WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (6)

Heja Mamuśki:)
rozpoczynamy 6 serię naszych rozmów:)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
IwonaK - 24.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
walerka - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

A tu jeszcze link do poprzedniego:)
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=461477&c=1&k=130#post8186666
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (6)

Dora, super sprawa. Podpisałam się! Uważam że kobieta powinna mieć prawo wyboru, czy chce rodzić ze znieczuleniem, czy nie. Dostęp do zzo powinien być możliwy bez problemu w każdym szpitalu! Rozmawiałam ostatnio o zzo z moim ginekologiem, który wypowiadał się o nim bardzo pozytywnie. W żadnym razie nie krytykował, a wręcz polecał wybór szpitala, w którym jest możliwość skorzystania z zzo.

Sonia, bardzo bym chciała trochę się poruszać. Fajne te zajęcia na AWFie. Ale muszę najpierw porozmawiać na ten temat z moim lekarzem. Zalecał mi tylko spacery i generalnie miałam się oszczędzać, ale może teraz kiedy wszystko idzie dobrze dostane jakieś przyzwolenie :) Wizytę mam dopiero za 5 tygodni...

Mam pytanie czy któraś z Was wybiera się do szkoły rodzenia przy szpitalu na zaspie? Pewnie omawiałyście już tę kwestię, ale trudno będzie mi znaleźć tą konkretną informację w takiej ilości postów... Więc "podbijam" temat :)

Ja majówkę spędzam u rodziców poza trójmiastem... Wszystkim Wam życzę pięknej pogody i relaksu! :)

jeny jak się powtarzam,tak to jest jak się pisze szybko i nie czyta co sie napisało na koniec:)

słoneczko właśnie prowadzenie ciąży to długi proces,my właśnie najwiecej problemów z tym mamy,ale teraz jest już lepiej bo zmieniłam ginekolog właśnie z polki na niemca,który okazuje sie o niebo lepszym,a poród to szybko,jeden dzień a jak masz polkę położną,albo kogoś kto zna język przy sobie to lepiej tu urodzić,lepsze warunki i większe bezpieczeństwo,noi tu chyba nikt pacjentce z niczym łaski nie robi,przynajmniej takie są opinie,a w Polsce to bardzo negatywne się spotyka,sama miałam nie najlepsze doświadzcenia,mam nadzieje że tutaj będzie inaczej,noi z tą położną muszę obgadać co i jak,żeby w razie czego jak zacznie sie poród była przy mnie przez cały ten czas dopuki nie urodzę.

Dziewczyny podpiszcie petycję do Ministra Zdrowia Bartosza Arłukowicza o bezbolesny poród! Akcja RMF FM i RMF24.

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-chcesz-rodzic-bez-bolu-podpisz-petycje-akcja-rmf-fm-i-rmf24,nId,768751#pst42193673

Aga_Bl - muszę Ci powiedzieć że mój Mżonek na cenę zareagował... "cena jak za (i tu padła nazwa jakiejś firmy której nie znam:P)" ale sam przyznał że bawełna z jakiej jest ta koszulka - ach pierwsza klasa!! Milusia i delikatna :) dawno nie spotkałam się z taka jakościowo bawełną, wszędzie tylko "chińska" podróbka bawełny ;)
Ale nie powiem to jedyna tej firmy - zbankrutowałabym gdybym miała tylko u nich kupować ;)

Aniu cieszę się że lekarz Cię uspokoił, to wielka ulga i odpoczynek psychiczny - który de facto dużo daje pozytywów dla dzieciątka :) i tak jestem pełna podziwu dla wszystkich kobiet które decydują się rodzić w obcym kraju, jeszcze jak Cię mogę prowadzić ciążę, ale poród? wyższa szkoła jazdy :)

dopiero przeczytalam moj wpis oczywiscie nie zakazenie tylko zakaz. nie moge wylaczyc slownika i takie glupoty czasami mi wychodza.
no ja oficjalnie moge powiedziec ze przytylam 2kg i w koncu mam moj wyczekiwany przyplyw energii drugiego trymestru. dostalam takiego kopa ze hej i w koncu jestem glodna jak wilk bo te mdlosci na poczatku mnie dobijaly i tez sie sprawdza ze to nie jest tak do konca 12 tydzien kiedy przechodzi tylko bardziej 14-15.
ja dalej to tak najchetniej bym wcinala slono-kwasne rzeczy a juz oliwki i suszone pomidory to ida prosto ze sloika, musze miec zapas. w sobote usg, mam nadzieje ze wszystko w porzadku. moja ginekolog na 3D i bardzo chetnie przelacza wiec mam nadzieje poogladac malego czlowiekaczkolwiek musze wam powiedziec ze to co widzialam jakos tak bardzo Julki mi nie przypominalo jak sie urodzila ale ja ogolnie mam problem z zauwazaniem podobienstw.

Super, Aniu że lekarz Cię uspokoił i tak ładnie Tobą i Maleństwem się zajął.

Marta nic nie pisz o ciasteczkach - wczoraj to był mój jedyny posiłek i chętnie bym zrobiła dziś powtórkę z rozrywki ale wczoraj poszły całe ciasteczkowe zapasy :(

Sonia, to jak tylko Filipek wydobrzeje to dam znać, może uda nam się wybrać wspólnie na spacerek :)

Ania, bardzo się cieszę, że uCiebie i Maluszka wszystko dobrze:))
I jak pisze Walerka-teraz tylko proszę cieszyć się ciążą.
Miłego Aniu i jeszcze raz: fajnie, że jesteś już spokojniejsza i radosna:)

A ja zrobiłam ciastka z siemieniem lnianym. Mniam:) i nie są słodkie, tylko piernikowe. Polecam!

