WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (7)

Zapraszam na siódmą już część pogaduch. Kolejne 500 za nami. :)

I lista (pozwoliłam sobie ujednolicić nazewnictwo płci):

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013
IwonaK - 24.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013 (córeczka - jeszcze do potwierdzenia :))

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

Poprzedni:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-6-t463591,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (7)

Meg, na pewno wszystko będzie dobrze:)) Nie ma innej opcji!
Malutka rośnie zdrowo jak na drożdżach i lekarz to potwierdzi.
Miłego podglądania Maluszka:)

jutro usg połówkowe u doeringa - oby wszystko było dobrze...

Aga, moja lekarka też pracuje na ginekologii UCK (dr Łapińska-Szumczyk). Czy mogłabyś w skrócie podać argumenty, które twoja lek przytoczyła za Wejherowem? Bo siedze w pokoju w pracy z koleżanką, która 2 lata temu rodziła w Wejherowie, mówi że warunki lokalowe są b.dobre - 2-os. pokoje z łazienkami, miły personel, no ale: 1. brak zzo, 2. nie zawsze pozwalają rodzić w wybranej pozycji, często każą leżeć/półsiedzieć (zależy na kogo się trafi) 3. daleko (chyba że jesteś z Wejherowa/Redy/Rumi). No ale może czymś szczególnym Cię przekonała?

Marta do określenia płci to zdecydowanie polecam Doeringa. On jest specjalistą od tego :)

Julka ale tylko teraz wyjątkowo mój mąż będzie tylko 2 tyg, normalnie siedzi 2 miesiące w domu. Ale za to teraz jak przyjedzie na poród to już zostanie dłużej, pewnie jakoś do stycznia. Więc, coś za coś. Chociaż czasem lekko nie jest.

Ja już po ćwiczeniach, wpadłam Was doczytać i uciekam do sprzątania :)

ja sie zdecydowalam w pierwszej ciazy na wozek uzywany ale lepszy i jestem zadowolona z wyboru, zreszta wiedzialam ze po okolo roku przeniose sie w maclarena bo jestem fanka tych wozkow i ten kupilam nowy i nie zaluje rowniez. tez mlody bedzie jezdzil w tym pierwszym a mloda na doczpce, a potem sie przesiadziemy na maclarena, moj ma bardzo duza gondole bo moje dlugie dziecko miescilo sie tam do 7 miesiaca zycia albo i dluzej. ja mam bugaboo cameleon ale to chyba nie jest wozek na sniegi w Polsce.
cos mi sie dzis w glowie kreci, u nas sie zrobila Syberia, wczoraj bylo zimno ale dzis to juz przesada a podobno w Szkocji spadl snieg, cudownie, polowa maja a ja rozmyslam nad wyciagnieciem kurtki zimowej, zreszta zaluje ze Juli nie dalam.
My bylismy u ortopedy prywatnie u dr Drewka, pracuje w wojewodzkim ale nie wiem czy tam przyjmuje w przychodni, prywatnie przyjmuje w Krzywym Domku, dosc dlugie terminy wizyty. jako lekarza bardzo polecam, facet sie zna na rzeczy, specjalizuje w dzieciach i jest na czasie z najnowszymi badaniami

Dzięki Arabelka:) Na pewno skorzystam. Pewnie podjadę w następnym tygodniu:)

Marta jesli szukasz uzywanego wozka to polecam Ci komis http://www.bobocentrum.pl w Gdyni na Wiczlinie. Mozesz tam pojechac, obejrzec wozki, a przy okazji powiedziec co Cie interesuje, wiec jak bedzie cos nowego to mozesz umowic sie na telefon. Oprocz tego jest tam masa pieknych ubranek, rowniez zdarzaja sie nowe z metkami. Foteliki, lezaczki, maty edukacyjne, ubranka do chrztu i zabawki. Polecam :-)

Czesc Mamuski :-)

Widze, ze Wy wszystkie ranne ptaszki jestescie, a Wasze dzieci to juz w ogole :-)
U mnie ciezka noc byla, bo zasnela po 2.Brzuch mnie bolal przez zaparcia,glowa i czulam sie jak nadmuchany balon.Dopiero jak zwrocilam to poczulam sie lepiej. I ogolnie odkad zaczal sie 6 miesiac i brzuch zaczal sie powiekszac z dnia na dzien, to czuje sie gorzej. Coraz wiecej rzeczy mnie irytuje, jakies ciazowe humorki mnie dopadaja.Zdalam sobie sprawe, ze to juz nie przelewki, a brzuch bedzie coraz wiekszy, a ja bede sie nie dlugo toczyc ;-)
A tak poza tym to marudna jestem bo spalam nie cale 6h ;-p Ech ciezkie jest zycie ciezarnej kobiety ;-)
Wy tez tak macie,czy jakos trzymacie fason :-) ?

Katka-my tez sie spotkalismy z opinia, ze dzieci beda dziecku dokuczac, zeby przyniosl prezenty :-) Ale sie jakos tym nie przejelismy.Moja mama tez na poczatku sceptycznie podeszla do imienia, ale sie przekonala.Tesciom imie bardzo sie spodobalo, tym bardziej, ze moj maz na drugie ma Mikolaj i jest ur 6 grudnia :-)

A co do kopniakow,to ja ostatnio czuje w okolicach pepka i po lewej stroie brzucha,ale wczesniej czulam ruchy dosyc nisko na samym dole brzucha.Ale pewnie dzidzia sobie fika w brzuchu i kopie jak mu sie podoba, a mama czasami ma dosyc ;-)

Dzień dobry po drugim śniadaniu:)

Mamtu, udało mi się zasnąć gdzieś po 3. Cały czas śniły mi się jakieś głupoty i latały mi obrazy z usg ;)
I faktycznie zamierzam powędrować do jeszcze innego lekarza na usg, ale szczerze powiedziawszy to nie wiem do którego. Może mogłybyście mi polecić kogoś w Gdańsku i z dobrym sprzętem? :)

Moj M śmieje się, że ja bardziej chciałam chłopca niż on, bo praktycznie już sobie ułożyłam pierwsze lata życia Młodego;)) A tu psikus. Troche się z tego śmieje, ale niedowierzanie jest.

