WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (12)

Zapraszam do nowego. :)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
Aga -18.10.2013 (synek, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-11-t472281,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (12)

Liczę właśnie, że będzie lepiej. Ale już się zabrałam za porządki nawet i zrzędzenie na mężulka, że bałagani, a u mnie to oznacza zdecydowaną poprawę hihi
Co do pracy to póki co tak jak planowałam. Chyba, że te kłucia zaczną się powtarzać no to szybciej. Ale póki co (odpukać) sytuacja się uspokoiła. Pewnie to, że faktycznie zaczęłam więcej odpoczywać przyniosło skutek.
A co do "życiowych" problemów z ubraniem to też mam co jakiś czas ataki płaczu z tego powodu. Do tego jeszcze miewam dni typu, że mój tyłek przypomina tyłek hipopotama i wtedy to już histeria ;). Nawet kupno trzech kiecek nie załagodziło sprawy ;)
A co do wykładowców Aga to współczuję. Ale niestety kilku zawsze musi być takich "mądrych". Trzymam kciuki żeby jednak jakoś to wszystko poszło. Idź na dobry obiadek, zrelaksuj się i na pewno siły wrócą! Tylko uważaj z tymi paznokciami. Albo najlepiej zleć to mężowi ;)

Heh, tylko sobie nie zrób krzywdy podczas tego malowania. ;)

Młody ogląda. Na koszykówkę pojechali. :)

Oj, Mamtu - dzięki :). Ale powiem Ci, że na chwilę obecną mam tak podcięte skrzydła, że szkoda gadać... Tym bardziej, że zdaję sobie sprawę z tego jak to jutro będzie przebiegać i czym się skończy :/. Ale masz rację - nasze badania jutro wynagrodzą mi chociaż w części te podłe dni ;)
A poprawka? Taaak, w przyszły poniedziałek - innymi słowy, w tym samym dniu, kiedy mam egzamin z prawa rzeczowego...

Dobrze, że leżysz - odpoczywaj ile wlezie, za dużo czasu już Ci nie zostało ;). A na meczu Młody kopie czy ogląda? :)

Ja właśnie wykonuję akrobacje pt. "malowanie paznokci u stóp" ;)

Witam niedzielnie.

Ja tym razem w domu. Sama, bo chłopcy pojechali na basen i na mecz. Poza tym muszę się wreszcie zastosować do zaleceń lekarskich dotyczących oszczędnego trybu życia. Skoro mam leżeć, to wreszcie leżę. ;)

Selene, dobrze, że się odezwałaś. Mam nadzieję, że teraz będzie już tylko lepiej. :)

Aga, to rzeczywiście nieźle z tą ekonomią. :/ Jakieś wizję na rychłą poprawkę?
I nie odpuszczaj. Niech 'kompetentni' egzaminatorzy sobie w d*pę wsadzą swoje metody, a 'przemili' studenci - swoją empatię. Rób co się da, żeby zostało Ci tego wszystkiego jak najmniej. Trzymam kciuki! :)
No a poza tym jutro przecież dzień naszych badań kontrolnych, więc tak czy owak musi być dobrze. :)

Chciałam coś jeszcze napisać, ale oczywiście zapomniałam co. :/

Miłego dnia!

Hehe, no cóż Maluszek - wniosek jest jeden - trzeba się wybrać na zakupy ;). Ja z kolei najpierw się rozbeczałam, a potem śmiałam się sama z siebie, że mam taki życiowy problem ;).

Właśnie szykuję się, bo dzisiaj idziemy z rodzinką do knajpy na obiad, także od kilku dni chodzę i patrzę co by tu przywdziać ;).

hej dziewczyny

Aga ja wczoraj też płakałam że nie mam w co się już ubierać:(teraz zapowiadają mega upały a ja nic nie mam więc nie wiem co będe ubierać.mój mąż się mnie pyta co mi jest,czemu płacze a ja do nie go"bo nie mam co na siebie włożyć"!!!!!!!

Sonia, a jak tam u Was w ogóle? Odpoczywasz? :) Kiedy wracacie?

Haze, obawiam się tylko, że nauka i zdanie egzaminu to dwie rozbieżne rzeczy w przypadku niektórych przedmiotów (tak jak np. jutro).

Właśnie przed chwilą dostaliśmy wyniki z egzaminu z ekonomii. Zgadnijcie ile osób zdało! ŻADNA! A co, na bogato...! Wszystkiego się odechciewa.

Dora, racja - widzisz, mózg mi się kurczy ;). Przecież sama dopiero co pisałam o tej deklaracji wyboru położnej... Miejmy nadzieję, że trafi nam się jakaś fajna, skoro już musi jakaś być... :)

Julka, ja też rozrastam się w tempie... delikatnie mówiąc zastraszającym. Także wiem o czym mówisz... Ostatnio usiadłam na łóżku z łzami w oczach, że nie mam się w co ubrać (ach, te hormony ;) ).

