Szczęśliwe mamusie listopadowo-grudniowe 2018

Zapraszam do nowego watku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Prawdopodobnie lekarz widział chłopca ale nie potwierdził w % i takie są tez moje przeczucia to był 12-13tydz więc w tym tyg narządy są bardzo podobne. A jak u ciebie i reszty dziewczyn?

Moniko można powiedzieć, że jesteśmy na tym samym etapie ciąży :) ja też czasem się średnio czuję :( To moja pierwsza ciąża i wszędzie w książkach jest napisane, że po przetrwaniu I trymestru jest o niebo lepiej i II trymestr to cudowny czas, niestety ja się czułam lepiej w I trymestrze niż w II. No i niestety musiałam iść na zwolnienie... Ja chodzę prywatnie do lekarza i mój lekarz nie pracuje nigdzie w szpitalu, polecił kliniczną lub zaspę, ale sama jeszcze nie wiem :( od 20 tygodnia mam do położnej się zgłosić, może ona coś poleci..
Monia znasz już płeć?

USG mam dopiero 2 lipca nie mogę się już doczekać aby potwierdzić płeć i chociaż w 80-90% znac płeć lokatora hehe wbede wtedy w 22-23tyg i powinno być już widać dokladniej

Ja ciążę prowadzę u dr malec niby aparat stoi ale nie używany na następnej wizycie będę musiała się podpytac

Monika, ja I ciąże też prowadziłam na Jagiellońskiej, u dr Zinkiewicza i usg było na każdej wizycie :) może podpytaj?
wg. aktualnej wiedzy usg jest bezpieczne, nie szkodzi dzidzi :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja też niestety chodzę przez NFZ i USG robię tylko na Jagiellońskiej te 3 najwazniejsze :( fajnie byłoby częściej podpatrzeć maluszka ale też słyszałam że nie jest to takie dobre dla dziecka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja chodzę prywatnie więc też usg co wizytę + usg szyjki. W I ciąży chodziłam na NFZ i usg także było przy każdej wizycie :) ale są lekarze, którzy tego nie robią, niestety, nie muszą i wtedy, jest tak, jak pisała Devil. Połówkowe ok 20 tygodnia (dokładnie między 18 tyg +0 dni, a 22 tyg + 6dni), wg Mamaginekolog to najważniejsze badanie w całej ciąży :) nie mogę się doczekać!
Ruchy też już czuję, ale to II ciąża więc szybciej.
Devil, jak sobie radzisz? ja w niedzielę zgrzeszyłam i zjadłam gofra z owocami i do tego trochę frytek. byliśmy w terenie i na prawdę nie było co kupić. echhh...

Ja już czuje ruchy naszego maleństwa nieraz przekształca się to w mocniejsze nawet kopniaki gdy mocniej ucisne ;)

Hej, ja chodzę do lekarza na NFZ i na każdej wizycie miałam robione usg. Myślałam, że to standard..:) Jestem w 18 tygodniu i miałam robione 3 razy usg.

Czujecie już ruchy dzidziusia? Ja takie chwilowe pulsowanie w dole brzucha, ale nie wiem czy to jest to :)

Monika ja prowadzę ciążę prywatnie, więc usg jest na każdej wizycie. Ale jeśli chodzi o NFZ to standartowe robią w 11-13 I to jest tzw genetyczne, potem 20-21 to tzw polowkowe i ostatnie to jakoś w 36 tyg. Oczywiście pewnie wszystko od lekarza zależy i może są tacy, którzy do dzidziusia zaglądają częściej, ale standartowe robi się te 3 badania.

Które z was są już po pierwszym USG podobno się je robi do 13 tyg a drugie USG w którym tygodniu robicie?

Ogórki kiszone i sok pomidorowy są w mojej diecie codziennie :) Podobnie było w pierwszej ciąży i słyszałam, że na pewno będzie chłopak. Ale czułam inaczej i wyszło jednak na moje. Teraz też mam przeczucie, zobaczymy czy intuicja mnie nie myli (chociaż tymi zachciankami na słodkie/kwaśne to się nie sugeruję) :)

Witaj Emi :)
Monika, co do smaków to nie wiem, ale w ciąży z synem znielubiłam zakupy ;D od razu wiedziałam, że będzie chłopak, haha :) teraz za to nie mam przeczucia, ale gdybym miała obstawiać to też wydaje mi się, że syn :)

Witaj Emi :) to sobie sprawilysmy prezent gwiazdkowy ;) ja jestem z Gdanska :)

Dopisuje sie do listy:
Listopad:
Monika 2 listopad szpital Zaspa
Ewelina 4 listopad szpital Wojewodzki
Grajeczka 5 listopad
Aśka 7 listopad szpital Zaspa
Mia 25 listopad szpital Zaspa
Magda 25 listopad szpital
Grudzień:
Devil 5 grudnia szpital Zaspa
Dzoana1 20 grudnia szpital Kliniczna
Emi 20 grudnia

Witam Cię ciepło ;) ja jestem z gdanska

Dziewczyny jeśli chodzi o smaki w ciąży i zachcianki sprawdzają się co do płci dziecka. Wyczytałam że jak na słodkie to dziewczynka a kwaśne chlopiec, chociaż z doświadczenia kuzynek widzę że jest odwrotnie

Grajeczka
2018-05-31 20:44:09
Cześć wszystkim :)
Dołączam do Was :)

Dopisuje sie do listy:
Monika 2 listopad szpital Zaspa
Ewelina 8 listopad szpital Wojewodzki
Aśka 7 listopad szpital Zaspa
Mia 25 listopad szpital Zaspa
Magda 25 listopad szpital.
Devil - 5 grudnia - Zaspa
Dzoana1 - 20 grudnia, szpital Kliniczna
Grajeczka - 5 listopad - nie wiem w którym szpitalu będę rodziła, może polecicie?
Hej dziewczyny!

To i ja dołączę do tego zacnego grona mam ;) To moja druga ciąża, mam już córeczkę.

Dzoana1 - Tobie szczególnie przybijam pionę, bo też mam termin na 20.12 ale jeszcze nie wiem czy będę rodzić na Klinicznej czy w Redłowie :)

Czy są tu jakieś mamy z Gdyni czy tylko Gdańsk? :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witajcie kochane ja już o wiele lepiej się czuję zaczęłam 19tydz poza tym jest mi strasznie ciezko czuje się jak w 9 tyg ja chodzę na NFZ we wtorek wizytuje

Zinkiewicz na Jagiellonskiej na każdej wizycie wykonuje dokładne usg. :)

Inne tematy z forum

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (66 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??