WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (5)

Mamtu, na Twoją prośbę zakładam teraz ja nowy wątek:))

co prawda nie potrafię tak wkleić pięknych zdjęć jak Mamtu, ale serdecznie Was zapraszam do kontynuowania naszych ciekawych rozmów:)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 14.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
walerka - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

I jeszcze link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-4-t458758,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (5)

mam 3 kolezanki ktore rodzily w wodzie. masz 2 mozliwosci - albo jestes w wodzie do momentu samego porodu a na porod wychodzisz na zewnatrz, wtedy woda powoduje ze sie nie czuje tak bolu i relaksacyjnie albo mozesz rodzic w wodzie. glowke spokojnie widac, kontrola jest, jedyne co moze byc utrudnione to decyzja czy nacinac czy nie. Dziecko sie niczego nie nalyka, jest to dla niego mniej stresujace bo przechodzi ze srodowiska wodnego do wody o tej samej temperaturze, dopoki sie go nie wyjmie z wody nie bierze pierwszego oddechu, zreszta caly czas jeszcze lozysko i pepowina dziala,jednym z odruchow jest ze noworodek wlozony pod wode "zamyka" nos i nie oddycha, takze sie nie zachlystnie, to zanika kolo 3 miesiaca, chyba ze sie regolarnie chodzi na basen i takie dzieci nurkuja. tych odruchow jest chyba 6 i te wlasnie sie skladaja miedzy innymi na punkty w skali Agpara, dodatkowo tam idzie kolor skory.
Wiem ze zzo wyklucza porod w wodzie ale gaz mozna miec.

no to teraz mi dopiero ciśnienie skoczyło, po przeczytaniu artykułu nt. uboju rytualnego, a dokładniej poparcia premiera dla zalegalizowania go w Polsce! poczułam się potraktowana jak ostatni debil, czytając te frazesy i puste słowa....masakra. chyba pora się zastanowić, w jakim kraju ma się wychowywać moje dziecko...... :((((

Anusia999, witaj. Mam nadzieję, że będzie Ci tutaj dobrze. :)

Mi ta wanna szczerze mówiąc 'zwisała'. ;) W czasie porodu wszystko mnie wkurzało, więc doszłam do wniosku, że wanna byłaby jeszcze jednym niepotrzebnym bodźcem i odpuściłam. Tym razem wanna i inne gadżety 'zwisają' mi jeszcze bardziej. ;)

jeza, jak Wy dużo piszecie, codziennie po poludniu muszę nadrabiać zaległości:)
ja mam tak jak bodajże Aga: w drugim trymestrze dokucza mi więcej rzeczy niż w pierwszym (tzn. w pierwszym nic mi nie było:)) : bóle głowy co kilka dni, zmęczenie, ciągła senność. Jakoś tak z opóźnieniem przyszło;/ aha, i ja też mam rano trochę zaschniętej krwi w nosie, myślałam że to jakieś problemy ze śluzówką po grypie sprzed 2 tyg., ale teraz rozumiem, że nie w tym rzecz. Bardzo przydaje się w każdym razie woda morska w sprayu, żeby to wydmuchiwać parę razy dziennie.
A ciśnienie też raz miałam na wizycie ponad 130 (to pierwsze, skurczowe), ale moja lekarka nie skomentowała tego, więc myślę, że to jeszcze w normie. A może od tego te bóle głowy?
A co do sukienki, to ja kupiłam w Orsay'u, fakt że jeszcze dużego brzucha nie mam, ale trochę już widac. Z tego co widziałam w Galerii Bałtyckiej i Madisonie, to wybór jest całkiem spory, chyba jest moda na takie rozszerzane/lejące się od biustu w dół.
Ania27: nie rozumiem za bardzo Twojego pytania odnośnie Euthyroxu: że niby masz wyrzuty że przez godzinę po zażyciu nic nie jesz? co prawda minimum pomiędzy tabletką a śniadaniem wynosi pół godziny, ale endokrynolodzy mimo wszystko zalecają by była to godzina, zwłaszcza w ciąży, żeby mieć pewność że cała się rozpuściła i wchłonęła. Pamiętaj, ze to niezwykle ważne, bo w przeciwnym razie faktycznie przyjmiesz mniejszą dawkę, a to na dłuższą metę może być niebezpieczne, a przynajmniej niekorzystne dla rozwoju płodu.
A co to tej wanny do porodu, to mi się wydawało, że kiedyś była na Zaspie, ale potem się z niej wycofali, a może się mylę? Podobno jeżei wanna jest odpowiednio duża i tym samym umożliwia obranie najwygodniejszej pozycji, to jest to najłagodniejsza forma porodu zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Szkoda, ze w tej chwili trzeba by jechać aż do Pucka... a niby to 3miasto to taka "Metropolia":/

