Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.9

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

*** STYCZEŃ ***
07.01.13 (07.01.13) marzena505/ córcia Nadia/3180 g. 54 cm/Kliniczna SN
07.01.13 (17.01.13) Justyna47/córcia Alicja/ Redłowo
10.01.13 (19.01.13) karolinkaku/synek Mateusz/3820 g. 53 cm/Niemcy CC
10.01.13 (10.01.13) lipunia/córcia/3100 g 56 cm/ Wejherowo SN
11.01.13 (14.01.13) anula83/córcia/3470 g. 54cm/ Kliniczna
12.01.13 (17.01.13) redlaw /córcia Ula/3200 g. 55 cm/ SN Redłowo
14.01.13 (06.01.13) Jadzia3/córcia/4640 g. 61 cm/ Zaspa CC
14.01.13 (18.01.13) Ewelina/córcia Lena/ 3890 g. 51 cm/Kliniczna

Dwupaki:

*** STYCZEŃ ***

16.01 piegoosek - dziewczynka
29.01.- kas_44 - chłopiec Mikołaj

*** LUTY ***

02.02 Toldinka - synek Jaś
03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka Weronika
03.02 Gabolek - synek Franek
05.02 Monia Er - córka Laura
06.02 monik76r - dziewczynka
08.02 Aleafera
08.02 Ola- synuś
09.02 Tola - chłopiec
11.02.calineczkao2 - synek
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
23.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Stary wątek: http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-8-t437174,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.9

Na zaspie jak urodzilam o 19:20 to dopiero umyli pod kranem rano nastepnego dnia jak urodzilam ...stosuja do tego nivea plyn do kapieli i codziennie rano jest toaleta maluszków plus wazenie a wieczorem przychodzili czyscic pepuszki :) Jak moj sie urodzil to zalozyli szpitalny kaftanik owineli wlasny kocyk i dostajesz pieluchy tetrowe... a i jeszcze masc posladkowa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja mam jedna torbe do porodu- z rzeczami dla siebie, woda, pierwszym strojem dla maluszka, recznikiem itp, i druga, do przyniesienia z auta juz na sale. z mlodym pierwsze kilka dni nie uzywalismy za wiele kosmetykow- chusteczki i krem w przypadku zaczerwien od pieluszki. polozna na sr mowila, ze noworodek ma skore chroniona przez maz plodowa itd...zreszta ta kapiel dziecka pod kranem w szpitalu, to jest raczej plukanie niz mycie...

No właśnie ja też się przymierzam do pakowania torby ;). W tym tyg kończymy zakupy i się biorę już na poważnie.Chciałam wziąć małą na kółkach i mam nadzieję że się tam zmieszczę. Dla małego mam osobną chyba że się zmieścimy oboje w jedną. Jak duże i jakie torby dziewczyny miałyście? Nie chce wyjść na jakąś nienormalną co targa ze sobą wielkie torby na 3 dni ;P

dzięki dziewczyny:)Na Zaspie nie myją od razu po porodzie- no chyba ,ze z zielonych wod.Myją dzieci zawsze rano.Zawijają w kaftanik, pieluszkę i kocyk lub rożek.Szpital ma ubranka- ale można mieć swoje.

Jeszcze sie nie spakowałam- ale juz na sama mysl, co mam ze soba wziąć- jestem przerażona jak moja torba będzie wyglądała:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na klinicznej kapia na drugi dzien,ja urodzilam w piatek o 8,10 a kapali mala w sobote pod wieczor.
Pierwsze dziecko rodzilam na zaspie teraz na klinicznej i jezeli mialabym miec trzecie to tez rodzilabym na klinicznej.Faktycznie dla dzieci niec nie ma,maja tylko plyn do kapieli ale ja mialam wszystko swoje wiec to mi nie przeszkadzalo.A no i jedzenie fatalne.

Dziewczyny czy na Zaspie też myją maluszki dopiero w 4 dobie? I czy od razu po porodzie ubierają w szpitalne czy można w swoje ubranka?

Iva, myślę, że tak, bo z tego co pamiętam to mała nie lubiła kaftaników, wierciła się i było jej za gorąco, teraz jest ciepło na oddziale, opatulę w rożek, ewentualnie jeszcze kocyk...zobaczę w co ubiorą położne i skopiuję ;-)

Iva, ale na zaspie też są porody rodzinne i mąż może z Tobą być. I dwie godziny po porodzie także. Póki co jeszcze nie zamknęli odwiedzin, więc potem może odwiedzać :) z tego co tu dziewczyny mówią to na klinicznej i w wojewódzkim już zamknęli. W sumie się nie dziwię...

Dziękuję Ewelina:) Ps Śliczna jest wasza Lenka- granuluję:)
Szok,co za szpital,żeby niczego nie było- na Zaspie dają wszystko oprócz pieluch.

Przemawia za mną wybór klinicznej przez to,ze możne być ze mną przez cały czas mąż- aj ciężki wybór.

Calineczko-bedziesz zakładać tylko pajaca?

