Uwaga na oszustów - Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Słuchajcie dostałam maila od babki z Nigerii,że chce kupić ode mnie suknię ślubną,jest gotowa przelać kasę itp.Czy miałyście taki przypadek i nie jest to jakieś oszustwo?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niezły numer. Wątek ma już 8 lat, a widać że ten temat u oszustów nadal działa. Maile z "okazjami" z Nigerii to chyba jeszcze przed powstaniem internetu zaczęły krążyć:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Uwaga na oszustów - Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Dzisiaj dostałam sms o treści: Hello, do you still have your Dress available for sale? contact me directly on my email on. (philipgrey005@gmail.com)
Nie mam zamiaru nigdzie nawet pisać, sam fakt, że zamiast numeru telefonu wyświetliło się imię Philip jakbym go co najmniej miała w kontaktach, oraz prośba o pisanie bezpośrednio na jakąś pocztę wyglądają na tyle źle, ze na kilometr pachnie to oszustwem i z tego co tu widzę to stary proceder tylko adresy się zmieniają

Witam. Mam ten sam przypadek. Martinsdianna9. Kupno motocykla za 7000zl dpzuca od siebie 3,4% z całej wartosci. Po czym doklada jeszcze 1400zl tylko pieniądze wysle po wyslaniu potwierdzenia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

do mnie tez pisze ta pani i che kupic model samolotu

Dokładnie oszuści - SMS łamanym polskim od Martins i prośba o kontakt poza OLX na maila martinsdianna9@gmail.com.

Re: Uwaga na oszustów - Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Czesc Jolcia,

ponizej moj przypadek
dzien dobry,
mnie na olx. probowala oszukac osoba podajaca sie za kobiete z Bulgarii; chciala kupic ode mnie dziecieca walizke firmy Samsonite. pisala do mnie w jezyku angielskim;
nie wiem bylam bardzo sceptyczna do tej calej korespondencji oraz jej checi kupna tej walizki.
bylam dosc ostrozna, przez caly czas sugerowalam ze najpierw zaplata za walizke plus koszt przesylki i dopiero wtedy wysylka; ale gdy ta osoba jeszcze napisala,aby cos jej kupic(inna oferta na olx) i po zakupie calosc zapakowac w walizke i wyslac to juz mnie przeroslo,po prostu steierdzialm,ze ta osoba za duzo czasu mojego pochlania i co rusz wymysla inne wersje; nadmieniam ze caly czas pisala,ze wykona przelew z pieniedzmi na moje konto,choc z mojej strony nie doszlo do podania nr mojego konta; po tych "jej" wszystkich wymyslam,wzielam ja po prostu zablokowalam; o dziwo,mam jeszcze cala korespondencje w archiwum,ale teraz nie widze juz nazwy uzytkownika pod jakim wystepowala ta osoba na olx, mam tylko w miejscu uzytkownika teraz komunikat ze email zostal usuniety
pytalam sie na portalu olx(pomoc) czy jest mozliwe aby na portalu lokalnych/polskich ogloszen pojawila sie osoba spoza Polski?
mnie ta osoba nie oszukala w zaden sposob, ale tak ku przestrodze pisze o zaistnialej sytuacji na olx.pl
pozdrawiam ludzi z olx

Mniej więcej to samo mi się przydarzyło - brak telefonu, ten sam mail i też sprzedaję motor na OLX. Dzięki za podzielenie się

Witam, miałem podobną sytuację. Wystawiłem do sprzedaży na OLX motocykl. Dostałem sms-a, zamiast nr telefonu było "dzięki" i prośba o email na martinsdianna9@gmail.com. Napisałem i otrzymałem odpowiedz, że dostanę wpłatę na PayPal. Do wyrejestrowania motocykla potrzebuję umowy kupna/sprzedaży, dlatego zacząłem szukać jak to załatwić. Ale coś mnie piknęło i wpisałem w googlach Martins Dianna i trafiłem tutaj. Dziękuję za informacje i piszę dla ostrzeżenia innych. Pozdrawiam

martinsdianna9@gmail.com - oszuści szkoda czasu SMS od martins

Przecież to stary przekręt jest. Jak wszystko co ma w treści nigeria

masakra u mnie to samo, babka chce kupić sukienke ślubną z olx, konta na pay pall mówi zebym założyła... żenujące. uwaga na nich!

Dzięki za ostrzeżenie, ale... goście spod tego maila pisali do mnie w sprawie kupna konia >.< serio liczyli na wysyłkę? xD

Witam,
U mnie bardzo podobnie. Najpierw sms bez numeru z zapytaniem o suknię ślubną wystawiona na olx i prośbą o odpowiedź na email alex101mark2014@gmail.com. Proponowali płatność przez PayPal i przesyłali linka w celu rejestracji w PayPal. Od początku wydawało mi się to dość dziwne ale dziś na forum się upewniłam.

Pieniądze z tego konta można zablokować i wycofać. Ty wyślesz suknie a on wycofa przelew tak to działa

Podobnie wygooglowałem adres ponieważ od 5 dni Jason Manning (adres jw.) bardzo zainteresowany jest moim VWagenem.

Witam, teraz email to mitchellmichael32c@inbox.lv dodaje zeby komus pomoc z nadzieja ze wyszukiwarki to zindeksuja. Zona wystawila suknie salubna na olx i przyszedl podejrzany sms bez numeru ale za to z lamanym polskim i tym mailem. na bank przekret! Pozdrawiam

.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

mamy Ci podać nr na policję?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Witajcie.
Przeczytałam część rozmowy...jak się zorientowałam to to oszustwo trwa od 8 lat?!? Ja właśnie prowadzę rozmowę z jedny z wymienionych maili.
Może mi ktoś podpowiedzieć jak to zgłosić na policję?
Hanna

Ewelina
2018-08-10 11:21:13
Miałam nic nie pisać, ale widzę, że wciąż ludzie się nabierają, a wyszukiwarka nie znalazła mi tutaj jeszcze jednego adresu, z którego korzystają oszuści: adasaddler@gmail.com oraz adasaddler@inbox.lv W razie gdyby ktoś nie był pewien, to też oszustwo.
właśnie ostatnio pisałam z kimś spod tego adresu, od początku czułam, że jest coś nie tak... Chciała kupić ode mnie suknię i strasznie nachalnie namawiała mnie na założenie konta na paypal. Zauważyłam, że każdy z tych oszustów pisze, że pracuje na statku jako inżynier ;p

Inne tematy z forum

Łazienka (44 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem na etapie kupna kafli do lazienki ale nie wiem na jakie sie zdecydowac. Prosze...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (214 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

Dj Waldzior (6 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś zamawiał na wesele Dj waldziora? Jakie opinie? Wiem, ze kiedys był jednym z...