Selene! Czas najwyższy! No to miałaś trochę przeżyć podczas tej nieobecności... Ale teraz już będzie tylko lepiej! No ale mam nadzieję, że opr ustawił Cię do pionu i zwolnisz, bo inaczej i tutaj spotka Cię nagana ;). A jak z pracą? Do kiedy zostajesz? Tak jak planowałaś? Kuruj się!

Cześć dziewczyny!
Jakoś nadrobiłam cały tydzień zaległości uff, ale części i tak nie pamiętam, więc się już nie będę odnosiła do tego co było.
Gratuluję wszystkich udanych wizyt w między czasie, wyników, egzaminów i "oszukanych" cukrzyc :)
Miałam kiepski okres od zeszłego piątku. Najpierw przez cały weekend miałam dość mocne kłucia w podbrzuszu szczerze mówiąc byłam tym bardzo wystraszona więc w poniedziałek na szybko wylądowałam u lekarza, ale na szczęście okazało się, że to nie powoduje skracania szyjki. Ale opr i tak dostałam więc muszę trochę zwolnić tempo bo jednak nigdy nie wiadomo. Do tego mega kongo w pracy, a po niej dosłownie padałam i nie miałam siły na nic. No i na deser choróbsko, do wczoraj wegetowałam tylko w łóżku. Dopiero dzisiaj w końcu poczułam się lepiej, w sumie został mi tylko mega katar. Chłopaki poszli na dwór, a ja nadrabiam zaległości. Mam nadzieję że już teraz będzie spokojniej i będę już na bieżąco.
My powoli dopięliśmy listę zakupów. Tylko kwestia łóżeczka pozostaje ciągle dyskusyjna nie wiem jak to najlepiej rozwiązać. Ale resztę powoli zaczniemy kompletować. Bo już mam coraz mniej sił więc muszę się zabrać.
Co do body to ja też zwykłe przez głowę używałam. Też nie mam cierpliwości do tego całego zapinania. Pępek podobnie spirytusem po kąpieli przemywałam i tyle. Jakiegoś specjalnego wietrzenia nie robiłam. U nas odpadł po ok. 10 dniach.
Julka dzięki za namiar położnej ja pewnie skorzystam. Zwłaszcza to zdejmowanie szwów będzie przydatne bo ostatnio miałam z tym problem.
Aga powodzenia w nauce.
Co do spotkania to ja bardzo chętnie, ale ostatecznie w środę dam znać, bo to zależy czy mi ten katar odpuści nie chciałabym Was pozarażać.
Miłego popołudnia :)

Tylko sprostuję że dziecko nie jest kąpane ale za to jest przecierane wacikami nasączonymi w wodzie, albo chusteczkami nawilżanymi (po analizach sroki mam wątpliwości co do tego sposobu).

Boję się coraz bardziej porodu. Nie wyobrażam sobie powtórki z rozrywki. Chcę mieć znieczulenie, a najgorsze jest to że drugi poród podobno postępuje dużo szybciej i na zzo może być za późno...

Ubranek nie mam nadal, ale też nie mam kiedy pojechać do sklepu...a sama też już nie mam w czym chodzić :( W ciągu ostatnich 2 tygodni tak mi brzuch się powiększył że jestem w głębokim szoku...a przede mną jeszcze trochę....

Sonia to moje nie byly parte, bolaly bardzo ale ja caly czas bylam na oksytocynie. Tak mi sie wydawalo ze to nie bylo to, tylko zdecydowala sie zakonczyc cala akcja bo juz rodzilam ponad 30 godzin.
Ja mam plan na za 2 tyg jak bede sama przebiore ubrania, zobacze co mam a co musze kupic. Wywale co sie da, po Juli.
Wczoraj przestawilismy meble i kupujemy Juli nowe lozko.

Też nie jestem zachwycona obcą babą- położną. Aga a my to musimy wybrać ją spośród tych ze szkoly rodzenia.

Cześć dziewczyny :)

Walerka dzięki wielkie za info.

U nas lewatywy też nie trzeba, można ale nie jest to mus, na szczęście ;)
No i mi Tomka w wojewódzkim też nie kąpali, a wychodziliśmy w 3 dobie.

Aga ja w ogóle wychodzę z założenie, ze nie chcę, żeby mi jakas obca baba po domu chodziła :P no ale to ja ;)
A Ty się ucz pilnie, potem nie będzie Ci się chciało bardziej ;)

miłego dzionka dla wszytskich :)

Aga trzymam kciuki żeby chęci nauki wróciły.

Ja niestety miałam ta przyjemność dowiedzieć sie co to skurcze parte i to przez 4h. Ale fakt one nie bola tylko na maxa mecza .

Na zaspie myli w druga dobę.

Dzień dobry!

Dzięki dziewczyny, czuję się już mniej "zielona" w temacie ;).

Anavaw, w piątek byliśmy w Smyku - też są wyprzedaże :). Aczkolwiek nie wiem czy tylko w tym naszym czy to taka ogólna akcja ;).

Mamtu, no to nie zazdroszczę... Oby ten magnez Ci pomógł!

