WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (20)

No to idziemy na rekord Drogie Panie:) Pogaduszek ciążowych i nie tylko ciąg dalszy:)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-19-t481252,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (20)

Cześć Dziewczyny:)
Bardzo dziękuję za miłe spotkanie i cieszę się, że wszystko dobrze się skończylo.
A jak już adrenalina zeszla to znowu niezły wk***** mnie złapał na tych d*piastych ochroniarzy. Katka, powiedz slowko a napisze skargę do zarządu Madisona. Chyba, że macie inne odczucia...

Obiad kupiony w garmazu, zaliczona apteka a teraz dogorywam w fotelu i patrzę na stertę ciuszkow do prasowania:/

Co do szczepionek to ja zakupie tego engerixa. No i będę szczepic tymi 5 x 1 czy 6 x 1:)

Dzięki dziewczyny za spotkanie :)

Katka nie dziękuj najważniejsze, że wszystko się dobrze skończyło :)

Słoneczko niech się dobrze noszą :)

Ja zaliczyłam po drodze aptekę, hale, rossmanna i warzywniak, myślałam, że nie dojdę do domu, miałam dość :( I w ogóle to zamówiłam przez nieuwagę jedno opakowanie siatkowych seksi majtek i teraz muszę kupić gdzieś drugie :(
Obiad zrobiony i zjedzony :) I są jagody do racuchów :)) W końcu!

Ja zamierzam małą szczepić, a co do tego Euvaxu to już kiedyś tu gadałyśmy i nie wiem czy pamiętacie, ale Dorotii nawet pytała cioci pediatry i ta powiedziała, że są w porządku i żadnej rtęci w nich nie ma.

Rowniez dziekuje za spotkanie, spotkanie z dreszczykiem, dziekuje rowniez za pomoc dziewczyny.

Euvax, ten jednodawkowy rowniez juz nie zawiera rtenci, chetniej wybierany jest przez przychodnie i szpitale z uwagi na cene.
Z drugiej strony jak sie tak zastanowic, to jak cos jest stosowane przykladowo sto razy czesciej to i mozliwosc wystapienia rozhermetyzowanej szczepionki wieksza. I tak jak Lepa pisala znajda jedna - wycofuja cala partie i nie da sie zaszczepic wadliwa z uwagi na konsystencje.
Mi akurat w szpitalu do tej pory szczepili hepavaxem.

Z Rh-, nie pomoge bo nie mam, u nas za to wystepuje konflikt w uklacie ABO.

Najważniejsze żeby nie zignorować jakichś upadków i uderzeń...

przy amnio daja zastrzyk i wlasnie w takich traumatycznych sytuacjach tez, ale to nie jest cos co sie zdarza na co dzien

Dziewczyny dziękuję za fantastyczne spotkanie!! i już się nie mogę doczekać kolejnego!! :D

Carolajna - dziękuję - są piękne!! :) postaramy się z Synusiem nie zniszczyć ;D

Trzeba tylko uważać na wcześniejsze przemieszanie się krwi np. przy amniopunkcji i jakichś urazach.. dlatego ja tak się bałam, czy nie było krwawienia wewn. po tej stłuczce

Własnie kupiłam książkę Murkoff i się zaczytuję

aniu ja ci pomoge bo sama mam rh(-)
zeby wytworzyly sie przeciwciala to musi dojsc do kontaktu krwi matki i dziecka, w prawidlowo przebiegajacej ciazy dzieje sie tak w momencie porodu, czyli wtedy kiedy nie stanowi to zagrozenia dla dziecka, niezaleznie od podawania anty D w czasie ciazy, najwazniejsze jest zeby wziasc ten zastrzyk po porodzie, bo obecnosc tych przeciwcial jest zagrozeniem dla nastepnego dziecka. dlatego tak na prawde wystarczy badanie na ich obecnosc bo musi dojsc do jakiejs sytuacji patologicznej zeby sie wytworzyly, a zeby neatywnie wplynelo to na dziecko tez potrzeba czasu wiec regolarne badanie powinno wystarczyc. w UK akurat daja zatrzyki, wiec biore.
apropo szczepien wlasnie jest artykol na bbc ze organizacja zatwierdzajaca leki w UK odrzucila wniosek o szczepienie wszystkich dzieci bezplatnie na zapalenie opon mozgowych typu B (C jest za darmo, ale to B powoduje 75% zachorowan) bo z finansowego punktu widzenia nie oplaca sie to, czytaj taniej im wychodzi leczyc te dzieci ktore zachorowaly ze wszystkimi konsenkwencjami (tzn zgony i powiklania w formie amputacji czy niepelnosprawnosci) niz zaszczepic, takze nie tylko w Polsce tak jest.

Przyłączam się do zdań o bezmyślności ruchu antyszczepieniowego.

Ania, z RH- nie pomogę, ale widzę, że sama już dotarłaś do tego, co Cię interesowało...

Maluszek, staniki z allegro będę zamawiać tylko takie do spania i noszenia "na sportowo", a tak to chcę zainwestować w te alles. Z tym, że pewnie poprzymierzam w Mama i ja i zamówię z neta, chociaż to jeszcze zależy czy faktycznie będzie opłacalna różnica cenowa...

Sonia, ja z tej koszuli to skorzystam pewnie tyle, co w szpitalu, więc nawet jak mi kopertowa nie będzie odpowiadać (co jestem w stanie sobie wyobrazić) to tę chwilę się przemęczę ;)
A tego popsutego laktatora nie wymieniałaś/reklamowałaś?

Ja też mam Rh-w pierwszej ciąży dostałam zastrzyk ale dopiero po porodzie. Teraz co jakiś czas badam przeciw ciała i tyle.

