WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (12)

Zapraszam do nowego. :)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
Aga -18.10.2013 (synek, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-11-t472281,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (12)

Dorotiii, wychodze z domu ale tak ustaliłam sama ze sobą, że jak w jeden dzień wychodze to na drugi zdecydowanie zwalniam i siedze w domu:)
Fakt, ze nie biegam i unikam schodów, no i spacery ograniczają sie do 30 minut. Ale wychodze:))

Aga, z tą szyjką to nie ma co się denerwować tylko troche pooszczędzać. Moja szyjka skakała z długością ostatnio i jakoś daje rad. Kilka tygodni temu miałam 3,5 cm, potem skoczyła do 4,1 cm (bo się bardzo oszczędzałam). Potem skróciła sie do 2,8 cm, by po 2 tygodniach wydłużyć sie do 3,3 cm. Takze nie denerwuj sie, tylko zwolnij:))

Dorotiii, z tą bitą śmietaną to może tak miało być, bo były nieświeże i miałabyś rewolucje ;) Ale goferka to bym zjadła.

Co do materaca to ja raz tylko zamówiłam faceta z maszyną do czyszczenia ale teraz robie to sama. Obficie posypuje matera sodą oczyszczoną, zostawaiam na 2 godziny po czym odkurzam materac.
Ja po swojej skórze widzę, ze to działa. A tak to miewałam jakieś uczulenia. I nie pomogły nakładki na materac...

Marta a ty dalej starasz się poza balkon nie wychodzić? jeszcze musisz się bardzo oszczędzać?

Dzień dobry:)
Mamtu,super, że u Ciebie same dobre wieści. I faktycznie kawał faceta nosisz w sobie:)) Spokoju i zdrówka życze!

Dziewczyny, fajnych wrażeń na SR! Ja zaczynam za tydzień u położnej Teresy Mroczkowskiej:)

Kurcze, ja tu się nastawiłam dziś na słońce i już sobie zaplanowałam "prace" na balkonie a tu co? Bardzo liczę na to, że chmury zostaną ściągniete przez Bałtyk i wyjdzie słoneczko:) Tego Wam i sobie życze!

Ania83, gdzie Ty się podziewasz? :) Co u Ciebie?

Miłego dnia wszystkim:)

super dziewczyny że wizyty udane! dobrze Mamtu że jeszcze nie rodzisz :) jeszcze niech z kilogram co najmniej urośnie synuś :)
Aga ja nigdy w życiu nie dostałam takich opisów jak ty masz, jedyne co to wydrukował sobie ostatnią ściągę do tych symboli co z usg się drukują i włożyłam do karty ciąży, także teraz żadne skróty nie są mi obce ;p

Co do materacyka... ja mam po Dominiku i nie zamierzałam kupić innego i szczerze mówiąc chyba dalej nie zamierzam. Co najwyżej może staranniej go przygotuję, poczytam jak wyczyścić etc. no i koniecznie kupię nową nakładkę. Może jeszcze podpytam ciocię i jak się puknie w głowę (a szczerze mówiąc tak przypuszczam) to będę spokojna.

Julka wiesz co dobrze mówisz :) chyba na razie odpuszczę dodatkową wizytę, mój mąż też mnie wczoraj przekonywał że przecież jakby faktycznie coś było nie tak to lekarz by nie zbagatelizował sprawy tylko albo kazał mi przyjść za kilka dni jeszcze raz albo zrobić dodatkowe badania. Także mam się po prostu nie wkręcać ;p

Ja też uważam że Kamama z wrzeszcza jest trochę lepsza - też tam jest taki spokój większy i Pani zawsze na spokojnie coś doradzi i wyciąga nie wiadomo skąd nowe ciuszki :)

Dziewczyny jak się dowiedziecie czegoś fajnego na tej szkole rodzenia to piszcie :)

A co do spotkania to ile czasu będziecie miały bo ja jeśli bym załatwiła że mąż pójdzie z rumcajsem na basen to i tak byłabym po pracy czyli ok. 16:30. Będziecie jeszcze?

Sonia a masz po wyjeździe jakieś fajne miejsce do polecenia z Mazur - mi zależy na takim żeby było co dla dzieci robić żebym nie musiała się wysilać i kombinować :)

aaaa jeszcze tylko się poskarżę że cały dzień wczoraj miałam ochotę na bitą śmietanę i najpierw wybierałam tą kawę specjalnie taką żeby miała bitą śmietanę i w końcu oczywiście się trzasnęłam i wzięłam taką bez ;/ potem wieczorem na plaży postanowiłam zjeść gofra z bitą śmietaną i tu Pan się trzasnął i dał mi bez :(( no i obyło się smaczkiem.....

hej dziewczyny,
Aga chodzisz do SR Supermama na Obłużu?
jeżeli tak to się dziś spotkamy o 18.00.też nie mogę się doczekać tych zajęć; z jednej strony mam mnóstwo pytań ale pewnie i tak zapomnę co chciałam ustalić. taka to już pamięć ciężarnej:>

Maluszek, my mamy u siebie - w Gdyni, na Obłużu :).

