WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (12)

Zapraszam do nowego. :)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
Aga -18.10.2013 (synek, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-11-t472281,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (12)

witajcie poniedzialkowo - poweekendowo,

panda ciesze sie ze u Ciebie wszystko w porzadku, zawsze z niecierpliwoscia czekam na informacje od Ciebie. Glukoze polecam wypic duszkiem, dopoki nie poczujesz smaku jest ok.

Marta, ja tez mam problemy ze snem, moj maly tez kopie niemilosiernie (ulozony nozkami do dolu), a im dalej w las tym bedzie gorzej. Najgorzej ze nic nie mozna z tym zrobic, az czasamy chcialoby sie tak scisnac brzuch zeby przestalo.

Mamtu powodzenia na Twojej wizycie,musi byc dobrze.

Co do pepuszkow, my w domu nie wietrzylismy, normalnie zakladalismy body, z tym ze moze u nas bylo troszke inaczej, poniewaz my w obu przypadkach mielismy konflikt w grupach i w zwiazku z tym zoltaczki patologiczne i przymusowe solarium w szpitalu przez 2-3 dni w samych papmersach, wiec te pepki szybciej sie wysuszaly.

Co do ochrony materaca, nigdy nie kladlam nic z ceratka, mam takie specjalne bawelniane podklady, do tej pory je trzymam bo bardzo sie sprawdzily, i tak jak dorotii pisala, pieluszki nie przeciekaja, ale dzidziusc, szczegolnie na pm, potrafi zrobic po pachy :)

Marta ja za usg u doeringa płaciłam 140 zł - powiedział ze wszystko dobrze, opisywał dokładnie co robi i co mierzy i wyszłam spokojna

dorotii to prawda dla starszaków, to już trudniej coś wyhaczyć, dla Tomka też na allegro poluję

Mamtu, będzie dobrze bo MUSI :) I też mam nadzieję, że Maluszek już się zadomowił i nie ma zamiaru na razie nigdzie wychodzić. Trzymam Kochana kciuki :))

Dorotiii, ja w tym tygodniu też planuje wybrać się do Doeringa, by jeszcze potwierdzić u innego lekarza. W weekend nasłuchałam się od koleżanek, które standardowo w ciąży były u dwóch różnych lekarzy. Zaufanie zaufaniem, ale dla świętego spokoju ja na Twoim miejscu bym poszła... Nie znam F.iutowskiego, ale gdyby coś było nie tak to nie miałby powodu by coś ukrywać przed Tobą, prawda? Tylko zacząłby działać. Ale sprawdzić u innego zawsze lepiej.

Mamtu, czy dobrze pamiętam że Ty byłaś ostatnio u Doeringa? Jeśli tak, to ile płaciłaś za wizytę i usg? 160 zł? Bo jest cennik na stronie, ale wole zapytać.

No właśnie, dla mnie też to było ważne, bo maluchy i tak już wystarczająco dużo mają innych 'zmagań', żeby się jeszcze dodatkowo pocić w ceracie. ;)

Mamtu dzięki za link do nakładki na materacyk. na pewno kupię coś takiego, bo nie po to kupowałam oddychający materacyk, żeby teraz przywalić go zwykłą ceratą! dzięki:)

haze ja też dużo używanych rzeczy kupuje, tyle że ja jakoś nie mam czasu i cierpliwości do lumpków, ale za to w allegro jestem całkiem niezła :) Teraz Dominikowi własnie kolejną pakę kupiłam bo nie miał w czym chodzić i na te starsze dzieci to już ciuszki widać że były noszone ale i tak są bardzo przyzwoite. No a na te maluchy to te rzeczy faktycznie są przeważnie jak nowe.

Stara się. :)

Kurcze, zamówiłam wyprawkę apteczną w czwartek i miałam nadzieję, że dziś będzie do odbioru, ale wygląda na to, że jednak nie. Ciekawe, która część zamówienia tak je wstrzymała? Siatkowe gacie? :P

Dorotii, ostatnio miałam kontrolę 'pomiędzy' wizytami ze względu na tę hipotrofię (lekarka chciała Małego dokładnie pomierzyć, żeby mieć pewność, że przyrasta w normie). Na szczęście za te dodatkowe wizyty nie bierze ode mnie pieniędzy, więc mam nadzieję nie zbankrutować jakby co. :)

