Surowe kary na prywatnych parkingach

Opinie do artykułu: Surowe kary na prywatnych parkingach.

W ferworze emocji, zwłaszcza kiedy chodzi o zdrowie bliskich, zapominamy o wielu rzeczach. Nasz czytelnik parkując pod prywatnym szpitalem, gdzie zaraz miała mieć zabieg jego córka, zapomniał zapłacić za postój. Godzinę później dostał rachunek na 95 zł.

Przyjeżdżając na zabieg z córką do szpitala Swissmed przy ul. Wileńskiej w Gdańsku, pan Tomasz nie sądził, że godzinę później przyjdzie mu słono zapłacić za swoje roztrzepanie.

- Przegapiłem informację o opłatach, dostałem ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Też się chętnie dowiem.

Mandaty um Ursus.

To wygląda bardzo naciągane

Ursus parking pod UM

Czy ktoś z państwa nie zapłacił mandatu pod urzędem miasta w Ursus.? Miałam bilet parkingowy który spadł pomiędzy pudła które miałam w aucie. Odwołanie odrzucone. Drugi raz nie mogę już wejść w formularz reklamacyjny bo system nie pozwala. Wszystko to mega naciągane. No kwota 240 to też czyste złodziejstwo. Powołują się na artykuły które można bardzo różnie interpretować. Pismo bez podpisu osoby tylko jakieś numery pracownika.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uwaga na WEIP

Uwaga na parking pod Urzędem Dzielnicy Ursus. W dniu 9.12 był zepsuty parkometr. Wiele aut zaparkowało nie pobierając biletu. Chłopaczek, który wystawia mandaty kryje się po krzakach, żeby nikt go nie widział. Parkometr został naprawiony a auta które zaparkowały pod zepsutym parkometrem dostały mandaty. Odwołania są odrzucane przez weip. Wystarczy dosłownie kilka minut na tym parkingu i tracicie 240zł. Nie parkujcie tam. Chyba to temat dla Uwagi.

Weip

Gdzie są władze naszego miasta, że tolerują takie złodziejstwo? Przecież to oczywista sytuacja wyłudzenia pieniędzy. Wczoraj miałam taką samą sytuację? Czy jest na nich jakiś sposób?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rozbój w biały dzień Urząd Miasta Ursus

Dziwię się że Urząd Miasta w Ursusie pozwala na takie złodziejstwo w biały dzień. Proponuję wytoczyć pozew zbiorowy weip.pl za źle oznakowany parking i wszystkich nieświadomych kierowców kasują jak tylko wysiądzie się z auta.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 1

uwaga banda złodziei !!!

Ursus, urząd miasta
Próbowałam zapłacić kartą w dwóch parkometrach, w obydwu nie było takiej możliwości. Weszłam do budynku, aby uzyskać informację gdzie mogę zapłacić za parking. Po dwóch minutach po wyjściu na zewnątrz miałam już mandat za szybą. Odnalazłam kontrolera, poinformował mnie, że nie jest osobą upoważnioną do anulowania opłaty dodatkowej i polecił wysłać zgłoszenie reklamacyjne za pośrednictwem strony internetowej. Firma nie uznaje żadnych reklamacji pomimo, że ich dwa parkometry nie działały w tym dniu prawidłowo. Na parkingu jest monitoring, który potwierdziłby, że próbowałam dokonać opłaty, ale żaden z pracowników widocznie nie był zainteresowany rzetelnym rozpatrzeniem mojej reklamacji. Podejrzewam, że jest to celowe działanie firmy i sposób na szybkie pozyskanie pieniędzy. Parkometry były wyłączone a mandat i tak dostałam. Dla mnie to banda złodziei, którymi ktoś powinien się zająć !!!!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

EuroPark uważajcie na ta firmę!!!!