Aga ja poprzednio kupiłam dwie paczki podkładów a zużyłam tylko jedno opakowanie w szpitalu a potem w domu już normalne podpaski. '

Te koszule kopertowe u mnie się nie sprawdzily wolałam takie rozpinane na guziki, łatwiej się karmiło.

Miałam laktator aventa elektryczny po miesiącu się popsuł :/ Medela zdecydowanie lepsza!

Dzięki dziewczyny za spotkanie, mam nadzieję, że niedługo znowu się zobaczymy. Ja mimo wypicia kawy zasypiam i nie mam pomysłu na resztę dnia..

no tak... zobaczę, jak wyjdą mi przeciwciała przy kolejnym badaniu, ale czy nie lepiej byłoby podać tą antyglobulinę jeszcze przed porodem, żeby nie dopuścić do powstania przeciwciał, niż "zbijać" je dopiero po porodzie? muszę o tym porozmawiać z lekarką, jeżeli to faktycznie 300 zł to może jednak lepiej zapobiegać, niż leczyć...?
chyba czas wybrać się na drugi spacer, od siedzenia przed kompem zaczyna mi się robić duszno, zresztą widzę że pies znudzony na maxa, ciągle ziewa i przeciąga się znacząco na kanapie, łypiąc na mnie okiem :)

Okolo 300 zl. Ale rozmawialam z kilkoma ginekologami (3 bodajrze) i wszyscy mowili ze to bez sensu zebym to kupila, ze to w pierwszej ciazy nie ma sensu

Aniu ja też mam rh-. W naszym kraju niestety nie podaje się immunoglobiliny profilaktycznie w 28 tc. Chyba że wyjdą Ci przeciwciala. A tak to po porodzie jak jest potrzeba. ( jak dziecko ma rh+)

kurcze, właśnie doczytałam, że w Polsce nie podaje się antyglobuliny-D profilaktycznie w 28. tygodniu "ze względu na jej cenę" - nie podali, jaki to koszt. czyli kolejny przykład, jak oszczędza się na zdrowiu w czasie ciąży.

aha, czyli jak rozumiem w trakcie pierwszej ciąży się tych immunoglobulin profilaktycznie nie podaje, dopiero tuż po narodzinach dziecka, natomiast w drugiej podaje się w przypadku wzrostu we krwi przeciwciał anty-D?

Jakiś ten dzień ciężki,albo mnie poprostu drażni wszystko.

Ja w sprawie szczepionek to jestem zielona w tym temacie;/

Zrobiłam obiad i się położyłam,ale nie zasnęłam.

Aga ja też mam problem z koszulą jaki rozmiar zamówić;/Też się jeszcze nie zdecydowałam.A jeszcze staników do karmienia też nie mam.Nie lubie zamawiać na allegro,bo nie ma możliwości przymierzenia,ale z drugiej strony tu są o wiele tańsze koszule i staniki więc musze.

Dziewczyny na spotkaniu to jakaś cisza tu się zakradła.

Ja mam konflikt serologiczny i badali mi w pierwszej ciazy przeciwcaial dwa razy i mozna wykupic to szczepienie ale ponoc przy pierwszym porodzie to bez sensu. Po porodzie dostalam to szczepienie z immunoglobulina i teraz w drugiej ciazy beda mi badac te przeciwciala i sprawdzac czy ich poziom jest odpowiedni i jak nie to dawac znowu.

no ja słyszałam, że jest propzocyja odnośnie bezpłatnych szczepień na pneumokoki od 2014r., ale nie słyszałam czy to przeszło.
A u nas w szpitalach nie tylko euvaxem szczepią. Jest jeszcze hepavax.
Ja generalnie też jestem przeciwna całemu temu trendowi antyszczepieniowemu dla mnie to bezmyślność.
Ja kupię engerixa (jak zobaczę co na zaspie będzie) bo nei mam zaufania do firmy gdzie już jest kolejny problem z euvaxem. Ale na pewno nie podejmę ryzyka żeby nie szczepić w ogóle.
Roczny macierzyński to bardzo fajna sprawa, ale prawda jest taka, że nie wszyscy i tak będa mogli sobie na nigo pozwolić. Mnie najbardziej boli, że od przyszłego roku nei bedzie można ulgi na dziecko. To jednak był zastrzyk gotówki coroczny.

hmm, tylko czy będąc jeszcze w ciąży mogę się zapisać w przychodni do pediatry żeby dostać tą receptę? czy może ją wypisać jakikolwiek lekarz, np. rodzinny czy też moja ginekolog?
słuchajcie, czy któraś z Was również jest Rh minus? właśnie wyczytałam w necie, że w 28. tygodniu powinno się otrzymać profilaktycznie zastrzyk z immunoglobuliny anty-D? moja lekarka na poprzedniej wizycie kazała mi jedynie ponownie zbadać przeciwciała anty-D na kolejną, która wypadnie w 30-31 tygodniu, nic nie wspominała o profilaktyce.... zastanawiam się, czy to zalezy od podejścia lekarza i nie ma jakichś sztywnych zaleceń, czy tez moja gin o czymś zapomniała?!

Ale to juz gdzies kiedys jakas grupa mowila, zeby zamiast tego becikowego 1000 zl byly lepsze warunki na porodowkach, czy wiecej przedszkoli, czy darmowe szczepienia... Ale nasze dzieci juz dostana darmowe pneumokoki tak? no i ten roczny macierzynski to tez fajna opcja... Ale zgadzam sie aniu... choc mi juz 2 wystarczy ;)

Inne tematy z forum

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (121 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...