Co do bolu glowy; jestem ciezkim przypadkiem, ani oklady,ani masaze czy swieze powietrze mi nie pomagaja. Zawsze tak było. Moja mama miala tak samo w mlodisci.

Witam nową koleżankę:-)

Witam nową koleżankę.

Na zaspie też jest nacisk na karmienie piersią. Nie dają karmić butelką, sztuczne tylko po palcu. Babki od laktacji sporo pomagają jak ktoś poprosi.

Wypiłam kawę i jest trochę lepiej.

Ja gdzieś czytałam, że w wannie wolno było jedynie siedzieç przed porodem, bo woda nie spełniała wymogów...ale nie wiem jak to jest teraz. Najlepiej zwiedzić te szpitale i zapytać na bieżąco.

Ten weekend to będzie WEEKEND Z PORODAMI w TVN STYLE.

Cześć Dziewczyny,

może i późno, ale właśnie dzisiaj poczułam chęć przynależności do Waszego forum, które śledzę mniej więcej od powstania trzeciego wątku. Mam nadzieję, że mnie przyjmiecie - ze swojej strony obiecuję aktywność w wymianie treści :)

Mi wczoraj "stuknął" 20-ty tydzień ciąży, termin mam na 16.09. Pierwsza ciąża :) Póki co mam zamiar rodzić w Wejherowie. Jak na razie ciąża przebiega prawidłowo, chociaż pojawiają się problemy typu wysokie Igg toksoplazmozy, infekcja... Ale najważniejsze, że z Dzieckiem (płci jeszcze nie znam) wszystko ok.

Odpowiadając na problem bólu głowy - polecam zimny kompres, mnie też od czasu do czasu takie bóle spotykają i okład pomaga zdecydowanie.

Czytałam że bole głowy w ciąży mogą się zdażać tak samo jak krwawienia z nosa,to pewno za sprawą hormonów,mnie też często boli ale wydaje mi się że od nocnego wstawania,choć teraz i tak jest o niebo lepiej z tym spaniem,to główka czasem pobolewa,ale nie na tyle żeby łykać proszek,noi spać mi się chce ciągle,ale ja tak tu mam w tym klimacie:)

Dziewczyny te co biorą eutyrox,czy nadal łykacie rano na czczo?Bo mam wyrzuty sumienia że zaczym zjem to mija godzina i tak lata sobie tabletka w brzuchu:)

Dziewczyny rok temu podobno nie było możliwości by rodzić w wodzie, w wannie :) nigdzie w 3city. Położne w szkole rodzenia mówiły coś o jakichś nowych wymogach, braku szkoleń czy coś w tym stylu. Na wizycie będę musiała swojego doktorka zapytać czy coś się zmieniło. Swoją drogą jestem ciekawa jak taki poród wygląda. Bo przecież dziecko nie wyskakuje z nas czyste, jest krew, jest płyn owodniowy i co? my w tej wodzie się pluskamy? a jeśli maleństwo nałyka się tej mieszaniny? A jak wygląda wtedy asysta położnej? Bo przez brudną wodę to nie widać czy jest już główka, czy nie...Przepraszam za swoje wywody, ale temat porodu w wodzie bardzo mnie zaintrygował...

