WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (4)

No to jako samozwańcza etatowa zakładaczka wątków ciążowych ;) - zapraszam do kolejnego, czwartego. Dobiłyśmy już do trzeciej pięćsetki. Trzeba by to jakoś uczcić. Tadaaaam!

Kto kawkę, kto herbatkę?
image
image

Coś dla tych na diecie:
image

I dla tych, co dietę mają w nosie: ;)
image

Smacznego!

I nasza lista, mam nadzieję, że aktualna:

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
panda - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
walerka - 26.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

I jeszcze link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=455409&c=1&k=16#post8104842
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (4)

ja am ten elastyczny stanik taki beżowy z tesco - co go tak reklamują..co prawda kupiłam jeszcze przed ciążą i nie byłam z niego zadowolona bo płaskie i obwisłe cyck w nim miałam ale teraz jak znalazł, nic mnie nie uciska i nic mi się nie obciera - a najlepiej iść normalnie do sklepuz bielizną i tam poprzymierzać, ja tak dobierałam chyba ze sprzedawczynia z 30 min stanik po porodzie no i z miseczki 75B wskoczyłam na 75D a teraz już nawet myślec nie chcę co będzie...

dziewczyny, mnie tak rwie, boli, ciagnie rozrywa w pachwinach i kroczu, że czasami kroku nie potrafię zrobić nie mówiąc już o podniesieniu nogi..kurcze ja tak małam już na samej końcówce pierwszej ciąży w 9 miesiącu a teraz to jest masakra- a może ten poród rozwlecze się przez te pięć miesięcy i na koniec dzieciak wyskoczy :P Do tego mdłości, zawroty głowy, uczucie gorąca no i zadyszka - ehh no i wyglądam już jakbym była conajmniej w 7 miesiącu;/ i nawet nie chce myśleć o upalnym lecie, jedynie co mi się już marzy to te nowalijki w sklepie, młode polskie ziemniaczki, pachnące pomidorki, ogórki małosolne, truskawki, śliwki, czereśnie ehh już się doczekać nie mogę..

co do pokoju dziecinnego - to już od jakiegoś czasu preprowadziliśmy się do dużego i oddaliśmy pokój córce w domyśle dzieciom...zamówiłam jej już łózko, i materac..dokupilismy fajne regały i takie wkłady do otworów w regałach z ikea - jesteśmy zadowoleni. Postawiliśmy nabiałe meble - nie takie typowo dziecinne, bo przewiduje przy dwójce dzieci spore wydatki w przyszłości więc mebelki spokojnie nawet dla nastolatki są super.

ja dopiero 29 kwietnia mam wizytę i od 1 maja biorę L4 , na szczęście mam swoją firmę i nikomu niemuszę się głupio tłumaczyć. cóż takie życie dzieci rodzić się muszą :)

Cześć mamusie :)

U mnie weekned upłynął pod znakiem szukania wyposażenia do mieszkania, także tu nie zaglądałam.
Dużo miałam do nadrobienia po weekendzie, tak sie rozpisałyście :)

Aga Tobie przesyłam spóźnione życzenia,bo w weekend nie miałam okazji, wiec życzę dużo zdrówka, samych pozytywnych myśli szczęśliwego rozwiązania i samych pięknych chwil z bobaskiem:)

Musze przyznać, że ja lubię swoje ciążowe sny,mimo iż czasami bywają naprawdę ciężkie i wzbudzają wiele emocji, ale zawsze czekam co nowego mi się przyśni :) Ostatnio miałam nawet dwie takie akcje, że obudziłam sie z wielkim płaczem, a wręcz szlochaniem, mąż się obudził wystraszony, że coś sie stało. Normalnie jak małe dziecko mnie uspokajał ;)

Co do krwi pępowinowej to z mężem rozważamy tę opcje, ale poki co musimy sie trochę dokształcić w tym temacie, bo wiedzę mamy nieznaczną. I nie podjęliśmy jeszcze decyzji.

