WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (22)

No to zapraszam do nowego watku.
Milego pisania.

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-21-t483259,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (22)

wlasnie ogladnelam zdjecia, super wygladacie, a wogle to sobie was inaczej wyobrazalam, przyznacie sie ktora jest ktora?

u nas moze nie ma upalow ale w biurze a labie jest po 28st, paranoja, chyba skrecili klime zeby oszczedzac.

zaraz pojde na loda na ten upal

Madleen ja oczywiście ciągle zapominam o tej szczepionce, zeby zapytać - ale z tego co wiem zimą-wiosną szczepili euvaxem.

Ja za pierwszym razem nie miałam ciuszków dla Młodego podczas porodu i te ichnie ubranka są ok, potem przebrałam w swoje. Teraz już mam przygotowane własne, bo jakoś tak wolę tym razem swoje. Ale te ich są używane, ale całkiem ok ;)

edit:
próbowałam się dodzwonić, ale nikt nie odbiera w sekretariacie

Dziewczyny, dzięki za informacje odnośnie toreb do szpitala.

Arabelka a skąd masz te kupony do Super-Pharm?

Mamtu, pełnia przypada 21 sierpnia :) http://www.kalendarzswiat.pl/kalendarz_ksiezycowy/sierpien/2013/
Własnie wczoraj położna mówiła na SR, że szczególnie chłopcy lubią rodzić się w czasie pełni.
Ja bym też chętnie przygarnęła końcówkę sierpnia, a jak się nie uda to kolejna pełnia dopiero 19 września, czyli po moim terminie :/ Ciekawe czy to się sprawdzi :)
Ale powiem Wam, że księżna Kate też zaczęła rodzić w pełnię, bo z ciekawości sprawdziłam ;)

Aga z tą szkołą rodzenia to faktycznie jakiś żart! Macie tam przeboje. Myślałam, że chodzi tylko o położną, a tu niespodzianka...

Mam pytanie do dziewczyn, które zdecydowały się rodzić w Wojewódzkim, czy któraś z Was sprawdzała czym tam szczepią? Może mają tego Engerixa w standardzie? Bo ja pewnie ostatecznie zdecyduję się na ten szpital...
I czy lepiej mieć swoje ubranka dla dziecka, czy to w co ubierają malucha w szpitalu jest ok?

Carolajna podziwiam, że prasujesz w taką pogodę, ja padam tak mi gorąco :)

Jadę sama, ale Tomek jak skończy pracę o 16 to do mnie dojedzie, bo niestety kogoś tam nie ma i nie pozwolili mu wyjść nawet pół godziny szybciej.
Ale skoro będziesz to pewnie gdzieś się spotkamy :)

Aaaa na porodowke powiadasz ;p Ja sie szykuje na stól chirurgiczny, takze pewnie dostep do swoich rzeczy bede miala dopiero po przejściu na sale poporodową. A rzeczy dla dziecka wzięłam do osobnej torby, aby mąż mógł podać położonym, aby ubrać dziecko. Choć słyszałam, ze po cc na Klinicznej dziecko ubierają w szpitalne ubranka, ale tego bym nie chciała.

Carolajna póki co tez sie wybieram na warsztaty, bede z koleżanką też ciężarówką :) Tylko mi głownie zależy na tych zajęciach z pierwszej pomocy i nie wiem czy tych pierwszych nie spędzimy gdzieś na kawie ;) No ale to zobaczymy na miejscu. A Ty będziesz sama?

Arabelka, ale ta torba Mamtu to tylko na porodówkę ;)

Mamtu dzięki, że napisałaś co zabierasz, przepisałam sobie :)

Ja dzisiaj nie robię obiadu i tak jadę na te warsztaty, więc mi się nie chce. Zjem coś po drodze.

Poprasowałam i umieram z gorąca :(

Maluszek, dobrze, że dałaś radę w obie strony dojść bez problemu.

jaki 17. Ma być 23 (chyba tak obstawiałam) ;)
Ale ten 20 i tak mało pocieszający, to jeszcze dwa tygodnie upałów!