No to jeszcze trochę musisz poczekać ale napisz wieczorkiem chociaż czy wszystko ok. To ty teraz musisz co 2 tygodnie chodzić na kontrole?
I dobrze że mąż Cię zawiezie :) chociaż mój to jest taki panikarz że sama już lepiej na trzeźwo wszystko biorę pomimo hormonów. Wczoraj mi zapowiedział że tym razem się z lekarzem rozmówi przed porodem że ma położne ustawić żeby cyrków nie było jak ostatnio ;p i ogólnie mój mąż porodu boi się 100 razy bardziej niż ja i on by chciał żebym miała planowaną cesarkę bo powiedział że nie wie czy jeszcze raz to przeżyje ;p

no no knutowski, coś mi się literki poprzestawiały ;)
no Doering nie jest tani i rzeczywiście przy tych wszystkich wydatkach, to trochę ciężko wygospodarować 140 zł do dodatkowo, wiem coś o tym, ale dla swojego spokoju myślę, że warto

ja np. ciuszki dla Malutkiej kupuję w większości w lumpkach, no takie cudeńka przynoszę do domu, że szok :) trzeba minimalizować koszty ;)

Mamtu troskliwy Twój mąż :)

Dorotiii, idę na 16:30. Tzn. mąż mnie zawozi, bo po ostatnich 'dołkach' trochę boi się mnie samą puścić. Chyba podejrzewa, że się potnę pod gabinetem, czy coś. ;)

No powiedział że rośne idealnie co do wieku, data z usg zawsze pokrywa się z datą porodu z miesiączki i tyle.... i nic nie mówi. Potem się dopytuje to mówi że tak leży że nie wiemy wszystkiego co powinniśmy ;/ no a chodzę do f.iutowskiego.

U doeringa byłam w pierwszej ciąży na USG 3D i faktycznie byłam zadowolona z wizyty. Muszę przekalkulować budżet i pewnie na tym się skończy że do niego pójdę.
W tym miesiącu musiałam tyle rzeczy kupić Dominikowi że jestem pół bankrutem i chyba dlatego też maluszek się jeszcze niczego nie doczekał :)

mamtu a na którą masz wizytę? mam nadzieję że wszystko ok i dzidzia za bardzo nie pcha się na ten świat.

Co do ochrony materaca, to zdecydowanie się przydaje. Dla mnie to wręcz była konieczność. Tyle, że ja nie lubię tych wszystkich ceratek i innych nieprzepuszczających powietrza szajsów. Mam taką nakładkę na materac:
http://www.sklepy24.pl/sklep/olmik_pl/produkt/nakladka-higieniczna-ochronna-na-materac-70-x-140-fiki-miki/2694

Oj to chyba muszę pomyśleć o jakiejś ceratce;)

Wczoraj wieczorem to już na prawdę mocne kopniaki dostałam w pęcherz. A propos pęcherza, w nocy wstaję do toalety po kilka razy, a w ciągu dnia to jest dopiero prawdziwa masakra, co 30 minut.

zgadzam sie, Doering naprawde ma świetny sprzęt, robiłam u niego usg połówkowe

Mamtu na pewno wszystko będzie dobrze, no kurde musi być !!!

Dora ja mam zwykłe prześcieradełka, ale polecam jednak pod jakiś podkład np. podgumowany, ja mam z motherhood jeszcze po Tomku i muszę kupić drugi do kompletu. Bo jednak pieluszki dość często przemakają i szkoda materaca.

Dorotii ja też nie mam cierpliwości do odpisywania z telefonu ;)
A co do maluszka, to powiem Ci, ze ja bym skontrolowała u jakiegoś innego lekarza, bo to dziwne, ze skoro już powinno być dawno pomierzone, to wciąż jeszcze nie jest na tym etapie. A co dokładnie powiedział ? Ty chodzisz do knutkowskiego prawda ? Chodziłam do niego w pierwszej ciąży i on rzeczywiście jest oszczędny w informacjach.

Coś mi dziś internet wariuje. ;)

Dorotiii, ja bym dla świętego spokoju przeszła się do innego lekarza. Może do Doeringa? On jest drogi, ale na 100% pomierzy wszystko, co trzeba. Lepsze chyba to niż stres. :)

Marta, ja już nic nie napiszę o moim zasypianiu. Dzisiaj odbieram zamówione w aptece leki (w tym magnez) i mam nadzieję, że zacznę jakoś normalnie funkcjonować, bo inaczej to chyba będę się usypiać chloroformem. ;) Tyle, że jak już zasnę, to śpię w miarę dobrze i budzę się dopiero ok 5:00 - 5:30. :)