Moim zdaniem jeszcze jest ta różnica w szpitalach że np na Klinicznej nie ma nastawienia na to by kobieta karmiła piersią, i np dokarmiają dzieci butlą a w wojewódzkim jest nacisk na naturalne karmienie i tam nawet jeśli noworodek jest dokarmiany mm to w taki sposób by nie zakłócić odruchu ssania (po palcu, ze strzykawki itp). Na Zaspie nie wiem jak jest w tym temacie. A tak, to to co napisała Dorotii, i to chyba by były wszystkie różnice? Tak więc wielkiego szału w wyborze nie mamy.

Aga nie znam nikogo kto rodził w Redłowie, więc nie podpowiem.

Mi w zeszłej ciąży cały czas krwawiły dziąsła, podobno to normalne. Pewnie krwawienie z nosa też nie jest niepokojące.

Faktycznie nie ciekawie z tym bólem głowy. Może jak masz możliwość to po prostu połóż się na krótką drzemkę? Albo kawa?

Moja koleżanka rodziła w wannie w pucku ale mówi, że było okropnie bo nie potrafiła się tak ustawić żeby przeć i na sam koniec jednak wyszła z tej wanny.

hahaha, ale uśmiałam się z tą wanną, ja za pierwszym razem też rodziłam w tym "pokoju z wanną", ale wówczas jeszcze porody w wannie tak samo jak rodzinne były płatne. A zresztą tak szybko urodziłam że chyba woda nawet nie zdąrzyłaby nalecieć :).
Ale mityczna wanna chyba działa, bo przy moim drugim pobycie w szpitalu jedna dziewczyna urodziła w tej wannie i była mega zadowolona.

Aga, to krwawienie z nosa, tak samo jak krwawienie z dziąseł w ciąży to standard. Tak jak nigdy nie krwawię z tych części ciała tak w ciąży zawsze. Tak wiec dużo witaminek - tych naturalnych jak najwięcej - bo hemoglobinka spada i głowa do góry. Ah zazdroszczę Ci Twojego wieku, moją pierwszą ciąże też miałam będąc mniej więcej w takim wieku jak Ty i wspominam jako najbardziej lajtową i przyjemną.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

No to rzeczywiście nieciekawie. :/ Współczuję.

Mówiłam lekarce. Ja mam właśnie niskie ciśnienie 95/68. Głowa mnie boli na wszelkie zmiany w pogodzie. W ciąży to się nasiliło. Mogę brać apap, ale też nie chce za czesto.

Dora, lepiej łyknij sobie jakiś proszek niż miałabyś się męczyć. Swoją drogą - bardzo częste masz te bóle. Mówiłaś o nich lekarzowi? Może to od wysokiego ciśnienia?

oj Dora to często masz te bóle głowy :( może to od tej pogody? mnie głowa nie boli ale ciągle mi się spać chce ;/

Hej dziewczyny, mnie też dzi§ boli głowa. To juz 8 raz w tym miesiacu- postanowilam to sobie notować, bo juz szlag mnie trafia z tym bolem głowy e ciąży.

Aga_Bl - faktycznie, dobrze wyliczyłaś, ślubowaliśmy 07 lipca :)
ale śmiesznie się złożyło

Heh, się uśmiałam. :) Dobrze, że ja w tej wannie nie chciałam rodzić. To bym się ubawiła. ;)

Rany, ja mam chyba jakiś przedwczesny syndrom 'wicia gniazda' czy coś takiego. Wciąż mam wrażenie, że nie zdążę wszystkiego ogarnąć przed narodzinami i jak się zabrałam za te zimowe rzeczy to w rezultacie powywalałam wszystko z szaf i robię generalne porządki. Mój mąż padnie trupem, jak wróci do domu i zobaczy ten sajgon. ;)

Oooo, super Dorotiii :) Będę wdzięczna :)

Inne tematy z forum

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...