WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (5)

Mamtu, na Twoją prośbę zakładam teraz ja nowy wątek:))

co prawda nie potrafię tak wkleić pięknych zdjęć jak Mamtu, ale serdecznie Was zapraszam do kontynuowania naszych ciekawych rozmów:)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 14.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
walerka - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

I jeszcze link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-4-t458758,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (5)

Hello:) Kobiety, mam do Was pytanie:od południa boli mnie w prawym dole brzucha bliżej pachwiny. Najbardziej jak chodzę lub podnoszę rękę. Nie wiecie czy to normalne? Nospa cholipcia nie pomaga.
Czy to możliwe, że taki mały szkrabik może mi coś uciskac?

sonia i jak się wyprawa do zoo udała?
my dzisiaj byliśmy w oceanarium w gdyni, dominik był bardzo zachwycony i ogólnie zapowiadali kiepską pogodę i na szczęście jak zwykle się pomylili :)))
katka robiłam tsh, ft4 chyba też i wszystko było ok. Nie wali mi cały czas na szczęście ale raz albo dwa razy dziennie.
Julka to trochę mi ulżyło że Kleks nie tylko mnie się czepia odnośnie wagi.
Też cicho liczyłam że wczoraj się potwierdzi płeć ale idealnie boczki tylko było widać niestety ;/
mamtu ja chciałabym ten adapter ale poczekałabyś do przyszłego miesiąca aż wypłatę dostanę? ;p

Mamtu ja chce :) tylko jeszcze wieczorem potwierdze ok?

Ja z kolei dzis mam zawroty glowy. Z niskiego cisnienia sie ciszcie bo to jest bardzo dobrze w ciazy.
A u nas piekna pogoda.

Może któraś chciałaby przygarnąć adapter do pasów? Nówka sztuka, sprzedam za stówkę. Doszłam do wniosku, że przy częstotliwości, z jaką korzystam z auta to cudo jednak mi się nie przyda. Na razie pytam tu, a w razie braku chętnych w tygodniu wystawię na ogłoszeniach. ;) Taki:
image

Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję za informacje o różyczce. Trochę się uspokoiłam. Zapytam jeszcze w poniedziałek lekarkę, bo nie robiłam w ogóle IgM, ale teraz wierzę, że będzie ok. :)

Dorotiii, jesteś kochana. Ścielę Ci się do stóp, normalnie. Wielkie dzięki!
I najważniejsze, że dziecko zdrowe. Może tylko teraz ta waga tak ruszyła, a później za to będzie mniej (chociaż 2 kg to i tak niewiele imho).

Marta, Twoja rada na nadciśnienie jest boska. Fajnego masz kardiologa. :D

Sonia, miłego dnia w zoo. Też chcieliśmy dziś jechać, ale z rana basen, teraz Młody na urodzinach koleżanki, więc starczy wrażeń jak na jeden dzień. Może jutro pojedziemy.

Moje ciśnienie ostatnio graniczy z dolną normą chyba, bo na wizycie miałam 90/60, ale lekarka nawet okiem nie mrugnęła, więc domyślam się, że to nic złego.

Matko, jaki spokój mam w domu bez dziecka. Normalnie błogość. :)

Dorotii dr Kleks już chyba taki jest że mocno kontroluje wagę i nie pozwala się roztyć w ciąży. Na mnie też krzyczał w pierwszej ciąży, a jak utyłam 5 kg w miesiąc (i 14 kg do 5 miesiąca) to oczami wywracał i kazał badania robić. Ale ja miałam tę cukrzycę ciążową. Teraz też tyję 2 kg w miesiąc i też narzeka i oczami wywraca.

Jestem ciekawa czy potwierdzi się Dziewczynka u Ciebie, Dorotii. Znaczyłoby to, że nasz doktorek jest niemal jasnowidzem :)

witajcie,

moja córcia też dziś wybiera się z harcerzami do zoo i powiedziałam jej żeby podsłuchała zebry :)
Sporo osób dziś pewne będzie w zoo z uwagi na obniżki z okazji weekendu za pół ceny.

Dorotiii, też przybyło mi przez ostatni miesiąc 2 kg, w poniedziałek mam wizytę zobaczymy co na to gin powie. Pocieszam się że przy moim wzroście (179cm) może aż tak tego nie widać. Miałam plan aby przez całą ciążę nie przekroczyć dyszki, ale ciężko będzie :( Chociaż teraz może będzie troszkę łatwiej, nudności mi w końcu przeszły i od tygodnia przerzuciłam się na owoce i warzywa - nie mogę się nimi nacieszyć, po dwóch miesiącach jedzenia praktycznie tylko białego chleba (bo tylko jako tako zostawało w żołądku no i jeszcze po pizzy było ok - i wiadomo skąd te kilogramy).
Jak tak czujesz że serce Ci wali, mierzyłaś sobie tętno? Robiłaś tsh i ft4?

