WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (29)

ROZPAKOWANE:

Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa

W DWUPAKU:

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
torinka - 17.10.2013 (synek, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)
andziaaa- 31.10.2013 (synek, Zaspa albo Kliniczna)

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-28-t499070,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (29)

Co do chrzcin, nie wiem sama. Pierwszego synka ochrzciliśmy jak miał ponad pół roku. Była msza i chrzest więc całość trochę trwała. Maluch nie spał ale ładnie siedział na rączkach. Teraz mamy urwanie głowy (mąż w pracy a ja w domu) i nawet temat poruszyliśmy ale gdzieś się rozmył. Na pewno chrzcimy w kościele sw.Mikołaja u braciszków dominikanów - jedna pewność!

Olimpia, przez 9 miesięcy Twoja córcia słyszała bicie twojego serca i twój głos. Od narodzin jesteś jej jedyną, najbliższą osobą więc jej zachowanie jest (dla mnie) normalne. Uspakaja się i usypia w ramionach matki a nie w zimnym pudełku bez zapachu i bicia serca. Wiem, że książki radzą to i owo ale książki dzieci nie mają..często ich autorzy też nie. Fajnie by było by dziecko jadlo i spało na zawołanie ale to nie lalka i swoje humory ma. Ulcia ma dopiero 2,5 tyg więc jej zle dni czy "fochy" dopiero się pojawiają. Spokojnie Olimpia.. będzie gorzej ;). Tobiasz ostatnio przez 4 dni prawie nie spał w dzień, tzn. spał na rękach, jak go odkładałam to budzil się po 5 minutach. Tak cały dzień -tak 4 dni!!!! Moja kluska ma 7 tyg a podobnie reaguję jak Twoja córcia. Jednak znalazłam na niego patent. Do nocnego karmienia wkładam go w rożek lub kładę na kocyku (przy karmieniu na leżąco). Przytulam go i karmię. Zasypia. Trzymam go z 5-10 min aż oddech mu się uspokoi i widać że śpi. Wtedy ostrożnie wkładam do kołyski w rożku czy w kocyku wygodniej i maluch jest stabilny więc rzadko się rozbudza. Chwilkę kołyszę i śpi, prawie nigdy już się nie rozbudza. W dzień podobnie robie. Jak mi zaśnie na rękach przy karmieniu a kocyka nie mam to samo odkładanie go zazwyczaj rozbudza. Lekkie kołysanie w kołysce, bujanie się na obrotowym krześle, czy położenie malucha na ugiętych kolanach i bujanie to moje patenty. Znajdz swój sposób ale nie noś małej bo teraz jest lekka ale później będzie coraz gorzej z dźwiganiem.

Wczoraj byłam z synkiem u rehabilitanta, oczywiście prywatnie bo inaczej byśmy czekali 5mcy! Mały ma asymetrię prawostronną, dość znaczną ale na szczęście ładnie pracuje i nawet po godzinie zabaw Pan był pełen podziwu, że tak szybko załapał. Mamy wskazówki jak ma się z nim bawić, jak go kłaść gdy śpi, itp. Kolejna wizyta za 2 tygodnie. Oczywiście pierwsze pytanie jakie mi zadał gdy zobaczysz Tobiasza: Czym mama Cię karmi? :) Wszyscy pytają o to samo ;)
Tobiasz ma już 7 tyg a ciuchy w rozm. 62/68 (lub mniejsze 74 w zależności od firmy)! Jest długi i duży (teraz pewnie już z 6kg!) Kawał chłopa!

Bambosz, posiadam leżaczek bardzo przydatny. Sprawdził się przy pierwszym dziecku teraz też.