A ten ból może być od ciśnienia. Ja miałam też taką jednorazową przygodę z mega bólem głowy i jak zmierzyłam to miałam 130, jak dla mnie to bardzo wysokie bo ja to raczej ledwo 100 wyciągam. Jak mi spadło od razu ból zniknął.

Aga, to na pewno przenieśli nas wszystkie, bo wszystkie podpisywałyśmy tą deklarację. Powiedzieli Ci z przychodni, że teraz nie możesz iść u nich do lekarza???? czy chodzi tylko o położną?

Jeśli chodzi o rzeczy do torby szpitalnej, to widzę, ze jednak moja będzie dużo większa, niż Mamtu ;)

- podkłady po porodowe, 2 rozmiary ( Abena Abri San No4 sa naprawdę duże i mysle, ze nie zrobia zadnej niespodzianki, jeśli któras by chciala mogę odsprzedać 14 szt za 14 zl, bo trochę za dużo ich kupiłam
http://allegro.pl/najlepsze-28szt-podklady-poporodowe-abri-san-n4-i3381699581.html , podkłady Hartmann Midi)
- podkłady na łóżko 3 szt ( w razie gdyby było za mało, w domu zostawiam dodatkowe)
- ręczniki 2 x duży, 2 x mały
- majtki siatkowe 5 szt
- kosmetyki dla mnie, szczoteczka do zębów ( wszystko kupowałam jako wersje turystyczna w Rossmanie, butelki po 50 ml, dzięki temu kosmetyczka nie jest taka wielka ;))
- Linomag, krem na odparzenia, żel do mycia ciała dla Dzidziusia ( biorę swój, bo wiem ze w szpitalu myja J&J, a nie chce aby tą chemią myli moje dziecko), Bephanten na brodawki dla mnie,
- podkłady na deske wc ( koszt 1,30 zł za 3 szt)
- herbatka laktacyjna - może sie przyda :)
- sztućce, kupek do herbaty ( wole swoje, niż te szpitalne)
- koszula nocna x2
- staniki do karmienia x2
- ładowarka do tel, aparat foto
- ręczniki papierowe
- biszkopty, wafle ryżowe, woda niegazowana
- klapki pod prysznic
- szlafrok (mam taki z polaru, ale nie jest zbyt gruby)

Torba mniejsza dla Dzidziusia:
- ubranka
- rożek, kocyk,
- ręcznik dla dzidziusia
- podkłady do przewijania
- chusteczki Huggies
- pieluszki 20 szt Pampers (ale Sonia podpowiedziała, ze wystarczy 10 szt, a reszte można dowieźć :) ) + 3 x pieluszki tetrowe i 1x flanelowa
- smoczek uspokajający ( w razie "w")

* dokumenty i ostatnie wyniki badań nosze zawsze przy sobie, takze bede je miala w swojej torebce na IP

I to by było na tyle, a troche sie tego uzbierało :)

Haze bo mi się jakoś tak zachciało zupy;)

Wczoraj było o szczepieniach.

Boże jaka duchota w domu;/Musze odpalić wiatraczek bo się uduszę.

Kurcze Mamtu to ja Ciebie pewnie zobacze już ostatni raz we wtorek.Faktycznie Ty już jesteś w blakach startowych;)

Kurcze, po 20-tym dopiero? Nie strasz. Pełnia przypada w okolicach 17-ego, więc lepiej niech już będzie chłodniej, bo się na ten termin nastawiam. :P

Cześć Dziewczyny,

Ja dziś robiłam za wielkiego śpiocha i wstałam przed 10 ;p Ale w sumie z tym spaniem to u mnie tez dziś kiepsko było. Obudziłam się po 4 do toalety i później długo nie mogłam zasnąć, co mi się nie zdarza. Byłam głodna jak nigdy, ale w sumie sama jestem sobie winna, bo na kolacje zjadłam same owoce. Także nic dziwnego, ze dziecko się domagało jedzenia i mocno kopało. I pierwszy raz w ciąży jadłam śniadanie o 4.40 ;) Marta także podobnie jak Ty dziś w nocy buszowałam w lodówce :) A od 8.00 u sąsiadów remont, także wiertarki poszły w ruch, wiec te spanie do 10 to już było w wielkich męczarniach, przez te hałasy. Zapowiada się wesoło, bo sąsiedzi na I i II piętrze robia remonty. Oby do końca miesiąca skończyli.

