WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (7)

Zapraszam na siódmą już część pogaduch. Kolejne 500 za nami. :)

I lista (pozwoliłam sobie ujednolicić nazewnictwo płci):

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013
IwonaK - 24.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013 (córeczka - jeszcze do potwierdzenia :))

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

Poprzedni:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-6-t463591,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (7)

tzn. jej pakiet w Medicoverze obejmował też poród, ale tylko w szpitalu Medicover, czyli w W-wie. niestety w Swissmedzie musiała płacić normalnie, czyli 6000 zł, ale z tego co mówiła to w tej cenie jest wszystko (?) aż tak się nie dopytywałam, bo dla mnie to niestety kwota zaporowa i rozglądam się za w miarę przyzwoitym szpitalem państwowym... Marta, a to dziwne, że ciśnienie w gałkach ocznych nie spadło Ci w ciąży, bo u mnie się tak stało i lekarka tłumaczyła mi, że to dzięki prostaglandynom (chyba nie przekręciłam?), które rozluźniają mięśnie gładkie. No właśnie, czy okulistka wspomniała Ci coś, że jest to wskazaniem do cesarki?

Aniu83 a poród w Warszawskim Medicoverze zaproponiwali jej jakoś taniej w ramach pakietu? Warszawa trochę daleko;-)

Ja właśnie przegladam szpitale z okolicznych miast, wyróżnione w rankingu porodówek XXI WIEKU. I chyba zdecyduje się na jakiś poza trójmiastem.

Dziś moja mama kupiła kolejne śpioszki i tym sposobem mam już komplet ciuszków na pierwsze 3 miesiące:-) Pozostaną sprzęty i kosmetyki.

Zazdroszczę Wam pogody,u nas od tygodnia kicha,do południa pada,póżniej bez słoneczka albo wyjdzie na chwilę i tak w kółko,ale dobrze że chociaż ciepło jest.
Rozmawiałam dziś z położną,bo wciąż mnie to dołuje,może uda się coś zrobić,kobieta chce pomóc i będziemy obie działać,najpierw rozmowa z lekarzem,potem z jakąś tam instytucją,szpitalem,tak żeby byli przygotowani że ona będzie ze mną przy porodzie jako tłumacz,bo odezwać jej się nic nie będzie można,choć szkoda bo moją koleżankę uratowała przed niepotrzebną cesarką.Dlam mnie najważniejsze żeby był tłumacz obok mnie.
Z związku z ostatnimi tymi i innymi przeżyciami miałam dziś okropny sen,śnił mi się poród,że szybko urodziłam,krocze mnie bolało przez chwilę i zaraz doszłam do siebie ale dziecko...było malutkie,jakieś 30 cm,tak mi mówili,owinięte jakąś pieluchą całe z rurką w ustach,pozostawione gdzieś na blacie,jezu...póżniej zobaczyłam jego a raczej jej twarz,bo okazała się córką(a tu już czytanie forum się włącza:))była zupełnie podobna do mnie i cała bużka w krostach.Okropny sen,wogóle żle sypiam ostatnio,eh życie...

Dora, asia1611: moja kuzynka będzie na dniach rodzić w Swissmedzie, więc jak się czegoś dowiem to dam Wam znać. Ogólnie, z tego co mówiła, to full wypas, co tylko chcesz jest w cenie. a pakiet z Medicoveru niestety nie daje zniżek, jej powiedzieli że w jego ramach może pojechać do Warszawy urodzić w prywatnym szpitalu Medicover...

Aga, miłego seansu. :) Bawcie się dobrze!

Sorry, Mamtu - ja o tej wyprawce to tak jakoś przez pryzmat siebie ;) Kompletnie nie pomyślałam, że przecież u Ciebie zupełnie inna bajka ;)

My zbieramy się do kina :) W końcu jakiś relaks też mi się należy! Miłego wieczoru, ciężarówki! :)

Aga, pisząc o wyprawce nie miałam na myśli rzeczy typu wózek, ubranka, łóżeczko, flanele itp., bo to już wszystko mam po Młodym. Chodziło mi raczej o takie typowo 'bieżące' sprawy typu: kosmetyki, przybory higieniczne i całą wyprawkę szpitalno-poszpitalną. Trochę tego jednak wbrew pozorom jest, więc chyba niedługo zacznę coś kupować, żeby się potem nie zdziwić na koniec. ;)