Dziewczyny czy Wy tez macie problem ze stanikami? Moze dziwnie zabrzmiało to pytanie :p Ale odkąd biust mi sie powiększył to nie moge dobrać stanika. Kupiłam juz drugi stanik,który mnie uciska. Niby jest luźny w obwodzie, ale mimo wszystko nawet po zdjęciu czuje ból z tyłu pleców. Najchętniej chodziłabym bez stanika,no ale trochę to niezręczne, jak jest się poza domem ;)

Ania83- ja tez na początku ciąży byłam na zwolnieniu z powody choroby, ale już wtedy lekarz mi zaznaczył kod B. Jeśli miałaś jakieś premie lub podwyżkę,to takie zwykle zwolnienie powoduje, iż nie wlicza Ci sie one do zasiłku macierzyńskiego, bo inaczej sie wtedy wlicza podstawę naliczania wynagrodzenia. I niestety nie zawsze wychodzi to na plus,bo moja koleżanka na zwolnieniu i macierzyńskim dostawała mniej. U mnie tak się złożyło, że po wyliczeniu średniej z 12 miesięcy na l4 pensja wpłynęła wyższa.

No, niestety ania83 - nie pomogę, bo jeszcze studiuję ;). Ale myślę, że nie ma co - stres na pewno będzie, ale przecież to nie koniec świata i na pewno pójdzie gładko! :) Ja w to wierzę

U mnie nadal słonecznie! O dziwo... Ale mimo to nieprzyjemnie zimno :(. Poza tym jestem dzisiaj jakaś taka zdenerwowana, poirytowana... Ach, te hormony ;)

Stres jest zawsze, u mnie przy pierwszej bylo ok, przy drugiej bedzie ciezko.
Taki los kobiety niestety, przynajmniej nie moga cie zwolnic.

hej dziewczyny:) jak miło, że tak szybko pojawiają się tu nowe treści:) co do wątku rozpoczętego przez 1985słoneczko: powiadomiłyście już pracodawców, że jesteście w ciąży? jak zareagowali? ja rozpoczęłam właśnie 14-ty tydzień, jeszcze nie powiedziałam, trochę też przez to, że od ponad tygodnia mam zwolnienie z powodu grypy (na L4 lekarz rodzinny nie zaznaczył, żem ciężarna:)). już tak trochę, jak się ktoś lepiej przyjrzy, widać większy brzuchol. w środę wracam do pracy i przyznam szczerze, że trochę się boję tej rozmowy, choć mam umowę o pracę na czas nieokreślony, ale straszna nerwówka ostatnio tam panuje w związku z małą reorganizacją. poza tym nie wystarczy rozmowa z tylko jednym szefem, mam dwóch i jeszcze osobno wydział kadr..... także lekki stresik jest:) a ja było u Was?

Walerka, a może warto polubić dziecięcą twórczość naścienną? ;) Czasem po prostu nie ma wyjścia.

a propo remontu to mnie tez czeka ale jak sobie pomysle ze mloda pewnie zaraz po odmalowaniu przejedzie wszedzie kredka albo farbkami bo to jest nieuniknione, a potem drugie dolozy, to tak sobie mysle ze moze by ten remont odlozyc. aczkolwiek to bym musiala go odkladac na nastepne 5 lat.

Tiaaa... Też tak to sobie tłumaczę. ;) I obiecuję sobie, że tym razem nie będzie powtórki z rozrywki.

Bede mowic po usg w czwartek, mam ciezko sytuacje w pracy, beznadziejny projekt, ktory nie za bardzo ma jak wychodzic a szef mnie wini. Sam jest bardziej teoretykiem, ktory nie siedzi w labie na codzien i pomimo ze jest niesamowicie inteligentny i ma switne pomysly, nie zawsze sie je da praktycznie wykonac, a wina spada na wykonawce. mialam juz ciezko z nim, ale na szczescie moja druga szefowa, bardziej praktyk uzmyslowila mu ze to nie do konca tak jak on sobie mysli. Ale mam wrazenie ze pewne niedomowienia zostaly wiec sie troche boje, wiem ze nie bedzie zachwycony moja ciaza i bardzo sie boje mu powiedziec.
Sonia zazdroszcze ze ci mdlosci przeszly, bo mi do mdlosci doszly zawroty glowy i brak oddechu, jedynie co to tak jakby mi wracala energia, w ten weekend cos w koncu w domu zrobilam i nawet wstalam jeden ranek z mloda bo do tej pory nie bylam w stanie. w poprzedniej ciazy mialam takiego kopa w drugim trymescie, energia mnie rozpierala, mam cicha nadzieje ze tak samo bedzie teraz.
Z dobrych wiadomosci wyniki krwi mam wzorowe, hemoglobina pod gorna granica i nie mam HIV, syphilisu, thasalemi oraz zoltaczki co radosnie obwiescilam mezowi.

