WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (14)

Wpadłam na chwilę na forum i oczom nie wierzyłam, jak zoabczyłam że dobijamy do kolejnej "500" :) Mamy tempo!

No i zapraszam do 14stej tury naszych pogawędek:)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzednego 13:)
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-13-t475185,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (14)

biorę się za robienie młodej kapusty na krótko, cały dzień dziś za mna chodziła;p;p;p

co do filtrów w ciąży, to gdzieś czytałam, że 30 to minimum, a jak ktoś ma bardzo jasną/wrażliwą cerę, to nawet 50, inaczej moga zrobić się przebarwienia. No i opalać się nie powinno, bo przegrzanie organizmu źle wpływa na rozwój dziecka. Ja dziś, korzystając tak naprawdę z pierwszego dnia zwolnienia (w piątek pojechałam na godzinę do pracy, pożegnać się i zabrać rzeczy), przemierzyłam spacerkiem z Babcią deptakiem wzdluż morza Sopot od jednej granicy prawie do drugiej i z powrotem, a teraz gotuję botwinkę:) także juz mi się to podoba:) a nad morzem aż tak bardzo gorąco nie jest, zwłaszcza jak się stara iść w cieniu. a na SR na Wałowej jednak się nie decyzduję, miałabym tam blisko z pracy, ale teraz to jednak poszukam czegoś bliżej, najchętniej Sopot/Gdynia.

maluszek no ja na chwilę obecną będę, ale czekam na męża, mam nadzieję, że wróci planowo z pracy ;)
A ta szkoła rodzenia znajduje sie gdzie dokładnie ? chodzi mi o to, jak wygląda budynek ?

Maluszek jednak nie, bo na Walowa mam bliżej.
Ja ze spotkania muszę zrezygnować, bo do 16 jestem w pracy :(

Julka nie dziwie ci sie, ja caly czas twierdze ze sie o wiele mniej mecze w pracy niz przy moim dziecku bo bezustannie slysze , mama chodz, mama tutaj, mama nie siadaj, mama na kolanka itd.
ja niestety nie mam dziadkow na miejscu wiec musze sobie radzic inaczej, mam nadzieje ze jakos to podolamy finansowo bo na dobru mojego dziecka nie mam zamiaru oszczedzac.

mlody sie rusza, tu mnie kopnie, tam mnie szturchnie, fajnie tak, jakby caly czas przypominal ze jest, zyje i bardzo chetnie by sie ze mna pobawil.

my z odpieluchowaniem mielismy relatywnie bezbolesnie aczkolwiek to dziewczynka wiec podobno latwiej, tylko kupa nadal problematyczna, tyle ze mniej zachodu bo jedna na dzien albo i dwa dni.

mezowi sie chyba odwidzialo imie bo sie mnie zapytal wczoraj czy jestem tak na 100% nastawiona na Sebastiana, powiedzialam ze jestem otwarta ale na propozycje tzn nie przyjmuje do wiadomosci ze nie Sebastian, bez konkretnej alternatywy, co w praktyce oznacza Sebastian, chyba ze mnie moj malzonek zaskoczy.

walerka ten fotelik super ale i tak nie dla nas bo nie mamy takich mocowań w samochodzie. A wystarczyło wam się poskarżyć i dzisiaj siedział jak należy :) ja nie związałam tego zapięcia tylko przykryłam bluzką i trochę wcisnęłam ją pod fotelik także bez problemu do wyciągnięcia a rumcajsa zajęło wyciąganie tej bluzki i jak już dał radę to był zadowolony i samego zapięcia nie ruszył.
Co do powrotu do poprzedniego fotelika to on jest naprawdę za mały więc to też jest niebezpieczne.