Dziewczyny a ja nie mogę obejrzeć Waszych zdjęc z sesji, bo nie mam dostępu do albumu:( Jak Wam się udało je obejrzeć?

Madlenn w Super-Pharm te białe Pampersy są po 37,99 zl za okazaniem kuponu promocyjnego i karty LifeStyle.

Aga to się zdenerwowałam jak napisałaś, ze SR zmieniła Ci cały pakiet usług na NFZ! To juz jest szczyt bezczelności, aby zmienić lekarza bez Twojej wiedzy!Ja w prawdzie tez nie korzystam z NFZ, ale w kwietniu w końcu wybrałam sobie internistę w Gdyni . I wiem, ze jedna zmiana internisty jest bezpłatna w ciągu roku, a za kolejna się płaci i jak mnie obciążą jakimiś kosztami to zrobie afere! A najlepiej to zadzwoń do tej p. Anny, która jest właścicielem szkoły, bo położna to tylko jest od prowadzenia zajęc

Maluszek zupa w taką pogodę - bój się boga :))))
nie byłam, bo nie miałam zupełnie mocy - a co było ? właśnie się tak zastanawiam czy jeszcze bedę chodzić, bo teraz w sumie zostały takie pielęgnacyjne sprawy, a ja to już przerabiałam, więc mi trochę już szkoda czasu nie ukrywam ;)

Mamtu bo to kara jest, ze od męża uciekłaś na pewno :)))
po 20 sierpnia mają upały zelżeć podobno, wić może Ci się uda ominąć gorąc ;)

Ania, Haze, fajnie, że będziecie na spotkaniu. :)

Ania, wiesz, z tym kręgosłupem to nie pomyślałam, a możesz mieć rację. Może moje ciało ma już dość spania na kanapie w salonie? Czas się przenieść do męża.

Z tym szlafrokiem to rzeczywiście przydawał mi się w czasie odwiedzin. Tyle, że wtedy na dworze było dość chłodno (październik) i zupełnie nie odczuwałam, żeby mi było za ciepło. Teraz trochę się tego gorąca obawiam.

Madleen, ja na porodówkę spakowałam dokumenty, kartę ciąży i ostatnie wyniki, koszulę do porodu i do karmienia, 1 podkład na łóżko i 2 podpaski Hartmanna, majtki siatkowe, ręcznik, klapki pod prysznic, kapcie dla mnie i męża, Enemę, 1 komplet ubranek dla malucha, pieluchę tetrową i pampersa, pomadkę do ust, wodę do picia i suchy prowiant, aparat fotograficzny i telefon. To tak mniej więcej.

Na położniczy mam 1 dużą torbę, bo nie widzę sensu targania ze sobą dwóch, kiedy rzeczy dla malucha w sumie nie zajmują dużo miejsca.

Aga, ale historia z tą przychodnia. Co za patałachy!

Selene, ciśnienia nie mierzyłam. Powinnam? Ja mam zwykle takie 'blisko podłogi', ale może rzeczywiście coś mi skoczyło i stąd ten ból? Dziś sobie zmierzę. Dzięki za radę. :)

Jestem dziewczyny.

Jestem z siebie dumna,że sobie zrobiłam wyprawę w taki upał i że nie padłam po drodze;)Pomijam to,że wróciłam mokra jak szczur.

Wstawiłam już zupę na obiad i teraz chyba pójdę wyprać kołderkę i poduszkę i kocyk.Rano poprałam pieluszki.

Coś mnie teraz spanie męczy.

Aga no niezła akcja z tą przychodnią.

Haze czemu Cię wczoraj nie było?Nie będziesz już chodzić na SR?

Ja mam dziś ćwiczenia i nie wiem jak ja dam radę w tej upał ćwiczyć;/

Ja szlafrok też mam gruby, misiowaty taki, ale biorę na pewno - bo raz ze mi kazali się przebrać w izbie przyjęć i potem siedziałam na korytarzu, gdzie było trochę ludzi, więc nie wyobrażam sobie w samej koszuli do porodu, a potem ubierałam na salę odwiedzin i jak szłam pod prysznic.