Witam wszystkich.
Opisuje mój przepadek i daje Wam do analizy podejście do klienta jakie ma ta firma europark!!!!
W moim przypadku zaparkowałem i w aplikacji mobilnej i szybko zacząłem parkin, problem polegał na tym, ze popełniłem błąd i wskazałem niewłaściwe miejsce parkingu. Dostałem mandat, napisałem reklamacje z opisaniem i dostarczeniem biletu parkingowego ale na innej ulicy. Mailem już w historii potwierdzenie ze parkując place i nie raz. Ale po rozpatrzeniu mojej reklamacji dostałem odpowiedz:
Szanowny Panie,
Uprzejmie informujemy, że parking zlokalizowany przy ul. Smoluchowskiego 18 w Gdańsku jest oznakowanym, płatnym parkingiem niestrzeżonym, prowadzonym przez EuroPark sp. z o.o.
Chcąc skorzystać z miejsca postojowego, należy dokonać opłaty z góry w parkomacie EuroPark znajdującym się na terenie parkingu. Wykupiony bilet parkingowy należy umieścić za przednią szybą pojazdu, w miejscu dobrze widocznym z zewnątrz.
Dnia 30.09.2020 r. o godz. 14:16 kontroler EuroPark numer 062 dokonując sprawdzenia zgodności z regulaminem korzystania z miejsc postojowych EuroPark stwierdził, iż użytkownik pojazdu o numerze rejestracyjnym GD///// nie uiścił opłaty za czas postoju (brak biletu za szybą pojazdu), co skutkowało wystawieniem opłaty dodatkowej przez kontrolera. Informujemy, że w systemie nie widnieje dany nr rejestracyjny na datę 30.09.2020.
W zaistniałej sytuacji nie ma podstaw, aby reklamacja została rozpatrzona w sposób pozytywny.
Kwotę 150.00 zł należy opłacić w ciągu 14 dni od daty otrzymania opłaty dodatkowej tj. do dnia 14.10.2020 na numer rachunku bankowego: //////////
Brak jakiegokolwiek szacunku do klienta i zdrowo myślącego podejścia do sytuacji mówi jaka to jest firma!!!
Myślę ze każdy teraz zrobi dla siebie wyciągnie wniosek! Życzę wszystkim możliwe jak naiwniej spotykać się z takimi firmami w życiu. Dużo zdrowia!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

opłata dodatkowa

Nigdy nie neguję opłat, które ktoś wymyślił sobie za korzystanie z jego własności. Mnie zbulwersowała inna historia , mianowicie opaty na parkingu Urzędu Dzielnicy w Ursusie. Przez ostatnie lata sposoby pozbycia się klientów a własciwie ich samochodów okolicznych sklepów czy mieszkańców były różne ale prawdopodobnie nieskuteczne lub niedochodowe. Zatem jak sądzę Burmistrz Ursusa zrzucił problem na firmę zewnętrzną całkowicie zapominając o petentach, mieszkańcach własnej dzielnicy. Dokonał on aktu zwanego strzałem w kolano poprzez wynajęcie terenu należącego do urzędu tej oto złodziejskiej firmie. Nie sugeruję oczywiście, że ma z tego powodu jakieś korzyści ale zawsze taka myśl przeleci gdzieś w głowie. Jasne jest, że nie pisałbym tutaj gdyby nie dotknęła mnie ta przykra sprawa w postaci opłaty w wysokosci 240 złotych (absurd jakiś) ale nie to w tym jest najważniejsze. Rozumiem, że byłbym niechcianym kierowcą samochodu pozostawionego na kilka godzin, który poszedł do sklepu na zakupy i w ten sposób zajął miejsce parkingowe dla petentów urzędu. Ok wtedy zasługuję na karę. Niestety w tym przypadku jest to typowe polowanie. Po pierwsze opłata dodatkowa została nałożona 4 minuty po opuszczeniu samochodu. Po drugie wyjaśnienia i dokumenty potwierdzające pobyt w urzędzie ( 45 minut) nie stanowią dla firmy podstawy do anulowania opłaty dodatkowej albo chociaż do zmniejszenia jej kwoty. Po trzecie firma zastrzega sobie 14 dni na odpowiedź w momencie kiedy daje 4 dni na wniesienie opłaty pomniejszonej do 160 pln. Wiadomo, ze i tak nie uzna reklamacji a 4 dni już dawno miną. Dla jasności, nie zauważyłem zmiany związanej z korzystaniem z parkingu. Z tego miejsca apel do takich gospodarzy zastanówcie się co robicie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

a nie prościej zapłacić

" a nie prościej zapłacić " a prościej tłuku nikt nie będzie sobie kłód pod nogi rzucał za 2 zł jak by " firma " podchodziła uczciwie do tego co robi czyli wynajmu miejsca parkingu a nie polowania na jeleni do wydobycia 95 zł za 2 zł .
Czym ciebie zrobili że takie bzdety piszesz - chyba miękim !

banda złodziei - mało powiedziane

Zaparkowałem w tym samym miejscu i podobny, identyczny cyrk !!!.
Z głąbem parkingowym zero dyskusji pewnie pisior nie myty bo słoma z butów jak tym 10 mil co głosowało na nich.
Parking pierwsza godz za darmo jak robisz zakupy no ale nie pobrałem biletu bo nie miałem drobnych poszedłem rozmienić ( 5 min mnie nie było ) podszedłem do parkomatu wpycham kasę a tu nic dopiero doczytałem że za darmo ! , pobrałem bilet idę wsadzić go za szybę a tu mandacik - już prawie dziad za grdykę był chwycony ale się opanowałem.
Zapłaciłem gno ......ą i wysłałem reklamacje mają 21 dni na odpowiedź już termin minął a tu cisza jak mak no to teraz ja pojadę z nimi jak z dzikimi świniami.
Będą sr*li i rzygali tą moją kasą,
W czterech literach mam tą kasę ale nikt ze mnie nie będzie robił i**oty.
zapłaciłem mniejszą

Weip sp.z o.o.