ten lek na nogi co ja dostałam od gina to ten co Aga pisała Cyklo3 forte. Na ulotce piszę że dobrze działa na żyły, że niweluje uczucie ciężkich stóp i obrzęki. Ja w końcu jeszcze go nie kupiłam bo z tą pamięcią tak to u mnie jest :)

lepa co do opieki nad dziećmi to ty jesteś matką i ty się organizujesz jak ci wygodnie i jak uważasz za najlepsze. Babcie niech sobie gadają, jak ty z mężem macie jeden front to najważniejsze :) ja zamierzam siedzieć z dwójką a to dlatego że dominik nie chodzi do przedszkola na razie więc jakby poszedł od wrzesnia to jestem pewna że by chorował. Wychodzę z założenia że wolę siedzieć z dwójką zdrowych niż mieć cyrk z choróbskami ale to akurat ja sobie tak wymyśliłam. Jakby mi babcia mówiła że nie dam sobie rady i mam wysłać do przedszkola to bym nie słuchała :p

Julka rety berety ;p wiemy o czym mówisz... ja ostatnio z brzuchem i 2 latkiem jak byłam jemu robić badanie krwi to też usłyszałam że to nie jest niemowlak i że może stać w kolejce z wszystkimi (było ze 20 osób w tej kolejce). A jak wychodziłam z nim na rękach całym zaryczanym i krzyczącym i musiałam usiąść to nikt nie raczył wstać.... taka przykra rzeczywistość. Szkoda tylko że się nasłuchałaś:)

Dziewczyny na plaży dzisiaj jest bosko - mału ludzi, woda ciepła, przyjemny wiaterek! wróciłam na drzemkę młodego ale chyba po południu jeszcze raz pojedziemy :)

Julka, ciezki los zony marynarza. Jeszcze z maluchem i brzuchem... Moj M jak wroci we wrzesniu to juz mam nadzieje nie wyjedzie szybko z domu na dlugo...

hej dziewczyny.

Nie miałam dziś czasu zaglądać na forum i znowu jestem nie w temacie.Teraz się zrobiło trochę luźniej to weszłam.

Carolajna to Ty jednak nie będziesz chodziła do Kowal na SR?

Haze to może dziś się poznamy w realu:)Ja będę w białej sukience.

Dziś poinformowałam wszystkich że za dwa tyg idę już na zwolnienie i już mi smutno z tego powodu:(

Moja mała wczoraj robiła takie wygibasy że nie wiedziałam co się dzieję:)Rozpychała się tak że szok.

Też chce się z Wami spotkać w piątek ale kurcze nie wiem jak mam to zrobić.Musiała bym się urwać z pracy aż 3 godz. wcześniej a ledwo co dopiero odrobiłam niedogodziny;/

Widzę że odpieluchowanie to jest ciężka sprawa. My z Filipem będziemy próbować za rok. Będzie wtedy w wieku Waszych dzieciaczków, bo 2 latka i 4 miesiące.

My mamy opiekunkę od zeszłego tygodnia do Filipka. Mimo że jestem w domu, to jednak ciężko mi już przy rozbrykanym roczniaku nadążyć. A jak mąż wypływa to już samej to totalna porażka. Brzuch boli mnie bez przerwy, nawet w nocy wybudzają mnie kłucia w podbrzuszu. Swoją drogą zaczyna mnie to niepokoić, dobrze że jutro wizyta kontrolna.

Lepa super, że Wam się tak szybko udało z odpieluchowaniem. Mój też woła generalnie, a w zasadzie to sam już idzie do łazienki i robi co trzeba. Tylko właśnie 10 przychodzi i już zapomina na jakiś czas gdzie ten nocnik. Ale liczę, że przez wakacje sytuacja się unormuje. Bo też mam już dość tych gaci ;)

U mnie czasem będą wpadać moi rodzice i będe np. szli z małą na specer, a ja wtedy będę spędzała czas z Maksem żeby nie czuł się taki odsunięty. Jestem ciekawa jak to wyjdzie. Na razie oczywiście twierdzi, że będzie pomagał przy dzidzi (ale sam nie wie co mówi ;)).

Ja się tymczasem zwijam do domku. Jakoś przetrwałam dzisiaj ten dzień :)

walerka, super rozwiazanie

Jula zostaje 2 dni w przedszkolu, glownie dlatego ze wprost uwielbia tam chodzic, a ja mam zamiar jeszcze wziac kogos na 2 x po pol dnia zebym mogla robic cos tylko z Jula, wlasnie zeby sie nie poczula odrzucona. zwlaszcza ze od kwietnia jeden dzien w przedszkolu bedzie sponsorowany przez panstwo.tak mam ulozone ze do polowy listopada bedzie maz lub moi rodzice, potem miesiac przerwy i beda swieta a od stycznia wezme kogos wlasnie zeby cos robic fajnego z Jula. tez sobie nie wyobrazam nie pracowac, jak bardzo czasami narzekam na ta prace.

