Trzecia ciąża po dwóch cc ??? Może lepiej odpuścić?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Mam dwoje dzieci i za jakieś pół roku/rok chciałabym zajść w trzecią ciążę. Problem w tym, że dwa porody odbyły się u mnie przez cc, ostatnie cc było 19m-cy temu. Za pierwszym razem była cukrzyca, za drugim jakaś niezgodność (nie pamiętam dokładnie o co chodziło). Byłam ostatnio u 3 ginekologów. Dwóch mówi, że w żadnym wypadku nie decydować się na trzecie dziecko po 2óch cc, że to za duże obciążenie dla matki, a mój gin mówi żeby zaciążać i tyle. Juz mam mętlik w głowie. Sama też się naczytałam o tysiącu możliwych powikłań, wrastającym łożysku i innych. Zaczynam się bać i zastanawiam się czy czasem nie zrezygnować, nie odpuścić...
Czy są tu jakieś mamy po 3 cc? Możecie podzielić się doświadczeniem? Jak było u was? Ile czasu miedzy drugim cc a kolejną ciążą?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Trzecia ciąża po dwóch cc ??? Może lepiej odpuścić?

ja jestem po trzech, odstępy 4.5 roku i 1,5 roku pomiędzy cięciami

Moja gin na trzecią ciążę pozwalała ale po 3 latach, wyszło jak wyszło i po 10 miesiącach od drugiego cięcia zaszłam w trzecią ciążę

ciąża bez komplikacji, poród to planowane cc "na zimno" bez oksy

dzieciaki cudowne, wszystko dobrze się zakończyło, o czwartek ciąży mam zapomnieć przez 5 lat, a potem będę już za stara :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

trzeba było zamek błyskawiczny wszyć ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

ja po trzech rok po roku wszystkie cc. wszystko ok :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chyba wszystko zależy od kondycji macicy i podbrzusza. Każdy poród może spowodować tysiąc komplikacji. Zastanów się poważnie nad argumentami, które dają Ci ginekolodzy, bo jeżeli to jest "nie bo nie", to chyba mnie warto rezygnować z marzeń. Swego czasu głośno było o kobiecie, która chwaliła się papieżowi, że jest po ośmiu cesarkach, więc da się ;-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

mi lekarka mówiła, że 3cia ciąża nie szybciej niż za 2 lata :) też jestem po 2 cięciach,
także można, trzeci poród jak w banku cięcie już na zimno, i chyba duże prawdopodobieństwo że już przed 40 tygodniem
poszukaj w googlach jest takie forum o cesarskich, laski mają po 4 i 5 cięć :) pewnie dużo zalezy od stanu blizny,znajoma drugie dziecko urodziła przez cięcie (pierwsze sn) i tak spieprzyli że trzeciego już jej zabronili :(
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja też 3 cc.

Trzecie planowane na zimno po skończonym 37 tyg. (tak umawia szpital Wojewódzki w takich przypadkach).

Żadnych komplikacji w 3 ciąży czułam się najlepiej:)

Odstępy między porodami 3 lata i 2 lata.

Bardzo Wam dziękuję :))) Od razu mi się lepiej zrobiło jak czytałam Wasze odpowiedzi. Podniosło mnie to na duchu. Mój lekarz mówił, że można 3 raz zaciążać, ale trzeba min 1,5 -2 lata odczekać od ostatniego cięcia. Dwóch innych lekarzy mówiło, że absolutnie nie (chyba że się przytrafi to trudno), ponieważ macica za mocno osłabiona i może pęknąć, łożysko może wrosnąć w bliznę przez co trzeba będzie usunąć macicę podczas cięcia itp.
Ja bym chciała mieć różnicę wieku między dziećmi 3 lata, no max 4 lata, bo w sumie nie wiadomo kiedy się uda i czy w ogóle. Dłużej też nie chcę czekać bo za stara już będę :)
Ogólnie to spotykam się z negatywną opinią, nawet najbliższej rodziny, jak już się trafi temat i powiem, że chcę jeszcze jedno dziecko... takie to trochę przykre, ale co poradzić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

mama a tamci lekarze co odradzali badali robili jakies badania ze maja podstawy sadzic ze macica jest oslabiona albi blizna cienka? Ja sama sie szykuje ze trzecie CC za kilka lat, ale dr mowil ze nie ma z tym problemu o ile ktos sie spartolil poprzednich :)

Co lekarz to inne zdanie na ten temat to jak z porodem sn vs. cc. Niektorzy lekarze mocno i do końca cisną na poród sn inni nie upierają się i dość szybko podejmują decyzje o cesarce.
Mój lekarz prowadzący drugą ciąże (pierwsza rozwiązana przez cc) gdy powiedziałam mu że przy drugiej też wolałabym cc pierwsze co pytał czy planujemy kolejne dziecko bo jeśli tak to teraz lepiej spróbować urodzić naturalnie, bo niby dwie cesarki to taki maks dla organizmu bez obawy o powikłania.

