WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (14)

Wpadłam na chwilę na forum i oczom nie wierzyłam, jak zoabczyłam że dobijamy do kolejnej "500" :) Mamy tempo!

No i zapraszam do 14stej tury naszych pogawędek:)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzednego 13:)
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-13-t475185,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (14)

no i któraś z Was (przepraszam, ale już nie pamiętam kto:/) udostępnił link do zajęć jogi dla ciężarnych w Gdyni na Starowiejskiej. Więc ja bym się chętnie dołączyła, ale od sierpnia, bo lipiec planuję wyjazdowo- najpierw lubelszczyzna, gdzie mieszkają rodzice mojego partnera, potem mamy zamiar wypocząć gdzieś na północnym-wschodzi Polski (Hajnówka, Sejny) i resztę lipca, w obronie przed upałami w mieście, spędzam w Borach Tucholskich u moich rodziców. Także już się nie mogę doczekać:) za to na sierpień zostawiam SR na Klinicznej (mam nadzieję, że się dostanę) i właśnie mam ochotę na jakieś zajęcia ruchowe, a jogę trochę ćwiczyłam przed ciążą, co zarzuciłam, bo nie byłam pewna, które z ćwiczeń mogę bezpiecznie wykonywać. Także dla mnie bomba:) A co do zakupów, to ostatnio synkowi mojej kuzynki (po którym odziedziczę ciuszki:)) kupiłam pare ubranek w Pepco, i są naprawdę urocze, za to za ok. 1/3 ceny, co np. w H&M

cześć dziewczyny! ja jak zwykle nadrabiam zaległości na forum, tym razem może 2-3 dniowe, a tu....nowy wątek! normalnie nie "zdanżam" za Wami :)
oczywiście już zapomniałam co miałam i komu napisać, więc jedynie się pochwalę, że od piątku na zwolnieniu jestem. Czwartkowy upał tak dał mi się we znaki, że stwierdziłam, że nie ma co i własciwie w imię czego jeszcze chodzę do pracy, skoro i tak dostanę 100% pensji z ZUSu, a premie od początku roku mamy wstrzymane. także Maluszek - wierz mi- jak masz się męczyć w pracy i podczas dojazdu do niej (ja wymiękłam w skm, nagrzanej do chyba ponad 40 stopni:)), to nie czekaj dłużej, zwłaszcza że przed nami najlepsze letnie miesiące.... od września/października już tak lajtowo nie będzie :)
aha, co to planu porodu, to ja też mam zamiar sporządzić, myślę tylko, że żeby zanadto nie rozeźlić personelu, należy wyraźnie zaznaczyć, że wszystkie nasze "fanaberie" dotyczą jedynie PORODU FIZJOLOGICZNEGO, BEZ KOMPLIKACJI. Wiadoma sprawa, że gdy dojdzie do (odpukać!) stany zagrażającego zdrowiu czy życiu dziecka, to zgodzę się na wszystkie przyspieszania, nacinania i rodzenia na plecach. Także trzeba go na pewno sporządzić z głową, pamiętając że w trakcie może się wszystko wydarzyć. Ale tez uważam, że przy naturalnym, prawidłowym porodzie mam prawo wybrać pozycję do parcia czy poprosić o ochronę krocza, a nie rutynowe nacinanie, bo właściwie dlaczego nie? to że nasze szpitale są ze standardami okołoporodowymi w tyle za Europą czy choćby państwowymi szpitalami w innych województwach naszego kraju, nie oznacza, że nie możemy próbować tego zmienić.
Mamtu: co do tego przygaszania światła podczas porodu (oczywiście naturalnego bez komplikacji) to gdzieś czytałam, że ma to uzasadnienie: w 1-wszej fazie porodu ostre światło może nawet zahamować czynność porodową u matki, a tym samym zajdzie konieczność podawania syntetycznej oksytocyny; w 2-gim - ostre światło bardzo drażni nienawykłe do niego oczka dziecka, wzmagając towarzyszący mu stres okołoporodowy. Poza tym jest trochę intymniej:) ostatnio czytałam też o tym , iż obecnie na zachodzie Europy odchodzi się od przecinania pępowiny, dopóki nie urodzi się łożysko. Podobno dzięki temu całość krwi wraca do dziecka, zapobiegając w bodajże 3-cim m-cu życia anemii. Co prawda teoretycznie położne w Polsce mają przecinać pępowiny dopiero po ustaniu tętnienia, ale w praktyce różnie bywa, bo potem nikt ich z tego nie rozlicza... słyszałyście o tym albo możecie np. podpytać w SR? ja po ostatnich przejściach jeszcze nie zdecydowałam się na nową...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja spalam lepiej wiec sie lepiej czuje, no i nie musze pracowac co jest dodatkowym bonusem.

