WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (12)

Zapraszam do nowego. :)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
Aga -18.10.2013 (synek, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-11-t472281,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (12)

Julka jestem już :) Możemy jechać po spotkaniu. Chociaz babka mówiła, żeby najpierw do nich zadzwonić. No to dziewczyny spotkanie robimy w centrum. Już pewnie zostaniemy przy tym retro żeby nie kombinować za bardzo. Dopisujcie się do listy!

Mąż był właśnie z Ksawerym na kontroli i kazała mu brać jeszcze ten antybiotyk kontrolnie do czwartku żeby choroba nie wróciła. Nie podoba mi się to za bardzo :/ Myślicie że w związku z tym nie powinien iść jutro do przedszkola? Już sama nie wiem a mąż oczywiście nie zapytał

Maluszek, ja się zaopatruje w sklepie na hali bo tam mają moje rozmiary (czyt większe) W Mohito niestety cos nie mieszcze się chwilowo.
Ale też nie żebym kupowała bóg wie ile ciuchów. Moze z 4 rzeczy ciążowe mam;)

Maluszek dziękuję!

Sonia jesteś! Kiedy jedziemy do Swissmedu? Kiedy Ci pasuje? Gdyby spotkanie było we środę w centrum to po mogłybyśmy się przejechać może?

Ja jestem chętna na spotkanie

Środa, godz. 15

1. Sonia
2. Julka

hello:) wystarczy na kilka godzin urwać się z forum i czytałam posty 20 minut.
Dorotiii, ja też dziś delektowałam się kawką tyle, że na Długiej. Do tego torcik wiśniowy i czułam się jak w niebie ;)

Aga, gratulacje:) Fajnie, że taki karnista docenia Twoją aktywność na zajęciach. Super:)
Co do ekonomii to faktycznie ciężki temat, tym bardziej zbity tylko w ekonomie. Miałam to cudo przez 5 lat, więc wiem co przeżywają ludzie na innych kierunkach. Ale spoko, dasz rade:)

Walerka, ja nie mam jeszcze dzieci ale od psiapsiółek nasłuchałam się rad a propos materaca i większość mówiła: zdecydowanie nowy materac dla dziecka. Tylko jedna powiedziała mi o bakteriach i ryzyku, ale ona po farmacji:)

Też mi się podoba sposób na foteliki w Niemczech. Szkoda, ze u nas tego nie stosują... Na szczęscie mam fotelik z zaufanego źródła.

Carolajna, Maluszek - te nasze dzieci to chyba będą imprezowe, skoro tak nam daja popalić w weekend:)))

Aga, u mnie w mieszkaniu 24/24h otwarte są wszystkie okna. I jak widać nic to nie daje:( No nic, jeszcze 3 miesiące i... chiałam napisać, ze sie wyśpię i dotarło do mnie, że nic z tego :/

Carolajna, też bym dokupiła do gondoli stelaż a ze spacerówką poczekała. Widze po swoich koleżankach jak mało która korzystała ze spacerówki z kompletu. Kupowały cos co bylo znacząco lżejsze.
Ale w sumie spacerówki xlandera można fajne wyhaczyć na tablicy.pl lub ogłoszeniach na Trojmiasto.pl

Julka w Gdańsku w Hali targowej jest stoisko z ciuchamu dla ciężarnych.

Hej hej :)

Dorotii wiesz, po wizytach u dra Kleksa też wychodzę z jakimś niedosytem...Nasz doktorek jest specyficzny, ma ogromną wiedzę i co najważniejsze doświadczenie na patologii więc potrafi rozpoznać błahostkę od poważnej choroby i niepotrzebnie nie wkręca ciężarnym że coś jest nie tak jeśli wie że jest ok lub w miarę ok. Ja bym do niego 1) zadzwoniła i przedstawiła swoje dylematy, a gdyby Cię nie uspokoił to 2) poszłabym na wizytę do innego gina. Ostatnio miałam niedosyt wrażeń i zrobiłam odwrotnie, tj najpierw poszłam do Doeringa a kiedy ten mnie niemal śmiertelnie przestraszył to dzwoniłam do naszego. To nie jest najlepsza kolejność.

Walerka, jestem w szoku po przeczytaniu Twego postu o materacykach...Brzmi to wszystko dość logicznie, zwłaszcza że najwięcej przypadków śmierci łóżeczkowej odnotowano wśród niemowląt śpiących razem z rodzicami (czyli na ich materacach). Wezmę to pod uwagę kupując kołyskę, bo myślałam o używanej ale to byłby błąd.

