Umysł w rozsypce

Większość ludzi, których umysły podporządkowane są ideologii liberalnej doznaje utraty logiki i rozumu. Ideologiczna partykularyzacja czy inaczej mówiąc indywidualizacja odcina jednostki od wspólnoty, od wspólnego zasobu pojęć, idei i zainteresowań oraz interakcji i zamyka ich w osobnych bańkach, czego efektem jest zjawisko zwane przeze mnie zgłupieniem rozsianym. Mamy do czynienia z mentalnym rozproszeniem, czyli, mówiąc językiem naukowym - entropią.

Efekt jest porażający - umysł, szczególnie jego komponent poznawczy ulega zakłóceniu bądż całkowitemu rozpadowi, jako że ustaje napływ bodźców intelektualnych z zewnątrz - od innych ludzi, z którymi nie można znależć wspólnego jezyka i od wspólnych instytucji, z którymi kontakt także zostaje zerwany. Znikają kulturowo wypracowane elementy racjonalne, poznawcze. W tej sytuacji umysł zostaje zrdukowany - pozostają w nim tylko biologicznie uwarunkowane emocje, które, nie mając kontaktu z innymi komponentami umysłu, ulegają prymitywizacji. W opustoszałym mózgu zaczynają hulać niczym nieskrępowane gołe, prymitywne emocje - hulaj dusza, piekła nie ma. I zaczyna się piekiełko.

Efekt widać w internecie, w mediach i na ulicy - wybiło tam szambo i szaleje wariatkowo.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak się ostatnio zastanawiałem - gdzie się podział stary, cross czy menel z oruni dolnej?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

Gdzie oddać ubrania? (3 odpowiedzi)

Gdzie w trójmieście oddam ubrania, nowe, męskie po zamknięciu sklepu?

Co sądzisz o suplementach dla graczy? (3 odpowiedzi)

Co sądzisz o suplementach dla graczy? czy rzeczywiście są skuteczne?

Legalne graffiti (3 odpowiedzi)

Hej! Czy znacie jakieś miejsce na legalne graffiti w Trójmieście? Mój dzieciak jara się...