Dora, no to super! :) Tak piszecie o tym Akpolu, że w końcu weszłam na ich stronkę i muszę się rozejrzeć ;)

Nie wiedziałam, że maluchów się nie myje (jakby to była jakaś nowość, że czegoś nie wiedziałam ;) ) ...

Julka, nawet jak nie będziesz odważniejsza to nic się nie stanie - przecież Filipek ma się dobrze ;). Ja tam myślę, że nic na siłę :).

Jakoś "nie czuję" kwestii tych położnych :/. Szczególnie z niezapowiedzianą wizytą. Z drugiej strony nie we wszystkich domach jest względnie normalnie i jedynie taki sposób pozwala to skontrolować, ale mam dość duże obawy czy nawet jeżeli są jakieś nieprawidłowości, to coś dalej się z taką rodziną dzieje - patrząc na docierające wiadomości i sprawy w sądach to cóż... W każdym razie jakbyście słyszały o jakieś fajnej położnej środowiskowej z Gdyni to dajcie cynka ;).

No a ja lecę do nauki, ale jestem w lesie... Powiem Wam, że wczoraj miałam kryzys i nieodpartą chęć olania tego egzaminu i w ogóle na niego nie pójść...

wlosy przemyli wacikiem, ale nie kapali.
moze ja mialam tylko wyobrazenie o tych partych, ale ciagle mi mowiono jak to masz uczucie ze musisz przec i nie mozesz sie powstrzymac, u mnie bylo tak ze mialam juz rozwarcie i kazali mi odpoczac przez 2 godziny i wtedy zaczeli cala akcje, po prostu kazali mi zaczac przec jak byl skurcz, zreszta jedna z gorszych decyzji mojego zycia, zaprzestanie epiduralu bo bolalo jak cholera, a tez odstawilam zeby lepiej czuc i bo mi powiedziano ze te parte juz tak nie bola.

co do lewatywy to czestym wskaznikiem ze sie zaczyna porod jest rozwolnienie, wiec ja juz tego nie potrzebowalam, zreszta tu tego nie robia.

jak dla mnie te kopertowe body to wiecej babrania sie niz jest to warte, ale kazdy musi sie przekonac sam, co woli.

Doszłam do wniosku, że ciuszkow mi juz wystarczy. Kilka kompletow na 56 i o kilka wiecej na 62:-)

Zgaga mnie zaczyna meczyć coraz częściej. Nie wiem już co ja mam jeść?!

Pół pępka mi wyskoczyło na zewnatrz, ale tak śmiesznie, bo od góry. Dziwnie to teraz wygląda:-)

O widać że i ta moda doszła do Polski,no ja jak rodziłam w wojewódzkim,a było to lat 4,to kąpali na drugą dobę,a i tak mi się nie podobało że dziecko z brudną od krwi główką leży całą dobę.No tutaj też tak jest,że nie kąpią wogóle,dopiero samemu w domu,a tak to jakieś mycie tylko,nie wyobrażam sobie tego.

W zeszłym roku w wojewódzkim kąpali dziecko w 4 dobie. A jak wychodziłam ze szpitala w 3 dobie, to położne polecały wstrzymać się z kąpielą jeszcze kilka dni.

Wow Walerka, mobilny epidural w PL będziemy mieć mooże za 100 lat :/ w sumie, też nie miałam naturalnej potrzeby by przeć w czasie partych, a rodziłam na żywca...ale moje parte trwały ułamki sekund więc może też nie jestem dobrym przykładem...

Moja przyjaciółka, od której dostałam większość ubranek dla Filipka też wolała zwykłe bodziaki, a ja byłam tak zastraszona że nie potrafiłam ich używać...ale tak samo miałam z obcinaniem paznokci...do 6 mc obcinała albo moja mama albo mąż...bałam się :) mam nadzieję że teraz będę odważniejsza :)

Mamtu jeżeli jest taka konieczność by położna przychodziła do domu po urodzeniu drugiego dziecka, to wolę zadzwonić do p. Marioli i z nią umówić się konkretnego dnia na daną godzinę (np na zdjęcie szwów) niż żeby ktoś mnie nachodził z niezapowiedzianą wizytą. Ale tak...to jak mówicie - my doświadczone mamuśki mniej więcej już wiemy co i jak robić z bobasem. Tak mi się wydaje przynajmniej...W każdym razie będę potrzebować położnej żeby zdjęła szwy i by ważyła dziecko żebym nie schizowała czy się najada czy nie...

O właśnie, u nas też ponoć nie myją maluchów, ewentualnie dopiero w czwartej dobie. Muszę podpytać moją lekarkę czy rzeczywiście tak jest.

Inne tematy z forum

Które imię dla dziewczynki? (46 odpowiedzi)

Wy zawsze jesteście pomocne. Nie możemy dojść do porozumienia z mężem. Jestem ciekawa, które...

dobry stomatolog - kogo polecacie? (132 odpowiedzi)

jak wyżej, zależy mi na dobrym stomatologu (dobrym pod względem jakości usług i ceny), najlepiej...

Przeprowadzka- jaka firma? (43 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...