WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (7)

Zapraszam na siódmą już część pogaduch. Kolejne 500 za nami. :)

I lista (pozwoliłam sobie ujednolicić nazewnictwo płci):

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013
IwonaK - 24.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013 (córeczka - jeszcze do potwierdzenia :))

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

Poprzedni:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-6-t463591,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (7)

Marta nie byłam w stroju :) Tylko w krótkich spodenkach i bluzce. Ale w poprzedniej ciąży miałam po prostu strój jednoczęściowy więc zakrywał brzuch. Filtry też używam takie jak zawsze.

Sonia, jak to pięknie brzmi: właśnie wróciłam z plaży... Aż się rozmarzyłam:)

Ja póki co to nawet stroju nie mam. Dół jeszcze ok - wchodze, ale góra to wystarczy na przykrycie brodawek hihi. Może głupie pytanie zadam, ale czy jak chodzisz na plaże to zakrywasz brzuszek? czy jak się jest krótko to nie trzeba? I jakiego filtru musze używać?

Was zostawić na chwilę same to tyle napiszecie że szok! :)

Witaj Carolajna! No i witam narzeczoną! Sto lat Cię tu nie było, a my się martwiłyśmy, że tak zniknełaś bez słowa :)

Dora ja nie wiem gdzie ty tą tabelkę widzisz bo ja na stronie swissmedu znalazłam tylko cenę 6000zł i z tego co wiem to tyle dziewczyny płaciły i nic dodatkowo. Możesz mi jakiegoś linka podesłać do tej tabelki?

A ja korzystałam dziś ze słońca, właśnie wróciłam z plaży. :) Teraz muszę po młodego skoczyć do przedszkola i też gdzieś na spacer ruszymy. Cudowna pogoda.

Hello Kobiety:)
ale dziś macie tempo z pisaniem. Szok:)

Witaj na pokładzie Karolina:) Razem raźniej:)
Ja również na L4 i bardzo chciałabym skorzystać od razu z rocznego rodzicielskiego, bo umowa kończy mi się w listopadzie (bez przedłużenia).

Narzeczonaaaa, gratuluje ujawnionej Córeczki i miłego podglądania u gina:)

Mamtu, narobiłaś mi ochoty truskawkami i właśnie gotuje makaron i zaraz wsune truskawkowe mniam:))

Miałam dziś wizytę u okulisty i po wizycie wstąpiłam do Madisona na koktajl i w ciągu niecałych 5 minut "naliczyłam" 9 ciężarówek:)) Nie wiem czy tak macie, ale mi się micha śmieje na sam widok brzuszka:))

O proszę, a ja tu taka pewna że już weszło w życie. Coś sobie ubzdurałam, pewnie dlatego, że znajoma chciała "przetrzymać" ciążę do jakiejś magicznej daty, właśnie żeby się na ten roczny urlop załapać...

Dzięki za szczegółowe info Katka.

Witajcie dziewczyny po ponad chyba trzy czy cztero miesięcznej przerwie!:) Jakoś zabiegana ostatnio byłam, więc takiego typowego odpoczynku BRAK.Ale dobrze że mam siły i chęci.
Widzę że niektóre z Was pochwaliły się już płcią dzieciątka. Tak też wszem i wobec dołączam się i oznajmiam że będę mamą dziewczynki!!!:)Tak się cieszymy wraz z mężem:) To już 25 tc., dzisiaj wizyta u gin i zobaczymy co malutka ma nam do zakomunikowania:)

dokładnie jak Carolajna mówisz będą stawać na rzęsach aby do tego 16cerwca zdążyć, bo obiecali matkom 1 kwartału.

