Swissmed poród 2014

link do poprzedniego wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/swissmed-porod-2013-t446675,1,130.html

Urodziłam Córę 1 ego marca. Nad wyborem szpitala zastanawialiśmy się kilka miesięcy. Rozważałam poród na klinicznej, ale po informacja o ilości studentek oglądających poród odpuściłam. składaliśmy się z Rodzicami, wiec było łatwiej.

Chodziliśmy na szkołę rodzenia - p. Joasia to właściwa osoba na właściwym miejscu- spokojna, rzeczowa, wymagająca, ale potrafiąca przekazać wiedzę.

czatowaliśmy na Jej dyżury i się udało :. poród 4,5 h od momentu przyjazdu z lekkimi skurczami, udało się bez nacięcia, znieczulenia i oksytocyny. Słuchałam Jej poleceń i akcja szła spokojnie. Za taki przebieg narodzin będziemy zawsze Jej wdzięczni.

Oddział kameralny- 7 osobowy- pierwsze dwie noce z miła koleżanka, trzecia tylko z Córą. Lekarze kulturalni i konkretni. przekazywali co na bieżąco się dzieje, informacje o moim stanie i Dziecka.

Panie salowe miłe, praktycznie niewidoczne i chętne do pomocy.
obiady dobre, lekkie- nie ma problemu , żeby dostać dokładkę wystarczy powiedzieć i bez problemu. Pokoje są jasne, czyste i przestronne.

art. higieniczne dokładane na bieżąco, mleko dla Dziecka dostępne.

Osoby, które tam rodzą to zwyczajne, fajne Kobitki- uśmiechnięte , zrelaksowane, mam nadzieje, ze będziemy miały kontakt na dłużej.

Ważne, by idą do Tego Szpitala nie nastawiać się na wojenkę i walkę o luksusy. komfort jest, ale wszędzie są ludzie, którzy wykonują swoją pracę i też chcą czasem żeby się do nich szczerze uśmiechnąć i normalnie porozmawiać jak im mija dzień, a nie słuchać wymagań i oglądać niepotrzebne fochy. wystarczy okazać zrozumienie, a zostanie się zrozumianym :).
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Swissmed poród 2014

Aha, cena cc wzrasta od maja, więc pewnie kwietniowe mamusie się jeszcze załapią na 6 tys :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzisiaj byliśmy z mężem na kwalifikacji i pani na wstępie spytała czy poród sn czy cc - bo w przypadku planowego cc jest inna umowa i cena wzrasta do 7 tys., natomiast sn bez zmian, 6 tys. No niestety, na cc jest bardzo dużo chętnych, więc postanowili więcej na tym zarobić :/

moja siostra miała 2 cc, oba w panstowywch i cieli drugi raz po starej bliźnie.

MOja koleżanka rodziła trzy razy przez cc i ma trzy blizny :(. Lekarz powiedział, że już nie ma więcej zachodzić w ciązę bo nie ma gdzie ciąć. Nie wiem, czy to powiedział żartem, czy na poważnie. Mnie przy tym nie było. Ale trzy blizny są. Co prawda blisko siebie i w dole brzucha, ale zawsze.
CC były robione w placówkach państwowych.

pewnie zalezy ktory lekarz przeprowadzal cc w swiss..

mnie w państwowym też "wywalili" z żółtaczką i po 2 tygodniach wracaliśmy na oddział....

kurcze, ciekawe czemu zrobili Ci cc w innym miejscu....ja słyszałam że tną w miejscu starego cc, że wycinają starą bliznę i w ten sposób jest jedna- nowa

ja co prawda na zaspie rodziłam i jak jest żółtaczka to ok 7 dni się zostaje

W państwowym szpitalu mnie nie chcieli wypisać z żółtaczka u córci. Mi bardzo zależało na wyjściu, bo w domu czekało starsze dziecko. Jednak powiedziałam, że jesli naprawdę jest potrzeba zostania dłużej w szpitalu, to oczywiście na własne żądanie się nie wypiszę. W dniu wypisu robiono córce dwa razy badanie z krwi na bilirubinę - raz zupelnie rano, a raz tuż przed wypisem. Ja już spakowana byłam, ale czekałam na wyniki. Były ok 15 i lekarka od noworodków zdecydowała, że możemy jechać do domu, bo poziom bilirubiny nie rośnie w stosunku do rana i jeszcze nie przekroczył granicy, która byłaby wskazaniem do pozostania w szpitalu. Pani doktor powiedziała mi, że gdybym nie była tak bardzo nastawiona na wyjście, to zostawiłaby mnie dzień dzień dłużej i badania krwi nie robiłaby o 14 a następnego dnia rano. No ale zrobiła tak, ze wyszłam z córą do domu ale miałam bezwzględny nakaz pokazania dziecka pediatrze w ciągu najbliższych dni po wypisie w celu skontrolowania bilirubiny.
Dziwie się, że placówka prywatna, gdzie płaci się nie mało, wypisuje dzieci z żółtaczką.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja mialam cc w czw i w niedziele do domu. Na klinicznej tez tak wypuszczaja, bo kolezanka tam niedawno miala cc

usg rzeczywiscie slabe na kwalifikacjach.

kolezanke po piatkowym cc- rano wypisali w poniedzialek rano. ja rodzilam sn w sobote wieczorem i wypuscili nas we wtorek, zoltaczki nie bylo, wiec odnosnie tego sie nie wypowiem.