Cześć dziewczyny ;), bambosz, ja mam leżaczek dla małej i mate też mam. Wkładam malą w leżaczek to poleży w nim z 20-30min grzecznie, więc u mnie się sprawdza.
Miałam problem z małą z zasypianiem wieczorem po kąpieli, ale założyłam jej karuzele na łóżeczko i włączam ją i Asia przy niej sama zasypia,więc nie muszę z nią walczyć ;)
tylko tyle, że muszę do niej chodzic co jakiś czas jej smoczka dawać bo wypluwa i płacze że go jednak chce ;), po za tym u nas wszystko ok.
Mała ładnie przybiera na wadze, w poniedzialek mamy pierwsze szczepienie więc zobaczymy ile teraz przybrała i jak urosła ;) no i już niektóre ciuszki na 56 są za małe, i wchodzimy powoli na 62 :)

miłego dnia !:)

Dziewczyny, a kiedy planujecie chrzciny?

Hejka :)

Słoneczko - ja ubieram małą w body na długi rękaw, na to jakas bluzę i spodnie + skarpety. Zakładam jej kurtkę polarową i przykrywam becikiem. Jak jest mocno zimno, to tylko na nózki jeszcze kocyk.
Mała jest cieplutka.
Ale wczoraj koleżanka (różnica w wieku naszych dzieci to 1,5 tygodnia) miała ten sam zestaw co ja + straaaaasznie ciepły śpiwór, taki zimowy :/... że małej nie było widac :P
ale ona w ogóle ciepło bardzo małą ubiera.
nawet o spania ma jedną warstwę więcej niż moja + jeszcze kocyk pod kołderką :P

A ja jeszcze przedwczoraj napisałabym, że jest cuuudownie :D
Ale moje dziecie ostatnie dwa dni tak daje popalić, że szok !
Próbuję odstawić ją od złych nawyków, ale średnio mi to wychodzi :(
Może któraś z Was miała podobny problem.

Ulcia ma 2,5 tygodnia. schemat dnia mamy jako tako ułożony.
więc nie jest źle. Do tej pory wyglądało to tak, że co trzy godziny papu. Mała zasypia zawsze jak się naje (przy piersi), w dzień kładłam ją na kocyku na kanapie i tak cały dzień sobie przesiedziałyśmy w dużym pokoju.
Wieczorem po kąpieli cycuś i lulu.
No, ale niestety mała zasypia tylko z cycem.
zjada cala piers, albo obie i dopiero
zasypia oczywiscie z cycem w buzi, czasem zdaza sie jej zasypiac w
trakcie karmienia. Na nic drapanie za uchem, szturchanie itd. Może kilka razy possie i koniec.... tym sie nie przejmuje, bo dobrze przybiera na wadze.
Smoczka absolutnie nie chce. Czasem possie, ale nie trwa to długo, wypluwa i wtedy jest afera. W dzien jak juz uda jej sie zasnac tez przesypia 3 godz.
Natomiast nie posiedzi chwile sama jezeli nie spi, wrzask
niesamowity, musi byc na rekach, najlepiej zeby ja jeszcze nosic i
bujac. Chyba w ciazy bylam zbyt aktywna i mala miala caly
czas "bujanie", hehe.

Wczorajszej nocy coś jej odbiło i nie chciała być w swoim łóżeczku. Tylko przy mnie spała. Już nawet cycka nie musiało być, tylko ze mną w łózku i wtedy spała.
No i naczytałam sie "mądrych" książek, że to bardzo źle.
Ze wszytsko źle !
Że zasypianie na piersi źle, że sama nie siedzi źle, że sama nie usypia źle, że zasypia ze mną w łóżku źle.
Więc wczoraj od rana próbowałąm z nią "walczyć"..... kładłam do łóżeczka, żeby przywykła (bo pomyślałam, że może dlatego że siedzi ze mną w pokoju).... cały dzień mi praktycznie wyła. Tylko na spacerze była cicho i po nim chwilę jeszcze spala.
Po kąpieli myślałam że zaśnie, to znów mi wyła i darła się do północy.
Dobrze było tylko przy cycku i jak ją nosiłam na rękach. Ale nie dawałam jej zasnąć przy cycku tylko konsekwentnie odnosiłąm do łóżeczka.
A ta dalej swoje... jakby ją to łózko parzyło dosłownie.
W końcu po północy skapitulowałam, bo kręgosłup juz mi siadał i sama miałam oczy na zapałkach..... wzięłam ją do łózka i spałyśmy tak do 3:00. Potem wybudziłam ją tylko na zmianę pieluchy, ale ona tak rozanielona, że spała przy tej wymiance i karmiłam ja tez na śpiocha.
I odłożyłam ją potem do łóżeczka i do tej pory śpi.
CUD NAD WISŁĄ !!!
Ale generalnie jest tak, że niby śpi...a co ją odłożę, to zaczyna się marudzenie, które przechodzi w wycie.