Aga gratuluję tych pochwał, ach...fajnie...i miło...

Dziewczyny gdzie można kupić fajne ubrania ciążowe? Chodzi mi o sklep stacjonarny, bo nie lubię kupować przez neta ciuchów...Byłam dziś na Matarni i trochę się załamałam. Wszędzie ładne kolorowe ciuszki a wchodzisz na dział dla ciężarnych a tam szare - bure - czarne namioty. Jeżuuu...nic nie kupiłam ostatecznie.

Ja sie zastanawialam nad sterylizacja para. my mamy bardzo dobry sprezynowy materac ktory ma wytrzymac 4lata bo lozeczko mozna zamienic na takie normalne bez szczebelek i z taka mysla byl kupowany wiec wylezeni sie nie boje ale wlasnie te bakterie. tu o tum duzo gadaja bo maja duzo przypadkow i bardzo uczulaja i tak sobie pomyslam ze nie ma co oszczedzac. na razie nas stac a ten stary juli bedzie dla przyjezdnych dzieci. musze odnalezc jaki kupilismy bo jest bardzo dobry

jeżeli było by w centrum to ja się piszę, a jeżeli w żabusi to niestety nie.

ale mnie przeraziłyście z tym materacem.normalnie nie wiem co mam teraz zrobić:(

Ufff doczytałam. :)

Mamtu, Aga dajcie znać jak tam po wizycie?! Mamtu mam nadzieję, że lista leków co najwyżej Ci się zmniejszyła.

Witam nową mamę :)

Panda dobrze, że się odezwałaś!

Walerka dzięki za info o materacyku, jakoś na to nie wpadłam trzeba będzie jednak zakupić nowy.

Ja tetry dużo używałam, miałam ich koło 40 szt ale Ksawery mega ulewał...czasem nawet noskiem mu mleko szło. Ciągle trzeba było go przebierać i nigdzie go bez tetry nie kładłam. Za to flanela prawie w ogóle mi się nie przydała.

Co do spotkania dziewczyny ustalmy coś. Pasuje Wam w środę o 15? W żabusi czy wolicie gdzieś w centrum gdańska?! Może dopiszcie się do listy co żebyśmy już coś konkretnie wiedziały

Środa 15

1.Sonia

Witam poniedziałkowo:)

Panda,cieszę się że z maluszkiem wszystko dobrze,tym razem uda Wam się,wszystkie tu trzymamy kciuki.

U nas upały,jeszcze w tej chwili na balkonie,gdzie słońce nie dosięga na termometrze mam 31 stopni,w nocy jak się budzę i idę zaczerpnąć powietrza 21 stopni,więc masakra jest,nie do wytrzymania.

My w weekend malowaliśmy pokój dla dziecka,wyszło cudnie,podoba mi się bardzo,jutro jedziemy zamówić szafę i łóżko dla mnie do pokoju,ale najgorsze że na szafę muszę czekać aż do 7 tygodni,póżniej na ostatnią chwilę będę prać i prasować,ale trudno.Podejrzewam że z Polski je sprowadzają,bo tu dużo tanich mebli jest właśnie z Polski.

Co do ceratki pod materac,my mieliśmy ale okazała się zupełnie niepotrzebna,używaliśmy orginalnych pampersów,nigdy nie przeciekły,ale to pewnie zależy też od dziecka ile pije i ile moczu potrafi oddawać,noi jak często leży tam,bo mój tylko w nim spał,w ciagu dnia wisiał mi na rękach albo leżał na leżaczku,tam gdzie byłam ja,samemu mu żle było i płakał.

dziewczyny nie straszcie mnie z tym materacem:(

Cześć dziewczyny!
Aga, Mamtu trzymam kciuki za wizyty.
Domesko witaj :)
Ja dzisiaj też odwiedziłam lekarza, z tym, że internistę i niestety zapalenie górnych dróg oddechowy, i leżenie w łóżku. A pogoda za oknem taka ładna, a ja kompletnie nie mam sił :( Także nie uda mi się z Wami spotkać w środę, ale mam nadzieję, że na następne już dam radę wpaść.
Dorotii opinia innego lekarza nie zaszkodzi, będziesz miała spokojną głowę przynajmniej.
Też mam taką nakładkę na materac. Pieluszek używałam zwykłych tetrowych do, jak to zostało nazwane, "brudnej roboty". Mam jakieś 13 sztuk spokojnie starczyło. Flanela do przykrycia raczej tylko.
Panda zdrowia!
Aga gratulacje zdania egzaminu! :)
Materac będę kupować nowy. Nawet nie myślałam o bakteriach a o tym, że już jest wyleżany po prostu.

