WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (29)

ROZPAKOWANE:

Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa

W DWUPAKU:

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
torinka - 17.10.2013 (synek, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)
andziaaa- 31.10.2013 (synek, Zaspa albo Kliniczna)

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-28-t499070,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (29)

Lucy 4 kg to malo, ja mam 29kg do zrzucenia;) 17kg juz sie pozbylam;) podobno tydzien po porodzie SN mozna juz powoli brzuszki robic - mnie Maz poprosil bym sie jeszcze wstrzymala po moich przejsciach z oslabieniem i morfologia. Choc wczoraj (przerwe mam w snie na karmienie) odebralam wyniki krwi z wtorku i sa w normach juz, no ale skoro Maz sie martwi to jeszcze odczekam z cwiczeniami;)

Boże jak ją Wam zazdroszczę spadku tej wagi. U mnie niestety po porodzie spadły w 4 kilo i nic się nie rusza dalej. Tak samo miałam po pierwszej ciąży, później zaczęłam nawet przybierać :/ Karmienie piersią ns mnie nie działa. Miałam w planach rozpoczęcie ćwiczeń po 6 tygodniu, ale muszę powolutku już zacząć bo patrzeć na siebie nie mogę, a do zagubienia mam sporo :/

a moja mała pospała godzine od 20-21 i od 21 nie może zasnąć, i lezymy sobie pewnie jeszcze z godzinkę tak poleżymy ;p

MamaM zazdroszczę utraty wagi,no u mnie wciąż zostały 2 kg na plusie,ale ja mam jeszcze 5 kg z pozostałej ciąży(:No nic od stycznia ruszam na fitness,bo teraz boję się że w razie intensywnych ćwiczeń mogę stracić pokarm.A powiedz mi bo Ty chyba dokarmiasz modyfikowanym tak?Ile masz takich karmień?Noi czy nie ma póżniej problemów przy piersi,bo pamiętam jak było z moim,za długo to nie trwało i z bólem serca przestałam karmić swoim(:

My już po walce z usypianiem,trwało to godzinę,to i tak super bo bywa dłużej,nie mam pomysłów już jak to robić żeby było szybciej,lepiej.

dzieki dziewczyny za rady, mielismy dzis kontrolna wizyte u pediatry wiec Artur dostal na problemy z bakami i kolki kropelki i ddzis pierwszy raz w zyciu moje dziecko nie mialo problemow z bakami - zero placzu i krzyku!! A to poki co poszla pierwsza dawka!! Mlody przybral na wadze, teraz ma 4160! A w czwartek bylo 4050/4070, kontrola za tydz:) ale wierze ze waga pojdzie w gore jak nalezy:) bo Mlody glodny nie jest, najada sie w zupelnosci:)

Co do szczepionek ja mialam tylko 3w1 (blonnica, tezec, krztusiiec) wymieniac na infernix (czy jakos tak) ale w przychodni na hib podaja ta ktorej ja nie chce i w sumie bez sensu jest z 3 szczepionek 2 wymieniac i zdecydowalismy sie na 5w 1 inferix +ipv +hib. Poza obowiazkowymi innych nie biore:)

Aniu.. taka waga dzięki mamusiowemu mleczku :))

waga w ciąży +10, teraz - 12 kg :) oby tak dalej :))

aniu, mnie wręcz przeciwnie, od porodu nie ma ochoty na nic słodkiego.
no i w sobote się ważyłam, od porodu mam -20, jeszcze 10kg zostało mi po ciąży ale zaczne ćwiczyć, dieta i te 10 mam nadzieje szybko zleci ;)

Wow 5700,niezła waga,jak Wy to zrobiliście?:)No mój też ładnie przybiera aż chyba zacznę się martwić że za dużo(z pierwszym było dokładnie na odwrót)ale nadal mamy problemy ze spaniem,w dzień mało śpi,ciężko uśpić noi max 30 min,nad ranem od 4 potrafi się budzić co godzina,noi znów wczoraj walczyłam z nim do 22 żeby poszedł spać,dobrą wiadomością jest to że jak wyjdziemy na spacerek i zaśnie to już śpi nawet do 3 godzin:)Noi nigdy nie mieliśmy problemów z kolkami.

