W Japonii wiedzą, jak budować studzienki kanalizacyjne ;)

Wychodzi na to, że nasz nowy tunel pod Martwą Wisłą to odpowiednich ichniej kanalizacji ;)

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: W Japonii wiedzą, jak budować studzienki kanalizacyjne ;)

WOW!

Naszym urbanistom, architektom wydaje się, że jak każdą wolną przestrzeń w mieście zabudują budynkami, wyłożą asfaltem i kostką brukową to na ziemię woda deszczowa nie spłynie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jakie kto ma potrzeby, taką ma kanalizację.
My też moglibyśmy mieć taką, ale pomyśl o kosztach jej budowy i utrzymania;) Lepiej raz na kilkanaście lat powalczyć z kilkoma miejscowymi podtopieniami niż inwestować setki razy tyle, by ich uniknąć.

W takim razie miejmy nadzieję że następnym razem "lekko podtopi" Twoją chałupę :)))
Może wtedy zmądrzejesz i przestaniesz wypisywać te bzdury.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie życz drugiemu, co tobie niemiłe ;)

Aż taki rozmach inwestycyjny nam z pewnością potrzebny nie jest (podobnie, jak nie jest nam do niczego potrzebny stadion, ECS, Forum Radunia czy wiele innych inwestycji).
Za zaoszczędzone kwoty można by wyremontować i zmodernizować infrastrukturę miejską. Szczególnie: kanalizę burzową, dostosowując ją do aktualnego zapotrzebowania, które drastycznie wzrosło poprzez urbanizację terenów, dotychczas bedących naturalną ochroną przed zalaniami (chocby: cały Gdańsk-Południe).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Aż taki rozmach inwestycyjny nam z pewnością potrzebny nie jest"

A czy ja napisałem, że jest potrzebny "aż taki"? ;)
Jednak ostatnie dwa dni jasno pokazały, że jakaś inwestycja w tym zakresie jest potrzebna - z czym również się zgadzasz.

W Japonii dostosowali infrastrukturę do potrzeb.
W Gdańsku nie. Miejmy nadzieję: JESZCZE nie.

> W Gdańsku nie. Miejmy nadzieję: JESZCZE nie.

Gwoli sprawiedliwości: sporo zrobiono.
Przez ostatnie lata zbudowano i zmodernizowano wiele zbiorników retencyjnych, choćby na Strzyży czy Potoku Oliwskim.
Czytałem, że przewidując ulewne deszcze, od czwartku je sukcesywnie opróżniano, aby były gotowe na przyjęcie opadu rzędu 90l/m².
Niestety.. nie doszacowano skali opadów (było nawet 160l/m²) dlatego niektóre się przelały.
Ale bez nich skala zniszczeń byłaby niewspółmiernie większa. Podejrzewam, że porównywalna z 2001r
Co nie zmienia faktu, że infrastruktura podziemna nadal woła o modernizację.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgadza się, wiele zrobiono, ale najwyraźniej nie dość. Miasto było sparaliżowane, tunele podziemne zalane, pomijam obsuwającą się w wielu miejscach ziemię - nie wiem, czy można temu było zaradzić (zgaduje, że jakoś pewnie tak...). Jakimś cudem nowy tunel pod Martwą Wisłą dawał radę ;)

Tak na marginesie podobno opady sprzed dwóch dni były większe niż te z 2001 roku. Teraz na Oruni dolnej tylko 1-2 cm. wody stało miejscami podczas gdy w 2001 wody było po pas a sporadycznie po szyje... Zależy też w jakiej części Oruni. Wszystko za ul. Równą w stronę Motławy pływało - teraz nie.

W dużych miastach - w wielkich miastach - są kanały burzowe.
Gdańsk ciągle się rozrasta, niedługo trójmiasto będzie jedną wielką aglomeracją. Warto było by już teraz pomyśleć o takim rozwiązaniu - czekając kolejne lata zwyczajnie będzie zbyt późno ;)

> pomijam obsuwającą się w wielu miejscach ziemię - nie wiem, czy można temu było zaradzić (zgaduje, że jakoś pewnie tak...)

Oczywiście, że tak.
Najprostsze i najtańsze rozwiązanie, to obsadzenie skarp odpowiednio dobraną roślinnością. Jej korzenie, przerastające skarpę, skutecznie chronią ją przed rozmyciem.
Zobacz chociażby skarpy przy Armii Krajowej. Tam jakoś ziemia się nie obsuwała.
A nasypy PKM obsiali trawką i uważali, że wystarczy... i efekt widać :/

"Zobacz chociażby skarpy przy Armii Krajowej. Tam jakoś ziemia się nie obsuwała."

Oj chyba w jednym miejscu się osunęło ;)
Ale masz rację, że odpowiednie bujne korzenie powinny to powstrzymać.
Chodziło mi raczej o sztuczne metody - jakieś plastikowe kratki etc - nie wiem jak to się nazywa i czemu ma to przeciwdziałać - ale najwyraźniej efekt dało mizerny ;)

Kiedy obsadzano skarpy przy AK a kiedy nasypy PKM? Roślinność na nasypie PKM nie zdążyła się porządnie ukorzenić dlatego skarpy "spłynęły"...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

http://trojmiasto.tv/Podmyte-nasypy-PKM-16589.html

Widzisz tam jakiekolwiek inne rośliny niż trawa?
A i trawa, po roku, już by była jakimś zabezpieczeniem, gdyby wysiać ją na siatce z PVC po kilka złotych za m². Widzisz tam choćby ślady siatki?

Zaoszczędzono naprawdę grosze (relatywnie do kosztu całej inwestycji). A naprawa zniszczeń będzie kosztować setki tysięcy, jeśli nie miliony. Nie licząc strat z powodu nie kursowania PKM.
Tandeta wykonawcy i tyle.

Ja obsadziłem krzewami, żeny było estetyczniej, kawałek niewielkiej, bo trzymetrowej skarpy na Ujeścisku przed dwu laty, ale durni kosiarze, pomimo oznakowania i gadania, ciągle mi je podcinają. Tłumacz tumanom.

@ZJ:

Nie chcesz mi działki krzewami obsadzić?
Obiecuję, że nie zetnę :D

Akurat podcinanie powinno im służyć - podcinane gałązki rozrastają się (jeśli to takie krzewy, o jakich pomyślałam) :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niezłe te studzienki widać szanują wodę, tak zgromadzoną można oczyszczać i przepompowywać do gosp. domowych . A jeśli chodzi o Japonię mnie najbardziej podobają się podgrzewane chodniki .

Mają rozmach... To wygląda jak schron przeciwatomowy, a nie kanalizacja :O
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Muzyka lekka, łatwa i przyjemna czy... ? (13 odpowiedzi)

https://www.youtube.com/watch?v=l6djoOEjwNY Zaglądam, z ciekawości na Festiwal Opolski...

czy ktoś z Was wygrał w radiu?? (145 odpowiedzi)

Zastanawia mnie czy są tu osoby które wygrały w radiu np RMF FM kasę? Codziennie prawie każde...

Jakie ciekawe gadżety do biura podróży (5 odpowiedzi)

Witam, Planuje zakup nowej partii gadżetów dla klientów Biura Podrózy. Specjalizujemy sie w...