Zaraz idziemy na rodzinny lunch i wracamy do domu

Marta13 - mam problem rano, jak się obudzę kiedy mój mąż idzie do pracy, nie mogę już zasnąć i snuję się po domu :)

Hej dziewczyny:)

Matko już kolejny wątek?Nie ogarniam;)

Dobrze, że dziś jest troche chłodniej choć i tak mi jakoś duszno i ciężko.

Byłam wczoraj z mężeme na roczku naszego chrześniaka więc dziś się będe nudzić cały dzień;(

Macie też wrażenie że Wasz brzuch jest twardy?Bo mi się wydaję że mój jest i nie wiem czy to normalne czy nie.

Carolajna,Haze idziecie jutro na zajęcia do SR na 17.30?

J wciągnęłam już dziś szklankę koktajlu z truskawek;)

Marta a moze od innej strony, zapytaj ich w jaki sposob spedzenie 2 tygodni z dwoma najwaznieszymi osobami w jego zyciu jest poswiecaniem i raczej nikt nie musi my tego kazac, Sam chce.

Haha, Carolajna, dzięki! Jutro mam poprawkę z ekonomii i egzamin z rzeczówki - wspomnę panom egzaminatorom o Dniu Przytulania :D

Dzięki za propozycje :)

Zmykam budzić mojego śpiocha.
Jeszcze raz miłego dnia :*

http://www.trojmiasto.pl/Gdanski-Dzien-Przytulania-imp370998.html

Marta właśnie doczytałam o tych znajomych... przykre to jest, ale nie przejmuj się nimi ważne jest co myśl Twój facet a nie jego znajomi.

W ptasim raju nie byłam to może całkiem dobry pomysł :) Aga a lody też pewnie będą :))

Albo do parku oruńskiego. Lubie to miejsce:) Można sobie posiedzieć na trawie i nei ma tyle ludzi co w np w parku oliwskim:)
Do tego mały koszyk piknikowy, co byś nie zgłodniała i można leniuchować:)

Carolajna, cieszę się, że wyjazd Wam się udał :). Ja to bym się dzisiaj wybrała na spacer gdzieś, gdzie sprzedają pyszne włoskie lody ;).

Marta, no to w sumie wszystko tłumaczy... Pewnie masz rację - czują "co się święci" i wprowadzają jakiś głupi zamęt... Ale całe szczęście, Twój facet i jego zdanie nie jest tożsame z ich :). Na pewno jak pogadacie to zapanuje u Ciebie wewnętrzny spokój :)

Carolajna, a może do Otomina? Niedaleko i przyjemnie:)
Albo np do Sobieszewa do Ptasiego Raju?

Aga, leżakuj i rozkoszuj się... truskawkami i słońcem, a wiedza przy okazji dobrego samopoczucia sama wejdzie do głowy:)))))

A to towarzystwo to przyjaciele/znajomi mojego faceta. Niestety mówili to wtedy, gdy mojego faceta nie było w pobliżu. Tak teraz to analizuje i wydaje mi sie, że oni nie potrafią zaakceptować faktu, że mój facet nie będzie już na telefon czy impreze... No nic, musze to dziś z nim przegadać, żeby wyprostował swoich znajomych.
Na szczęście moi przyjaciele są zupełnie innego zdania, bo mnie znają:)

Aga miłej nauki :) Przypomniałaś mi o truskawkach :) Kilka dni nie jadałam a wczoraj nie miałam gdzie kupić, muszę dzisiaj nadrobić zaległości :))

Dzień dobry :)

Dziewczyny tempo mamy zawrotne, że już kolejny wątek :)

Nam się udał wypad na te kajaki, T. sobie popływał kajakiem a ja z koleżanką pojechałyśmy nad jeziorko kawałek dalej. Cieszyłam się, że nie jest bardzo gorąco, ale i tak się spiekłam mimo filtru 20, potem siedziałam już w koszulce. Zaliczyliśmy grilla i ognisko i tylko kolega mnie strasznie wkurzał, bo się do mnie przyczepił i ciągle mi dogryzał. Chciałam go utopić w rzece. Oczywiście wszyscy pili jak to na takich wypadach, ale nawet mi to szczególnie nie przeszkadzało tym razem.