Dziewczyny czy Was też tak ciągnie do słodkiego,ja zamiast chudnąć to przytyłam kilogram,nie ma dnia żebym nie zjadła kilku ciastek do kawy:)

Witajcie..
My po pierwszych sczepieniach. Jakoś Tobiaszek to zniósł. Zaszczepiliśmy hexa 6w1 a za dwa tygodnie idziemy na rota. Pneumokoki zostawiamy na później, starszy jest zaszczepiony więc mamy ochronę przynajmniej na najbliższe miesiące. Po wczorajszym badaniu okazało się, że mały ma lekką asymetrię ciała, dostaliśmy skierowanie do OWI ale terminy są na przyszły rok więc darowałam sobie i umówiłam go prywatnie, wizyta już we wtorek. Mały ma 7 tygodni, 62 cm i waga 5700g! Przytył w ciągu miesiąca 2 kg! Sloneczko tylko się ciesz, że masz tyle mleka.. ja nadal walczę ale już jest dobrze (widać po wadze). Od trzech dni noce mamy spokojne, maluch budzi się o 1 i o 4, zje i idzie dalej spać w końcu mogę powiedzieć, że jestem wyspana (jak na mamę niemowlaka). Wyskoczylismy z najmniejszych ubranek i już 62 i 68 idzie w ruch! Boże. To zaraz 2 miesiące a niedawno był jeszcze w brzuchu!!!!!
Na kolki podaje mu profilaktycznie espumisan, Mały ma dużo gazów więc to pomaga. Jak na razie 3 wieczory były gorące ale po godzinie przeszło.

Aha, jeśli chodzi o szczepienia, zdecydowałam się na płatną szczepionkę podstawową - Hexa 6w1, żeby nie kłuć małej więcej, niż trzeba. Z dodatkowych dobrałam szczepionkę na pneumokoki. Ze szczepienia na rotawirusy zrezygnowałam (hahaha patrząc na moje obecne problemy...) - szczepów rotawirusów jest masa, a szczepionka chroni tylko przed kilkoma - więc dałam spokój, i tak łącznie mała dostała 7 rodzajów bakterii naraz.

Łączny koszt tych dwóch szczepionek to było 231 za Hexę i 357 za pneumokoki.

Cześć dziewczyny.

Olimpia, serdeczne gratulacje. :)

Słoneczko - na kolki pomaga masowanie brzuszka, niekiedy b. długo, termoforek na brzuszek (testowałam wodny i z pestkami wiśni, wolę wodny), leżenie na brzuszku, częste zmienianie pozycji (z leżącej biorę na ręce do pionu, potem na boczek), w ostateczności - noszenie i kołysanie. Z preparatów podawałam długo Delicol do każdego karmienia i Esputicon.

Dobrym patentem okazało się być położenie się na wysoko ułożonych poduszkach, tak, żeby być pod kątem ok. 45 stopni; na brzuchu kładłam sobie duży termofor (dla dorosłych), na nim jakąś pieluszkę czy kocyk, potem małą na brzuszek (oczywiście ubraną) i przykrywałam tego naleśnika kocykiem. Mała leżała w pozycji "na żabę" z rozsuniętymi i podkurczonymi nóżkami, dzięki czemu nie uciskała brzuszka, a termofor grzał. Zazwyczaj zasypiała, a ja walczyłam, żeby nie zasnąć - i potem nie było kolki. Stosowałam to profilaktycznie, bo jak już miała kolkę, to było po ptakach.

Mała nadal ma stan podgorączkowy, ale jest postęp - od niedzieli, po 8 dniach rozwolnienia, wymiękłam i zażądałam od pediatry wypisania recepty na mleko lecznicze. Aktualnie mała je Humanę z MCT i poprawa była natychmiastowa - już po dwóch posiłkach kupki stały się na powrót zwarte i z 7 wypróżnień zeszliśmy teraz do 4, a dziś pewnie do 2-3. Nie rozumiem tych lekarzy, czemu od razu osłonowo nie przepisali jej tego mleka, tylko po 8 dniach męki i wykańczania się kupą za kupą.

Po konsultacji z gastroenterologiem mam zrobić jeszcze posiew kału pod kątem zakażenia wirusowego oraz posiew moczu. Właśnie dziś od rana poluję na siusiu. :) Patent z naklejanym woreczkiem jest zabójczy, ciekawe, czy coś się uzbiera. :)

Generalnie możliwości są trzy: albo zakażenie od dróg moczowych, albo jakiś wirus, albo nietolerancja mleka krowiego.