Narzeczonaaa, ja mam test za sobą. Nic wielkiego tak naprawdę. W pierwszej ciąży jakoś to gorzej zniosłam, a tym razem bez sensacji. Wypiłam tę 75-tkę bez mrugnięcia okiem i bez żadnych przypadłości wysiedziałam te dwie godziny w poczekalni. Także - głowa do góry, nie musi być wcale tak źle, jak wszyscy piszą. :)

Odnośnie opalania - w sumie teraz cieszę się, że nie jest to moja ulubiona forma spędzania wolnego czasu. Kiedyś bardziej lubiłam słońce, teraz po pięciu minutach mam dość. Zmieniło mi się w czasie ciąży z Młodym i tak już zostało, a ja nie narzekam. I zdrowiej i bezpieczniej. Tak więc - Aga, Marta - możecie mnie powitać w gronie 'bladziochów'. ;)

Marta, a Ty będziesz miała jakieś wskazania do cesarki ze względu na oczy?

Sonia Szpital Medicover jest w Warszawie. Mi się coś pokitrało:-)

Narzeczonaaa, to zasłanianie brzuszka to odnośnie plaży i w ogóle opalania ;) A tak poza tym to ja też uważam, że to jest nasz czas i nic tylko się chwalić ! ;)

Marta, padłam ;) Wybuchłam takim śmiechem, że aż ekran oplułam!
No i na razie kupiłam filtr 20, ale chyba też się przerzucę na 30 Tym bardziej, że mnie bardzo łatwo słońce bierze i zawsze jestem czekoladką (tym bardziej ubolewam, ale cóż słońce nie zając ;) ).

A u okulisty standard czyli ciśnienie w gałce ocznej prawej w dalszym ciągu wysokie. Tyle, że zapomniałam zapytać o badanie pola widzenia, bo robiłam jakiś czas temu. Troche mnie tylko martwi, że po wysiłku jakiś czas temu została mi mała czarna plamka tzn na oku jej nie widać, ale mi przesłania obraz. A tak to spoko:)))

Co do zasłaniania brzuszka to ja planuje zakrywać na plaży, ale tak to bardzo mi się podobają takie brzuszki ciążowe:) I jak najbardziej jestem za akcentowaniem ich. To jedyny mój czas, kiedy mogę nie chodzić na wdechu hihihihi.

A z tym opalaniem to kurcze muszę się zaopatrzyć w jakiś filterek, bo nic nie mam w domu. Opalałam sie na wode;) Ale jak mają zostać plamy to ja też sie mogę przemęczyć i będę Marta blada twarz - kumpela Agi:))

Dora to w medicoverze mają też porody?

To zakrywanie brzuszków to chyba chodziło na plaży :) Aga racja z tymi przebarwieniami też słyszałam że mogą od hormonów wystąpić. Ja ostatnio opalałam się dość mocno i na szczęście żadnych plam się nie nabawiłam. Smarowałam się 30tką. No ale to pewnie sprawa indywidualna.

co do opalania to potwierdzam, moga sie zrobic przebarwienia, zreszta powinno sie zawsze stosowac co najmniej 20, jak nie wiecej. ja tez bylam maniaczka opalania ale pracuje teraz z 2 dziewczynami ktore siedzialy 10 lat w badaniach nad rakiem skory i one mi bardzo skutecznie wybily to z glowy, no i nigdy nie doprowadzac sie do raczka, jak juz to z duzymi filtrami, stopniowo. sama religijnie chronie Jule przed sloncem ale samej czasami mi sie zapomni.
Carolajna witamy w gronie. Czasami jest tu burzliwie ale ogolnie bardzo przyjemnie :-)

Ja się tam nie wstydzę :)
Zmykam zaraz :) Koniec pracy, pewnie sie odezwę wieczorem. Miłego popołudnia Wam życzę :)

a propos zakrywania naszych uroczysz brzuszków- ja myślę że to iż jesteśmy w ciąży to powód do dumy a nie wstydu

Sonia masz rację pomyliłam swissmed z medicoverem.

mamtu- wiem jestem zła i idę się wychłostać, bo z tego wstydu sama na siebie patrzeć nie mogę:) Teraz już nie będę taka eteryczna, jeszcze dam się we znaki
Przeżywam tą wizytę u gina jak nie wiem co.Podobno będę na dniach musiała robić test obciążenia glukozą i juz wiem że nie jest to nic fajnego.
Dziewczyny, czy któraś z Was ma już to za sobą?

