WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (29)

ROZPAKOWANE:

Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa

W DWUPAKU:

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
torinka - 17.10.2013 (synek, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)
andziaaa- 31.10.2013 (synek, Zaspa albo Kliniczna)

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-28-t499070,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (29)

mnie by jednak niepokoil ten stan podgorączkowy , który jakby nie patrzeć utrzymuje się bardzo dlugo

Bamboszku a propo Twojej Małej to stawiam na to ze mleko Jej nie oasowało a jak brzuszek zle pracuje to temp tez lubi isc w gore, ja bym poczekala eszcze chwile :)
a zeby mleko nie pasowalo nie musi byc to zwiazane z mlekiem, a z samym producentem :)

jak ja swojego karmilam mm w szpitalu to po nan pro wszystko ulewal, a po bebilonie było ok - zatem producent :D

Chyba nie, zniesli rejonizacje :)

No własnie ja nie jestem z Gdańska :/... ale czy to jest jakas różnica gdzie pójdę skoro mam skierowanie ??
Mogę przecież dojechać...
Czy jest jakiś wymóg co do rejonizacji ??

Co do cycka jako uspokajacz-usypiacz i wywalanie smoczka i zamiast smoka palec mamy albo taty - ja kupiłam (tzn wysłałam moją Mamcię :P) smoczek nie taki jak powinien być ;P bo miałam da o autonomicznym kształcie i żaden nie był akceptowany przez Małego, więc teraz ma smoczek o kształcie cycka i od razu został zaakceptowany :D canpolu co prawda na razie dla dzieci od 0 do 6miesięcy, więc malutki jest cycuś, bo taki jak ja chciałam to był od 12m :P ale został zaakceptowany i z nim zasypia :D
więc teraz nie ma że Mały zasypia przy cycku jako smoczku, czy palucha cycka jako uspokajacz - teraz ma smoczek :D wiadomo jak bardzo o coś płacze to smoczek nic nie zdziała, ale wtedy ani palec ani Maminy cyc nic nie poradzi :P

My na usg bioderek na nfz się zapisaliśmy do podobno najlepszego specjalisty ;P byłam zapisana do dr Sieliwończyka, ale położna Artura powiedziała, że ma on idealne bioderka i że mam zaoszczędzić na pieluchy 120zł i bym poszła do dr Czerwińskiego na Wałową - że obaj lekarze to kumple, razem pracowali (ona zresztą z nimi:P stąd mogła z ręką na sercu powiedzieć że mój ma idealne bioderka;D) i i są tak samo dobrzy w swoim fachu - i się zapisałam tzn Artura na Wałową do dr Czerwińskiego :D

Olimpia, to pewnie zależy gdzie. Ja na USG bioderek umawiałam się na początku listopada na wałową w Gdańsku, i jesteśmy na 21.11 umowione jak mała będzie miała 6tyg- bo tak tam zapisuja.
Ale Ty z tego co się orientuje nie jesteś z Gdańska?

Witam dziewczyny :)

Trochę mnie nie było, bo jakś musiałyśmy się z Malutką ogarnąć. same wiecie jak to jest... wizyty, dziadkowie itp. młoda wytrącona z rytmu dnia, ja też. A teraz już mamy swój rytm dnia i idzie coraz lepiej :)

Dziś jesteśmy po pierwszej wizycie u pediatry :) Mała ładnie przybiera na samym cycku, także tylko się cieszyć :)

Dostałam też skierowanie na USG bioderek, ale lekarka powiedziała, że raczej marne szanse dostać się na NFZ :/.... to prawda?
Może Wy coś doradzicie ?

Co do smoka.... moja ma, ale nie chce:/ Co prawda ma silny odruch ssania, ale smoczek jest na minutkę, a potem i tak wyje, bo chce - paluszka.... maminy albo tatusiowy :P
I tak wisimy czasem nad nia zeby sie uspokoiła.