Obyś miała rację. Też się tego trzymam. :)

Ja myślę, że teraz po tej całej akcji z mamami 1kwartału po prostu muszą to zrobić, inaczej chyba by ich zlinczowali, no i za rok wybory, więc muszą łapać punkty :)

No niby tak. Chociaż wolałabym rodzić z pewnością, a nie przypuszczeniem.

mamtu dla nas to się chyba wyrobią, bo nawet jak urodzisz tego 10 sierpnia to dla ciebie musiałaby wejść w życie gdzieś do początku lutego przyszłego roku, tak jak byś zaczynała ten 27tydz., ale po co sie stresować im szybciej uchwalą tym lepiej.

Katka, ja tylko mam nadzieję, że oni w ogóle się z tym wyrobią. :)

a i witaj Carolajna, bo jeszcze nie zdążyłam się przywitać,

też chcę skorzystać z całego roku nowego urlopu, a ściślej rzecz ujmując z 20ty macierzyńskiego, 6 dodatkowego i 26 rodzicielskiego :) ale będę się chyba decydowała na każdorazowe przedłużanie czyli opcja 100/60% niż na jednorazowy wybór z opcją 80% a potem jeszcze urlop zaległy plus ten rok i przyszły - przyda się bo synek akurat będzie szedł do przedszkola , młodsze do żłobka i ten okres adaptacyjny plus choróbska na pewno nie pozwoliłyby mi normalnie wrócić do pracy.

Madleen ustawa co do urlopów jeszcze nie weszła w życie, ba nawet jej jeszcze nie uchwalili, choć czasu już coraz mniej. Początkowo miała wejść w życie od 1września ( czyli dla kończących 26tyg łącznego urlopu macierzyńskiego i dodatkowego, dlatego rodzące po 17marca br), natomiast w związku z projektem ustawy który obejmuje wszystkie matki rodzące w tym roku, ustawa musi wejść w życie 16 czerwca.

Zobaczymy jak to będzie. Ja planuję pracować do końca czerwca, ew. pierwszy tydzień lipca. Trwa pomalutku poszukiwania zastępstwa za mnie.

Tak pytałam, bo domyślam się, że lekarz prywatnie nie powinien Ci robić problemów ze zwolnieniami.

Chodzę z ubezpieczenia firmowego do Swissmedu, więc to chyba prywatnie, bo NFZ za to nie płaci :) Lekarz od pierwszej wizyty pytał czy chcę L4. Tzn. od pierwszej u niego, bo wcześniej nie mogłam trafić na dobrego lekarza.

No właśnie niestety nic nie wiem. A z poprzedniej ciąży jeszcze mniej pamiętam. Chyba będę się musiała sama pofatygować do szkoły i dowiedzieć co i jak. Jedyne, co pamiętałam to to, że warto brać zwolnienia w wolne dni, bo wtedy dostaje się więcej kasy z ZUS-u. :)

A z tym przedłużeniem macierzyńskiego to jeśli tylko jest taka możliwość to zawsze chętnie sobie przedłużę. Tym bardziej, że ja po roku i tak do pracy nie wrócę raczej.

Mamtu, a nie chcesz sobie przedłużyć jeszcze macierzyńskiego o niewykorzystany urlop? Ja mam teraz l4 i w wakacje również będę miała zwolnienie. Dyrektorka poinformowała mnie, że wówczas mogą mi doliczyć niewykorzystany urlop w wysokości 6 tygodni (byłoby 8 tyg ale w ferie jeszcze nie miałam zwolnienia, więc odliczają 2 tygodnie ferii). Także zgodziłam się na to, mi na rękę być jak najdłużej z synkiem w domu.

I tak się teraz zastanawiam jak to do końca jest z tymi urlopami niewykorzystanymi w naszym zawodzie. Bo mój macierzyński będzie trwał cały rok szkolny 2013/14. Czy w tym wypadku nie należy mi się również niewykorzystany urlop za kolejny rok szkolny? Orientowałaś się może?

Heh, niestety. Czyli wygląda na to, że opłaca mi się donosić Małego do terminu. ;)

Carolajna, a chodzisz prywatnie czy na NFZ?

Katka ja również dziękuję za informację :)
Mam nadzieję, że lekarz nie bedzie mi robił problemów.

Inne tematy z forum

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...