Dzięki za kciuki. Wczoraj wieczorem aż się poryczałam, takiego mam stresa. Za każdym razem wychodzę z wizyty z coraz to nowymi lekami na podtrzymanie, albo z jakąś nową wątpliwością, więc już przestałam spodziewać się czego innego. Boję się co tym razem może się okazać. :/

Dora ja mam prześcieradła zwykłe, ale mam na stałe na materacu położoną specjalną matę nieprzeciekającą. Pieluszki nie przemakają ale się z nich wylewa ;p jeszcze pewnie się zdziwisz jak to maluch potrafi się z****** że nawet uszy trzeba będzie myć ;p

Dzień doberek :)

Panda dobrze Cię widzieć :) fajnie, że wszytsko z maluszkiem w porządku, a że ciągnie i kłuje - wszystko w normie, tylko cieszyć się trzeba :)
Współczuję mężowi i Tobie też jednak trochę ;)

Aga nieźle z tym egzaminem :/ no i trzymam kciuki dzisiaj !!!

Domesko cześć :)

Selene zdrówka!

Marta ja z kolei mam tak, ze się przebudzam nad ranem ok. 3, 4 i nie mogę zasnąć :/ narazie tylko dwa razy miałam, ale w poprzedniej w końcówce to juz była norma ;/
no i noc to też ulubiona pora mojej córki na fikanie i przewalanie się, a ze jest ułożona poprzecznie, ale pod skosem, to jeszcze sikam sto razy w nocy ;)

hej hej hej,

Marta mi zasypianie zajmuje ok. 10 sekund i ile razy by kto mnie w nocy nie obudził to i tak znów zasypiam i wstać rano nie mogę. Dzisiaj dotarłam do pracy o 8:30 :/ już mi wstyd tak się spóźniać ale po prostu nie mogę wstać a jak już wstanę to nie mogę się ogarnąć ;/

Oglądałam wczoraj w tv taki film "Matka i dziecko" oglądałyście też może? na początku wydawał się smętny a potem tak się rozkręcił że ryczałam jak bóbr... normalnie nie mogłam się uspokoić. Na takich filmach powinien być znaczek że kobiety w ciąży nie powinny oglądać ;p

Co do położonych to muszą przyjść wedle przepisów. U mnie była tylko raz i spisała co musiała i sobie poszła, także w niczym to mi nie pomogła. Ponoć NFZ im płaci za 6 wizyt po porodzie i do jednej mojej koleżanki tyle razy właśnie przyszła. Ta jej mówiła za 4 razem że jest ogarnięta i nic nie potrzebuje a ona powiedziała że może przez kolejny tydzień nasuną się jej jakieś nowe pytania i przychodziła :)

Co do kopertowych body to uważam je za pomyłkę ;p żeby je włożyć to trzeba na nim dziecko dokładnie, ładnie ułożyć - jak dziecko jest do przebrania to zanim je się rozbierze to ładnie ułożone body jest już pozwijane a jak się dziecko najpierw rozbierze i podniesie to żeby je ładnie ułożyć to potrzebuje się asysty drugiej osoby... jakaś porażka :) no i potem zapinanie .... ale jak piszecie każdemu co innego pasuje :)

a jeszcze pępuszki - my psikaliśmy octaniseptem i to było za mało, miał za grubą pępowinę i w ogóle nie usychał także po tygodniu pediatra kazała spirytusem przemywać i odpadł po ponad 2 tygodniach.

Ja w weekendy zawsze czytam co piszecie (żeby nie było) ale na telefonie i już tam nie odpisuje bo cierpliwości nie mam dlatego mam w poniedziałki zaległości :)

Ja byłam w piątek u lekarza i.... niby wszystko jest ok ale powiem wam że humor to mi w piątek siadł na maksa. Bo lekarz mało mówił a jak się dopytywałam czy wszystko ok to już 3 raz mi powiedział że dziecko tak jest ułożone że nie może od początku sprawdzić takich parametrów które dawno powinny być pomierzone. No i się strasznie martwiłam w piątek. Przecież dziecko jest jeszcze małe (waży teraz 730g) i się ciągle rusza to jak możliwe że jest zawsze tak samo ułożone że nic nie widać?? A ten mój lekarz taki jest że często czegoś nie mówi żeby nie martwić więc już teraz nie wiem czy faktycznie źle się układa czy czegoś nie chce mi powiedzieć ;/ no i rozważam czy nie pójść jeszcze kontrolnie do kogoś innego.

Inne tematy z forum

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...