WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (29)

ROZPAKOWANE:

Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa

W DWUPAKU:

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
torinka - 17.10.2013 (synek, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)
andziaaa- 31.10.2013 (synek, Zaspa albo Kliniczna)

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-28-t499070,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (29)

podobno nie ma mleka "light" w cyckach , a jak masz tyle mleka to moze jednak synus chce wisiec na cycku. A jak konczysz karmic i on placze, nacisniesz piers to mleko leci?

U nas naprawde maratony byly , wieczorem mala potrafila 3h wisiec :/ w dzien czasem pol h nie wytrzymywala, ale teraz wiem ze to nie to ze glodna byla . Niestety czesto dzieci traktuja cycka jak smoczka . U nas powoli sie to reguluje, w dzien i 2h potrafi wytrzymac , a wieczorem juz nie ma 3h karmienia , takze tak jak u lucy ok 3 miesiaca powoli przechodzi

Skoro masz tyle mleka to daje sobie jeszcze tydzień bez mm i sprawdź ile przybiera. Też mam dni ze mała wisi na cycu cały dzień i dni gdzie karmie co 3-4 h. Syn to mi ciągle w dzień na cycu wisiał, ustabilizowało się okolo 3 miesiąca. Teraz sobie powiedziałam że jak będę się męczyć z karmieniem naturalnym to przechodzę na mm. Wypoczeta mama to i dziecko szczesliwsze ;)

Bamboszku po 1,5dnia dokarmiania czyli po 15min mojego było mm, dałam sobie z tym spokój i wróciłam do wersji moje i tylko jakis posiłek samo mm, ale z dnia na dzień okazuje się że ode mnie mało co się najada :/ dlatego w dzień jest mm a wieczorem i w nocy i z samego rana cyc.
Umówiłam się na przyszły wtorek, zobaczymy, pani mi jedynie przez tel powiedziała, że żeby moje mleko przez dietę było za mało tłuste dla Małego to musiałabym być anorektyczką ;) a myślałam że może wrzucę coś na ząb innego i będzie lepiej :/ ale z drugiej strony zastanawiam się czy aby na pewno... wydaje mi się że Mały się najadał i było ok jeśli chodzi o jedzenie, dopóki nie odstawiłam całkowicie tłustego nabiału i z dnia na dzień przeszłam na odtłuszczony. Albo tylko szukam sposobu by móc karmić małego cycem :/ podaję Mu cyca ile się da, ale takie podawanie nie sprawia że moje mleko jest pożywniejsze a tylko że jest go więcej, a ja i tak mam go na prawdę dużo! wczoraj wręcz pół kołdry przemoczyłam i ćwierć łózka - spałam czekając na karmienie (Mały zamiast 3 to 4,5godziny spał, a i ja byłam wczoraj totalnie przemęczona, aż Mąż powiedział bym poszła się położyć, że jak coś On sie Małym zajmie), albo Mały jak je to aż Mu bokami mleko leci, zatem mam go DUŻO ale jest jakieś "light" :/
A na widok laktatora to ani mi sie nie chce produkować mleka ani piersiom :P
A najlepsze jest jak słyszę płacz a właściwie "żal" mojego Artura, albo jak Go przytulam ciało do ciała (idziemy do łazienki na kąpiel On calutki golutki a ja górę) to sączą mi się strumienie mleka :D

Zatwardzenie a właściwie problem ze zrobieniem kupy to On ma jak Go dokarmiam, czyli po karmieniu swoim podam mm na dojedzenie, albo po zmianie czyli dostawał pół dnia moje, a przechodze na mm i w drugą stronę, bo jak jest np druga butla to kupa po niej już jest "normalna" i łatwiej wychodzi, tak jak dostaje butle, a po niej nastepny posiłek cyc, to po tej zmianie ma znów wielki problem, a jak kolejny cyc to już spokojnie idzie :)
Po bebiku było z dnia na dzień gorzej, więc zmieniliśmy na bebilon i jest o wiele lepiej :)

Słoneczko, w poradni laktacyjnej będą ci tłuc po głowie, że masz się zamienić w mleczarnię, dojarkę i matkę polkę, i nic innego nie robić tylko odciągać laktatorem, karmić i tak w kółko.

Ja osobiście po spotkaniu z doradcą laktacyjnym mam uraz psychiczny i gdybym była inną osobą, zostałoby we mnie głębokie poczucie winy.

Karmienie mieszane mm-mleko matki często NIE działa i wtedy rozsądnym wyjściem jest przejście tylko na mm, gdy już nie dajecie dłużej rady - ty i dziecko.

Spróbuj dzielić posiłki - np. 3 mleko twoje, 3 mleko sztuczne. Nie mieszaj w jednym posiłku dwóch mlek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pomyłka, nie Olimpia tylko Słoneczko :)

Olimpia a jakie używasz mleko? Może mu nie służy? np Bebilion często powoduje zatwardzenia

miałam mało pokarmu, na początku mały słabo przybierał a potem widać było, że jest głodny mimo, że opróżniał dwie piersi, płakał. Teraz jest lepiej ale czasami brakuje (są takie dni ze wisi prawie non stop przy cycku i buczy jak nic nie leci). Teraz daje mu mm albo wodę jak pierś mu nie wystarcza wg zaleceń lekarza.