Katka, dzięki. Ale wiesz - myśli kotłują się niesamowicie...

Zastanawiam się co począć z tymi praktykami, które mam przez 2 pierwsze tygodnie lipca... Spróbować przesunąć, czy może iść... Muszę pomyśleć.

Zmartwiłam się teraz tą szyjką, bo to chyba faktycznie jest długość szyjki, bo dalszy ciąg jest "...ujście zew. zamknięte". No i 1.7 cm to sporo (tak mi się wydaje) jeśli o tyle się skróciła...

Chyba dzisiaj mam dzień jęczenia, także z góry przepraszam za nadprogramową ilość marudnych postów... ;)

Witajcie,

Mamtu ciesze sie ze u Ciebie ok i faktycznie kawal chlopaka nosisz juz w tym brzuszku.

Aga Tobie rowniez gratuluje udanego podgladania malucha, te Twoje opisy sa faktycznie mocno zawile, jakby nie mogli tak bardziej po ludzku. Jezeli to tylko faktycznie kwestia ulozenia sie dziecka glowka, to Cie pociesze ze Mikolaj byl juz tak glowka w dol przed 19 tyg i tak wisiel az do 13 dni po terminie.

Aga, Haze, Maluszego udanych dzisiejszych SR.

Co do spotkanie jeszcze sie nie pisze, bo na to chwile nie mam co zrobic z malym, pracuje nad tym.

Maluszek będę Cię wypatrywać :)

Aga kaszle, jak stary gruźlik, jesteśmy niestety na półantybiotyku, ale na szczęście gorączka i nocne duszenie się minęły - dzięki :)

Aga my mamy na 16.30:)też jestem ciekawa jak to będzie.a Wy gdzie macie swoją szkołę?

hej dziewczyny.

ja jestem dziś niewyspana.padam na twarz.nie wiem jak będę dziś funkcjonować w pracy.

Haze no to widzimy się o 16.30:)będę ubrana w sukienkę w paski taka ala "pszczółka";)

Mamtu dziękuję za info.Cieszę się że wszystko ok u Ciebie bo ta cisza mnie niepokoiła już.Trzymaj się Kochana.

Mamtu, baaardzo się cieszę, że wszystko w porządku! :) Oby tak dalej! A co do "nie ma powodów do obaw" - to sama wiesz najlepiej jak to w praktyce wychodzi jak coś tak w głowie kiełkuje... Ale pewnie potrzebuję jakichś dwóch dni i będzie ok. Tylko chwilę pewnie mi zajmie przestawienie się na tryb "oszczędzania baterii" ... ;)

Haze, Maluszek - my też dzisiaj ruszamy do SR :). O której zaczynacie zajęcia? My o 18.00 . Ciekawa jestem Waszych wrażeń (swoich oczywiście też ;) ). Już się nie mogę doczekać! Swoją drogą, jak tak wczoraj myślałam, że TO już jutro to przypomniało mi sie jak kilka miesięcy temu smęciłam, że ta SR to tak daleko jeszcze, że to musi być taka "późna" ciąża itd. A tu proszę - zleciało sama nie wiem kiedy :)

Haze, a jak zdrówko Twojego synka??

Aga te opisy to rzeczywiście czasem czarna magia, ale ja też myślę że maluszek Ci się po prostu obrócił główką w dół. Wcześnie, nie wiem, Tomek w sumie od samego początku był główką w dół, wiec teraz dla mnie dziwne jest to, ze mała leży poprzecznie ;)
A co do długosci pochwowej to nie mam pojęcia o co z tym chodzi.

Mamtu super, ze po wizycie jest dobrze i szyjka piękna :) Oby tak było jak najdłuzej!!!

Maluszek widzimy się dzisiaj na SR - będę jednak dzisiaj sama.

Dzień dobry!

Dziękuję za wszystkie kciuki! Po wczorajszym badaniu już nie miałam siły się zameldować, bo padłam.
Na szczęście wszystko jest ok, jak na moje 'warunki'. ;) Szyjka "bardzo ładna" (wg lekarki) i nawet się trochę wydłużyła, co bardzo mnie cieszy. Ale nadal mam nakaz leżenia w dużej ilości. No i minimalnie zwiększoną dawkę leków. A za dwa tygodnie mam już kontrolne KTG w szpitalu.
No i najważniejsze - Mały jest cały i wcale nie jest taki 'mały', bo waży już ok. 1680 gramów. Do tego wstawił się już głową w dół, ale jeszcze zbyt mocno nie naciska na wyjście, na szczęście. ;)

Aga, najważniejsze, że Tymon jest zdrowy i ładnie rośnie. Jak na moje oko to masz już Go głową w dół, a to rzeczywiście dość wcześnie. Ale będzie dobrze - jeśli tam wszystko trzyma, to nie ma powodów do niepokoju imho. :)

Walerka, ja w zasadzie nie chciałam zmieniać materaca, ale że na ostatnich warsztatach wygrałam nowy, to jakoś tak samo wyszło. Ale szczerze mówiąc nie wiedziałam, że stosowanie tego samego może być niebezpieczne dla dziecka. Szok. :O

Maluszek, ja wszystkie apteczne zakupy robię na doz.pl. Mają dobre ceny, a przy moim trybie funkcjonowania i tak nie miałabym szansy latać po sklepach.