No a torbę mam jedną, wielką, w której poukładałam sobie rzeczy w kolejności - po lewej położnictwo, po prawej porodówka. I od góry to co najbardziej potrzebne na poczatku ;) po porodzie do siaty dla męża co niepotrzebne i już ;)

Ja wstępnie na spotkanie we wtorek się piszę i też mi pasuje Gdańsk, bo mam na 16 wizytę u ortopedy z Młodym w szpitalu kolejowym. Tylko mój mąż ma wolne akurat i nie wiem czy nie będzie chciał czegoś porobić rodzinnie ;) niestety u nas jest tak ze weekendy najczęściej ma pracujące, wiec odbijamy w tygodniu ;)

Cudne te zdjecia dziewczyny i co jedna to piękniej wygląda - wiec błagam was nie narzekajcie!!! :)

Nie wiem dziewczyny czy kupujecie coś na brodawki, ja zapobiegawczo tak i w aptece gemini przez int jest bardzo fajna promocja na purelan :)
http://www.aptekagemini.pl/medela-purelan-krem-na-brodawki-37g.html

zresztą ja wszystko w gemini kupuję, czasami czegoś nie mają, ale wystarczy chwilę poczekać. Moim zdaniem ceny o wiele lepsze niż w dozie, choć doz ma bogatszą ofetę ;)

Mamtu oby głowa już nie dawała tak znać o sobie biedaku!

Sonia współczuję bólu zęba :/

Ja z braku zajęcia wczoraj wieczorem umyłam okno w salonie, a dzisiaj w kuchni i w naszej sypialni. jeszcze tylko pokój Młodego mi został, ale leje się ze mnie litrami, wiec już sobie dam spokój do jutra albo do wieczora ;)
Mój mąż biedny, bo mówi do mnie :głupia, nie myj ja te okna umyję przecież, a ja mu kazałam leżeć, bo mnie ochota naszła na mycie okien i nie dałam sobie pomóc :P baba debil :P
teraz siedzę i sapię :P

Aga niezły syf z tą przychodnia :/ dobrze że ktoś był na tyle trzeźwy, ze to zauważył

Dora, ja też się nigdzie nie przepisywałam! Jedyne co podpisałam to deklaracja wyboru położnej, o której byłam przekonana, że jest "tutejsza" :/. Ja co prawda też nie chodzę do tej przychodni, bo mam prywatny pakiet w Polmedzie, ale wiesz jak to jest - nigdy nie wiadomo kiedy zajdzie taka potrzeba i co wtedy?! Wściekłam się, że nie wiem.
Lepiej się dowiedz jak to z Tobą, bo babka, która do mnie dzwoniła mówiła właśnie o tym, że zwróciło to ich uwagę, bo nagle tyle pacjentek na jakąś pipidówę "się przeniosło" :/

Ania83 - no właśnie wychodzi na to, że do KAŻDEGO lekarza mnie przepisali! Wyobrażasz sobie?! Po prostu zmienili mi moją przychodnię.

Madleen, ten żel do nóg to z Bielendy ;)

Ja wróciłam ze spaceru i zabieram się za porządki, bo jestem daleko w polu...

Dziewczyny z tą przychodnią to już niezłe przegięcie. Jak tak można przepisać bez zgody? strasznie to dziwne. Aga nie oszczędzaj ich za tydzień ;)

Mamtu z tym bólem głowy to nieciekawie. Współczuję. A jak u Ciebie z ciśnieniem, sprawdzałaś?

Ja biorę szlafrok cienki. Kupiłam jakiś czas temu na allegro. Mi się przydał tylko do wychodzenia na korytarz.

Mamtu co za straszne bole Cię dopadły, wspolczuje bidulko :| Oby przeszły i nie wróciły.

A ja jeszcze podpalam godzinkę i chyba w końcu muszę się podnieść bo z prasowania noc nie bedzie.
Ja nie kupiłam tych podkładów, po co one w ogóle są? Mam tylko te do seksi majtek :P

w 1 opakowaniu Molipants hartmanna (majtki siateczkowe) są 3 szt. Ja brałam 2 op. żeby mieć w razie czego więcej :)

Inne tematy z forum

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...