Ja się dziś wybieram do zoo to będę podsłuchiwać odgłosów haha

A ciśnienie z kolei to ja mam zawsze na wizycie za niskie i moja doktor mówi, że nie wie jak ja funkcjonuję bo mam ciśnienie trupa :) jedyne co mi zaleciła to pić kawę ale słabo mi to pomaga.

ciekawe z tymi chipsami i kanapką - będę pamiętać ale to dosyć zdradliwe mieć zawsze w domu małą paczuszkę :)

walerka trzymaj się jeszcze tydzień i zaczną mdłości słabnąć !
czasem w tych książeczkach są takie zwierzaki że ja ich nazwać nie umiem a co dopiero odgłos jakiś podporządkować :)

powiedzialam ze jak kon, w koncu poza paskami to jest kon. na szczescie na tym etapie jeszcze sie tak da, mam wrazenie ze pozniej nie bedzie juz tak latwo

Ale się usmialam z odglosu zebry:)))) Faktycznie ciekawe jaki wydaje odglos paszcza, hmmm...

dorotiii bedzie dobrze, rzeczywiscie kontroluj cisnienie i wszystko bedzie ok.
ja mam powoli dosc, bylo troche lepiej z nudnosciami a teraz znowu mam non stop, mialam dzis okropny dzien, dobrze ze przynajmniej Jula wspolpracowala i byla kochana. przestraszylam sie bo siedzialam na sofie i odjechalam na pare minut, dobrze ze kochane dziecko siedzialo i czytalo sobie ksiazeczke i obudzilo mnie zebym jej powiedziala jaki odglos wydaje zebra (zebym ja to wiedziala). dobrze ze weekend to sie wyspie i moge umierac. jutro koncze 14 tydzien i martwie sie ze te nudnosci zostana ze mna juz do konca, place za to ze pierwsza ciaza byla taka lekka a i tak marudzilam, teraz mam przynajmniej o co marudzic. zycze milego weekendu. u nas tez sie psuje pogoda

Przed ciążą miałam nadciśnienie. Teraz mierze 2 razy dziennie i mam 115/67 (średnio). Jeśli się zdenerwuje lub głowa boli, albo jestem u gina to mam 145/98 (średnio). W czasie ciąży ciśnienie przeważnie stabilizuje się, ale kontrolować trzeba.
Dorotii, jeśli bardzo mocno wali Ci serducho to wystarczy zjeść mała paczkę chipsów np lub 2-3 kanapki z masłem i solą. To rada mojego kardio przeze mnie stosowana w czasie ciąży:)

tak mam kontrolować co najmniej 2 razy dziennie i na następnej wizycie pokazać pomiary. Ja mam z natury małe ciśnienie bo ok. 110, ostatnio już było 130 a dzisiaj 135.
Przez to wszystko zapomniałam też mu powiedzieć że czasem mam wrażenie jakby serce mi waliło strasznie.. ale nic jutro kupię albo pożyczę przyrząd i będę robić pomiary bo faktycznie gdzieś też już słyszałam że na wizycie może być dużo wyższe niż w domu.
Marta a ty jakie masz ciśnienie? i przez wysokie ciśnienie musisz u kardiologa kontrolować ?

Najważniejsze, że z Maluszkiem fikajacym wszystko dobrze:))

Dorotii, tak jak pisze Sonia: 2 kg w mc to mało. A ciśnienie? Ja mam zawsze bardzo wysokie podczas wizyty, ale mój kardio powiedział, że to normalne bo mama zawsze mocno przeżywa czy wszystko oki. To samo mówił mi gin.
Wiesz, ja mierze ciśnienie rano i wieczorem i to może być wyznacznik dla lekarza. A nie jednorazowe zmierzenie. Także spokojnie:)) A powiedział coś a propos ciśnienia, że masz kontrolować?

no jak wy jesteście szczuplutkie to możecie pewnie i więcej przytyć a u mnie to jest mega ważne żeby nie było więcej niż 1 kg na miesiąc. W pierwszej ciąży jakoś się udawało a tu wpadka już na początku ;/
dziewczynka się ani nie potwierdziła ani nie zaprzeczyła. Mega fikała i próbował ją podejrzeć ale powiedział że tak się układa że pępowiną wszystko zasłania, ale w karcie miał wpisane że dziewczynka i sam się zdziwił i powiedział że musiał być naprawdę pewny tego że wpisał w kartę w 13 tyg. Oczywiście jeszcze z 5 razy powiedział że to było wcześnie i że następnym razem pokombinujemy dłużej żeby to potwierdzić.
Szkoda że dalej nie ma tej pewności bo jednak z jednej strony mi obojętnie co będzie a z drugiej jednak cały czas myślę o moim bejbiku jako o dziewczynce :)

To wcale nie jest jakoś strasznie dużo 2kg w miesiąc. Podobno normalne jest tyć 0,5kg na tydzień. Infekcję szybko wyleczysz i będzie dobrze nie ma co się stresować najważniejsze, że dziecko zdrowe! A potwierdziła się dziewczynka?

dziewczyny jestem po wizycie i trochę mi humor przysiadł ;/
na szczęście z dzieckiem wszystko dobrze - rośnie i parametry w normie (byłam już tak zakręcona że nawet nie spytałam o wymiary ;/ ) ale dostałam lekki ochrzan że za dużo przytyłam - ponad 2 kg w miesiąc ;/ do tego ciśnienie mi bardzo podskoczyło ;/ i do tego jeszcze mam mega infekcję i całą masę specyfików przepisaną;((

mamtu dobrze że spytałam od razu o tą różyczkę bo inaczej z wrażeń bym zapomniała i tak - jak przechodziłaś albo masz szczepienie to ryzyko jest minimalne a do tego różyczka jest groźna w pierwszym trymestrze, w drugim nawet jakbyś jakim cudem złapała to i tak ryzyko że dziecku zaszkodzi też jest minimalne. Także głowa do góry!

Inne tematy z forum

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (38 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

Dobry ortodonta (39 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...