WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (21)

Kolejna dawka pozytywnej energii ;)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-20-t482257,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (21)

Ksawery przez to że wczoraj szybciej padł to już od 6 mnie dzisiaj męczy. Gorączki nie ma został mu gil, no nic dzisiaj do przedszkola nie pójdzie będę go obserwować.

Arabelka koniecznie musisz się pochwalić efektem sesji :) A kto Wam robił? Zazdroszczę Wam, że już tylko miesiąc...mi prawie 3 zostały :/

Lepa ale masz fajnie...jak ja bym chciała chociaż żeby na jeden dzień ktoś mi z głowy zdjął Ksawerego...

Hej dziewczyny.

Ja dziś też budziłam się co godzinę w nocy.Duchota była straszna.

Mam dziś wizytę na 9.40 więc zmykam coś zjeść i się ogarnąć.Jakoś tak się denerwuję:(

Miłego dnia.

Dzień dobry Kochane!! :)
Nie wiem jak Wy, ale ja jestem niedospana :/ nie mogłam zasnąć przez upał :/
A teraz z rana znów mam upał od strony sypialni i dalej spac nie mogę :/

Lepa, tylko pozazdrościć tego jeziorka.... muszę też coś wymyślić na przyszły weekend, bo w ten Bieszkowice koniec końców nie wypaliły...
ale przyjemny wieczór, wystawiłam sobie fotel na balkon i tak siedze i siedzę, słuchając świerszczy... wreszcie prawdziwy ciepły lipcowy wieczór :) tylko pewnie nie będzie się zbyt dobrze spało, chyba że zacznie się od teraz ochładzać....

Czesc dziewczny,

ja jestem jak juz pisalam u rodzicow w Olsztynie a tak naprawde to kursuje miedzy Olsztynem (domem rodzicow) i domkiem w lesie nad jeziorem moich tesciow. Tam sa wysokie drzewa i nie czuc tego upalu tak bardzo, a dodatkowo jest fantastyczny hamaczek w cieniu i 2 dziadkow i 2 babcie ktore zajmuja sie moim synem podczas gdy ja leze na hamaku. I jeszcze wszyscy sie pytaja czy moze chce wody, albo jakis owoc, albo sie przespac. No jak w raju...

Sonia - jak jedziemy samochodem dluzej niz godzine poltorej to mlody dostaje pieluche. Bo gdyby np zasnal i sie zsikal przez sen to fotelik bedzie mokry i juz nie wystarczy go przebrac, ale on nie bedzie siedzial przeciez na mokrym. A teraz nie bardzo jest czym ochronic, bo te foteliki i tak ze styropianu, a jak mu jeszcze dam folie jakas pod tylek to mi dzieciak sie kompletnie zaparzy.

A co do powrotow meza... kiedys gdzies widzialam takie zdjecie amerykanskie jak koles wraca z rocznej misji w Afganistanie, a jego laska stoi na lotnisku z brzuchem takim 7-9 miesiecznym i ma na nim napisane "welcome home daddy" :)

Chyba najlepszy bedzie nebulizator (chyba ta to sie nazywa), wtedy robisz inhalacje z soli fizjologicznej, albo tej wyzszej procentowo. do tego jakiekolwiek wziewne lekarstwa lepiej sie wchlaniaja. dobry jest medeli i kup od razu koncowki dla doroslych, starszych dzieci i niemowlakow bo to najlepszy sposob na katar u malucha
tu jest opis czym sie kierowac kupujac, Medel (philips) PRO jest ogolnie najlepsza

Przy wyborze inhalatora najważniejsze parametry to:
- szybkość nebulizacji (im większa tym lepsza średnie inhalatory mają 0,25-0,35ml/min lepsze około 0,55ml/min)
- rozmiar cząsteczek (ważne by były jak najmniejsze i głęboko mogły wpaść średnie inhalatory tworzą 2,5-3,0 MMAD lepsze poniżej 2,0 MMAD
Bardziej wymagający mogą zwrócić uwagę na:
- maksymalne ciśnienie (średnie inhalatory mają około 1,8 kPA, lepsze od 2,5kPA
- poziom hałasu (średnie powyżej 55dBA, lepsze lekko powyżej 50dBA)

Tyle wiem jako matka dziecka nebulizowanego od urodzenia

Ja mam Philips (Medel) PRO i z tych dostępnych na rynku w okolicach 250zł jest najlepszy- ma najlepsze parametry.