Spokojnej nocy

Ewelina, ale słodki szkrabik :)
ja byłam dziś na ktg, zjadłam coś słodkiego i maluch szalał za dwóch...
skurcze u mnie pojawiają się dość bolesne, jak za dużo biegam, a dziś latałam, bo małą zajął się tato.
myślę, że najlepsze są pajace do rożka, nie trzeba kombinować i sprawnie przewija się maleństwo, jeszcze nie spakowałam rzeczy, ale pewnie wezmę przede wszystkim pajacyki.

witamy ;-) tatus karmi corke , mamusia ma troche wiecej czasu :D
Iva , wez wszystko bo tam nic nie ma ;/ nawet nie maja octaniseptu do pepka. Pani doktor kazała psikac .

To że po cearce zabrali na noc mała to ubrali ja sami w moje ciuchy ktore dałam , a nałozyli jedynie pajaca owineli kocykiem i przykryli drugim ;-)
no i czapka na przejscie przez korytarz , w pokoju kazali zdjac .

Ola u mnie jest ostatnio tak, że jednego dnia mała szaleje w brzuchu, a następnego jest spokojna i tak na zmianę. Ja czuję czasem kłucie i nacisk na krocze, ogólnie jak się zginam to mam wrażenie, że wycisnę dzieciaka :p moje skurcze są bezbolesne, czasem lekko zaboli podbrzusze, raz miałam akcję, skurcze były regularne i bolesne, doszły do 2-3 minut i trwały ok 15-30 sekund, ale przeszło po ok 2 godzinach, od tamtej pory więcej mi sie nic takiego nie zdarzyło...

do dziewczyn rodzących na klinicznej- dziewczyny co brałyście ze sobą do szpitala z kosmetyków dla maluszka?
drugie pytania jak ubierałyście swoje maluszki? W szkole rodzenia na Zaspie mówią,że wystarczy kaftanik i rożek albo kocyk, ewentualnie przykryć dziecko pieluszką.
Jak wygląda rozkład dnia na klinicznej?

dziękuje za odpowiedz - pozdrawiam

No u mnie też coraz częściej zdarzają się skurcze, ale raczej takie nieregularne. Za to brzuch mam już bardzo często twardy i wystarczy, że trochę pochodzę a boli mnie w okolicach spojenia łonowego. Taki dziwny ból, tak jakby końcówek kości, pewnie przez to, że mała naciska. Też tak macie ? W pierwszej ciąży tak nie miałam, mimo że syn był wagowo większy.

U nas też skurcze. Coraz bardziej intensywne i bolesne. Ale nadal rzadko. Wczoraj były już nawet w pewnym momencie co pół godziny, a dziś znowu cisza. Może dlatego, że dzisiaj się wyspałam :P

Mój maluch też ma czasem dzień ćwiczeń i mimo iż ma tam mało miejsca to dosyć intensywnie trenuje, ale zazwyczaj czuje, że następnego dnia ma już dosyć i odpoczywa.

Dziewczyny,

Skończony tydzień 37 . . . jak narazie lekkie uczucie bólu w podbrzuszu. Martwi mnie troche jednak że od 2 dni maluch bardzo dużo się rusza. Wszędzie czytam że powinno być odwrotnie z powodu braku miejsca ruchów jest mniej . . . a u mnie odwrotnie.
Wizytę mam w czwartke rano. Czy któraś z Was też miała takie objawy?

Pozdrawiam

Ja nadal tu jestem :) Przeziębienie mija, skurcze mam bardzo częste, więc jestem w stanie gotowości :) Todlinka i jak tam u Ciebie?

dzieki, pediatra mnie pytala na co sie szczepi dzieci w szpitalu a ja nie pamietalam.
u nas z zoltaczka lepiej, a co najwazniejsze z waga bo przybiera. jutro znowu nas odwiedzi polozna.
a jak sie ma Franio? lepiej juz z jedzeniem?

zorientowałam sie ze badanie [ietki Ci podałam szczepionki to Gruzlica BCG i wzw B 1 dawka

Karlinka z tego co pamietam to mucoviscydoza czy jak tam sie to pisze i chyba na watrobe i na tarczyce na pewno.

u nas odpadl juz kikucik ale pepuszek jeszcze brzydki, u syna pamietam ze odpadł szybciej i byl od razu ladniutki, a tu jeszcze opuchniety i musze oczyszczac.

ja mam jakiegos wirusa niby wszystko czyste i tylko jakies pitoly dostalam od lekarza ale mam unikac kontaktu z mala jedynie jak musze i to najlepiej z maseczka. na szczescie to nie zapalenie piersi b wrcily do normy jak na razie.
za to od czw bedziemy sami i nie wiem jak dam rade porazka do tego cos moj maly kataru dostal ehh:(( tylko się modlić żeby małej nic nie było.

Inne tematy z forum

Mamusie-wanna czy prysznic? (35 odpowiedzi)

Chciałabym wiedzieć jak to wygląda w praktyce gdy są małe dzieci. Bardzo chciałabym mieć prysznic...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...