Rany, Walerka - w sumie jak tak piszesz o tych materacach to wydaje się logiczne, ale w życiu bym na to nie wpadła... Co prawda my i tak kupujemy nowy, ale mimo wszystko.

Maluszek, nie kuś! :) Gdyby nie to, że mam dzisiaj wizytę to kto wie czy bym Cię nie nawiedziła ;)

Arabelka, super, że z Małym wszystko ok! :) Dzięki za info o SR i położnej :). Jutro pierwsze zajęcia! :)

Haha, Walerka - o ile po porady z zakresu biologii możemy się do Ciebie wybierać, o tyle nie życzę Wam żebym to ja musiała doradzać ;). A do roli adwokata aspiruję ja (póki co jedyna na roku...) - na razie plan jest taki, że zobaczymy co się zadzieje w poniedziałek. Podobno "pan ekonomista" lubi robić wybryk w stylu - "zapraszam państwa do sali" i prowadzi dyskusję jak nam się podobały jego zajęcia, po czym każdy wychodzi z tróją... Taka plotka od poprzednich roczników - jak będzie, zobaczymy. Widać, że facet jest mocno niedoceniony... Chociaż opcja z zapisem w CV jest kusząca ;). Mimo to, korci mnie żeby się tym zająć - w końcu egzamin, którego nie zalicza 100% studentów to chyba nie norma :/

Arabelka, wolałabym się na temat "cudowności ekonomii" nie wypowiadać i zostanę przy delektowaniu się prawem karnym ;)

Zbieram się po męża i na badanie! :D

Aga - kto tam u was aspiruje na adwokata, moze sie wykazac umiejetnosciami argumentowania, albo ty sama - w cv napiszesz ze ocalilac caly rok od niesprawiedliwego egzaminu

wlasciwie to nie wiadomo co powoduje smierc lozeczkowa, na 100% jest udowodnione ze ryzyko rosnie wielokrotnie u palacych rodziciw, nawet jak nie pala w domu bo dym nikotynowy sie utrzymuje na palaczu. co do reszty to sa rozne teorie ale ta z bakteriami dosc do mnie przemawia, ogolnie sie uwaza ze te bakterie powoduja nienormalna reakcje ukladu immunologicznego malucha co w efekcie powoduje smierc.

co do uzywanych fotelikow - to tylko od osob ktore znacie osobiscie, fotelik calkowiecie traci wlasciwiosci ochronne jezeli bral udzial nawet w najmnijszej stuczce a nie widac tego na zewnatrz fotelika, bardzo mi sie podoba ze w Niemczech policja przecina pasy w fotelikach po stluczce i nie moga byc potem sprzedane

Ja mam nowiutki materacyk i właśnie kurier przyniósł nowiutki fotelik samochodowy z bazą.:)

Walerka co do materaców, to jestem przerażona, że bakterie mogą miec takie skutki uboczne, a szczególnie używany materac. Ja i tak kupuje nowy, wiec na szczęście nie będę się zamartwiać na zapas :)

Aga własnie jak Walerka napisała o tym unieważnieniu egzaminu,to cos mi zaświtało, ze u mnie na na drugim kierunku ( i to właśnie kiedy studiowałam ekonomie ;)) taka sytuacja miała miejsce. Nikt nie zdał i dostaliśmy dodatkowa szanse, a tamten egzamin unieważnili :) A Ekonomia jest cudowna, zwłaszcza, ze ma tyle zagadnień i specjalizacji, że ciężko to ogarnąć na jednym przedmiocie :)
Może warto aby starosta porozmawiał z wykładowcą?

to jest link jakby ktos chcial poczytac

http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/1935034.stm

w sprawach bezpieczenstwa czyli materacy i fotelikow mam calkowitego swira.

w biologicznych zagadnieniach to do mnie a jak ktoras nabroi, albo chce nabroic to do Agi zeby powiedziala jak popasc w paragrafy ;-)

Inne tematy z forum

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

księgowa?? czy warto? (44 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...