Zawsze płace za parkingi. Pilnuję tego i szanuję czyjeś zasady. Ale parę dni temu stanęłam na parkingu przy dworcu w Gdańsku Głównym . Czekam na pana , który zawsze pobiera opłatę i nic. Widzę, że parking płatny, wiec na pewno przy wyjeździe mnie dorwie, jak to często bywało. Szukałam go , ale nie było nikogo z notesem i listonoszką. Zawsze płaciłam. Tym razem nikogo nie widziałam. W zasięgu oczu żadnych parkometrów . Przy wjeździe tez kompletnie zero informacji . Moja znajoma i mój syn też sie rozglądali i nic. Oczywiste dla mnie jest, że taka informacja powinna być gdzieś przy wjeździe . Nawet zapytałam się gościa , który czekał na swoje znajome gdzie opłacił za parkowanie . Stwierdził , że drugi raz tu parkuje i nikogo tu nie ma. Poszłam odprowadzić znajomą, a jak wróciłam , miałam mandat do zapłaty na kwotę 190zlotych. Jeśli uda mi się w ciągu czterech dni to kwota będzie 120 złotych. Od razu zaskoczyłam , że gdzieś na tyłach musi być parkometr. Zero informacji dla wjeżdżających o zmianie systemu naliczania za parkowanie . Odwołałam się i nic . Reklamacja odrzucona. Oni żerują na takich sytuacjach . Ten facet kontroler musiał tam gdzieś stać i widział , że wykazywałam chęć zapłaty . To jest złodziejstwo . Gdybym z premedytacją nie zapłaciła , to zgodziłabym się z tym. Ale młody łepek , który stał już dłuższą chwile obok i czekał na swoje znajome nie dostał mandatu. Dlaczego ? Pan kontroler bał się podejść ? Może trzeba zmienić regulamin ?!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

parkowanie

dziwię się ze jeszcze tym złodziejstwem nikt się nie zajął

0płata dodatkowa

Banda złodzieji i tyle w temacie wyszedłem na pięc minut i juz była jakaś opłata dodatkowa tylko u nas takie bzdurne przepisy moga obowiązywać
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

banda złodzieji

zaparkowałem przed biedronką prz altusie od strony al, zwycięstwa gdzie nie ma znaku o wniesieniu opłaty dodatkowej ani o pobraniu biletu do parkowania po 10 minutach za wycieraczką była opłata dodatkowa w kwocie 95pln było to naprzeciw biedronki gdzie nie ma żadnego znaku o opłacie za parking także proszę uważać na oszusta kontrolera w tym miejscu parking gdynia orłowo

Europark - sprawdzaj na wezwaniu nr rejestracyjny. Parking przy Grunwaldzkiej

Miałam bilet za szybą ważny, ale za dużo jedną cyfre wpisałam, świeciło słońce, nie zauważyłam. Wróciłam po 10 min mandat. Dwie osoby z kolei miały wystawione wezwanie (mandat) bo kontroler wpisał im inny nr (jedna cyfra zmieniona). Ponoć są to częste praktyki, wzięłam kontakt do tych osób. Czy ktoś miał podobna sytuację? W dobie pandemii parkometry bez zabezpieczeń, ktoś powinien je odkażać, tego nikt nie robi.
Rozmawialiśmy z panią , która ma tam sklep. Mówiła, że skarg jest bardzo dużo, klienci rezygnują, przestają przyjeżdżać na zakupy do tych sklepów, ja również do nich dołączę. Będę omijała ten parking i sklepy z daleka. Jeżeli kogoś spotkała taka sytuacja, proszę o kontakt. Chętnie zgłosiłabym sprawę do prokuratury, albo do sądu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

tzw. parking ul. Dmowskiego Gdańsk

W Gdańsku- Wrzeszczu przy Dworcu PKP ul. Dmowskiego pobierana jest opłata za postawienie samochodu przez firmę WEIP sp.zo.o. - to miejsce nazywane jest parkingiem- ogromne dziury, błoto itp -Ciekawe co zrobi firma jeśli ktoś zgubi tam nadwozie bądz złamie nogę albo uszkodzi sobie ciało w inny sposób- kto wydał pozwolenie na pobieranie opłat w tak zaniedbanym miejscu.
skandal władzo samorządowa!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

RODO jest dla maluczkich , koncerny mają gwardie prawników i dadzą sobie radę

Zapomniałem dopisać , tablicę postawię za wjazdem , skoro wjechałeś , przyjąłeś warunki regulaminu

Przyjedź do mnie na posesję , postawię tablicę opłata za wjazd 10 000 zł , uważasz że jest to normalne