Jakos tak późno bo nigdy nie wchodziłam na forum trojmiasto :)
Co do plaży to ja właśnie też mam dylemat, czy można, a nawet kostium sobie lupiłam jednoczęściowy właśnie więc brzuszek zakryty, może w sobotę jak pogoda dopiszę to go wykorzystam :) Ja jestem bladzioch straszny, więc najpierw wyglądam jak raczek a dopiero potem delikatnie brązowieje, czekoladką to nidgy nie byłam :(
Ciążą pierwsza i na razie po okropnych mdłościach w pierwszym trymestrze przebiega spokojnie, badania książkowe, czuję się dobrze, nie przytyłam jeszcze za dużo i modlę się żeby tak zostało :)

Dzięki Marta :) Tak Ci zazdroszczę tego baśkowego kopania! ;) A co do ilości brzuszków to czyżby się boom szykował? ;) A co u okulisty, jakie wieści? Wiesz co do plaży do rozmawiałam ostatnio z moją ginką. No i sprawa ma się tak, że filtr do ciała powinien być co najmniej 20 (chyba, że bardzo jasna karnacja to odpowiednio wyższy), a na twarz najlepiej 50 (ku mojemu przerażeniu). I to wcale nie ze względu na dziecko, a na Ciebie (nas). Ponieważ istnieje możliwość, że powstaną na skórze przebarwienia, plamy, które niestety nie znikną po porodzie, innymi słowy zostaną z nami na całe życie I stwierdziłam, że chyba nie będę ryzykować i przeboleję przez jeden sezon swoją nową ksywkę Aga blada twarz ;)

Madleen, no to super oderwiesz się trochę od rzeczywistości, a jeszcze jak goście fajni i pogoda dopisze to pozazdrościć! :) A z tym przemęczaniem to wiesz Przed sesją niewykonalne ;)

Sonia, ta druga połowa może mi się śmiało dłużyć wakacje, słoneczko, truskawki i czereśnie przeboleję ;)

Mamtu, ja to mam już całą wyprawkę, także tym się nie przejmuję ;) Brak mi tylko łóżeczka, przewijaka i wózka ot co. Moja zwariowana mama już się o wszelakie ciuszki, pieluchy flanelowe itp. zatroszczyła ;) Śmiejemy się, że ma nowe hobby biegi. Wręcz przygotowuję się do maratonu pomiędzy Smykiem, 5.10.15 i innymi tego typu ;)

Carolajna87 hej ! :) Fajnie, że do nas dołączyłaś, lepiej późno niż wcale! :) No i gratuluję dziewczynki to Twoja pierwsza ciąża? ;) A do dr Matkowskiego chodzi Cleanna, jak mnie pamięć nie myli Ale ręki sobie uciąć nie dam, bo ostatnio zostałabym już bez kończyn ;)

Podzielam wszystko co odnośnie urlopów i ustawy napisała Katka :)

Narzeczonaaa, dobrze, że jesteś! :) Tyle czasu Cię nie było, a my się zastanawiałyśmy co z Tobą! Gratuluję dziewuszki! :)

Narzeczonaaa, dobrze, żeś się odezwała w końcu, Babo jedna. Już nawet ostatnio na spotkaniu Ciebie wspominałyśmy i martwiłyśmy się Twoim 'zaginięciem', a tu proszę. Siedzi sobie po cichutku i się nie odzywa. ;)

Sonia, zazdroszczę tej plaży. I energii. Mi się w taką pogodę jakoś nic nie chce. W ogóle nie mam siły się ruszyć. Ogarnęłam trochę mieszkanie, powiesiłam pranie, zrobiłam obiad i to moja cała aktywność fizyczna. ;)

Marta, a jak po badaniu u okulisty? Jakieś wnioski przedporodowe?

Inne tematy z forum

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (38 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...