Ja podaję małej smoczek. Znalazłam bardzo fajne smoczki kauczukowe, z jednego odlewu, z wielkim wygodnym kółkiem sterczącym prostopadle do smoczka - dziecko szybko uczy się za nie chwytać. Marka HAVEA.

Powiem wam, że jestem w coraz większym pomieszaniu co do mojej malutkiej. Kuracja Humaną z MCT działa w tym sensie, że biegunka się skończyła i powoli zmniejszamy liczbę wypróżnień dziennie. Natomiast stan podgorączkowy jak był, tak jest, a nawet jest nieco wyższy, bo do 37,5oC.

Właśnie pojawiły się wyniki posiewu kału na obecność rotawirusów i adenowirusów - nic nie wyhodowali! Czyli to nie jest rotawirus, jak z całkowitą pewnością stwierdził w zeszły piątek pan pediatra.

Czekam jeszcze na wyniki posiewu moczu, ale tracę nadzieję, że znajdą coś konkretnego.

Nic mi po uspokojeniu biegunki, jeśli jej nie spadnie temperatura, bo to znaczy, że coś złego się dzieje i jej organizm z czymś walczy - tylko nie wiadomo, z czym. Bo gdyby ta Humana jej nie pomogła, to by znaczyło, że jest nietolerancja mleka krowiego. Ale skoro zagęściły jej się kupki i jest ich mniej, to chyba nie ma jednak alergii.

I bądź tu człowieku mądry. :/

Na początku podawałam samą pierś i mały bardzo spadał na wadze. Lekarka wprowadziła nam mleko i wtedy waga zaczęła powoli rosnąć. Teraz mam spróbować zamiast mleka podawać wodę jakby młody nie mial dość "cycka" i zobaczymy. Kontrola za 2 tyg.

MamaM a może płacze nie z głodu,a ze zmęczenia,my tak mamy a mieliśmy gorzej na samym początku i też myślałam że mam za mało pokarmu,no ale przychodziła położna,ważyła młodego i było widać co i jak po wadze.A jak Tobie przybierał na samej piersi,czy odrazu dałaś mu butlę?
U nas dziś była położna i mały wyjątkowo mało przybrał w tym tygodniu bo tylko 100 gram,a tak to zawsze po 200,no ale to narazie o niczym nie świadczy,też mnie korci żeby dać butlę na noc i zobaczyć jak będzie spał,ale troszkę się boję że nie będzie chciał póżniej cycka,poczekam jeszcze aż skończy 3 miesiące.

Aniu, skąd wiem, że mam mało mleka? Nie wiem, ale jak mały dostaje dwie piersi a potem płacze nadal z głodu to daje mu butlę. Zje ok. 30-50 ml i zasypia. Jak dostaje pierś, je a następnie wypluwa i zasypia lub się uspakaja to już butli nie daje. Próbuje być na samych piersiach ale czasami się nie da. Bywa też tak, że po karmieniu zasypia i budzi się co 10-15 minut z płaczem, znowu pierś i sen na chwilkę. Po nastu razach daję mu butle i zasypia na dłuższy czas więc sądzę że był głodny.

Madziulka smoczki mamy ale mój też nie chce więc go nie zmuszam.

ania mamaM Wasze maluchy maja smoczka?

wiem ze jedzenie raczek nie oznacza glodu. A co do kciuka to nie chce by go znalazla i ssala , probuje ja przekonac do smoczka a kiepsko idzie :/
Staram sie ja zajac, to ide na spacer to gdzies pojedziemy, to sie pobawimy, jak spi to ma dluzsze przerwy , gorzej jak nie spi :/

Tak macie rację z tym ciumkaniem piersi,ja też zaraz zabieram jak mały się szarpie,bo nie wiem wtedy o co mu chodzi,chyba się wkurza że leci a on chce smoczka,czasem sie zastanawiam że może nie leci,wtedy przekładam do drugiej.
MamaM skąd wiesz że mało masz mleka skoro mały Ci tak ładnie przybiera,ja myślę że masz dużo,a mleko modyfikowane tylko dodatkowo daje przybieranie.Mój na początku też więcej płakał i wisiał non stop na piersi,teraz gdyby nie jego kłopoty ze snem to by wogóle był grzeczniutki a tak zmęczony,nie wyśpi się i zaraz marudzi,no ale żeby stwierdzić ile mleka w piersiach to tylko po wadze maluszka,jak przybiera to znaczy że nie trzeba dokarmiać.Ja z pierwszym nie straciłam pokarmu,tylko gorzej już mi z nich jadł jak poczuł butelkę że lepiej z niej leci,poza tym miał straszne wysypki że musiałam już zakończyć karmienie swoim.

