WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (16)

Tym razem ja Was zapraszam do kolejnej czesci rozmow obecnych i przyszlych mam oraz pogromczyn infantylnych koszul :

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

Link do poprzedniego
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-15-t477015,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (16)

No tak, ale z tego co zrozumiałam to płynność ze strony zakładu pracy była - klops zaczynał się kiedy komornik, który otrzymał należność nie przekazał jej dalej, czyli do banku. Ale fakt - zaglądać trzeba gdzie się da ;)

Tak Aga, zgadzam się. Ale prawo nie działa wstecz i jeśli pracodawca dostaje pismo o zablokowaniu części wypłaty to uruchamia całą procedurę aż do momentu zaspokojenia wierzytelności. Nie ma czegoś takiego jak połowiczne ściągniecie należności-przerwa i znowu blokada wynagrodzenia.
Żądałabym wglądu do pisma u pracodawcy, bo może posiadają coś jeszcze o czym Dora nie wie. Za dużo takich spraw mi się przewinęło i wiem, że z każdej strony trzeba uzyskać informacje.

Carolajna, nauczyłaś się oddychać? bo ja tylko o tym myślałam ;)))
Do zobaczenia na SR!

Marta, komornik ma prawo ściągać 50% pensji i bodajże 75% w przypadku wierzytelności z tytułu zaległej alimentacji. Skoro pracodawca otrzymał pismo o zajęciu połowy pensji to nie mógł zrobić nic, tylko zastosować się do postanowienia sądu. Także moim zdaniem jedyną osobą naruszającą tutaj prawo jest komornik, w zakładzie pracy, z tego co z grubsza opisała Dora, nie doszło do żadnych uchybień.

Dora, tu masz namiary na Izbe Komorniczą. Jeśli będziesz pisała skargę to wal śmiało do nich do wiadomości (na piśmie poleconym za potwierdzeniem odbioru).

http://www.izba.gdanska.komornik.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=83&Itemid=203

Tak, Dora - skarga do sądu rejonowego, przy którym działa dany komornik. Kojarzę coś o opłacie 100 zł za jej złożenie, ale ręki sobie uciąć nie dam... Najlepiej będzie od razu zacząć kompletować dokumenty - przelewy z zakładu pracy, oświadczenie z banku o dotychczasowym zwrocie należności itd. Tak myślę.

Dora, a w piśmei od komornika nie ma wyszczególnionych kwot ile za co? Powinny być wypisane wszystkie kwoty (należność główna, opłaty komornika,opłaty sądowe etc).
I przeważnie są podane daty spłat. Nie ma czegoś takiego jak ponowne ściągnięcie czy powrót do sprawy po kilku miesiącach. Tu idą odrębne pisma i jest nowa sprawa, o któej de facto powinna zostać osoba poinformowana. Drążyłabym temat z dwóch stron: u pracodawcy na podstawie jakich pism egzekucyjnych blokuje wypłate oraz u komornika. Miałam kiedyś przeboje z komornikiem, gdy ktoś pobrał na moje dane kredyt. Dramat:( Byłam miła, ale z tymi sk*** nie dało rady się dogadać, więc byłam bezczelna do granic możliwości :]
Wspólczuje, ale da sie wszystko załatwić. Powodzenia!

Dzięki dziewczyny, chodziło mi właśnie o takie podstawy, żebyście mi powiedziały. Bo jak dla mnie to jest tu jakiś wałek jak nic.

Aga na piśmie z Sądu jest napisane:
" Zobowiązuję zakład pracy, by:
1. nie wypłacał dłużnikowi zajętej części wynagrodzenia
2. przekazywał potrącone kwoty na konto komornika"

Ogólnie mówiąc przez ostatni rok komornik dostawał co miesiąc 1700 od zakładu pracy. Teraz się okazało, że do banku przekazywał jedynie jakieś śmieszne śladowe kwoty i to nie w każdy miesiąc.

Czyli, co teraz trzeba zarządać papierów od komornika i skarege na niego napisać..

Dora - ewidentnie dochodzi do naruszenia. Skoro pracodawca zachował wszelkie procedury i należności były przekazywane to coś takiego nie ma prawa mieć miejsca.

Marta komornik przesłał na początku wszystkie pisma i pracodawca przekazywał mu pieniądze regularnie. Wszystko wyglądało ok.
Problem w tym, że bank nie dostawał od komornika regularnych wpłat, a jak dostawał to bardzo małe kwoty.
Chyba będzie to właśnie przypadek nieuczciwego komornika...

