WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (12)

Zapraszam do nowego. :)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
Aga -18.10.2013 (synek, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-11-t472281,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (12)

acha - udowodniono, ze obce bakterie sa gorsze niz wlasne, wlasnie dlatego przestrzegaja przed uzywanymi materacami.

Carolajna - myslalam ze stelarz tez masz ale zastanow sie, ja w spacerowce nie pojezdzilam dlugo, przesiadlam sie na maclarena jak mloda miala 10 miesiecy, tyle ze tu nie ma takich sniegow, nie wiem jak maclaren radzi sobie zima.

Co do linku to jest teoria ze bakterie z wymiocin dziecka przechodza do materaca, namnazaja sie i atakuja gardlo a potem drogi oddechowe dziecka i powoduja immunologiczna reakcje u dziecka, to jest gronkowiec zlocisty i paciorkowce, wiecej ich jest jezeli dziecko jest karmione MM a nie piersia. dlatego materace trzeba wietrzyc, przemywac, do tego lepsze sa te co maja pokrywe PCV bo to zapobiega wnikaniu do gabki wymiocin, paradoksalnie pierwotnie uwazano ze przyczyna sa toksyny powstale w wyniku namnazania sie grzybow ktore rozkladaja PVC wiec zamieniono pokrywy na materacu w okolicach glowy na te oddychajace a te sa uwazane teraz za gorsze.
no nic nastepny wydatek - materac

aga- gratuluje ezgaminu i zaliczenia, fajnie jest byc docenianym a co do ekonomii to powinniscie zlozyc zazalenie bo to nie jest normalne ze nikt nie zdal egzaminu, jest to ewidentnie wina wykladowcy a nie studentow, tu bylby taki egzamin uniewazniony

Cześć Dziewczyny :)

Nie miałam dostępu do forum przez pare dni, bo wyjechałam w rodzinne strony. A tam to bylam zaganiania towarzysko, ze nawet nie było, kiedy poczytać. Nadrobiłam zaległości, dużo się dowiedziałam ciekawych informacji i sporządziłam sporo notatek (choć to już robię od dłuższego czasu) :)

Byłam dziś na wizycie kontrolnej. Mały ma się dobrze. Uspokoiłam się trochę, bo jednak nie rośnie w zastraszającym tempie i ma 1300g - podobno jest taki w sam raz :) Szyjka trzyma mocno i tylko skoki na bungie mogły by ja ruszyć ;P Ale to sobie jednak daruje w obecnym stanie ;)

Madleen- dzięki za link, pościel jest śliczna i zastanowię się nad zakupem, bo teściowie sponsorują łóżeczko i pościel :) Pasuje idealnie do mojego pomysłu na pokoik.

Aga- na gimnastykę chodziłam na 18 i dostałam dziś zgodę od lekarza, także będę w czwartek na swojej grupie i mam nadzieje ze do porodu dam rade chodzić. Na 19 to już trochę dla mnie za późno.

Ostatnio na zajęciach ze SR przyszła koleżanka, która rozpakował się dwa tyg wcześniej. Przyjechała ze swoim Maleństwem. Dzieciątko maleńkie, takie śliczne, że nie mogłam się napatrzeć. I byłam w szoku, ze w tak krótkim terminie po porodzie wyglądała, jakby nie rodziła ;) Rodziła w Wejherowie, bardzo zadowolona z opieki, szczególnie z położnej, która bardzo jej pomogła.

Odnośnie głupich teksów rodziny dotyczących porodu-u mnie nikt nie rzuca takimi tekstami. W rodzinie było kilka przypadków nieszczęśliwych porodów. I jest zupełnie inne podejście. Moja mama to już tym bardziej daleka jest od takich tekstów, sama przeżyła tragedie związane z ciążami i porodami. Wręcz martwi się bardziej o mój poród, niż ja sama :) I nawet sugeruje mi cc, żebym się nie męczyła i aby dziecka nie skrzywdzić przy porodzie.