Dziewczyny doradźcie.... nie wiem czy zostawic tak jak było..... i dawac jej zasypiac przy tym cycku.... i uspokajac wieczorami przy mnie w łózku. Czy uczyc zasypiac samej......Może ona juz sobie wyrobiła jakiś schemat dnia i nawyki, a teraz ja to burze?
Nie wiem co robic :/
Ale ona tak od pierwszego dnia w szpitalu.... spała tylko po cycku.

Słoneczko, jeśli chodzi o spacery - mała jest cały dzień ubrana w zestaw body z długim rękawem+pajacyk welurowy. Ubieram ją w kombinezon (póki co jesienny), oczywiście czapeczka, i teraz zależy od temperatury i wiatru. Gdy spada do ok. 4-5 stopni, układam w wózku gruby zimowy kocyk i tym ją owijam. Gdy jest cieplej, biorę kocyk cieńszy. Potem zakładam na wózek klapę, i znowu - gdy jest zimno, to zostaje zamknięta i z zaciągniętą budką; gdy jest cieplej, rozpinam ją częściowo, składam budkę, żeby mała sobie popatrzyła w niebo. :)

Mi dano jedną dobrą radę: dotknąć karku dziecka po spacerze. Jeśli jest ciepły, ale nie spocony, było OK.

Dziewczyny powiedzcie mi jak ubieracie i przykrywacie Maluszki idąc z nimi na spacer w wózku?? bo ja cały czas się zastanawiam czy za cienko/za grubo nie ubieram i nie okrywam mojego Maluszka :/

My dziś do pediatry na kontrolę wagi - mam nadzieję, że tym razem pani dr będzie zadowolona z przyrostu wagi :D
A od wczoraj karmimy się z cyca bez osłonki :D i co? i Mały daje radę!! :D i je o wiele szybciej niż przez osłonkę, szybciej i więcej teraz leci, więc szybciej się najada :D
no i nie zapeszając kolejny wieki krok dla nas a mały dla ludzkości czyli.... od wczoraj Mały sypia w swoim łóżeczku!! :D:D:D

My wszelakie maty i leżaczko-bujaczki, karuzele i inne zostawiliśmy na prezenty na Chrzciny/Święta ;) sami zabawek nie kupowaliśmy coby goście i Rodzina miała co kupić :P wiadomo coś tam Małemu jak przybył do domku daliśmy :P grającego konika morskiego, ale resztę zostawiliśmy dla innych :D zatem przy wyborze nie pomogę :)

Zdecydowanie lezaczek, tez nie myslalam.zeciagnie od podlogi, mojej nawet udawalo sie zasnac w nim. Kojec mamy po starszej, wsciekala sie jak ja tylko wkladalam,potem napelnilismy jej pilkami ten kojec to sie w nim bawila ale raczej odradzam, juz predzej kupilabym lozeczko turystyczne, bo sie napewno przyda

ale tu cichutko... wszystkie mamy zajete swoimi maluszkami:)

Bambosz ja mialam lezaczek przy synku i jakos nie pomyslałam ze za nisko, mate kłade na kocyku. Kojec u nas sie nie sprawdzil, chyba za pozno go uzylismy. Janek nie chcial siedziec w nim. Lezaczek jest bardziej mobilny, mozesz sie łatwiej z nim przemieszczac po domu :)
Moze cos takiego z Graco, jest wyższe, kolezanka sobie bardzo chwali http://www.ceneo.pl/25503634

