WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (27)

ROZPAKOWANE:

Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)

Nie wiem jaka Marta i jaka Aga też urodziły...

W DWUPAKU:

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka Zuzia , Kliniczna)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013 (córeczka, Kliniczna)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-26-t488463,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (27)

Czyli jakby nie cały balonik (czyt. brzuch) tylko jak ból na okres na dole?? Bo mnie coś nad pępkiem i pod biustem dziś pobolewało - ale to bardziej mi przypominało ból brzucha :/

Słoneczko, pytałaś się o bóle porodowe.

Przy pierwszym dziecku zaczęło się od bóli przypominających te miesiączkowe. Delikatne, pojawiające się co naście minut. I dłużej to trwało bóle te były silniejsze i regularne. Pojawiały się jak w zegarku co 10 minut, następnie co 8 minut.. właśnie taka regularność i nasilający się ból jest dla Ciebie znak, że to to. Nie pomagało mi nic, zmiana pozycji, kąpiel. Przychodził ból, trwał i zanikał - kiedy przechodził skurcz czułam się świetnie, jak ręką odjął. Potem znowu, ból, i 100% ulga. - Czyli mamy tutaj regularność skurczy, która się skraca, ich trwanie które się wydłuża i przerwy pomiędzy gdzie czujesz się super.

Przy drugim dziecku odeszły mi wody, ból "miesiączkowy" był na początku, bardzo łagodny a potem nic. 3 godziny właściwie nic mi nie było a potem... a potem był taki ból że nie da się z niczym pomylić, ale tego już nie będę opisywać.

Dziewczyny - jak któraś cierpi tak jak ja na małe mieszkanie a dużo rzeczy - to z czystym sumieniem mogę polecić worki próżniowe - kurier jakiś czas temu mi przywiózł już część rzeczy w nich poporcjowałam (jak mięso do woreczka i wio ;P) czekają jeszcze grube kurtki puchowe, i inne rzeczy wiszące w szafie :D
póki co przetestowałam takie na rzeczy jak koce, grube szlafroki, poduszki... a zaraz przetestuję wiszące :D
Ale muszę najpierw odpocząć zgrzałam sie przy tym pakowaniu jakbym to ja płucami zassysała to powietrze a nie odkurzacz ;P

U mnie na poczatku ciazy wyskakiwaly pryszcze teraz juz jest spokojnie, a ciekawe co bedzie sie dzialo po porodzie i do tego pewnie wlosy bede lecialy :-\

Ja z kolei miałam inaczej - zawsze cera idealna, nawet w czasach liceum - każdy mi zazdrościł - a w ciąży hormony tak szalały że co chwilę coś mi gdzieś wyskakiwało, chociaż nie zapeszając od jakiegoś czasu jest spokój z wysypkami/trądzikiem/pryszczami ;)

No z tymi zarazkami to racja... Bo poza mną będzie pewnie inna kobitka na sali, a ona też może sobie "nie życzyć".

A z tymi odwiedzinami u Ciebie :) Może to i dobrze, że wszysycy na raz ! :P Raz i po krzyku :P

Qrcze dziewczyny... a ja nie wiem co się ze ną dzieje :/... tzn. z moją cerą :/ jak całą ciążę miałam super cerę. Bardzo się poprawiła, tak teraz wyskakują mi okropne, ropne na twarzy :/ i są dośc bolesne... myślałam, że to takie pojedyncze dwa. Ale widzę już dwa nastepne :/
No i na dekoldzie pełno małych :/

Bo kiedyś było lepiej tylko przez szybkę Tatuś oglądał, ewentualnie Dziadkowie - a mówiło się że pierwsze odwiedziny "obcych" czyli spoza najbliższej rodziny to tak po 2 tyg i każdy się tego trzymał :)
w szpitalu paczki i listy przekazywane były przez położną - bo przez czas pobytu na położnictwie nikt nie miał wstępu - myślę że to nie było głupie.
wiesz tu nie chodzi o sterylność - tylko ja wiem, że ode mnie nikt zakatarzony nie przyjdzie, ale położna i wczoraj pediatra na SR mówili że ludzie nie myślą przychodzą chorzy i nie tylko narażają swoje maluszki ale wszystkie które sa w sali odwiedzin, a wśród takich maluszków choroba rozprzestrzenia się z lotem błyskawicy :) poza tym położna dała nam wskazówkę, byśmy za długich i częstych odwiedzin nie miały bo warto wykorzystywać każdą chwilę w dzień by dsię wyspać - bo nawet jeśli nasz Maluszek nie będzie płakał to Maluszki dziewczyn z sali mogą całą noc płakać i albo nasze sie wtedy obudzi i dołączy do chóru albo najnormalniej w świecie my nie będziemy mogły zasnąć ;)

Wiesz nas na dzień dobry odwiedzi najbliższa rodzina a tych jest sporo ;P nasi Rodzice z dwóch stron, Dziadkowie, Męża Siostra z Mężem i moja ukochana Chrzestna (dla mnie jak prawdziwa druga Mama - taką Chrzestną chciałabym dla mojego Syna:) )

No wiesz słoneczko... Ja rozumiem - Mama, siostra, dziadkowie....nawet zrozumiałabym braci mojego męża.
Tym bardziej, że nie mam takiego podejścia właśnie "sterylnego" ;) Ale się tym wybraniam.
Bo zwyczajnie dla mnie te wizyty będą krępujące.
W domu też.... uważam że pierwsza wizyta jakiś znajomych itd. to powinna być już na spokojnie jakieś dwa tygodnie po narodzinach.