butelka to nie problem. jedna tylko taka blondynka z kitkiem jest nastawiona na karmienie i przykro mi sie zrobilo jak mnie zmierzyla wzrokiem. reszta polozynych fajnych albo bardzo fajnych.

ja jestem w szoku jakie USG tam maja... gorsze niz w panstwowych przychodniach ..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

to slabo ze w nie w tym samym miejscu, ja na pewno bede zwracac na to uwage ;)
co do zoltaczki, jezeli poziom bilirubiny nie przekroczy jakiegos tam progu (mozna to znalezc w necie) to nie ma przeciwskazan do wypisu, ale powiem szczerze ze mam zal ze choc dobe dluzej nas nie zostawili. To wina neonatologa...
Nie wiem jak w innych szpitalach jest, podejrzewam ze wszedzie wywalaja do domu jak najszybciej, jednak jak sie placi te 6 tysi to do diabla troche inne podejscie powinno byc ;)
Czlowiek w 2 ciazy madrzejszy :p
jedzenie mi smakowalo, ale apetytu z wrazenia nie mialam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

czyli trzeba zwrocic uwage na zoltaczke... dobrze wiedziec;)

zastrzyki przeciwzakrzepowe były dwa - dają w ramię lub w brzuch jak wolisz, zdejmowanie szwów po pierwszym cc wcale nie bolało - zdziwiłam się miejscem cięcia ale to okazało się już po fakcie też się spodziewałam że natną na starej bliznie

potwierdzam, ze wypisuja z zoltaczka, mnie tak wypisali z synkiem w 2012. Glupia bylam ze sie zgodzilam, moglam sie stawiac zeby zostac dluzej, tak samo mlody 300 g na wadze stracil, wiec tez teoretycznie nie powinni mnie wypuscic... Nie bylam swiadoma.
Teraz tez bede miec tam cc, ale na 100% nie podjelam decyzji, rozwazam cc w placowce publicznej.
Zdziwilo mnie ze sa 2 rany po cieciu, myslalam, ze wycinaja stara i szyja w tym samym miejscu.
Na karmienie piersia nie ma cisnienia

ja ostatnio pytalam, to powiedział mi lekarz ze absolutnie, a wrecz chca sie rozbudowac:)

czy to prawda,że porodówkę likwidują ?

bardzo Ci dziekuje :)
zaskoczylas mnie zastrzykiem p/zakrzepowym - czy byl 1? bolalo? :)

no i szwy... ogolnie bylam przekonana,ze sa rozpuszczalne. Ja mialam sciagane szwy z rany kiedys i bardzo zle to wspominam, bolalo niemilosiernie...

cewnik wyjęli mi drugiego dnia po obchodzie około 10.00 - po wyjęciu cewnika można iść się kąpać - ja czekałam na męża żeby mi pomógł przy pierwszym wstawaniu i myciu, opatrunek zdjęła położna tego samego dnia wcześniej - zwyczaj jest taki że o 6.00 rano przywożą Ci dziecko i przychodzi położna zmierzyć Ci temperaturę, ewentualnie psika odkażająco na ranę, sprawdza ciśnienie, później położna przychodziła jeszcze zrobić zastrzyk przeciwzakrzepowy
ranę myć każą normalnie wodą z mydłem - kosmetyki swoje do mycia powinnaś mieć - i delikatnie osuszać,
nie ma nacisku na karmienie piersią - ja nie zauważyłam by był zgłosisz że chcesz butelkę będą Ci przynosić - przy pierwszej ciąży w ogóle w szpitalu nie miałam pokarmu teraz szybko się pojawił więc karmiłam ale dla mojego dziecka i tak było mało więc jeszcze prosiłam o butelkę - położne pilnują tylko by dziecko za dużo nie piło na raz - no ale są różne dzieci moje pierwsze potrafiło wypić całą butelkę zanim spokojnie zasnęło co według położnych było złe no ale wytłumacz to dziecku jak krzyczy z głodu ;)
pierwszy dzień był bez jedzenia tylko kroplówki i po kilku godzinach woda ile się chce - pierwszy posiłek normalne śniadanie następnego dnia - ja nie czułam zbytnio głodu
byłam 3 doby - jeśli masz cięcie we wtorek wypiszą Cię w piątek o ile nic się nie będzie działo z raną lub dzieckiem typu żółtaczka - u moich dzieci żółtaczka nie wystąpiła rana według lekarzy goi się dobrze więc 3go dnia już o 10.00 robią wypisy
aha po cięciu mąż może wziąć opiekę na Ciebie 14 dni - ale tego w szpitalu nie chcą wystawić z wypisem mąż musi iść do Twojego lekarza rodzinnego, po 5 dniach idziesz jeszcze na zdjęcie szwów - te zewnętrze nie są rozpuszczalne

czy dziecku robiono badania na żółtaczkę , dużo jest opini że wypuszczają dziecko z dużą bilirubiną , pytam bo chcę tam rodzić

Inne tematy z forum

Impreza urodzinowa dla mamy na 50tke, gdzie zrobić ?????????? na szybko (14 odpowiedzi)

Hej moja mama w kwietniu obchodzi 50 urodziny. Ogólnie impreza była zaplanowana na 17 marca Pod...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...