Szczęśliwe mamusie listopadowo-grudniowe 2018

Zapraszam do nowego watku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć. Chciałabym się do Was dołączyć. Termin mam na 30 listopada. Niestety bardzo słabo znam Gdańsk (mieszkam tu od 3 lat) i nie wiem gdzie najlepiej będzie rodzić. Chętnie posugeruje się Waszymi opiniami. Pozdrawiam :)

Czy któraś z was chodzi albo planuje chodzić na zajęcia fitness dla mam? Chcę zacząć od przyszłego tyg., może któraś z was byłaby chętna? Widziałam, że Calypso w Sopocie i Gdyni ma w ofercie takie zajęcia, w pierwszej ciąży chodziłam i bardzo mi się podobało.
Chodziłam też na basen, ale tak jak trzy lata temu nie łapałam żadnych infekcji tak teraz po wypadzie z córką do Aquaparku - ciągle coś ze sobą przynoszę. Więc odpuszczam.

U mnie brzuszka nie widać, ale to dopiero 13 tc, w pierwszej ciąży dopiero w 25 tc był widoczny na tyle, że nie było wątpliwości, że to ciąża a nie np. dobry obiad ;) Jesteśmy już po prenatalnym i na szczęście lekarz potwierdził, że wszystko jest okej.

A co do wózka to myślę, że to kwestia bardzo indywidualna, trzeba sobie go dobrać do stylu życia i potrzeb. Ja po córce mam czołg z nieskrętnymi kołami i bardzo sobie go chwalę - dobrany typowo do mojej aktywności. Chodziłam na marsze, biegałam z Małą, głównie spacerowałam po lasach i nad morzem. Jedyny minus to waga (mieszkam na 2 piętrze). W mieście też sobie dobrze radził, na śniegu i jak była plucha również ;) Wózek mam typowo dziewczęcy, tak mnie z zakupem hormony poniosły w pierwszej ciąży, więc nie wiem czy nie będzie potrzeby zmiany. No i też się zastanawiam jak ewentualnie sprawdzi się przy wózku z nieskrętnymi kołami taka dostawka dla drugiego dziecka. Często widzę mamy z takimi "podwieźdupkami", jedno dzieko w wózku a drugie na podstawce. Miałyście coś takiego?

Mnie ostatnio babka z kolejki w biedronce wyciągnęła i zawołała do wolnej kasy ;) aż się zaczęłam rozglądać czy żadnej innej ciężarnej nie ma w pobliżu i czy aby na pewno mnie woła... i kurcze nie było ;) a to już dobry tydzień temu było ;) Więc tak... 15 tydzień i rośniemy w siłę :)

Ja już mam brzuch jak w 9miesiacu strasznie mi ciężko a szczególnie po obiedzie naprawdę ale nawet nie przesądzając przez 3 moje poprzednie ciążę nie miałam takiego brzucholem a tu dopiero 5miesiac gdzie dalej

Kobietki powiedzcie czy Wam już rosną brzuszki? U mnie zaczął się 20 tydzień i już mam spory brzuszek, a tak go "wypchnęło" w ciągu 2 tygodni (18-20 tydzień), po wizycie u lekarza, który zalecił mi branie sporo witamin (magnez, D3, Omega DHA, Falvit mama no i dalej kwas foliowy). No i zastanawiam się czy po tych witaminach tak mi brzuch urósł czy to po prostu normalne w tym czasie?

z domowych metod jeszcze migdały pomagają :) aaaaa no i kolega twierdzi, że jak ma mocną zgagę, to łyżeczkę musztardy zjada ;) ale nie testowałam, więc nie wiem ;)

Mia ja ogólnie nie rozumiem fanów nieskrętnych kółek ;) tzn może i w lasach, na wielkich śniegach czy plażach może i sprawdzają się lepiej i jeśli bym mieszkała z takimi warunkami na co dzień to pewnie bym wzięła takowy pod uwagę, ale w moim przypadku na co dzień po ulicach, chodnikach i "normalnych" terenach nie ma nic wygodniejszego niż skrętne koła :) a jak jedziesz raz na jakiś czas na plażę czy do lasu czy tam zimą w wielkich śniegach to sobie blokujesz i tyle ;)
no ale o gustach się podobno nie dyskutuje ;)

ze skurczami nie pomogę niestety, bo się kompletnie na tym nie znam

Rennie mozna :)
a co polecacie na skurcze?? łykam slow mag na zmianę z aspargin i nic.. w nocy budzą mnie okropnie bolesne skurcze łydek i macica już też zaczęła się stawiać, co mnie bardzo martwi :( Lekarz kazał łykać magnez z b6 2x1, ale to tak jakbym nic nie brała...
Devil, witaj w klubie! też nie rozumiem miłośników emma :P nie wiem, jak można prowadzić w śniegu wózek bez skrętnych kół :P

dziewczyny polecacie cos na zgagę w ciąży? męczy mnie strasznie..:(

A tak poważnie to po prostu musi mieć określone cechy, a przy tym spacerowka nie może wyglądać jak w wózkach starego typu. Generalnie spacerówki typu jedo, emaliunga czy hartan mi nie odpowiadają. Bardziej podobają mi się "typowe" siedziska jak w xlanderze. Do tego duża buda (przedluzana), duzy i latwodostepny kosz na zakupy, skrętne kola, dość wysokie siedzisko spacerowe (bo sporo wózków ma niskie więc głową śpiącego dziecka się opiera o tylną ściankę wozka), siedzisko niekubelkowe, konieczjie przekladane na oba kierunki jakzdy i jeszcze kilka dodatkowych aspektów "obowiązkowych by się znalazło ;)

