Trójmiasto może być większe. Wiele wsi zamieniło się w duże osiedla

Opinie do artykułu: Trójmiasto może być większe. Wiele wsi zamieniło się w duże osiedla.

Granice Gdańska i Gdyni nie zmieniały się przez długie lata. Czy nadszedł czas na rozwój Trójmiasta - powiększenie jego granic? Samorządowcy nie są tym zainteresowani, ale przyznają też, że nie wiedzą, jakie straty finansowe powstają z powodu braku tej decyzji. Socjologowie natomiast twierdzą, że poszerzenie granic jest możliwe, ale to decyzja rządu, która musi być poparta głębokimi konsultacjami.

Ostatnia duża zmiana granic Trójmiasta miała miejsce 1 stycznia 1973 r. i wprowadzono ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

niech sie sami odlacza.nie bede zmienial co chwila dokumento bo idioci wymyslaja

Jest mi dobrze gdy naleze pod pruszcz. I w zusie ludzie mili i w skarbowce. Zupelnie inna bajka. Niech mi ten madrala zaplaci za wymiane dokumentow i moj stracony czas ktory poswiece na to
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Borkowo

Kupiłam tutaj mieszkanie (Nowy Horyzont) tylko dlatego żeby mieszkać blisko Gdańska, ale nie koniecznie w granicach administracyjnych miasta. Nie zamieniłabym Gminy Pruszcz Gdański na żadną inną na chwilę obecną!

P.S. Ktoś na 3mieście chyba lubi nasze osiedle, że ciągle publikuje zdjęcia naszych bloków :]
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Myślenie zaściankowe

Trójmiasto powinno się rozrastać i to w takich kierunkach, w których dotychczas nikt o tym nie myślał. Trzeba w obszar Trójmiasta zwłaszcza Gdańska włączyć te wsie a nawet gminy, które dotychczas nie były brane pod uwagę. Myślę o Straszynie, aż po Sobowidz, myślę o Kowalach, a nawet całej gminie Kolbudy, aż po Przywidz, myślę wreszcie o całej gminie Żukowo. Tylko jest jedno małe ale... Trzeba zmienić siatkę dróg i dopasować do dróg miejskich, co najmniej 4 pasmowych, oświetlonych z ciągami dla pieszych. Wtedy rzeczywiście nikt nie będzie miał pretensji o włączenie do metropolii Trójmiejskiej
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie ma takiego czegos jak mieszkaniec trojmiasta.! Sa mieszkancy GDANSKA, GDYNI czy SOPOTU... Co za bzdury nie ktorzy wipisuja ! Pomijaja nazwy miast. GDANSK jest stolica tego regionu pomorza. !

Mam nadzieje że mieszkańcy Gdańska osiedlający się w Borkowie

Odprowadzają podatki w miejscu aktualnego zamieszkania... a nie np. w Gdańsku...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

jak może wzrosnąć wpływ z PIT?

jak może wzrosnąć wpływ z PIT?
do A wpływa 100
do B wpływa 100
to jak połączę A i B to będzie więcej niż 200 ?
Proszę autora o wyjaśnienie jak to działa
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

.

A co ty chłopie rzuciłeś jak tak ci szkoda wracaj do siebie Gdańsk naprawdę da sobie radę bez twojej cegiełki .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

ty

ty lepiej fracaj do Elbląga do szkoły.Piszemy w Gdańsku wracaj a w Elblągu fracaj
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

nic

nic nie musisz jedź do siebie i tam zarabiaj
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

właśnie

właśnie widać waszą kreatywność mam okazję rekrutować ludzi do pracy i wygrywacie tym że pracujecie za śmieszne pieniądze tylko żeby się zahaczyć w naszym mieście a mama da kurę jajka i jakoś obleci.
Na Warszawkę jesteście za ciency w uszach dlatego robicie najazd na Gdańsk swoimi golfami IV w gazie.

Borkowo radzi sobie doskonale bez Gdańska

Prędzej widzę włączenie miejscowości w Gminie Pruszcz Gdański właśnie do Pruszcza. Pruszcz jest o wiele lepiej zarządzany niż Gdańsk. Życie jest tańsze a rozwój nie mniej dynamiczny. Dotyczy to również sołectw w gminie Pruszcz Gdański.
Jeżeli już, to widzę to wszystko w postaci rozwoju metropolii.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

Borkowo ma się dużo lepiej niż Gdańsk - Pruszcz jest jedną z zamożniejszych gmin w Polsce - my BORKOWIANIE nie narzekamy i do Gdańska wcale się nie pchamy, a wręcz jesteśmy PRZECIW!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

GDAŃSK

Nasze Miasto powinno wrócić do granic przedwojennych- historycznie W.M.G ogłosić referendum ...odhaczyć się od warszawki, ustanowić strefę wolnego handlu na całym terytorium W.M.G.Nie stresować się problemami polityków wschodniej Polski.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Niech sobie trojmiasto,czy pieciomiasto Warszawe nazwa,a od Gdanska i Gdyni, czy Sopotu sie odczepia !
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mam nadzieję że wszyscy mieszkańcy Borkowa pracują i uczą się w Borkowie i w Pruszczu
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie!

Żadnych wieśniaków w mieście. Chcieli za miasto to niech siedzą. Widać taka mają mentalność. Nie odnajdą się w "mieście ".nawet tym na papierze ha!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 14

Sopot moze sie powiekszyc do morza, moze sobie zrobic wyspy, ale tylko do granic Gdanska i Gdyni na Zatoce Gdanskiej.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Proszę o odrobinę szacunku.

To naturalna kolej rzeczy, iż prężnie rozwijająca się metropolia taka jak Trójmiasto przyciąga i będzie przyciągać ludzi. Jeżeli owi ludzie rzucają wszystko by dołożyć swą cegiełkę do rozwoju miasta winno się to uszanować, swoją drogą rodowitych gdańszczan jest zaiste niewielu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

co Wy z tymi podatkami? podatek dochodowy zabiera rząd, jeśli tu mieszkasz i płacisz VAT w sklepie to ten VAT też zabiera rząd, jedynie przyczyniasz się do rozwoju lokalnych przedsiębiorców, jedyne podatki jakie bezpośrednio płaci normalny człowiek do swojego samorządu to podatek od nieruchomości (nie liczę przedsiębiorców), ale wynajmując tu mieszkanie to też pośrednio opłacam to ja a nie właściciel mieszkania
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5