Nie wiadomo tak do końca,ale ma tendencję do zapalenia zatok,zmagamy się z tym od początku roku,katar utrzymuje sie długo i nie chce wypływać,siedzi w środku,noi dwa razy u lakarza wyszły mu zatoki bo miał robione USG,testów na alergię nie dał sobei zrobić więc nie wiem skad u niego te zatoki.Jutro będę dzwonić do lekarza,nie wiem na kiedy będzie termin,a do tego czasu musze jakoś leczyć,teraz ma gorączkę od nie wyleczonego kataru.

Ania27 pytanie czy katar jest efektem ciągłego zapalenia zatok? Może katar jest wynikiem alergii? I pytanie czy laryngolog stwierdził przewlekłe zapalenie zatok? Moze to kwestia krzywej przegrody nosowej albo zwiększenia błony śluzowej nosa i stąd te problemy. Miałam kiedyś podobne problemy z katarem i problemy z oddychaniem przez nos. Miałam robiony zabieg mukotomii i pomogło. Choć na zabieg prostowania przegrody nosowej też miałam skierowanie, ale nie zdecydowałam się na to.

Witam:)

W weekend ruch na forum spowolniony :)

Ja dziś pakowałam torbę do szpitala, bo według ostatniego usg za miesiąc mamy termin :) Także lepiej być przygotowanym na ewentualne wcześniejsze rozpoczęcie akcji ;) Musze jeszcze tylko kupić parę drobiazgów kosmetycznych, a później już tylko czekać :)
I zrobiliśmy sobie z mężem sesje brzuszkową i nie mogę się doczekać jej efektów :)

Mam pytanie. Czy zabierałyście ze sobą smoczek uspokajający i butelkę na mm do szpitala? Czy szpitale mają swoje butelki?
Ile kompletów ubranek brałyście do szpitala?

Dziewczyny,czy któraś zmaga się z częstym zapaleniem zatok u dziecka?
My mamy ten problem i nie wiem jak mam sobie z tym radzić,co podawać jak pojawia się katar,żadne krople nie pomagają,muszę spróbować inhalacji,ale nie wiem co do wrzątku wlać,sól a może amol?

Sonia u nas Gil jest zielono wodnisty, ida wszystkie 5 pewnie u ciebie tez. Goraczka pewnie tez, daj calpol albo nurofen I bedzie ok.
My juz w domu, nawet bylo ok.

Wrocilam ze spaceru...tetno mialam 130 a szłam wolno i w polowie drogi mialam przystanek na lawce. Masakra. Brakuje mi powietrza. ...sapie jak lokomotywa..

Ja kupiłam rożek usztywniany z możliwością wyciągnięcia tego usztywniacza. Także jak mi nie będzie pasowało to wyjmę i tyle :)

Ksawery dostał na wieczór 38 gorączkę i wodnistego gila....obstawiam zęby bo nic nie jadł dzisiaj prawie...mam nadzieję, że to nie jakiś wirus znowu. Dawno nie chorował nie? :(

dziewczyny, co do prześcieradełek to jest obecnie promocja w Tchibo - 2 szt. białych za 27 zł, a niebieskich za 35 zł.
Jest tak duszno, że chyba wyjdę z siebie, żałuję ze już wróciliśmy do Sopotu. Byliśmy na spacerze na Bulwarze w Gdyni i było o niebo lepiej... tutaj powietrze dosłownie stoi. Być moze - prawdę powiedziawszy - przeponę blokuje mi wypełniony na maxa żołądek...:) ale za to zdrowo, bo był dorsz ze szpinakiem.... także wyrzutów sumienia nie mam:)
a to spotkanie w środę we Wrzeszczu to na 12 czy jakoś wcześniej?

