WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (12)

Zapraszam do nowego. :)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
Aga -18.10.2013 (synek, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-11-t472281,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (12)

Haze, to też jest jakaś rozsądna motywacja. :)

ja z zakupami po prostu muszę rozłożyć wydatki, bo bym się poskładała finansowo inaczej ;)
a odkładać nie umiem :P

Panda, ja wierzę, że będzie dobrze. Kiedyś wreszcie musi być. Ale mogę tak sobie gadać, bo nigdy nie doświadczyłam tego co Ty, więc ciężko mi sobie wyobrazić podobną sytuację.

Ja też mam lęk o to, że coś może pójść nie tak, ale motywacja zakupowa ma u mnie zupełnie inne podłoże. Po prostu bardzo się boję, że znowu rozpakuję się kilka tygodni przed terminem, a mąż zostanie ze wszystkim sam. Także muszę mieć wszystko przygotowane, żeby moja psychika w miarę normalnie funkcjonowała. :)

Katka, ja tych ręczników mam zamiar używać właśnie zamiast tetry (do odbijania, ulewania, sików i innych 'wypadków'). Ale nie mam na myśli tych malutkich, 30x30 cm, bo dla mnie to one też nie mają racji bytu. ;)

ja miałam dwie paki tetrowych i jedne faktycznie były tańsze i gorsze i strasznie się pozbiegały i poskręcały w praniu. Już teraz nie pamiętam jak się nazywały ale ta paczka lepsza - jakieś super, premium czy jakoś tak nazwane, które były kilka złoty na paczce droższe były faktycznie lepsze.
flanelkę używałam do łóżeczka, kładłam pod buzię jakby się coś ulało dziecku, ale 2 sztuki mi w zupełności wystarczyły.

Ja kupię paczkę maxi i paczkę midi :) a nie mam pojęcia co to premium znaczy... dla mnie jeszcze to za wcześnie zdecydowanie także jeszcze potem będę temat zagłębiać.

Panda trzymam kciuki żebyś zdrowa była :)) A powiesz mi co to za zajęcia z bioenergoterapeutą? bo mnie bardzo zaciekawiło jak takie spotkanie może wyglądać... oczywiście nie pogniewam się jak nie chcesz mówić :)

Marta, ja tetry uzywalam do wszystkiego, karmienie, odbijanie wycieranie itp, flanele tez uzywalam np na przewijak, zamiast przescieradelka do kolyski, u lekarza zanim polozylam dziecko, czyli w sytuacjach gdzie potrzebowalam czegos grubszego niz tetra. Mialam ok 20 tetr i 5 flaneli.
Natomiast te reczniczki o ktorych pisze mamtu, tez mialam przy synku i malo korzystalam, w sumie nie wiedzialam do czego.

Dziękuje Dziewczyny :-*
Powiem szczerze że trochę boję sie więcej udzielać tutaj bo...nigdy nie wiadomo..my wszystkie zakupy planujemy dopiero po porodzie pomijając torbę do szpitala. Nic nie kupujemy ani nie oglądamy..zazdraszczam Wam tak pozytywnie oczywiście tego wszystkiego ja tak nie umiem.. :-( cały czas powtarzam że przyjdzie czas...mnie znów coś owialo przed weekendem i boli mnie szyja tzn. węzły chlonne..ostatnio to u mnie standard..oby nie skończyło sie na antybiotyku tak jak ostatnim razem...

faktycznie rodzajów jest całkiem dużo. Tak na szybko spojrzałam i są 3 rodzaje MoliMed Classic, Premium, Comfort, i to w 3 rozmiarach.

Tu link do sklepu hartmanna
https://www.hartmann24.pl/products.php?id=1213
Wszystkie rodzaje są opisane. No i trochę taniej niż na allegro.

Marta, ja tetrowe dostałam, nie wiem czy były grubsze, ale bardzo mi się przydawały, głównie do 'brudnej roboty' (odbijanie, ulewanie, niespodziewany sik ;)). Flanela za to w ogóle mogłaby dla mnie nie istnieć, nie wiedziałam do czego mogłaby mi się przydać i ani razu nie skorzystałam. Poza tym flanela jest dużo mniej chłonna niż tetra.
Tym razem mam zamiar kupić małe ręczniczki frotte (teraz w Ikei są w promocji) i wykorzystywać zamiast tetry. :)

ja tetrowe w sumie nie wiem, jakie mam, chyba najzwyklejsze, mam po Tomku, ale wtedy nie zwracałam uwagi na grubość, więc raczej takie normalne ;)

flanelowe mam dwie sztuki do wyłożenia w wózku np. albo w łóżeczku

Dziewczyny, a pieluszki tetrowe to macie jakieś grubsze? Widziałam też flanelowe. One są lepsze?Czy to nie ma znaczenia?