Kurczę post mi ucielo... :/ później jak do kompa usiądę to odpisze ponownie :/

Mia bliżej niesprecyzowany

Ja mam wizytę 30 czerwca i wtedy lekarz powiedział, że powie jaka jest płeć, bo teraz jak byłam 2 tygodnie temu to powiedział, że raczej chłopiec ale pewny nie jest... Więc jeszcze nikomu nie mówiłam, jak lekarz będzie pewny to wtedy poinformuję wszystkich :)

Magda, my mamy Camarelo Sevilla i z gondoli jestem mega zadowolona. Jest bardzo duża i do tego budę ma przeogromną, można nią zakryć dziecko, co jest istotne w sezonie zimowym :) jako spacerówka jest dla mnie za wielka i za ciężka, ale pompowane koła zawsze będą ciężkie :) ja polecam.
Devil, a jaki jest ideał ? :)

A co do wózków to macie jakieś polecane firmy/modele które się sprawdziły, albo odwrotnie których warto unikać?
U mnie to wszystko dzieje się po raz pierwszy tak więc nie mamy jeszcze za bardzo doświadczenia... ;)

Mia w sumie to pierwsza, aczkolwiek przy poprzedniej miałam tak na pograniczu i miałam słodkie ograniczyć ;) (bo przed diagnozą wpierniczałam jak dzika :p )
Się nie przejmuj, że nie tyjesz :) Ja w pierwszej ciąży pierwszy kg przybrałam ok 30 tyg i ostatecznie przytyłam jakieś 5 kg, a przy drugiej dopiero w 35 tyg i ostatecznie na plusie miałam 2 kg :D dzieciaczki ważyły 3660 i 3520 :) Lekarz powiedział, że póki dzidzia przybiera to żeby się nie przejmować brakiem kilogramów :) Tym bardziej z cukrzycą jeśli dbasz o dietę, to często nawet ciąża kończy się na minusie :)
teraz póki co mam jakieś 1,5 kilo na minusie :)

A co do wózka, to ja nie kupowałam nowego tylko dla syna miałam od mojej siostry, a dla córy kupiłam używkę, ale ostatecznie wolałabym coś innego. Nie, żeby tamten był zły, ale ogólnie mam hopla małego i chciałabym znaleźć jak najbliższy ideałowi ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Monika, wszystko zależy od ułożenia . z reguły też chłopca szybciej widać. nam się udało już w 12 tygodniu zobaczyć dowód czarno na białym,że to syn ;p w 24 byliśmy na 3D i wtedy już 100% potwierdzenia. ale 2 kuzynki o córkach dowiedziały się dopiero po 30 ;p za to znajoma Mamy do 38 tc miała mieć Maję, w 38 lekarz kazał zmienić imię na Maj :D ale też jestem ciekawa :)

Devil , też mam na przedniej ścianie, ale czasem czuję już :) wózek mam po pierwszym maleństwu, zapobiegawczo kupiliśmy kolor uniwersalny ;) spacerówkę będę kupować nową,ale tu jeszcze sporo czasu :)
ze mnie też beznadziejna kucharka. :/ A to Twoja pierwsza ciąża z cc? jak z wagą? przybierasz coś? ja nie mogę :(

Ja za to mam już inną zajawkę ;)

Siedzę i oglądam wózki :) Kurcze zawsze, ale to zawsze miałam jazdę na punkcie wózków i co prawda miałam zawsze używki (bo jednak nie mogłabym sobie pozwolić na nowy "ideał" - tym bardziej, że póki co takowy chyba nie istnieje HAHAHHAA), to teraz sobie siedzę i oglądam :)
Jak u was? Macie jakieś typy? Lub zostawione po poprzednich dzieciach? Co polecacie, a co odradzacie? ;)

Mia no właśnie średnio sobie radzę, bo często jestem na zewnątrz dłużej niż planowałam i nie mam nic swojego do jedzenia, a kupić coś co nie zaszkodzi zbytnio, a przy tym się najeść i zachować jako taki bilans jest niezmiernie trudno :( Z resztą w ogóle ze mnie taka kucharka jak z koziej d*py trąba, więc ogólnie ta dieta mi średnio idzie :( No więc często łapię przez to doły :(

Co do płci dzieciaczka, to mój doktorek ma już przypuszczenia, ale że sam powiedział, że jeszcze prorokować nie będzie to jeszcze trzymamy to dla siebie :) tym bardziej, że był to 13 tydzień, więc jak dla mnie to jeszcze takie troszkę wróżenie z fusów ;) No ale jakieś tam prognozy już mamy ;)

Na ruchy jeszcze troszkę poczekam zapewne, bo chociaż to już 3 ciąża (i niby powinno być szybciej) to łożysko mam grube i na przedniej ścianie, więc maluszek będzie musiał mieć więcej siły, by mamuśka mogła go poczuć :(

Inne tematy z forum

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Gdzie lepiej zrobić okulary? (74 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...