Ja również zakupilam miekki rożek. W początkowym okresie zamierzam stosować go w domu( glownie zamiast kolderki). Mam też spiworek ktory powinien jej posłużyć przez dłuższy czas.

Aga koszula jest rozowa :) z krótkim rękawkiem, i ma tylko mały kwiatuszek po jednej stronie. Rozmiary były tylko s i m chyba. Ja przymierzylam ta m i jest całkiem spora wiec wzięłam, ale tam było sporo całkiem różnych przecenionych koszul i pizam.

Ja nie chciałam rozka, ale w końcu kupiłam taki miękki ze względu na moje rodzeństwo lat 13 i 16. Stwierdziłam, ze ja będę spokojniejsza jak będą mala w rożki trzymali. A pewnie szybko będą chcieli przyjechać pooglądać szkraba :) potem bedzie pewnie służył jako kolderka :)

Byliśmy na plaży na Westerplatte, ale było przyjemnie :) Chociaż opalilam się raczej niewiele. Teraz T. robi obiad a ja odpoczywam. Potem smigamy na Gdańsk dźwiga muzę :)

Słoneczko ja miałam dla Młodego taką pościel, ale całą w te paseczki - zdjęcia strasznie wzmacniają kolorystykę, te kolory są o wiele bardziej stonowane i zupełnie nie dają po oczach, także jak Ci się podoba, a nie nastawiasz się na silne wrazenia, to możesz spokojnie ją kupić ;)

co do rożka, to my też głównie w szpitalu używaliśmy i może przez kilka nocy później, ale za to długo mi służył jako podkład do leżenia na podłodze, łóżku czy gdziekolwiek indziej ;)
usztywniony dostałam ostatnio w paczce od koleżanki i uważam, ze jest masakryczny i na pewno nie bedziemy go używać

No właśnie jak Was zapytałam zaczęłam analizować i stwierdziłam że bardziej funkcjonalny byłby miękki - zawsze można zamiast kołderki w wózku użyć - a że rodzę koniec października to na zimowe dni jak znalazł ;)

Wybrałam pościel dla Synusia, ale Mżonek ją odrzucił, że dziecko oczopląsów dostanie :P w sumie a rację :P o taka wybrałam: http://www.poscieldladzieci.pl/mamo-tato-posciel-3-el-serduszka-w-paseczkach-brazowych-do-lozeczka-60x120cm.html

W sumie ma rację, muszę coś delikatniejszego bo takie same paski to lekka przesada ;)

Nam się rożek sprawdził,ja uważam że jest potrzebny w pierwszych tygodniach życia,dziecko czuje się bezpiecznie i jest mu ciepłutko,przypomina mu to życie w łonie mamy.Poza tym wygodniej dla matki karmić,bardziej stabilnie i bezpiecznie.Jak kupować to tylko ten miękki,nie wiem po co ktoś wymiślił te usztuwniacze,to dopiero niewygoda dla obojga.

Ja dziś miałam sen,śniło mi się moje maleństwo,że było bardzo grzeczne noi super do jedzenia,wszytko by jadło a ja mu jedzenia nie dawałam,jak mi sie przypomniało to on mi już twarożek z talerza podbierał hehe,a potem nie miałam wody przegotowanej na mleko,szukałam kleiku,nie miałam więc wsypałam ryż,ten był niedogotowany,to jakąś marchewkę mu wrzuciłam i wyszła taka papka,ale ten ryż był surowy więc musiałam wszystko wyżucić,a na koniec przypomniało mi się że mogę mu dać swoją pierś,bo tam jest przecież mleko,ale nie wiem czy po takiej przerwie jeszcze coś było,noi się obudziłam,zo za koszmar...:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Jaki wozek wybrac? (81 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (134 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....