WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (5)

Mamtu, na Twoją prośbę zakładam teraz ja nowy wątek:))

co prawda nie potrafię tak wkleić pięknych zdjęć jak Mamtu, ale serdecznie Was zapraszam do kontynuowania naszych ciekawych rozmów:)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 14.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
walerka - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

I jeszcze link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-4-t458758,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (5)

I ja nie pomogę. Mogę tylko powiedzieć, że do tego artykułu trzeba wziąć poprawkę, bo ciężarne w zaawansowanej ciąży i tuż po porodzie to najbardziej roszczeniowa i obrażalska grupa społeczna ;)

Rodziłam w wojewódzkim, jestem zadowolona z opieki i ze wszystkiego, ale rok temu na zzo nie było co liczyć. Nie wiedziłam wtedy co znaczy poród bez znieczulenia, więc mimo tego iż przed porodem mój dr Kleks ;) powiedział że w wojewódzkim ciężko o zzo, to nie szukałam innego szpitala do porodu. Z tego co słyszałam to na Zaspie nie robią (a raczej w zeszłym roku) zzo, a na klinicznej rzeczywiście prawdopodobieństwo dostania zzo są największe.

Mam plan porodu, dostałam go chyba od położnych z wojewódzkiego, w szkole rodzenia, ale nie pamiętam czy go dałam przed porodem czy nie. Gdybym rodziła na klinicznej, to bym na pewno nie chciała obecności studentów przy porodzie i żeby nie dokarmiali dziecka zaraz po porodzie z butli (a to podobno zwyczaj na klinicznej, a później dziecko nie chce jeść z piersi)

Ania, ja w wyborze nie pomogę i nie doradzę, niestety. Rodziłam w Wojewódzkim i byłam bardzo zadowolona z ichniejszej opieki, ale było to kilka lat temu, więc ciężko mi się wypowiadać w tym temacie dzisiaj. Tym razem też zamierzam tam rodzić, bo mam tam lekarkę i znam już miejsce, co dla mnie akurat ma duże znaczenie. :)

hmm...no tak...siedziałam do 16-tej w pracy i była piękna pogoda, wróciłam do domu i się rozpadało, normalka. I jak tu spędzać w ciąży czas na świeżym powietrzu, zwłaszcza że w weekend ma być pioruńsko zimno?!
Poza tym właśnie skończyłam lekturę dzisiejszej Wyborczej, jest w niej m.in. artykuł o traktowaniu kobiet w czasie porodu w polskich szpitalach, podany jest przykład dziewczyny, wyśmianej z powodu sporządzenia planu porodu w jednym z trójmiejskich szpitali (szkoda, że nie napisali, w którym...). Jestem dopiero na początku 4-go miesiąca, lecz już niekiedy zastanawiam się, który szpital wybrać. Ze względu na moją lekarkę i prawdopodobne zwiedzanie oddziału w szkole rodzenia, myślę o Klinicznej, bo tam jest przynajmniej jakakolwiek szansa na ZZO, przynajmniej można się łudzić, że się dostanie:) nie mam za bardzo kogo zapytać o radę, bo na temat chyba wszystkich szpitali w 3mieście słyszałam skrajne opinie... A więc dziewczyny poradźcie (te, które mają już doświadczenie w temacie:)) : który szpital wybrać????!!!!

Właśnie wróciłam do domu po całym dniu pełnym wrażeń. :)

Wreszcie zaszalałam zakupowo i mam spodnie nie cisnące mi brzucha. Do tego kupiłam sobie dwie tuniki, które mam nadzieję wystarczą mi już do końca ciąży. Nałaziłam się za wszystkie czasy - boli mnie tyłek i kręgosłup, ale i tak jestem szczęśliwa.

Młody dzisiaj w końcu poszedł do przedszkola i co? Okazało się, że w jego grupie panuje różyczka. :/ Na dodatek jego pani ma półpaśca. Jutro już go nie puszczę, ale i tak martwię się czy wcześniej nic nie załapał. A już się tak cieszyłam na te kilka wolnych dni. :)

O tak, pogoda dziś jest rewelacyjna, chociaż teraz zanosi się na porządną burzę...

Dorotii, niestety nie miałam tej przyjemności zobaczyć naszego doktorka w długich włosach, a pewnie wyglądał prześmiesznie :) Chodzę do niego od 2011 roku, kiedy byłam w ciąży z Filipkiem.

Mój Filipek ma teraz 14 miesięcy i waży prawie 12 kg, jest dużym chłopakiem i niestety jeszcze nie potrafi chodzić - muszę go często nosić :( Mam nadzieję, że lada dzień zacznie chodzić bo nie wyobrażam siebie z wielkim brzuchem i z Filipkiem na ręku...

Apoloniaa, a masz jakiegoś dobrego stomatologa na NFZ i mogłabyś polecić? Bo ja u siebie nie znam żadnego, tylko prywatnych.

Pogoda dziś faktycznie piękna. Termometr w cieniu pokazywał 27stopni:))))))
Teraz chyba zbiera się na burze, ale to w sumie dobrze bo będzie szybciej zielono:)

To moje dziecko jest super lekkie,waży 15,5 kg ale jego już nie trzeba nosić.
Dziewczyny które czują już ruchy,czy Wy też tak macie że dziecię nie odzywa się cały dzień,albo jeden,dwa ruchy i koniec?
Ja zaraz wychodzę na kurs,ale mi się nie chce,nasprzątałam się dzisiaj.Mam nadzieję że chociaż tam się ruszy leniuch mały.

hej hej :)
Wapno można ja też piłam.
ale z tymi uczeleniami jak długo trzymają lepiej pokażać dermatologowi w ciąży abo poinformować gina,

Była dziś u endykrynologa. NO i wow. zawsze coś, ja mam serdecznie już dość. kuźwa ile można, wiem , że zawszze w sumie wyjdzie dobrze a;e stres jest. Pytała się czy mam usg ostanie przy sobie, no nie miałam , w porzedniej ciąży nigdy nie chciał. No to się dopytywał o wody płodowe. Ja na to , że chyba mało, bo gino ,że za mało pije i jest ich mało. Na to on że to nie od ilości wody pitej tylko od niedoczynności. Kurna mam nadzije, że nic nie będzie. zwiększył mi dawkę, mam już 75, w porzedniej dołam do 100 to teraz ile będę miała.