Dora, powiem co mi się wydaje:
generalnie pracodawca musi dostosować się do zajęcia pensji przez komornika, bo inaczej grożą mu kary; nie wymaga to zgody pracownika, aczkolwiek winien on zostać poinformowany o wszczęciu postępowania egzekucyjnego; mówisz, że komornik sam dostaje pieniądze od pracodawcy i potem przesyła je do banku? Dziwna praktyka. Zazwyczaj pracodawca ma przekazywać zajętą część wynagrodzenia bezpośrednio do wierzyciela... A to, że pieniądze raz wpływają, a raz nie - to na pewno nie powinno mieć miejsca. Zaspokajanie wierzytelności w tym wypadku powinno być płynne.

Przepraszam, że dopiero teraz, ale obiad robię i tak z doskoku jestem ;)

Dora, komornik nie robi przerw w egzekwowaniu swoich należności. Poza tym ta osoba powinna zapoznać się z pismem egzekucyjnym. Pracodawca powinien udostępnić do wglądu takowe pracownikowi na jakiej podstawie blokuje część wynagrodzenia. Poza tym zanim komornik wchodzi na pensje, wcześniej wysyła pismo do osoby informujące o natychmiastowej spłacie.
Znane są nieuczciwe praktyki komorników, więc trzeba walczyć o swoje.

Aga to zapytam Ci tak tylko z grubsza, ok?

Czy komornik, który zajmuje poł pensji w celu zaspokojenia należności bankowej może przekazywać te pieniądze do banku jak chce( co miesiąc inną kwotę a przez kilka miesięcy wcale?) Czy to nie jest od razu podpadające działanie?

Przepraszam, że Cię tak zaatakowałam, ale zanim dotrę z tym pytaniem gdzieś głębiej, to może coś Ty mi powiesz

Oj, Dora, nie bardzo... Prawie w ogóle nie dotykałam, póki co, tego tematu, więc nie odważyłabym się na jakąkolwiek poradę bez konsultacji...

Maluszek, jestem już po wszystkich egzaminach, ale jeszcze czekam na wyniki z dwóch, także nie wiem co z tym wrześniem... Ale póki co - 3 miesiące laby przede mną ;).

Haze, a kojarzysz jak nazywa się ten sklep z piżamami? Bo jak to sieciówka to bym podpatrzyła w Gdyni ;)

Mamtu, ja?! Śmiać się?! Gdzież bym śmiała! ;) Trzymaj się tam, oby kurz i pył nie przykryły Cię po czubek głowy! (wiesz, że oczami wyobraźni widzę Cię siedzącą w salonie na kanapie, ze skrzyżowanymi ramionami, pokrytą białym pyłem z miną kota, którego przed chwilą ktoś wrzucił do wody? ;) hihi ).

Dorotiii, daj spokój - grunt to zdrowie dziecka i matki! A poza tym nie zauważyłam u nikogo na czole znacznika "SN" albo "CC" ;) Także jakie to ma znaczenie?!

Sonia, ja też myślę, że lepiej będzie jeśli przyspieszysz wizytę...

No i wróciłam od endo - jak zwykle zmiana dawki ;) Tym razem będzie 88. No i za miesiąc, jak zawsze, do kontroli.

Witam

Aga mam do Ciebie pytanie: czy Ty się znasz na sprawach komorniczych?

Dorotii nie ma się co przejmować opiniami innych. To takie głupie gadania. Jak napisała Sonia najważniejsze żeby dzidzia i mama były zdrowe, nic więcej nie ma znaczenia.

Sonia przyśpiesz wizytę lepiej, będziesz spokojniejsza.

Ja już idę do domu na szczęście. Bo już nie wiedziałam jak mam usiąść przy tym biurku.

no właśnie nie można przecież jednoznacznie powiedzieć że SN jest super i doskonały a cesarka beznadziejna i na odwrót... ach :/ nie lubię takiego podejścia.
No właśnie zaplanowałam sobie ikee na ten deszcz a tu słońce i pewnie mi żal będzie i gdzieś pojedziemy na plac zabaw. A już drugi dzień gorzej się czuję i brzuch mam jakby nagle ciężki i chodzę jak kaczka!!
a godzina mobilizuje do pracy! bo za wiele to ja dzisiaj nie zrobiłam ;p

Sonia, przyspiesz wizyte. Teraz niepotrzebne są Tobie zmartwienia. Przynajmniej się uspokoisz, albo lekarz cos Ci przepisze. Nie czekaj tygodnia.

Inne tematy z forum

Zwrot podatku 2025 (30 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?

Ryanair- czy opłaca się wykupić ubezpieczenie turystyczne? (35 odpowiedzi)

W lipcu lecimy na tydzień do Londynu Ryanairem. Czy opłaca się wykupić ubezpieczenie? (60 zł)...

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...