MamoM a czemu dawałąś mm?

Ja do poradni bo widze że dawanie cyca i mm źle działą na Młodego :/ ma takie problemy z załątwianiem że aż mi się płakać chce :/ nie dokarmiam jak dr kazała, bo to w ogóle jest sajgon, staram się pół doby karmić cycem, a drugie pół mm, wydaje mi się tzn widzę co jest z Małym, że mam za słaby pokarm - bardzo dużo, ale On się nim nie najada. jak je samo mm to zjada 90ml, a jak dokarmiam to 60ml, czyli jakby karmienie ode mnie zasycało Go jedynie jak 30ml - nic dziwnego że po godz jest płacz :/ jesli mi w poradni nic nie poradzą bym ja z -piersi mogła Go wykarmić to przechodze jedynie na mm. śmiesznie wyglądają też Jego kupy, te po cycu wodniste, a te po mm stałe/twardsze więc pół dnia robi tak, a drugie pół tak :P

a właśnie najbardziej się męczy przy zmianie jedzenia jak wczesniej był cyc a teraz ma mm, albo na odwrót - dla Niego wielka męczarnia godzinę się pręży i stęka i ciśnie i jęczy i popłakuje, i dla mnie też to jest męczące widzieć swojego Malucha tak się męczącego - fakt 2 razy na dobę, a nie jak przy dokarmianiu co 3 godz :/

ja dopiero w zeszłym tyg przeszłam na pampersy premium 2 :D

Mieliśmy tak na początku - nocne maratony po 1-2h nie spania ale teraz ładnie się młody przyzwyczaił by w nocy spać. Synka kładę spać jeszcze w kołysce, obok łóżka więc tylko wstaję, biorę go, dostaje cyca i odkładam. Budzę się często przed nim, ledwo zaczyna się kręcić to go biorę i karmię. Zazwyczaj nawet nie przebieram (chyba, że wymaga). Nie dziwię się, że padasz- na początku byłam tak zmęczona że zasypiałam na siedząco.

MamaM ja w nocy do swojego malucha nic nie mówię bo jestem nieprzytomna,nie zapalam lampki,przychodzę z telefonem i świece żeby coś zobaczyć a i tak zanim nakarmię i on uśnie mija godzina,może nie za każdym razem zalezy o której się obudzi i ile przed tym spał ale raz w nocy tak jest,dziś w nocy obudził się o 3.00 i zanim usnął była 4.00,ja przysnęłam i obudziłam się o 4.30,po czym wróciłam do swojego pokoju.A najgorsze jest to że on budzi się o różnych godzinach i dlatego jestem taka zmęczona,bo organizm nie może się przyzwyczaić.

Ja też używam już pampersów active baby 3, tak od 8 tygodnia. Poprzednie zrobiły się za małe. Wolę active baby od pampers sensitive, bo są moim zdaniem bardziej chłonne.

A u nas się zaczęło... Od wczoraj - piąstki do buzi, ślinienie się na potęgę i płacz, płacz, marudzenie, rozpacz... Jak nic zęby ruszyły i wyjdą za 2 miesiące - cudownie! Czemu ruszyły już teraz, nie mogły tak jakoś później i potem błyskawicznie się przebić? :) :( Czas zaopatrzyć się w gryzak żelowy i maść na dziąsełka. A młoda niech szybko ćwiczy chwytanie i koordynację ręka-oko, bo na razie ja robię za uchwyt do gryzaka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

pampków 3 używam od wczoraj, są trochę za duże ale 2 już ciasnawe. Miałam zapas zrobiony dzięki teściowi, poszedł, nakupował co leciało i mam teraz huggies, pampersy i dada... muszę przyznać że dada najlepiej mi się sprawują :)

Witajcie, ja również na bieżąco jestem ale nie ma czasu nic napisać.

Mój mały rośnie w oczach! 2 miesiące skończył 24.11 a ma już: 64cm i 6400g! Nie wiem na czym on tak idzie z wagą do góry - dostaje tylko moje mleko + max. mm w ilości 90ml/doba. MM już powoli odstawiamy, muszę bardzo dużo pić ok. 3l/doba (herbata zielona, kawa zbozowa, woda) i wtedy udaje mi się zaspokoić jego głód! Nasz berbeć jest wielki (na oko 3,4-4 mce!) ale lekarka uważa, że w centylach waga/wzrost idzie równo więc jest wszystko ok!

Rehabilitacja od ponad tygodnia przynosi skutki maluch już się ładnie prostuje :)

Niestety u nas też katar się zadomowił. Jak na razie ratuję się solą fizj.