Sonia, witaj po przerwie. Odpoczęłaś? Jak było? :)
Puściłaś Ksawerego do przedszkola w końcu?
Ja ze spotkania raczej wypadam tym razem, wolę nie ryzykować i nie 'zepsuć' tego, co udało mi się wypracować przez ostatni miesiąc. ;)

Miłego dnia!

Dzień dobry!

Dzięki, dziewczyny. Mi się wydaje, że nie dość, że się obrócił to po prostu już się przesunął jakoś w dół i to dlatego... A słuchajcie, bo teraz zgłupiałam - czy "część pochwowa od kości krzyżowej dł. 3 cm" to jest długość szyjki? Bo jeśli tak to dopiero zaskoczyłam, że od połówkowego (3 tygodnie temu) skróciła się o 1.7 cm... Kiedy ja się nauczę żeby te opisy czytać w gabinecie i pytać?!

Pogoda dzisiaj jakaś taka barowa... Idę robić śniadanko, potem na uczelnię i umówiłam się z przyjaciółką na kawkę - może trochę się "wyłączę" :)

Dokładnie jak pisze Walerka,tutaj też nikt się nie cacka,ja mojego posłaąłm na antybiotyku bo dobrze się czuł,a zatoki nie były powodem siedzenia w domu,jak nie gorączkuje,nie smarka za mocno,nie kaszle to powinno dziecko iść.
Co do ułożenia dziecka głową do dołu,to normalne że w 6 miesiącu tak właśnie się dzieje i zazwyczaj w tej pozycji dziecko zostaje już do samego porodu,mój pierwszy syn szybko się odwrócił i teraz też równie szybko bo właśnie po 20 tygodniu.

A ja siedzę i sapię,temperatuta trochę spadła ale wciąż jest gorąco 26 stopni i zero jakiegokolwiek wiaterku,kolejna ciężka noc przed nami.

Julka kolyske mozesz kupic uzywana tylko dokup nowy materac, mozna przetrzec ciepla woda z octetem, ladnie odkaza I naturalne.

Marta taki problem biologow I lekarzy, za duzo wiemy co moze isc nie tak a to nie jest dobre.

Aga nie pomoge z tym opisem, ale oszczdzaj sie, na szczescie do nauki ruszac sie za duzo nie trzeba.

Sonia tu sie nikt nie przejmuje, dzieci Ida do przedszkola jak nie maja goraczki I braly antybiotyk przez 48 godzin. Jakos wszystko jest ok, z ospa tez tylko siedza tydzien. Tu ogolnie maja lzejsze podejscie do chorob. Osobiscie jak nic mu nie jest, to wyslalabym, zwlaszcza ze nic mi sie nie stalo na Mazurach,

a czy to nie jest tak, że w 22 tc to Maluch ma jeszcze sporo miejsca i może fikać i raz sie układa jak do wyjscia, a innym razem w poprzek?

nierzadko słyszy się, ze np dwa tygodnie przed terminem Maluch jest ułożony pośladkowo, by w terminie przekręcić się główką w dól:)

ale najważniejsze, tak jak piszą Dziewczyny, że szyjka dobrze trzyma:)

Aga dobrze, ze z Maluszkiem wszystko w porządku. A Ty oszczędzaj sie i nie przemęczaj (choć łatwo mówić,jak sesja w toku). I też wydaje mi się, że chodzi o ułożenia dziecka.Pewnie jest głowa w dól, tylko pytanie czemu tak szybko? U mnie Synek też już się przekręcił i głowę ma na dole, ale u mnie już 28/29 tydzień.
Ale najważniejsze, że szyjka dobrze trzyma, wiec nie powinno się nic wydarzyć.Tylko musisz zwolnić tempo! :)

Aga super, że wszystko w porządku i szyjka długa :) odpoczywaj jak najwięcej zgodnie z zaleceniami! opis dość zagadkowy, też bym bardziej szła w kierunku jak Ty myślisz, ale na pewno wszystko dobrze :)

Sonia ja bym poczekała co najmniej do końca brania antybiotyku, i przez weekend może też lepiej niech posiedzi. Ja też nie mam doświadczeń w tym temacie Maks akurat jeszcze nie brał antybiotyku, ale moja bratowa zawsze swoje pociechy trzyma tak dwa, trzy dni w domu jeszcze od skończenia kuracji.

Marta ostatnio w ten sam dzień dokładnie byłam i w jednej i drugiej Kamamie. W tej Wrzeszczu jest większy wybór, i mają inny asortyment. Tylko kilka rzeczy było tych samych. Lepiej się ogląda bo sklep jest większy, a tu na hali jest tak wszystko ściśnięte. MI osobiście tamten bardziej przypadł do gustu.

Inne tematy z forum

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

rodzice chrzestni poszukiwani:) (48 odpowiedzi)

Zakladam osobny watek:)Jest ktos chetny?Bo stwierdzam,ze w dzisiejszych czasach bardzo trudno...