Tak paradoksalnie - skoro zabraniają Ci trzeciego dziecka, bo może później trzeba będzie usunąć macicę, to po co Ci macica? ;)
Powikłania w stylu pęknięcia macicy zdarzają się i przy SN.
Z tego co rozmawiałam z lekarzami to w ogóle mało kobiet przechodzi porody całkowicie bezproblemowo, tylko Matka Polka nie ma prawa o tym głośno mówić, bo w końcu ma dziecko i nie wolno jej narzekać. Ja mam powikłania po SN, kolejna ciąża najprawdopodobniej wszystko jeszcze pogorszy, ale wszyscy ginekolodzy, których odwiedzałam mówią "Jeśli chce pani dziecka, to nie ma się nad czym zastanawiać. Na pewno bardziej będzie żałować pani niespełnionego macierzyństwa niż kolejnych powikłań". W internecie natomiast co jakiś czas natykam się na wypowiedzi kobiet z podobnym problemem co mój, którym lekarze odradzają ciążę. Tak więc oprócz realnych przesłanek medycznych warto wziąć też uwagę osobiste przekonania lekarza - młodego,niedoświadczonego i bezdzietnego lekarza na pewno wizja powikłań u swojej potencjalnej pacjentki będzie bardziej przerażać niż lekarza starszego, dzieciatego, z doświadczeniem, który umie znaleźć złoty środek między medycyną a macierzyństwem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Właśnie u mnie jeden stwierdził, że blizna cienka. Mój gin mówi żeby na grubość blizny nie zwracać za mocno uwagi bo różnie to bywa, nie zawsze jest tak, że jak blizna ok to bez powikłania będzie i odwrotnie. Żeby było weselej to jeszcze dziś się dowiedziałam, że mam torbiel na prawym jajniku 4x3 cm i nie wiadomo czy nie będzie do wycięcia... Normanie wszystko przeciwko mnie.

u mnie podczas ciąży macica przyrosła do blizny po cc (oczywiście najprawdopodobniej) i niestety trzeba bylo ją usunąć przy porodzie.. ale i ciąża ok i z dzieckiem wszystko ok, chociaż generalnie przeżyłam szok i zaliczyłam depresję poporodową :( lekarze moim zdaniem wiedzą co mówią, ale też może być wszystko ok! wszystko też zależy pewnie od wieku i regeneracji organizmu, ja miałam swoje lata ;)

MOJE DWIE KOLEŻANKI MAJĄ PO 3 DZIECI Z CC. NA DZIEWCZYNĘ Z POLSKI GIN. NAKRZYCZAŁ JAK ZASZŁA Z 3 DZIECKIEM, NA DZIEWCZYNĘ Z IRLANDII - NIC A NIC. W KAŻDYM RAZIE OBIE MAJĄ TRÓJKĘ ZDROWYCH, FAJNYCH DZIECI I CIĄŻE BEZ KOMPLIKACJI
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mysle ze 2 dzieci ci starczy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

moja sasiadka 4 dzieci, kazde urodzone cc. roznica miedzy dziecmi 2-3 lata
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam.Wiem że pani post był bardzo dawno temu ale teraz ja mam taki sam problem co u pani i chciałabym wiedzieć czy starała się pani jednak o trzecie dziecko czy że względu na kolejne cięcie podjęła pani takie ryzyko mnie też lekarze odradzają też że względu na 4 mm ranę po cięciu że może się rozejść jeśli ani przeczyta bardzo proszę o odp dziękuję

Inne tematy z forum

fizjoterapeuta OWI Gdynia M.Morawski (6 odpowiedzi)

hej. czy ktoś uczęszczał z dzieckiem do tego pana? Jakie wrażenia?

poszukiwania pracy..na jakich stronach jej szukacie? (67 odpowiedzi)

na początek prośba do Admina. o nie kasowanie mojego wpisu,, Pisze tu bo na forum praca mało...

test PAPP-a czy robiłyście? (237 odpowiedzi)

Dziewczyny wczoraj byłam na USG przezierności karczku i badanie wyszło ok, ale dr Doering...