Świeża makrela

Pierwszy raz mam świeżą makrelkę. Ciekawi mnie czy wiecie jak ją najkorzystniej przygotować. Usmażyć? Upiec?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeża makrela

http://durszlak.pl/przepisy-kulinarne/makrela-pieczona
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeża makrela

Dziękuję za link ale chodziło mi o to czy ktoś sam robił makrelkę i jakie są jego odczucia smakowe .Pytam ponieważ u nas króluje tylko makrela wędzona którą uwielbiam :)
Na tą chwilę postanowiłam że zrobię ją tylko z solą ,pieprzem i cytryną .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeża makrela

Ja robiłam raz :) pieczoną :) (jakoś tak wyszło, że tylko raz kupiłam chociaż nam smakowała)

kopiuję co kiedyś napisałam w wątku obiadowym ;) (miałam 4 makrele, 1,5kg)

Do makreli zrobiłam marynatę - 2 wielkie ząbki czosnku, pół pęczka pietruszki, olej, sól, sok z cytryny i trochę przyprawy http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/51,134670,15806394.html?i=4
folię posmarowałam olejem, na to makrela, do środka ryby włożyłam "gęste" z marynaty, z wierzchu nacięłam ją (na głębokość ok 1 cm)po skosie w 4 miejscach - w nacięcia też dałam marynatę z "gęstym" ;) zawinęłam w folię i odłożyłam do "przegryzienia" :] później upiekłam w piekarniku nagrzanym do 200'C (jakieś 30-40 minut)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Świeża makrela

Ugrilluj ją jeśli masz patelnie grillową:)
Utnij łeb, wypatrosz napchaj do srodka tochę czosnku, wymieszanego z natką pietruszki plaserek cytryny pokrojony na mniejsze kawałki i tyle:)))
nie martw się jeśli skóra się mocno przybrązowia nawet trochę przypali...
polecam!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??