Aga- odnośnie kikuta pępowinowego to dużo się dowiesz na szkole rodzenia na zajęciach z pielęgnacji Maluszka :) A położną środowiskową, to ja wybrałam p. Justyne, o której pewnie się dowiesz na SR. Koleżanka ze szkoły rodzenia już miała okazje poznać tą położną i mówiła, ze super kobieta i jest z niej bardzo zadowolona :)

Ostatnio kupiłam tyle fajnych ubranek dla Małego, że już mogę poprzestać na tym, co mam. Ewentualnie parę sztuk śpiochów. Nie długo dostane zakaz wchodzenia do sklepów z dziecięcymi ubrankami ;) I tez mam parę sztuk body zapinane z boku, boja to niedoświadczona, wiec na pewno się przydadzą. A te promocje w sklepach kuszą i jak tu się oprzeć , jak to wszystko takie śliczne ;) ?

Na spotkanie chętnie się wybiorę i jak najbardziej środa mi pasuje. Także czekam na potwierdzenie terminu :)

Aga gratuluje zaliczenia, grunt to aby iść do przodu :)

ja materac mam też używany.odkupiłam od koleżanki.

Aga wielkie gratki;)wpadnij na koktajl.Zrobię dla Ciebie specjalnie Kochana;)

Carolajna moja mała też była mega aktywna w weekend:)ostatnio w ogóle ciągle fika:)

jak przychodzi godz 19 to z bólu pleców chodzę po ścianach:(nie wiem jak mam się ułożyć żeby sobie trochę ulżyć.a dziś mnie pierwszy raz męczy zgaga cały dzień.palę się normalnie!!!

właśnie dziewczyny miałam się Was zapytać o te podkłady i gatki hatmana gdzie je można kupić bo jeździłam trochę po sklepach i ich nie widziałam, ale z tego co czytam to zamawiacie przez internet tak?

Marta ja na hali też szukałam ubrań ale ten ciążowy sklep jest mega drogi więc stwierdziłam że nie opłaca mi się kupować typowo ciążowych ubrań bo finansowo bym nie wyrobiła.wolę małej coś kupić.A tą sukienkę wczoraj kupiłam w Mohito w Fashion Haus aż za 4o zł;)

Aga gratuluje serdecznie! Oby tak dalej! :) Ja kolejną ważną wizytę z pełnym usg mam 5 lipca - to już będzie 31 tydzień :)

Walerka to mnie przeraziłaś tymi używanymi materacami. To chyba niemożliwe?! Pierwszy raz słyszę, że to może być przyczyną śmierci łóżeczkowej...

Walerka ja kupuję nowy dla Małej - i nawet nie ze względu na śmierć łóżeczkową, bo nawet o tym nie słyszałam, ale chcę żeby miała jednak nieużywany i niewyrobiony materac.

Walerka w sensie, że kupic na razie sam stelaż do gondoli?
No może to nie jest zły pomysł :)

Aga w piwnicy ;)
Będę w zależności od nastroju zmieniać ;))
Pewnie wybiorę jeden a resztę oddam albo odsprzedam :)

Carolajna wstrzymaj sie z ta spacerowka, zawsze mozesz dokupic a moze ci sie odwidzi i bedziesz chciala kupic mniejszy wozek, po gondoli, zwlaszcza ze pewnie pol roku pojezdzisz. bardzo polecam maclarena xt, rozklada sie na plasko, moja dosc wysoka 2 latak jeszcze spokjnie w nic spi tylko z lekko podwinietymi nogami.

ja uzywalam flanelowych do rozlozenia i polozenia mlodej jak bylismy na zewnatrz czyli na kanapie u ludzi (bardziej zeby jej sie nie ulalo i nie zabrudzial), sofach w kawiarniach, na kocyk na trawie itd. duzo z nia lazilam i to bylo dobre rozwiazanie, tetry do odbijania, w lozeczku przy glowce ze by nie zmieniac ciagle przescieradla.

mam pytanie do juz mam - co robicie z materacem do lozeczka tzn bedziecie uzywac ten sam czy kupujecie nowy? tu sie mowi ze glowna przycyzna smierci lozeczkowej jest palenie papierosow i uzywane materace bo bakterie od innego dziecka moga byc szkodliwe dla nowego. zastawialam sie czy mozna jakos wysterylizowac materac.

