Szafa do zabudowy

Niedługo robimy remont pokoju syna i prawdopodobnie na jednej ścianie wstawimy szfę typu komandor. Macie takie szafy? Na co warto zwrócić uwagę? Sciana ma ok 2,70m, chcemy szafę 3 drzwiową, jedne drzwi z lusterm, jedna część na ubrania dziecka, 1 na rzeczy zimowe /letnie, no i 1 na całą domową resztę, którą gdzieś trzeba upchnąć - ręczniki, obrusy, zapasowa pościel itd.

Nie chemy żadnych wodotrysków, opuszczanyh drążków ani wysuwanych półek, szafa ma być prosta, pojemna no i najważniejsze - nie ma nas zrujnować.

Ile płaiłyście za takie szafy? z jakich rozwiązan jesteście najbardziej zadowolone, a które to srtara pieniędzy? Z góry dziekuję za podpowiedzi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Szafa do zabudowy

Mogę jedynie podpowiedzieć, żebyś umówiła się z kilkoma osobami na wycenę i zobaczyła gdzie robią taniej.
Kiedy ja robiłam szafę w przedpokoju (drzwi nie są suwane, bo za mało miejsca mam), to nie byłam w komandorze, a indeco wyceniło mi bardzo drogo. Za każdym razem wyceniałam u wszystkich identyczny projekt. Wiem też, że materiały, z których wszyscy robią są wszędzie te same (kronopol).
Zamówiłam u jednego pana, który nie dość, że wykonał szybko, to solidnie i tanio, a przy tym z montażem też uwinął się szybciutko. I pozostawił porządek.

Jakos nie chciałabym aby obrusy były u mojej corki w pokoju .
Zresztą jak piszesz że ścian 2,7 metra a ma byc 3 drzwiowa to zamierzesz ponad pół ściany .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

przy wycenie zapytaj o sposób montażu. my mamy komadora zmontowanego plastikami które popękały po niecałym roku i gwarancja tego już nie obieła. mąż musiał sam wzmacniać mocowania.

My jesteśmy właśnie po zakupie takiej szafy. Jeśli chodzi o aspekt praktyczny, najważniejsze to dobrze zdefiniować swoje potrzeby i przewidzieć wszystkie potrzebne półki/szuflady. No i oczywiście liczyć się z tym, że nigdy nie da się wszystkiego przewidzieć w 100%. My np. trochę się przejechaliśmy, bo na ubrania zostały nam półki 30x30 ale 60 cm głębokości - trochę słaby dostęp jest do głębszej części... Ale dało się to jakoś rozwiązać pudełkami. Drążki na ubrania wyszły nam dwa po ok. 110 cm - małżonce wystarczy z zapasem, dla mnie trochę ciasno. Robiliśmy szafę totalnie na wszystko - prawie 4,5 m długości, najlepsze są oczywiście pawlacze. Głębokość przy drążkach powinna być min. 60 cm. Z szufladami nie ma co szaleć, 5 to maks, przynajmniej na nasze potrzeby. Jeśli chodzi o ceny i firmy - komandor i senator to najwyższa półka. Indeco jest trochę tańsze (w razie czego, do Indeco mamy niewykorzystany groupon za 100 na 800 zł zniżki). Ale najtaniej wychodzi u tzw. prywaciarza. Nam właśnie robił taki prywatny stolarz, ale z akredytacją Indeco, także mamy firmowe materiały i gwarancję na cały system jezdny itd. Całość wyniosła nas ok 4700. Co do jakości i szybkości realizacji (2 tyg od pomiaru, montaż 2 dni) nie mamy zastrzeżeń, wszystko pozytywnie. Ogólnie cena w granicach 1000 zł/m jest ok, jeśli zawiera już wyposażenie wnętrza i niekoniecznie najdroższe materiały. Najtaniej wychodzą zwykłe laminaty i srebrne lustra, najdrożej lacobele, ratany itd. Każdy łącznik to także dodatkowy koszt ok. 50 zł/szt. To chyba tyle z naszych doświadczeń. Powodzenia :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podbijam wątek :)
Zaplanowałam remont sypialni, szału ciągle dostaje nie mieszczę sie w szafach, za dużo wszystkiego :)
zaprojektowałam zabudowę spełniającą moje potrzeby, ale bardzo drogo wycenili, poszukuję kontakt do sprawdzonego stolarza, który wykonałby mi zabudowę, muszę porównać ceny i poszukać kogoś tańszego i solidnego :)
może macie kogoś sprawdzonego?
byłabym wdzięczna :)

up, może jednak

ja przy tej okazji nie polecam komandora. kiedys to była firma i szafa którą robiłam 6 lat temu jest bez zastrzeżeń. Wtedy polecałam komandora. Teraz wszyscy porządni pracownicy komandora już tam nie pracują. Zatrudniają ludzi z przypadku co ma realne przełożenie na wykonawstwo. Druga szafa, która u nich robiłam rok temu to porażka, nawet po kilku poprawkach. Nie wspomnę o sposobie rozpatrzenia reklamacji.... skandal.
Jeśli więc nie chcesz zapłacić grubej kasy a potem szarpać się z nimi o wykonanie tego za co zapłaciłaś nie zlecaj wykonania szafy do komandora.

Też chętnie posłucham doświadczeń z prywatnymi i SOLIDNYMI stolarzami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

~Kasta, Szukam wykonawcy szafy. Czy mógłbym prosić o namiar na tego wykonawcę?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja bardzo polecam firmę Frost. Robili nam meble w kuchni pod wymiar i szfę wnękową w korytarzu i jestem baaaardzo zadowolona. Niestety nie pamiętam ile płaciliśmy, ale facet robi bardzo dokładnie. U nas były strasznie nierówne ściany i dał radę tak wszystko dopasować, że jest równo jak pod linijkę.

u nas szafke wykonywal p. Karol z Pruszcza, fajnie wykonana, moge podac kontrkat na prv.

Mnie się zawsze podobały szafy Komandora, ale na razie mnie nie stać

Inne tematy z forum

Aranżacja wnętrz/ wyposażenie (35 odpowiedzi)

Niebawem wraz z moim narzeczonym w końcu przeprowadzamy się do nowego mieszkania. Póki co panele...

Meble kuchenne z salonu czy od stolarza? (136 odpowiedzi)

Witam, Jakieś 4 lata temu urządzałem pierwszą w życiu kuchnię w moim własnym, nowym mieszkaniu....

drzwi wewnętrzne. białe? (51 odpowiedzi)

zastanawiam sie czy są "modne" białe drzwi wewnętrzne? w mieszkaniu. jakie są plusy i minusy...