Obudziłam się dzisiaj po 7 bo głupie sny miałam i już nie mogłam zasnąć :(
Wypakowałam rzeczy bo wczoraj po powrocie tylko prysznic i do łózka, pranie się robi. T. oczywiście śpi i nawet oka nie otworzył na to moje wiercenie się po domu ;)

A dzisiaj pojechałabym w jakieś fajne miejsce na spacer. Możecie coś polecić? Żeby było niedaleko i fajnie?

Miłej niedzieli :)

Dzień dobry!

Oj, Dora - fajnie to mało powiedziane ;). Wyprzedaże są już też i w New Yorkerze i w Reserved... Także możesz śmiało opanowywać Szperka ;).

Selene, super, że u Was wszystko ok! :) Ale mi smaka na pizzę narobiłaś...!

Panda, tak jak dziewczyny piszą - napinanie to norma, ale rozumiem i jeśli chcesz być spokojniejsza, to pewnie! Przekładaj wizytę :).

Linka, dobrze, że się odzywasz, bo bym zapomniała ;). W Mama i Ja w Gdańsku są w sklepie i Navington Galeon i Corvet ;). Tylko mojego Caravela nie ma... Ale już niedługo będę miała swojego osobistego ;). Fajnie, że macie firmę i możesz odetchnąć - zawsze to już coś z głowy :)

Marta, skąd Ty to towarzystwo wzięłaś...?! A jak zareagował Twój facet? W każdym razie - nie przejmuj się (wiem, łatwo powiedzieć). Niech spadają na drzewo prostować banany :). A Ty się ciesz swoją ciążą i angażuj nią kogo masz ochotę (swoją drogą, o ile mi wiadomo, to ciężko sobie samej zrobić ciążę, co nie? ). Głowa do góry! :)

Ja dzisiaj realizuję swój ambitny plan leżakowania w towarzystwie książek... Dobrze, że kupiliśmy wczoraj koszyk truskawek :)

Apoloniaaa, a Ty spać nie możesz? 5.37 już na nogach? :)

Cześć Dziewczyny w niedzielny poranek:)
Selene, bardzo się cieszę, że wszystko u Was oki:) Wypoczywaj!

Walerka, współczuje pracy w weekend. Ale truskawki z bitą śmietaną to jest to! No i jeszcze chwile i będziesz sie cieszyć urlopem nad Lazurowym:))

Panda, mi się brzuch spina standardowo codziennie od popołudnia... Nie ma dnia, żebym nie jechała na 1-2 nospach. Na szczęście w poniedziałek mam wizytę u gina, to mnie (mam nadzieje) troche uspokoi. Ale póki skurczy nie mamy, to jest ok.

A mi wczoraj grill nie do konca wyszedł... Towarzystwo sobie popiło i usłyszałam, że jestem apodyktyczna w stosunku do mojego faceta a dla niego moja ciąża to abstrakcja. Jakbym go faktycznie angażowała i cokolwiek narzucała... Jedyne co mówie głośno to to, że jak urodze to ma byc ze mną 2 tygodnie po porodzie. Czy to tak dużo?
Sorry, musiałam się wygadać.

No nic, spadam zrobić sobie kawe, bo przez ten wczorajszy "atak" nie mogłam spać i teraz wyglądam jak zombie.

Miłego dnia Dziewczyny i spokojnej niedzieli:)

Witam dziewczyny w nowym wątku :)

Panda - no tak mi powiedział okulista, "że na 90 % cc, bo oni nie chcą ryzykować pogorszenia wady, ale jak będzie zobaczymy na kolejnej wizycie w sierpniu" cokolwiek to ma znaczyć. Może tak jak Ty mówisz, zrobią jakieś dodatkowe badania i się okaże.

Inne tematy z forum

Dobry ortodonta (38 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...