Dziewczyny, zastanawiam się nad kupnem leżaczka bujaczka dla małej. Mam jeden problem: czy te leżaczki nie wydają wam się strasznie niskie? Chodzi mi o to, że przy podłodze zawsze ciągnie, czy siedzenie w takim leżaczku jest dla malucha komfortowe / nie przeziębi się? Mieszkanie oczywiście nagrzane jest itd., ale ten sam dylemat miałam z matą edukacyjną - ostatecznie nie rozkładam jej na podłodze, ale na materacu łóżka.

Zastanawiam się tak w ogóle, co lepsze - leżaczek, czy od razu kojec. Bo kojec jest bardziej wielofunkcyjny.

no my w końcu też nie wyszliśmy :) spędziliśmy ten czas na wspólnym spaniu:P

Ja również zostaje w domu jak wieje, może padać, może być zimno ale jak mocno wieje to nie ma sensu wychodzić!

Ja z swoja zostalam w domu :/// wieje, ze łeb chce urwac... i pada :(
sama nie chcialabym byc na dworzu a co dopiero taki maluszek :P

Bambosz - trzymam w kciuki by wszystko się ułożyło i lek od razu zadziałał!!

A powiedzcie mi Mamy z 3miasta - czy w taką pogodę - mam na mysli wietrzysko - idziecie z Maluchami na spacer? Czy z noworodkiem powinnam iść czy zostać w domu??

Lekarka przepisała antybiotyk - Furagin. Dla takiego maleństwa jedną tabletkę trzeba dzielić na 5 części, więc apteka dopiero na dziś po południu przygotuje specjalnie poporcjowane to wszystko. Mam gorącą nadzieję, że jej to pomoże - po 24 godz. powinna spaść temperatura do normalnej.

Teraz - poza leczeniem - najważniejsza jest waga. Bo okazało się, że przez ostatnie 3 dni mała schudła 90 g. :(

Ze szczepieniami trzeba będzie się wstrzymać... Przerwa będzie nie 6 tyg, ale 8 najpewniej.

Dobrego dnia wszystkim mamusiom. :)

To dobrze że byłaś uparta!! Jednak co instynkt mamy to instynkt mamy :)
co do szczepień to wg ulotek "przerwa między kolejnymi szczepieniami powinna wynosić co najmniej X tygodni" zatem spokojnie :) może być później szczepiona byleby nie wcześniej :)

Cześć dziewczyny. Wreszcie jest być może winowajca - po 2 tygodniach walki mamy cokolwiek - czyli wyhodowali w posiewie moczu paciorkowca E. faecalis. Jadę dziś do lekarza i mam nadzieję, że nie będzie mówił od rzeczy tylko od razu przepisze antybiotyk. Wszystko pasuje, bo objawami zakażenia są i biegunka, i temperatura. Mam nadzieję, że teraz jest już to strzał w 10 i malutka przestanie się męczyć.

Najlepsze jest to, że gdyby nie mój upór, dalej byśmy siedziały i czekały ze s****zką na 10 zagon, bo "to jest wirus i organizm sam sobie musi poradzić".

Trzymajcie kciuki. I dzięki za pamięć i zainteresowanie. :)

Aha, mała nie jest z tych dzieci, które mają na stałe wyższą temp.

A wiecie może, jak to jest ze szczepieniami, jeśli teraz będzie antybiotyk? Bo za 10 dni jest termin na II dawkę szczepionek.

jak dla mnie 37,5 to stan podgorączkowy - czyli organizm z czyms walczy. Ale lekarzem nie jestem :)

37,5 niekoniecznie stanowi gorączkę, u dzieci do 1rż może być to normalna temperatura. a co mówią lekarze?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....