Udało nam się w końcu uspokoić ze snem, Tobiasz idzie spać ok. 21 a budzi się o 1 i 4 na ok. 5-10 minut, dostanie cyca i zaraz zasypia. Coraz częściej nie budzi się już o 1 :))
W nocy nie mówię do niego, nie bawię się, staram się go nie rozbudzić i dzięki temu nasze przerwy trwają minimum. :)

Słoneczko to rzeczywiście za mało dziecko przybrało,jeśli masz pokarm w piersiach i chcesz karmić,bo rozumiem że po to idziesz do poradni laktacyjnej napewno powiedzą przystawiaj i jeszcze raz przystawiaj,nie ma innego sposobu na pobudzenie laktacji i pewno laktatorem dobrze by było się wspomagać.Oliś pierwsze dwa miesiące przybrał po kilogramie,średnio po 250 gr tygodniowo,teram chyba będzie mniej ale i tak napewno 700,może więcej,czyli na 3 miesiące będzie ważył około 6 kg,w sumie to taka norma u dzieci,starszy też tyle przybrał,tyle że na sztucznym,a tu zaskoczenie na samej piersi,super,zadowolona jestem.

Kupiliśmy laktator i musze wieczorem zrobić ekperyment,bo mały jak idzie spać na noc to zawsze się wybudza nawet dwa razy,noi albo nie dojedzony albo do cycka więc mam nadzieję że dowiem się wreszcie o co chodzi bo przecież nie można tyle czasu usypiać dziecko zwłaszcza jak się jest zmęczonym i jest starsze do ogarnięcia.U nas wciąż pobudki nocne,dwa razy,więc i tak jest dobrze,ale po karmieniu zanim uśnie to mija często godzina,więc nie wiele już tego snu zostaje dla mnie(:

Czy używacie już pampersów 3?My kupiliśmy są ok na noc kiedy tyle siuśków się nazbiera,ale w ciągu dnia wolę jeszcze 2 bo małemu zdarza się bąk z kupą,a te mają siateczkę i skóra się nie podrażnia.

U nas też katar,starszy z przedszkola przywlukł więc i młodszy się załapał a mnie od ściągania fridą jego gilów gardło dziś w nocy rozbolało,jednak nie jest to taki super wynalazek ta frida,chyba trzeba zakupić gruszkę.

Hej. Słoneczko, ja na wszelkie wyjścia lekarskie tacham zawsze torbę z pełną zawartością - pielucha tetrowa, podkład do przewijania, zapasowe 2 pampersy, oliwka, chusteczki nawilżane, zmiana body i śpioszków. Pampers się zawsze przydaje (i akcesoria do przewijania), a body często, bo podczas badania mała potrafi znienacka nasiusiać.

Róża skończyła antybiotyk w sobotę, wyniki moczu się znacząco poprawiły. Teraz do piątku ma brać Furagin i w piątek kontrola u nefrologa. Muszę po drodze znowu zrobić jej posiew i badanie moczu. A stan podgorączkowy jak był, tak jest - ustalił się na poziomie 36,8 z małymi wybiciami w górę w ciągu dnia. Naprawdę nie wiem, co to jest. Dostałam jeszcze skierowanie na badanie krwi ze zrobieniem jakiegoś wskaźnika CRP, który podobno pokazuje, czy jest w organizmie jakiś stan zapalny. Chyba jej to zrobię, chociaż wymaga to kłucia w paluszek. :(

A czemu do poradni laktacyjnej idziesz? A potrzebujesz ksiazeczke zdrowia, pieluche tetrowa i jedzonko :)

No i Amelka ma katar , siostra niestety jej sprzedala ehhh . W nocy az sie dusila od tego

Cześć dziewczyny ;) żadko się odzywam ale na bierząco jestem ;)
szkoda że tak mało już nas zostało.
U nas wporządku, juz po pierwszych szczepieniach, mała ładnie przybiera już 4800 waży , jest co nosić ;)
Mała tez się uśmiecha dużo, co do maty to u nas też jeszcze Asia nie jest zainteresowana, ale w leżaczku grzecznie z 20-30min poleży ;)

Słoneczko, też byłam na wałowej u dr.czerwińskiego i tylko książeczke zdrowia potrzebujesz ;)

My wczoraj zrobiliśmy pierwsze podejście do maty :d na 15min jest zainteresowanie i uśmiech - później już chce do Mamusi lub Tatusia na "opa" :P

Zdecydowałam się i idę do paradni laktacyjnej, tylko muszę się umówić ;)

My dziś usg bioderek a w środę szczepienia:)

co powinnam na to usg zabrać poza jedzeniem?:/

u nas uśmiechy sa już na całego:)

Bambosz jak Twoja mała nadal ma stan podgorączkowy czy już jest ok ?

Ja teraz drugi tydzień ze starsza siedze w domu, Amelka też kaszle, dziś bylysmy u lekarza, mam jej robic inhalacje .

Ja ostatnio mate rozlozylam , chwile polezala ale bez szalu, chyba jeszcze za wcześnie dla niej bo średnio interesuje się zabawkami

maty i karuzeli w lóżeczku używamy gdzies tak od 2 tygodni, jak mala miala 4 tygodnie. Pierwszy usmiech to byl do misia na karuzeli, ale dzien pozniej juz specjalny dla mnie.Musze sie jeszcze troche nagadac aby wywolac ten usmiech ale jest :)

Inne tematy z forum

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...