Lepa to prawie sąsiadkami jesteśmy :)

Lepa ja też Młodego oddaje od września do przedszkola, a sama będe siedziała z Małą w domu - szczerze to sobie nie wyobrażam mieć dwójki szkrabów non stop pod opieką ;)
A inni niech sobie gadają, co chcą ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Aga_Bl, kto wie, moe lekarz sie pomylil, ze to jednak chlopak, i okaze sie ze masz 6ty zmysl ;)?

Ja sobie kupilam w ten weekend stanik bez drutuw, taki pseudo-sportowy i jestem przeszczesliwa, w koncu cycki mi sie mieszcza i jest mi bardzo wygodnie

Jesli chodzi o zasilanie Gdyni to jeszcze ja - Chwarzno-Wiczlino :)

Selene - u mnie po 3 tygodniach mam 3 dzien dzieciaka w suchych majtkach. Zaczal wolac siku. Nie chwale dnia jeszcze, ale to juz u nas progress potezny, bo mialam juz dosych tych rozwieszonych wszedzie gaci

A my dzis po pierwszym dniu adaptacyjnym w przedszkolu, oj boli serce boli... a jeszcze mama i tesciowa mi mowia zebym szla na zwolnienie i siedziala w domu a potem z dwojka. A ja lubie jezdzic do pracy, meza nie ma do wrzesnia, oszaleje sama w domu, zapuszcze sie i bede cale dnie chodzic w dresie. Wiem ze inne dziewczyny sa zadowolone z takiego zycia ale to nie dla mnie. A tez nie wiem czy jak bede w domu z maluszkiem to ten starszy sie nie poczuje odrzucony. W kazdym razie tak zdecydowalismy ale wsparcia poza mezem jakos nie mam...

wlasciwie kazda firma ma specjalne, moze mam albo nuk.

ja umieram z glodu, zostalo mi 20 min do lunch i chyba bede koczowac pod kantyna.

ciekawi mnie o ile ciezsza przyjede z wakacji bo mam zamiar duzo jesc, a ze paru dobrych rzeczy nie moge to sobie bede rekompensowac wszelkiego rodzaju francuskimi ciasteczkami,czekoladkami itd.
jak ja sie cieze ze bede mogla chodzic w sukienkach letnich i sandalkach.zawsze zabieram duzo za duzo ciuchow bo przy tych angielskich latach nigdy nie mam szansy wynosic tych moich letnich ubran, a to moje ulubione

a dzis ide na zakupy, plan jest marynarka dla taty, perfumy dla mamy i prezent na roczek dla dziecka kuzynki ale "niestety" to sie wiaze z odwiedzinami TKMax co pewnie oznacza jakies drobne cos jeszcze dla maluchow, dobrze ze koniec miesiaca i mam budzet ograniczony

Cześć Dziewczyny :)
Po długiej nie obecności ale regularnym podczytywaniu, mam do Was pytanko :)

Czy przygotowujecie album w którym opisujecie swoją ciąże i wklejacie zdjęcia USG? Chodzi mi o taką pamiątkę :) Wiecie może gdzie można kupić bo sama jakoś zdolności manualnych nie mam ;/

Waleria nie mam pojęcia co to za butelki ona je bardzo zachwalala jak juz będę miala dam znac :)

Co do filtrów to ja na codzien używam podkładu ktory ma 20 a na leżenie nad jeziorkiem też mam 20, ale chyba za mało bo się spieklam.

Arabelka dziękuję za informację :)

i zapomniałam dopisać, ze... bezpłatna szkoła rodzenia jest w SuperMama w Gdyni Pogórzu i na Karwinach. Informacje znajdziesz na http://familymedicine.pl/ Zajęcia trwają 10 tygodni teoria oraz ćwiczenia, na ktore mozna uczęszczać, az do samego porodu.

Inne tematy z forum

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (38 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...