Aniu super ze wszystko w porzadku. Teraz sie ciesz reszta ciazy i zakazenia dalszego martwienia.

Cześć dziewczyny,piszę dopiero teraz bo dzień dziś cały miałam wypełniony.Najpierw wizyta u lekarza,póżniej obiad,odwiedziny koleżanki w szpitalu,okazało się że miała operację na wyrostek i leży bidulka plackiem.
Dzięki wielkie za wsparcie i że ktoś o nas myślał.
Otóż kamień wielki a raczej głaz mi spadł z serca,kiedy lekarz powiedział że torbieli już nie ma,wchłonęły się,aż mi łzy do oczu napłynęły,tak się martwiłam.Synek zdrowy!Wszystkie możliwe pomiary zrobione,dokładnie sprawdzone serce,mózg i inne części ciała.Jeszcze nigdy nawet w Polsce prywatnie nikt nie poświecił mi tak dużo czasu,a raczej mojemu dziecku,jestem pod wielkim wrażeniem,badanie trwało conajmniej 20 min,i nawet niemiecki nie był mi potrzebny ani telefon do znajomej,owszem lekarz pytał czy mówimy po niemiecku,powiedzieliśmy że trochę i że jak coś to zadzwonimy o przetłumaczenie,ale on pokiwał że nie ma potrzeby.
Był bardzo skupiony na tym co robi,mąż siedział obok,wszystko widzielismy na wielkim telewizorze,każdy pomiar,wszystko co sprawdzał i dyktował do pani która pisała tylko słyszeliśmy positiwe i za każdym razem kamień z serca i ulga.Nic więcej nie było potzreba mówić,zapytałam tylko o cysty,powiedział i napisał również w liście do mojego gina że nie ma już po nich śladu.
Taka szczęśliwa wyszłam z gabinetu,jeszcze zanim to zrobiłam zapytałam chyba ze trzy razy czy wszystko w porządku.

Bardzo mnie zestresowała dzisiejsza wizyta,to czekanie na nią,to że jest się samym bez języka w obcym kraju kiedy jest potrzeba szczególnie,ale wszystko jest do przeżycia,cieszę się że wszystko jest ok,jeszcze nie mogę uwierzyć że cysty zniknęły.A synuś spokojny,leżał sobie,dopiero jak go przycisnął tą głowicą to zaczął wierzgać łapkami,i wiecie co...widziałam jak połyka śmiesznie wody,robił to jak rybka,aż dziwne że można to zaobserwowac na USG 2D.

Julka ja mieszkam we wrzeszczu. Na spacer zawsze jesteśmy chętni :)

Heh hej!
Ja po wizytach - i u pediatry i u ginka. Synuś złapał wirusa, na szczęście niegroźnego. Na wizycie też wszytsko w porządku. Maleństwo jest bardzo wygimnastykowane, dzisiaj drapało się w czółko palcem....u stopy! Zwinęło się w kłębuszek jak mały kociak, zasłaniając przy okazji wszystko co ma między nóżkami. Schudłam kilogram od ostatniej wizyty, lekarz pozostawił to bez komentarza. Jestem +4 kg.

Sonia a Ty gdzie mieszkasz? My - samotne matki - mogłybyśmy na jakiś mały spacerek któregoś dnia się wybrać z synkami. Ja ze Straszyna.

przeglądałam ciążowe ciuchy na allegro i patrzcie co znalazłam. Normalnie padłam jak to zobaczyłam i nie mam pojęcia dlaczego taka aukcja jest na dziale macierzyństwo ;)

http://allegro.pl/gogirl-kobiety-sikaja-na-stojaka-sikaj-na-stojaco-i3207579462.html

O! No to już lepiej :) Mi się te ze stópkami podobają.

Ja się nad tymi zastanawiam i tu są też czarne :) http://allegro.pl/koszulka-ciazowa-koszulki-ciazowe-z-nadrukiem-i3183740688.html

Sonia, na allegro jest całe mnóstwo - także czarne :) Wejdź tylko w odzież ciążową i bluzki i szperaj ;)

Aga fajne te koszulki szkoda tylko że same białe. Jakoś nie lubię białych koszulek :P

Doczytałam wszystko i już nie pamiętam co chciałam napisać :)

Mamtu świetny jest ten kalkulator :)

Zazdroszczę wszystkim grillującym w ten weekend majowy. Też bym chętnie gdzieś na grilla poszła. Niestety u mnie planów brak na majówkę.

Julka ja Cię świetnie rozumiem bo też siedzę sama z dzieckiem i swoje się nadźwigam :/ Przez to często wieczorem brzuch mnie boli, kręgosłup.

Słoneczko, nie chcę Cię martwić, ale http://allegro.pl/koszulka-ciazowa-koszulki-ciazowe-z-nadrukiem-hit-i3191412200.html ;)

Co prawda nie wiem jak z jakością, bo dopiero zamierzam zamówić, ale różnica w cenie miażdżąca ;)

Ze spodniami zupełnie Cię rozumiem - ja jak siedzę na uczelni to też odczuwam dyskomfort. Ale zaopatrzyłam się i jest ok :) No i nadal niektóre jeansy sprzed ciąży są ok, także daję radę ;)

Pisałam Wam, że w końcu wtrząchnęłam tego arbuza? ;)

Ja dziś kupiłam koszulkę http://www.mytummy.pl/ubrania-ciazowe-t-shirt-ciazowy-pszczolka-na-lisciu-dekolt-v.html

spodnie mam od zeszłego weekendu ;) ulga totalna :D

mi po 8 godzinach w pracy siedzenia i uciskania brzucha zawsze pęcznieje jak ja Cie nie mogę :/ i dlatego musiałam kupić spodnie które nie będą mnie uciskać jak napęcznieję :D

Inne tematy z forum

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (19 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....