Bo On chciał by wszystko było idealnie świeże i nietknięte dla Młodego!! :P wiesz późnej kolor się trochę zmienia, brudzą się ściany po 5 latach trzeba odświeżać... ;)

Sloneczko, nas też czeka w najbliższym czasie 'sypialniana' przeprowadzka i urządzanie pokoju dla Młodszego, ale czuję, że podobnie jak ostatnim razem, będziemy wszystko robili na ostatnią chwilę. Poprzednio mój mąż kończył malowanie pokoju Młodego w towarzystwie moich skurczy porodowych. Urodziłam kilka godzin po zakończeniu malowania. ;)

Sonia85 my to chyba ze względu rocznik będziemy miały podobnie ;P
Mi nudności i senność przeszła, chociaż czasami jeszcze jakieś tam zakręcenie w brzuszku czuję ;P

Jeśli chodzi o słabość czy kręcenie w głowie póki co zwalam to na grypę - okaże się w przyszłym tygodniu co i jak jest na prawdę ;)

dokładnie 7 dni zostało do podglądania Maleństwa!! :D czemu tak dużo i super że już tylko 7 ;P

Miałam ambicje że skoro mam zwolnienie i zakaz wychodzenia z domu do końca tygodnia to się przygotuję na zmianę w domu, czyli poprzekładam powoli rzeczy z obecnej sypialni (przyszłego pokoju dziecinnego) do salonu (przyszłego "dużego pokoju" czyli pokoju rodziców") ale mi się nie chce ;P a poza tym się załamałam jak zobaczyłam ile mam roboty ;P

Jeszcze na dodatek falami mi wychodzi 8 na dole i akurat dzisiaj mnie dopadło. Normalnie pół szczęki mnie boli i nie mogę się na niczym skupić :/

Mi już senność przeszła, razem z mdłościami na szczęście. Chociaż wieczorem wytrzymuje max 22 - 22.30 Za to często mi się zdarza, że się czuję słabo, kręci mi się w głowie albo brakuje oddechu.

mamtu ja jestem też masakrycznie śpiąca i bardzo trudno mi się rano obudzić ale jeszcze nie udało mi się niekontrolowanie zasnąć :) na szczęście bo mieliby ubaw w pracy ;p

mamtu ja jestem też masakrycznie śpiąca i bardzo trudno mi się rano obudzić ale jeszcze nie udało mi się niekontrolowanie zasnąć :) na szczęście bo mieliby ubaw w pracy ;p

A przy okazji - mnie wciąż męczy senność. Jestem w stanie zasnąć wszędzie i o każdej porze dnia. Dzisiaj zasnęłam czytając książkę (obudziłam się o 13:00 tylko dzięki temu, że pralka zaczęła wirować), notorycznie zasypiam oglądając telewizję, ale w sobotę prawie zasnęłam na lekcji pływania Młodego. Dobrze, że mąż był obok i mnie 'puknął'. ;) I nieważne czy to przedpołudnie czy wieczór - nawet nie jestem w stanie zarejestrować momentu zasypiania czy zmęczenia w ogóle. Myślałam, że takie cuda to tylko w pierwszym trymestrze. Też tak macie?

Sonia, wytrwałości. :) Z takimi początkującym przedszkolakiem to istna loteria jest zanim się oswoi z nową sytuacją. Trzymam za Was kciuki!

Mi z poprzedniej ciąży zostały jeszcze dwa tomiska: "W oczekiwaniu na dziecko" i "Będziemy rodzicami". Zostawiłam je tak na wszelki wypadek, chociaż wydawało mi się, że mam już taką wiedzę, że nie będą mi potrzebne. I co? I teraz co rusz do nich zaglądam, bo nic już nie pamiętam. ;)

hej hej dziewczyny :)
witam Was poniedziałkowo

Dziś przypomniało mi się że w prezencie ślubnym dostaliśmy książkę "Wielka Księga Dziecka" i zabrałam się za lekturę... muszę przyznać że póki co, bardzo mi się podoba treść i forma

Inne tematy z forum

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (19 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

nie moge zajsc w ciaze (97 odpowiedzi)

Juz od dluzszego czasu staramy sie z mezem o dzidzie i nic. Wy tez mialysie takie problemy

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...