła położna, wyczyściła, obejrzała i powiedziała, że tak się czasem zdarza chociaż rzadko, to się nazywa pępek w krążku czy jakoś tak i że z czasem powinno się zamknąć, no i rzeczywiście już jest teraz lepiej troszkę... a stosowałam tylko Octanisept raz dziennie

witaminkę D plus K też już podajemy, ale przypomniałam sobie o tym chyba dopiero jak Mała miała jakieś 2 tygodnie, mimo że mówili w szpitalu i pediatra też, ale jakoś mi wyleciało z głowy ;)

Toldinka - rzeczywiście długo je ten twój Jaś, ale może wcale nie chodzi mu o jedzenie tylko o pociumkanie? Moja Ula też tak robiła, więc przestawiłam ją na smoczek uspokajacz, wiem że to niby złe - ale wolę tak niż siedzieć cały czas z cyckiem na wierzchu, zwłaszcza że mam jeszcze starsze dziecko w domu, no i spać też jednak czasem trzeba :) i teraz tak naprawdę je przez jakieś 10-15 minut i jak widzę, że tylko ciumka, a nie przełyka to odstawiam, odbijam i odkładam - a jak zaczyna marudzić to daję smoczka i wtedy się uspokaja, czyli znaczy że nie chodziło jej o jedzenie :) dlatego ja bym spróbowała przekonać dziecko do smoczka i nie dokarmiać niepotrzebnie... Chociaż tak jak pisze lipunia - czasem ciężko przestawić dziecko na smoczka, mi to zajęło parę dni aż się przekonała, tak samo do nakładek/osłonek na piersi - ale już nie miałam wyjścia, bo tak mnie pogryzła, że się normalnie krwią zalewałam przy każdym karmieniu :( no i teraz od jakiś dwóch tygodni cały czas przez nakładki karmię, a i tak potrafi mnie jeszcze przez nie pogryźć :/

Gratuluję nowym mausiom- dużo zdrówka dla Was i maluchów:)

Bylam na ktg- wszystko ok, mały nie chciał za bardzo się ruszać.Przeraziłam sie wyglądem szpitala kliniczna.
Zaczynam myśleć coraz częściej o porodzie-ogarnia mnie strach:(CZy ja sobie poradzę:(
Pomyliłam się co do ciąży donoszonej- to koniec 38 tygodnia, więc jeszcze trochę.

Inne tematy z forum

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Adwokat- rozwód- podział majatku (63 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....