Zazdroszcze Wam spotkania,
Własnie dziewczyny jest ktoś może ze Starogardu albo okolic.
Powiem Wam ,że takie spotkanie są bardzo fajne, mi się w poprzednej, ciąży udało się raz spotkać z dziewczynamy i raz już jak Jagoda miała pół roczku. Było u koleżanki 13 maluchów, Mówie , ale czad :)
A teraz planujemy roczek wspólny dla małych forumowiczów:)
Mam nadziję , że Nam też się uda

Witajcie dziewczyny :)

Jestem zachwycona pogodą :D booooosko

Na marginesie, byłam dziś u dentysty w naszej przychodni, który ma podpisaną umowę z NFZ i baaaardzo dużo zabiegów stomatologicznych w ciąży jest refundowanych, przede wszystkim plomby, które nie są "srebrne".
Więc polecam :)

dorotiii, u mnie ten sam problem. Mój też jest duży - wysoki i jeszcze zanim skończył 2 latka, wszyscy brali go na ponad 3. Aktualnie ma 2 lata i 3miesiące, 14,5kg i 97cm a do tego bardzo ładnie mówi i to wszystko razem jest bardzo mylące.

To naturalne że porównujemy nasze dzieciaki, my zaczynamy od swoich, często przypominamy sobie jaka była córka będąc w wieku młodego, co robiła, mówiła itd.

Pytanie dziewczyny: miałyście może zapalenie korzonków w ciąży? Czym się ratujecie kiedy nie można brać tych wszystkich leków przeciwzapalnych?

wiecie co mój Dominik na szczęście nie jest grubasem ale jest po prostu duży. Ciuszki nosi na 104 a bluzy to i nawet większe i ogólnie urodził się z mega czupryną więc teraz wygląda na takiego 3-4 latka. I powiem wam że czasem mam przez to nieprzyjemności bo obcy ludzie nie wiedzą w jakim wieku jest dziecko i często oczekują od niego nie wiadomo czego i krzywo na nas patrzą.
Co do porównywania to pewnie będzie tak że nie będziecie porównywać swojego dziecka do cudzych tylko cudze do swoich i zawsze będą te cudze wypadać gorzej ;p ja jeszcze jakiś obiektywizm zachowuję ale mąż i babcie... nie ma dziecka tak bystrego, tak pięknego, tak mądrego i tak niegrzecznego jak dominik ;p

olimpia bedziesz porownywac bo to normalne i naturalne, pod warunkiem ze robisz to konstruktywnie a nie na zasadzie wspolzawodnictwa, jedno zacznie szybciej siadac inne klaskac a jeszcze inne gaworzyc.
sonia ja tez tak myslalam ale powiedzieli mi na usg ze za wczesnie, powiem ci sama nie wiem.

duze te wasze dwulatki, moja ma gora 12 kg ale na zabiedzona nie wyglada i je za dwoch wiec sie ciesze ze lekka, mniej do noszenia

Ja od wczoraj czuję jakieś delikatne pukanie...ale czy to możliwe żeby tak szybko czuć ruchy?

Arabelka (i ktokolwiek inny z Gdyni, wybaczcie, nie zarejestrowałam!), zerknij co znalazłam :) http://gdyniarodzinna.pl/ . Jakaś nowość :) Jak wypali to może być całkiem fajnie :)

haha Marta dobre z tą alergią wieku dojrzałego :P

Dorotii 18 kg - no to szacun, że dajesz radę go nosić. Mój syn waży prawie 14 kg i ja czasem wymiękam.

Hej dziewczyny! :) W końcu się zalogowałam, także dla "nowszych" z nas - tu Aga ;).

Marta, no to palnęłaś z tą alergią :p Łykaj wapno i nie marudź ;).

Witaj Katka! :) Sporo nas się zrobiło, szkoda tylko, że dość mało nas się udziela. Bardzo jestem ciekawa co u pozostałych dziewczyn, szczególnie tych, które były wcześniej aktywne...

Alergia wieku dojrzałego? Może od razu menopauza, co? Chcesz w tyłek? :P Łykaj to wapno i nie wymyślaj. ;)

O, to zaraz łyknę:) Dzieki za pomoc.

Rano obudziłam się podrapana i z czerwonymi plamkami. Nie wiem od czego to może być. Co prawda kociak ostatnio mi choruje, ale na niego nigdy nie byłam uczulona.
Pewnie jakaś alergia wieku dojrzałego się objawiła hihihi:)))) Ale swędzi niemiłosiernie...

Można na 100% wapno, mi dwóch lekarzy zalecało wapno z witaminą C na przeziębienie i katar.

Znajomej w ciąży tak samo. więc to nie opinia tylko jednego lekarza.

Na jednej ulotce - chyba wapna sandoz - jest nawet we wskazanaich o ciąży właśnie ze względu na większe zapotrzebowane w tym okresie.

Marta, stawiałabym, że można. Ja przyjmowałam wapń, ale nie wiem czy jedno z drugim ma coś wspólnego. Od czego to uczulenie?

Inne tematy z forum

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...