Olimpia - a już myślałam że się rozpakowałaś ;)

Tej Twojej koleżance jak nie rozumie delikatnie to bym powiedziała wprost że sobie nie życzysz takich odwiedzin i że to jest czas tylko dla rodziny! Ba ja Męża Tacie i Jego Żonie powiedziałam że mają do szpitala nie przychodzić - a przecież to Dziadkowie dla naszego Maluszka! Moi Rodzice tez nie będą do szpitala przychodzić, tylko mój Mąż i to by jakieś rzeczy podrzucić czy odebrać - bo chcemy żeby dziecko miało jak najmniejszy kontakt z zarazkami z zewnątrz czy infekcjami u innych odwiedzających :) a dwa czy trzy dni to rodzina chyba wytrzyma - już się poświęcimy i tego samego dnia co wyjdziemy ze szpitala damy się Im obejrzeć ;P

A ! słoneczko - a faktycznie tym terminem z USG nie ma się co sugerować. Faktycznie mi tez to doktor mówił bo ja się martwiłam, że mała jest duża, że może w owulacji sie pomyliłam czy coś.... no długa historia.
W każdym razie mój lekarz powiedział mi to samo, że bierzemy ten termin z USG z 12 tygodnia, bo dzieci różnie się rozwijają.
Że to tak jak u dorosłych - jeden może mieć 60 lat i ważyć 60 kg, a drugi mieć 60 lat i ważyć 120 kg.

Hej dziewczynki :)

Arlii - gratulacje :D:D:D Mała będzie może modelką :D
Asia - też bardzo Ci gratuluje :)

A Kristi tez nie miałą już urodzić przypadkiem ??

Słoneczko - ja też się boję, że przegapię te skurcze :P Bo moja mama przegapiła prawie :P
Przy pierwszej ciąży od odejscia wód rodziłą 45 minut, prawie w windzie urodziła :P
A w drugiej dziadek ja zawiozl, bo była sama a on sie bał że ona mu rodzic zacznie. No i mama sie pyta na Izbie, to co ? jadę na patologię ? (ciaza była przenoszona) a lekarz do niej: "Taaa... na patologie. NA PORODÓWKĘ ALE TO JUŻ !" I za chwilę ja się rodziłąm :)

A ja Zgłaszam się jeszcze w dwupaku :)
Przepraszam za brak odzewu, ale jakoś nie miałam weny na pisanie po pierwsze, a po drugie - mam wciąż jakieś naloty i wizytacje w domu :/ Jak niektórzy nie odzywali się przez ostatnie pół roku, tak teraz wszysycy chcą mnie zobaczyć :/ Wkurza mnie to ! :/ wiec byłam od pieczenie jednego ciasta do drugiego i od sprzątania po jednych gościach do przyjścia następnych i tak w kółko.

Ale najgorzej to wkurzyła mnie koleżanka, która już mi się pakuje do szpitala w odwiedziny i mówi to całkiem otwarcie :/
No kurcze... nie wiem, może jestem dziwna....ale to są tak intymne chwile...pewnie będę ledwo na tyłku siedziała, albo podnosiła się ledwo po cesarce... zmasakrowana, pokrwawiona a ona mi sie pakuje ze swoim chłopakiem :/
A ja sob ie poprostu nie życze... powiedziałam, że teraz to ludzie kichaja, prychaja, ze dla takich dzieci to nie dobrze i ze zapraszamy jak sie w domu ogarniemy, a ta ciągle drąży temat :/... nie kumam jak można być tak niedomyślnym :/...ehhhh :/

Moje samopoczucie dobre :)
od miesiąca mam wrażenie, że wcześniej urodzę a tu kicha :P

Czuję się dobrze, tylko tak mi się źle przekręca w nocy :P
No i chciałabym juz urodzić... już się nie mogę doczekać tego małego szkraba :)

