Szlak Kartuski.

Wita. Mam pytanie. Czy ktoś z Was przejechał szlak kartuski tj. niebieski z Kartuz do Sopotu? Moim skromnym zdaniem jest fatalnie oznaczony. Próbowałem go przejechać w tym tygodniu i kilka razy gubiłem drogę. Zrezygnowałem z kontynuacji jazdy trasą bo zajmowało to zbyt dużo czasu. Ktoś organizuje może zjazdy tym szlakiem? Pozdro.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Szlak Kartuski.

przejechać to tego szlaku nikt nie przejechał, bo w Jarze Raduni rower można co po najwyżej nosić (najlepiej trzymając w zębach, bo ręce się przydają się do przytrzymywania się drzew).

Na dodatek obecnie masz nieprzejezdny odcinek między Doliną Strzyży a Kokoszkami (budowa węzła Karczemki) - najlepiej chyba objechać przez Kiełpinek.

Co do oznakowania, to akurat PTTK Gdańsk oznakowywuje szlaki bodajże najlepiej w Polsce, ale musisz wziąć poprawkę na to, że w tej porze roku roślinność jest wyjątkowo wybujała i często zasłania znaki, na dodatek w tym roku do standardowej leśnej wycinki doszła likwidacja wielu wiatrołomów i wiele drzew z oznakowaniem padło - oznakowanie zapewne zostanie niedługo uzupełnione. Generalnie szlak ma przebieg dość prosty i od lat niemal nie zmieniony (poza odcinkiem pod Kartuzami), więc z mapą 1:50k i przebiegiem/kilometrażem ze strony pomorskie.pttk.pl można sobie dość łatwo poradzić.

pzodr
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki za rzeczową odpowiedź. Naturalnie wiem co się dzieje w Jarze Raduni właśnie z relacji ludzi, którzy liznęli ten szlak. Mam na myśli naturalnie przejechanie odcinków do tego się nadających. Karczemki to też nie problem.. Ale problem był w tym, że nie dałem rady dojechać do Jaru bo po pierwszych 15km kilka razy gubiłem drogę, ostatni raz tak, że już jej nie odnalazłem i zjechałem ze szlaku. Wiatrołomy ok, ale kwestia zasłonięcia oznakowania przez roślinność chyba nie wchodzi w grę bo oglądałem drzewa dokładnie. Nie jestem nowicjuszem bo przejechałem w całości niektóre trójmiejskie szlaki. Myślę, iż mimo tego co powiedział kolega o doskonałym oznakowaniu szlaków w Pomorskiem akurat ten jest nieco sfatygowany. Przebieg/kilometraż już wydrukowałem. Skąd wziąć mapę, o której mowa? Czy powiadomienie pttk przez ich formularz kontaktu o nieprawidłowościach w oznakowaniu spowoduje jego polepszenie?

co do mapy, to chyba najlepiej zaopatrzyć się w "Kaszuby Środkowe" Compassu, II wyd. z 2009 roku (może już nowsze się ukazało), dostępna w wielu księgarniach w 3M albo u wydawcy przez net (polecam wersję "foliową", wytrzymalsza i wygodna w użyciu). Nie jest idealna, zwłaszcza w kwestii aktualizacji dróg i drożyn, ale i tak bije na głowę jakieś ekokapie czy expressmapy, a przebieg szlaków powinna mieć najaktualniejszy (choć parę minimalnych niedokładności w przebiegach też udało mi się znaleźć).

Dziwne, że problemy z oznakowaniem miałeś pod Kartuzami - tam akurat jest niedawno zmieniony przebieg i oznakowanie jest bardzo świeże, w zeszłym roku jechało mi się tam jak po sznurku (od strony 3miasta) - ale parę zrywek czy remont drogi lesnej może to zupełnie zmienić.

pozdr

to na kolejny łikend :) szlak blekitny. Rownie milo oznakowany.

Jak dysponujesz gpsem, to slad jego mozesz znalesc tutaj:
http://rwm.org.pl/relacje/?mode=galeria&id=1907&uid=100

niebieski tez chyba gdzies byl, ale nie moge odnalesc, porownal bys ze swoja wzorcowka

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...