aha ok dzięki, w takim razie wezmę te midi tez

Haze, jeśli chodzi Ci o rozmiar, to ja wzięłam Premium MIDI, mam nadzieję, że wystarczą. Czytałam te testy podkładów, do których linka wklejała (chyba?) Madleen i doszłam do wniosku, że i tak nie będę czekać, aż mi 800 ml się w tym zbierze. ;) A MIDI chłoną niby 500 ml, więc nie jest źle. :)

wyszukałam że są jakieś comford np. midi i premium midi

http://allegro.pl/podklady-poporodowe-molimed-comfort-maxi-30-szt-i3324721790.html

http://allegro.pl/hartmann-podklady-poporodowe-premium-maxi-14-szt-i3265542242.html

wiecie co, znowu mnie mdli od 3 dni rano... :( a jeszcze nic nie zjadłam słodkiego tylko normalne śniadanie...

No właśnie, a te podkłady to zamawiałyście te największe maxi? Czy wystarczy midi?

Haze, masz na myśli 2 rozmiary czy jest jeszcze większy wybór? Z tego co wiem są midi i maxi i różnią się tylko rozmiarem...

dziewczyny oglądam te podkłady poporodowe hartmanna i tam są różne rodzaje - które polecacie na po ?

my kupiliśmy jeszcze dodatkowy pokrowiec na materac który można prać w razie draki. wszystko wyjaśni się z "praniu" jaki to nasz dzidziuch będzie ruchliwy i brudzący. ;)

ogólnie staram się mieć nerwy na wodzy i nie pozwalać sobie na humory ale wczoraj mój mąż mnie tak wpienił, że dzisiaj będę chodzić tak ze zrytym humorem do wieczora. :( chodzi o (jak zwykle) głupotę czyli prezent na rocznicę. w końcu mnie olśniło i wiem co mu kupić żeby się ciszył, ale oczywiście byłam na tyle nieostrożna, że zostawiłam całą historię wyszukiwania itd. jestem na siebie strasznie zła, bo przecież nie po raz pierwszy robię mu niespodziankę a wpadłam jak młody jelonek. a na niego jestem zła o to, że właził mi w historię przeglądania akurat jak wyszłam z psem. nie mógł poczekać 5 minut do mojego powrotu żeby zapytać o coś co chciał zobaczyć. za karę mam ochotę mu kupić coś innego. :(

popieram zasięganie porad u innych lekarzy! spokojna głowa mamy jest bardzo ważna.

życzę miłego dnia i dużo optymizmu, chociaż wiem jakie to trudne. głowa do góry, brzusio do przodu. ;)

Panda cieszę się, że badanie udane. Jak widać maluszek zadowolony, skoro takie harce mu w głowie :) No i oby mąż szybko wydobrzał!
Jeśli chodzi o kolki to mnie ostatnio przeraził okropny ból w okolicach trzustki. Podczas śniadania tak zaczęło boleć, że musiałam się natychmiast położyć, bo nie byłam w stanie siedzieć. Nie mogłam się nawet wyprostować. Nie wiem czy to możliwe, ale wydaje mi się że maluch jest ułożony poprzecznie i naciska w newralgiczne miejsca. Podobny skurczowy i bardzo silny ból przytrafił mi się na spacerze z kolei w dole brzucha po lewej stronie I bądź tu mądry

Witaj domesko! Niech Ci się miło z nami pisze.

Marta z tym kręgosłupem to wiem co czujesz. Też ostatnio mi doskwiera. Ale na szczęście nie połamało mnie jeszcze do reszty. A o ubrania nie martw się, to chyba problem każdej z nas :)

Aga, Mamtu trzymam kciuki za wizyty. No i dajcie znać po

Dora ja już zakupiłam takie podkłady pod prześcieradło, zakładane na materac. Myślałam, że te pieluszki jednorazowe są raczej szczelne, ale ponieważ łóżeczko i materacyk dostaliśmy i będzie do zwrotu, to kupiłam żeby chronić materac. A koszt duży to nie jest. Ja mam takie bawełniane z gumową oddychającą membraną tak przynajmniej twierdzi producent :)

Dorotii dla własnego spokoju poszłabym do innego lekarza, skoro masz jakiekolwiek wątpliwości. Ja bym chyba nie wytrzymała do kolejnej planowanej wizyty.

Ja w weekend zaszalałam. Kupiliśmy z mężem kilka rzeczy dla malucha fotelik samochodowy, komplet pościeli z kołderką i poduszką, przewijak, pieluchy tetrowe, ręczniczki itp. Więc sama przyjemność :)

Marta, nie, ja w końcu u Niego nie byłam. :)

Inne tematy z forum

Obniżenie /wypadanie macicy (1239 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

rodzice chrzestni poszukiwani:) (48 odpowiedzi)

Zakladam osobny watek:)Jest ktos chetny?Bo stwierdzam,ze w dzisiejszych czasach bardzo trudno...

Jaki wozek wybrac? (81 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)