Jedzenie kciuka to normalny etap rozwoju a niekoniecznie informacja ze jest głodna. Spróbuj ją zająć czymś innym. Jak nie dajesz cycka to płacze??

w poniedzialek skonczyla 9 tygodni, i wiem że zrobiła sobie ze mnie smoczka :( jak nie ma piersi to pożera swoje rece,mam wrazenie ze zaraz sobie kciuka znajdzie a smoczka ni cholery nie chce , wszystkie marki mam juz w domu :( staram sie jej wydłużacz przerwy miedzy karmieniami ale nie jest to takie proste :/

sloneczko jak przed ciążą byłaś aktywna to te 2-3 tyg po porodzie możesz delikatnie ćwiczyć ale jak nie miałaś do czynienia wcześniej z ćwiczeniami to radzę zaczekać minimum 6 tyg bo tylko sobie zaszkodzisz.

Karm małego piersią, wychodz na długie, aktywne spacery (licz km a nie czas), jedz zdrowo i waga sama spadnie.

Madziulka a ile Twoje maleństwo ma już tygodni? Jak to są pierwsze dni to jest to normalne ale jak jest starszy to chyba juz nie jest dobre. Mój smyk w pewnym momencie zaczął mnie traktować jak smoczek, było słychać, że nic nie je tylko sobie ciumcie. Przez to nie miałam większej ilości pokarmu na raz i kiedy rzeczywiście był głodny zanosił się płaczem bo nic nie leciało. Smoczek-mama się skończyło! Pierś jest do jedzenia a nie smoczkowania. Przytulam mojego malucha, kołyszę, podaje mu pierś często ale jak widzę, że nie je tylko "ściemnia" to "smoczek" zabieram.
Poza tym trzeba przyznac takie wiszenie małego przy cycku bez efektu jest męczące i w końcu wkurzające, jak mały smoczkuje a na głowie ma się cały dom i drugie dziecko. Ech,.. nie byłam taka mądra przy pierwszym dziecku, teraz odpuściłam i wyluzowalam i od razu więcej mleka jest.

MamaM ja to karmię nawet częsciej niż co godz , serio jak ona nie śpi non stop przy cycku by była , ehhh męczące to trochę jest :(

Aniu, dokarmiam małego mlekiem gdy w piersiach nie ma już pokarmu. Tobiasz dostaje jedną pierś potem drugą gdy jest bardzo marudny - głodny to daję mu butle. Pokarmu nie straciłam, gdyby jadł tak co 3-4 godziny to by starczyło ale on czasami je co godzinę. Przystawiam go za każdym razem by coś tam pociągnął ale butla czasami musi być. Nie chce by wisiał mi przy piersi non stop bo i tak nic to nie da, miałam tak przy pierwszym dziecku i pokarm straciłam bardzo szybko, do tego jest to bardzo męczące szczególnie jak dziecko jest starsze i frustrujące. Teraz dziennie dostaje butle max. 2-3 razy, 150-200 ml na dobę, czasami w ogóle. Ostatnio w nocy zostaje tylko pierś- to nasz sukces. Wydaje mi się że jak wprowadzimy inne pokarmy to zejdziemy z mleka modyfikowanego.

Dzisiaj sukcesu! !! Mały spał od 21.30 do 3 i od 3.30 do 5.40. Właśnie zasypia mi na klacie. Mój patent by nie zasnąć przed nim to przeglądanie stron internetowych w telefonie. :-)

Inne tematy z forum

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?