Heh ja obiadu to tez nie robie dzisiaj :) wczoraj robilismy grila i tak sie objadlam ze jaj goscie poszli to zaleglam na kanapie i mietowa herbata sie ratowalam... Stary czlowiek a glupi :/

Aga, gratuluję! :)

Mmmm, Dorotiii - kawka na Monciaku! Dobrze Ci :) Ja strajkuję i nie robię obiadu :D

Aga gratulacje!

Aga super ze masz dobry dzien i zalatwilas co trzeba na tej uczelni :)
Ja siedze sobie na monciaku i popijam kawke ale niestety tylko jeszcze 15 minut bo interesy czekaja :)) no ale dobre i pol godziny slonca :)

Ja spie zawsze przy otwartym oknie to moze przeciwnie sprobuje je zamknac i bedzie mi sie lepiej wstawalo :)

Carolajna, gdzie Wy te wszystkie foteliki będziecie trzymać?! ;) Będziesz mogła wybierać i przebierać ;)

Co do fotelika to nie wiem, muszę poczytać opinie, w sumie mamy dostać jeszcze 2 inne, więc raczej w ogóle nie bedziemy kupowali nowego.

Aga ja mam wizytę w środę i też już nie mogę sie doczekać kiedy małą zobaczę, w końcu juz prawie miesiąc minąl od ostatniego podglądania :)

Haze, Carolajna - dzięki! :) Motywacja jest! I to jaka :). Nie przypuszczałam, że dzisiejszy dzień tak może wyglądać :)

Panda, Ty to powinnaś dostać w trąbę za to nie odzywanie się! ;) Ale cieszę się, że jesteś, najważniejsze, że wszystko u Was w porządku! :) Oby mąż szybko wrócił do formy!

Witaj Domesko! Niech Ci będzie z nami dobrze :)

Marta, wybacz moje głupie pytanie, ale czy wietrzysz pokój przed spaniem? ;) Podobno to może zdziałać cuda. Ja co prawda nie mam kłopotów ze snem, raczej z brakiem czasu na spanie, ale staram się co wieczór zamknąć drzwi do sypialni i otworzyć okno żeby się tam porządnie przewietrzyło (czytałam, że czasem samo otwarcie okna przy otwartych drzwiach to może być za mało). Ale czy to faktycznie ma aż taki wpływ to nie wiem...

Mamtu, dzięki za link! Też to zakupię :)

Dorotiii, na Twoim miejscu przeszłabym się na konsultację do innego lekarza - dla świętego spokoju :). Ale na pewno wszystko jest w porządku!

Mamtu, będzie dobrze! Ja wchodzę pół godziny po Tobie, także przed swoją wizytą będę z Tobą duchem! :)

Madleen, gratuluję udanych zakupów :). A kiedy teraz masz wizytę? Ciekawe jak Twój maluch jest ułożony...

Carolajna, poprawka z ekonomii za tydzień. Ale dzisiaj mnie to nie rusza ;) Również polecam Pepco - ceny niewielkie, a jakość (nie wszystkich produktów, to fakt) jest zadowalająca, a czasem naprawdę bardzo dobra :)

No i dziewczyny, dzięki za kciuki ! :) Teraz spokojnie mogę czekać do 17.00 - nie mogę się doczekać, mam wrażenie, że tak długo nie widziałam Młodego... ;)

Aga brawo !!! :)

Carolajna myślę, że jak poszukasz na allegro, to dasz radę kupić całą spacerówkę za fajną cenę :)

a tego fotelika będziesz używać, czy kupujecie jakiś inny ?

Inne tematy z forum

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

księgowa?? czy warto? (45 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...

łuszczyca głowy leczenie (5 odpowiedzi)

Czy na forum są osoby, które dodatkowo zmagają się z łuszczycą skóry glowy? Co Wam pomogło...