Z ostatniej piątkowej wizyty wieści takie:
Ulka jest nareszcie głową do dołu ! Juz się bałam że będzie inaczej ze względu na te wody, ale się opamiętała ;) Ale niestety - ani myśli wyjść :/ Bo ta główka jest dośc wysoko. Szyjka nadal długa i zamknięta.
Jak do 24 października nie urodzę-choć doktor mówi, że mogłaby juz wyjsc- to mam się zgłosic do niego na oddział do szpitala na KTG i wtedy bedziemy dalej radzic.
Więc niech ta Ulka juz wychodzi !!! :P
Waży 3100g. Takze juz zbastowała z rośnięciem :P Poza tym byłam dzis w nowym gabinecie doktora (jaki kosmos tam!) i był nowy super sprzet i dr mówi, ze tamten mial tez wieksza granice błędu. Że nie mam się obawiać, że Ula nie będzie kluska :P spokojnie ją jednym słowem przepchnę - hihi ;)
nie wiem tylko czy zartował sobie czy naprawdę, ale mówił, że ma odstające uszy i się śmiał :P
A jak mi kazał wejsc na wage i mówię, że schudłam 2 kg, to mówi:"taaaaa, chciałaby" :P
I się zdziwił, że naprawde :P
Podejrzewam, że te -2kg, to efekt trzymania tej diety cukrzycowej.
Choć wczoraj sobie pofolgowałam. Mąż zabrał mnie do kina i zeżarłam popcorn i wypiłam kawę karmelową :/ No ale to ostatnie nasze wspólne chwile sam na sam, więc korzystamy :)

Poza tym wciąż doszukuję się u siebie objawów i znaków porodu....i pasuje mi wszytsko dosłownie :P a tak naprawdę, to pewnie nic z tego nie zwiastuje porodu, tylko sobie wkręcam :P
Np. tak jak całą ciążę miałam suuuuper cerę, która mi się bardzo poprawiła, - tak teraz - wyskoczyły mi dwa "piękne", wielkie pryszcze :P To sobie nawkręcałam, że to na pewno na zbliżający się poród :P

No i tyle u mnie....siedze w domu i odpoczywam :)

Dziewczyny mam prośbę opiszcie jak wyglądają skurcze - bo cholipcia martwię się czy ich nie przegapię :/ wiem, wiem "jak przyjdą skurcze to się kapniesz", ale boje się że nie będę czuła bólu i pomyślę że to tylko przepowiadające - różne kobiety, różne ciąże - różny próg bólu i kurczaki :/

Co do terminu z usg - nie sugerujcie się wynikiem po 13tc bo to wylicza na podstawie wielkości dziecka, a przecież każde dziecko jest inne tak jak każda z nas, jedna większa druga mniejsza ;) ja na karcie ciąży mam dwa terminy jeden z om a drugi z usg tego prenatalnego - bo ono jest najbardziej prawdopodobne i podobno bardziej niz termin z om ;) ale to i tak wszystko zależy od tego kiedy Maluszek postanowi wyjść na świat :D

Arli gratuluje dlugasnej coreczki :-).

Kamisia mi ostatnio z usg termin wyszedl na 27 a tak to 31. 11 ide na ktg jak bedzie ok to usg nie bedzie mi robila i nastepna wizyta 19 ciekawe czy to juz bedzie ostatnia heh.

MamaM super ze wyniki dobrze wyszly nic tylko sie cieszyc :-).

MamoM widzisz? Nie ma co sie martwic na zapas! A Tobiaszkowi gratuluje dobrego wyniku:)

Ja man nadzieje ze na dniach sie rozpakuje bo moje stawy i moje nogi dluzej nie wytrzymaja:/

MamaM, Cieszę się że wyniki wyszły dobre, i nie masz o co się martwić ;)

Co do długośći, ja się urodziłam duża, bo prawie 4,5kg i 60cm miałam również ;) - ale u mnie to nie geny przy najmiej co do wzrostu :P

Gratulacje dla nowych mam!

Dziewczyny a ja jestem w siódmym niebie..pojechaliśmy dzisiaj na Kliniczna na Patologię Noworodków by dowiedzieć się co i jak z wynikami syna. Na szczęście mały jest zdrowy, z jego krzepliwością jest wszystko dobrze..uff....... a tak się martwiłam. Niby nie chce się myśleć o najgorszym ale wiadomo jak to matka ......... w końcu mogę odetchnąć! Moje maleństwo waży już 3730g (jak wychodziliśmy 27.09 ważył 3330g) więc ładnie przybiera na piersi! Jutro skończy już 2 tygodnie - kawal chłopa z niego .. już nie taka kruszynka. W nocy przesypia ślicznie 4-5 godzin a potem ok. 3 .. więc nie jest źle. Nie no, dzisiaj to normalnie buzia sama się śmieje :)

Arla gratuluje Malenstwa!! A Malwj zycze duzo zdrowka i samych szczesliwych dni w zyciu!! No jak na dziewczynke to dluga - ale moze to geny;) koledze sie syn urodzil 66cm mial kilka razy go mierzyli w szpitalu bo nie mogli uwiwrzyc;) ale kolga wysoki ;)

właśnie arlla długa twoja córeczka jest to żadkość

andzia i słoneczko jestesmy najblizej wyklucia co nie no mi tydzien temu wyszlo ze na12 mam nie na 21 to ciekawe.dzis badania ostatnie robilam morfologie i mocz jutro do lekarza a w czwartek do szpitala na ktg.obym do soboty byla w domu bo w piatek moj najmlodszy konradek ma pasowanie ucznia w szkole chcialabym byc na tym.

gratuluje asi i arlii żeby córeczki były zdrowe.

Inne tematy z forum

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...