W każdym razie, gdyby któryś z waszych dzieciaczków załapał (odpukać) coś niefajnego i miał biegunkę, polecam przejście na Humanę z MCT. To nie jest mleko w pełni hipoalergiczne, ale ma o wiele mniej laktozy i inne kwasy tłuszczowe, dzięki czemu leczy biegunkę i znacznie łatwiej się trawi.

Idę ogarniać. Trzymajcie się. :)

teraz nie mamy kolek ale z Patrycją przeszlismy koszmar i tylko sab simplex pomogl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

jeżeli chodzi o szczepionki, to ja będę szczepić typi podstawowymi na nfz, + na pneumokoki ;)

Cześć dziewczyny ; ) trochę mnie tu nie było.
Gratulacje Olimpia ! :) , super że miło wspominasz poród, chodź ja też nie najgorzej.
Bambosz, jak mała, lepiej?
Czytałam że chyba ania27 pisała, że maly ma problemy wieczorem z zasypianiem? - moja Asia, też ma własnie problemy z zasypianiem, ogólnie ładnie śpi, ale wieczorem to nawet z 2-3h potrafi tylko przysypiać, a na dobre okolo 21/21.30 zasypia.
Na noce nie przespane też nie narzekam, bo mała teraz od 2 dni, jak zaśnie 21/22 to budzi się ok. 02.00 później ok. 5 i ok.7 więc jest coraz lepiej.
Słoneczko- nie pomogę niestety ale współczuje, moja mała nie ma kolek, jeden wieczór miałyśmy problem z brzuszkiem ale na jednym się skończyło, teraz jak ją pobolewa, daje jej kropelki bobotic - pomagają.

Słoneczko, u nas super sprawdzała się ciepła kąpiel, ciepła pieluszka na brzuszek i szum włączonej suszarki ... zwłaszcza to ostatnie do tej pory potrafi czynić cuda ;) (mały ma 7 tyg) Od 1 miesiąca podaję też sławetny sab simplex i (odpukać) na razie u nas spokój.
ps. temat rzeka...szczepiłyście już maluszki? jeśli tak, to na co się zdecydowałyście? Pozdrawiam

Dziewczyny jak poradzić sobie z kolkami?? POMOCY!!!!! ;(

Olimpia,czas porodu liczy się od pojawienia się skurczy porodowych,mi odesżły wody o 5.00 nad ranem a skurcze przyszły o 20.00.

Tak to prawda wszystko się unormuje z mlekiem,choć ja nie nie miałam ani jednej takiej sytuacji,bo mam mleka w sam raz do potrzeb dziecka,tzn.nie mam nadmiaru ale po 5 godzinach,już nie mówię o 10 to cyce by eksplodowały hehe.No też zazdroszczę takich przespanych nocy,ja czekam cierpliwie na te choć 4 godziny każdej nocy,noi na lepsze zasypianie,wczoraj nie wiem co mu sie stało ale usnął w swoim łóżeczku o przyzwoitej porze,zobaczymy jak będzie dzisiaj.

Madziulka zazdroszczę :)))

Olimpia dopiero rozbudziłaś laktację, wszystko się unormuje, u mnie jeden cycek ma przerwę powiedzmy 9-10h to nic mnie nie zalewa także spokojnie.

Amelka pobiła dziś rekord spania, jak zasnęła o 21.30 to obudziła się na jedzenie dopiero o 6.30 - 9h snu nawet nie wiecie jaka jestem wyspana :)))ale rano jak wampirzyca się przyssała

Aniu27, rodziłam od 17:00 - kiedy odeszły mi wody :) czyli 6h 50 minut.
Także nie tak źle jak na pierworódkę ;)

Moja tez właśnie nie chciała tego pierwszego dnie zajadać. A teraz tak ciągnie, że laktacja rozkręciła mi się tak że hej :/

Sikam jak fontanna. Młoda nie może się oderwac w niektórych momentach , bo w oko potrafi mlekiem dostać ode mnie ;)
Zużywam więcej wkładek laktacyjnych niż pieluch. Traaaagedia :/
Tzn. ciesze się, bo jest mleczko :) ale nie jest to wygodne. Zalana mlekiem jestem po PAS!

Inne tematy z forum

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

Przeprowadzka- jaka firma? (47 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...