Uwaga na oszustów - Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Słuchajcie dostałam maila od babki z Nigerii,że chce kupić ode mnie suknię ślubną,jest gotowa przelać kasę itp.Czy miałyście taki przypadek i nie jest to jakieś oszustwo?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Uwaga na oszustów

A tu dosyc ciekawy link dla oszukanych lub takich ktorzy maja watpliwosci
http://www.policja.pl/portal/pol/1218/39219/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Uwaga na oszustów - Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Witaj Mariola!
Ja też niestety należe do osób które nie skapnęły się w pore...wysyłałam co prawda konsole która nie była jakaś super droga Ale chciałam się Ciebie zapytać jak rozwiązała sie Twoja sprawa i co policja na zgłoszenie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kolejny adres :
NAME : IBRAHIM ISYAKU
ADDRESS : A3 KAGORO CLOSE MOKOLA
CITY : IBADAN
STATE : OYO STATE
ZIP CODE : 23402
COUNTRY : NIGERIA

Czy ma ktoś może pomysł co zrobić aby to w jakiś sposób gdzieś zgłosić? Czy jest wogle szansa aby to w choć niewielki sposób powstrzymać?

Re: Uwaga na oszustów - Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Miałam tak samo

Hej Mieszkam w Ostrołęce i również dostałam takiego meila. Szkoda tylko czasu na takich oszustów.

Helen Pual z Canady do bratanka na urodziny.
Potwierdzenia z Royal Bank od Nick Arnold.

Nazwa: Ismail Kazeem
Adres: Ae 8 Matazu Zamknij
Miasto: Tudun Wada
Stan: Kaduna State
Kraj: Nigeria
Kod pocztowy: 23462
Numer telefonu: - +2340739169318

Paczka poszła próbuję ja odzyskać ale nie wiem czy zdążyłam jeśli ktoś dał się nabić w butelczynę jak ja i przy śledzeniu paczki wyskakuje ze jest nadal w kraju to niech leci szybko na pocztę z potwierdzeniem nadania i wstrzymuje wysyłkę.Bo póki jest w kraju to na 100% da się ja odzyskać jak już wyleci niestety nie koniecznie.

tak z ciekawości wstukałem w google bo tez dostałem maila od nigerskiej tej księżniczki

http://en.wikipedia.org/wiki/Helen_Paul

po 9 dziś znowu przyszedł dziwny mail od jakiegos Helin Paul - skaskowałam ponownie

dostałam maila z zapytaniem czy mam jeszcze mam suknie,ale pamiętalam o tym wątku z forum,maila usunęłam,nie odpowiedziałam nawet..

Do mnie też napisała w sprawie tableta, żebym wysłała do Nigerii i koniecznie podała swoje konto to prześle pieniądze. Na szczęscie wydało mi się to od razu podejrzane i nie dałam się nabrać, bo kto wie jakie byłyby skutki...

Ja też wczoraj późnym wieczorem dostałam e-mail z pytaniem czy mam jeszcze swoją suknię na sprzedaż, już prawie wysłałam niejakiej Sandrze Brown moje dane i numer konta, koniecznie chciała przez ten Paypal ale że się nie zgadzałam chciała moje konto. Dzięki poszukiwaniom ile kosztuje wysyłka do USA sukni slubnej znalazłam się tu na forum i poczytałam o oszustach, dzięki Bogu nie wysłałam. Masakra jakaś

Ja kilka dni dostawałam wiadomości od dziewczyny z USA, już dostałam nawet powiadomienie z paypal że z jej konta zostały pobrane pieniądze,ale potrzeba teraz dane do wysyłki. Jak ja napisałam że najpierw gotówka a potem wysyłka to zero odzewu. A dziś dostałam następnego meila z innego konta o chętnym z Afryki Zachodniej. Chcą dawać więcej niż suknia kosztuje.

Ja też dostałam dziś identycznego maila, pomyślałam, o nie! znowu to samo! w zeszłym roku dostałam dwa maile, jeden od babki z Nigerii, drugi z Londynu. Sukni nie wysłałam, zwyczajnie bałam się, że może to być oszustwo. Odpisałam natomiast, że nie wysyłam sukni za granicę. I myślałam, że już więcej takich maili nie dostanę, do dziś... Coś mnie tknęło, żeby sprawdzić na necie, czy inni też dostają takie buble i widzę, że nie jestem jedyna. Utwierdziłam się, że i tym razem ktoś chce mnie nabrać, ale teraz już nie odpiszę, szkoda czasu.

No wlaśnie przeczytałam wasz wątek i też mialam taka propozycję...ehh przezorny zawsze ubezpieczony...

ja tez miałam tą propozycje!!! Co za ludzie....

ms - ale nie rozumiem, juz chcialas wysylać? nie mająć paniędzy?
bardziej zdziwiło Cie to ze w nigerii nie ma sklepów z białymi sukienkami czy to ze na Twoim koncie nie ma pieniedzy.
Nie rozumiem, jak mozna sie na to nabrac?
ja w pierwszym momencie tez uwierzylam ze ona chce kupic moja suknie, ale nawet gdyby nie ten wątek, bez pieniedzy nie wyslala bym sukni.
Przepraszam ale jak mozna byc tak naiwnym zeby wysylac najpierw swoja suknie a potem czekac na pieniadze od obcej osoby?

ja też dostałam takiego e-maila i miałam wyslać, ale coś mnie tchneło i zaczełam sprawdzać bo wydało mi się to podejrzane, że ktoś z tak daleka jest zainteresowany kupnem, przecież tam też są sklepy

Dostałam ten sam email od Helin Pual ... uważajcie !

Napisała mi dokładnie to co Tobie. Wolałam się upewnić ..nabrałam podejrzeń że wysyłka do Nigerii..od kiedy Afrykańczycy biorą śluby w białych sukniach? Dobrze że są wątki o tym w internecie....

Odpisałam jej to mi napisała:

Greetings,

I really appreciate your response.

My name is Helin Pual from Canada, how much do you want to sell the Item?

i want you to send me some current picture of the item and what is the
present condition because am buying as a surprise Gift to Africa so
tell me the total cost + postage.
Send me your bank details for me to make the payment.

Account Holder Name :......
Account Number:....
Bank Name :.....
Bank Location:.....
Swift code:....
Country :.....
Total cost + postage :.......

Here below the delivery address for you

Name: Adewale Oluwatommy
Address: # 30 Ogunmodede Stree Mokola
City: Ibadan
State: Oyo state
Country: Nigeria
Zip Code: 23402
Phone Number :- +2348050506192

I will be expecting the information to made the payment transfer.

Nice meeting you.

A niech spada! Szkoda, że na takich oszustów nie ma rady

ja dostalam:

Hope this item is still available for sale? kindly get back to me
with the condition and final cost of the item.

Await to read back from you now.

Regards

Hope this item is still available for sale? kindly get back to me
with the condition and final cost of the item.

Await to read back from you now.

Regards

od Helin Pual

Dziewczyny, ja od wczoraj koresponuje z niejaką
shakio janesesanumi
w pierwszym momencie smialam sie ze jakis nigeryjka bedzie brała slub w mojej sukni, ale poczytalam troche i sie zorietowalam ze to oszukstwo.
Z drugiej strony jak mozna wyslac coś komuś jak nie ma sie pieniedzy na koncie?

Inne tematy z forum

Ile alkoholu na weselu dla 100 osób (3 odpowiedzi)

Hej! Planuję wesele na około 100 osób i kompletnie nie wiem, ile alkoholu powinnam kupić. Wiem,...

sukienki wieczorowe (57 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...