Co do wózków, to ja kompletny laik jestem, ale jak oglądam to zwracam uwage by były w miarę lekkie, bo mieszkam na drugim piętrze bez windy. No i żeby były takie ciut większe gondolki, bo niewiadomo jaka zima będzie długa. I jakbyście słyszały, że ktoś chce sprzedać używany to ja byłabym zainteresowana:)

A tak w ogóle moja przyjaciółka urodziła w niedziele córeczkę 4110g i 58 długa;)) I to przed terminem, a na ostatnim usg wychodziło, że Młoda ma jakieś 3500g. Rodziła na Zaspie naturalnie i była bardzo zadowolona:)

No nic, ide zrobić sobie kawusie i wciągnę kawałek czekoladki dla Basi:)

Aniu moje tsh wynosi teraz 1,2 biore 50 mikrogramow euthyroxu. Unirmowało mi się w II t. W pierwszym był b. duzy spadek, a przed ciaża mialam tsh 2,7. Moja lekarka mowi, że te skoki są normalne w ciąży.

Co do wózka, to radzę polegać na opini doświadczonyh rodziców:-)

Sonia, długie te kontrakty...3 miesiące w pracy, 2 tygodnie w domu i znów 3 miesiące - ja bym tak nie dała rady, w dodatku z małym dzieckiem :( dobrze że masz rodziców dość blisko...bo ja za to rodzinę mam daleko...

Apolonia ja mam Mutsy 4 ridera - szczerze mówiąc szału nie ma. Porównuję go z Jedo Fynn koleżanki i Jedo dużo lepiej się prowadzi, ma koła amortyzowane, a mutsy nie ma. Rozstaw kół jest większy (jedo ma nieco większy stelaż) co sprawia, że jedo daję radę w trudniejszym terenie. I jest tańszy od mutsy. Oczywiście to tylko moje doznania, wiem że Mutsy jest wychwalany pod niebiosa, dlatego zdecydowałam się na zakup tego wózka, ale tak jak pisałam - wybrałabym teraz jedo fynn. Piszę tak, bo te wózki (mutsy 4rider i jedo fynn) mają bardzo podobne parametry (pompowane koła, z przodu mniejsze skrętne).

Sonia, wstyd się przyznać, ale... zapomniałam! Totalnie, zupełnie zapomniałam... Więc nie idę, nie zdążę, poza tym się uczę... Rany, ta ciążowa skleroza to jednak przykra sprawa ;)

Katka, z Jasienia na pewno jest/była Narzeczonaaa.

Ruchy czuję różnie. Na początku rzeczywiście wciąż wydawało mi się, że Mały wystawi mi nogę przez szyjkę, zrobi dodatkową dziurę w kroczu, a w najlepszym wypadku - przebije pęcherz moczowy. Teraz coraz częściej czuję kopniaki w żebra (w tej chwili też). Moje dziecko jest chyba jakieś mało wyrozumiałe dla starej matki. ;)

Sonia, trzymam kciuki za pozytywne nastawienie. :)

Katka ja też tak na dole czuje to raczej normalne :)

Mamtu jak się go zapytam czy idziemy do przedszkola to zawsze mówi NIE ale nie zawsze płacze jak go odprowadzam. Mam nadzieję, że dzisiaj będzie dobrze.

Aga idziesz na ćwiczenia? Mi się jakoś wyjątkowo nie chce dzisiaj ale będę trzeba sie zmusić :)

Mamtu, co do fachowości to Aga ci na pewno lepiej pomoże, chciałam Ci tylko przekazać że jak na nfz to niestety trzeba się liczyć z czekaniem, bardzo dużo osób starszych i osób po złamaniach, dodatkowo osoby na jakieś zastrzyki wchodzą bez kolejki.

Mamtu, bo jest na forum ktoś z Jasienia, ale niestety nie pamiętam kto.

Arabelka, fajnie że będzie Mikołaj, Mikołaje to fajne chłopaki, nas wszyscy przestrzegali, żebyśmy tak nie nazwali synka, bo będą dzieci w szkole/przedszkolu śmiały się i chciały prezentów, a my i tak uparliśmy się na Mikołaja i nie żałujemy.

Jejku niektóre z was to faktycznie nocne marki.

Zapomniałam się wczoraj was dziewczyny zapytać, w jakim miejscu czujecie ruchy, bo ja mam wrażenie że strasznie nisko.

Słonecznego, miłego dnia życzę

Oj, Mamtu - ja to jestem śniadaniożerna ;)

Madleen, wrzucam artykuł, o którym wczoraj rozmawiałyśmy ;)
http://www.ekorodzice.pl/w-podroz-z-malym-dzieckiem,27,49,1072,strona,1.html

Dzięki. :) Na razie jest ok, ale pediatra zasugerowała kontrolę, więc chcę się wybrać, żeby wiedzieć co i jak.

Dla mnie na śniadanie jeszcze za wcześnie, ale Wam życzę smacznego. :)

Sonia, współczuję nam tych porannych wstawaczy. Chociaż mojego zwykle ciężko dobudzić. Dziś mu odbiło. ;) A jak dziś nastawienie przedprzedszkolne? Lepiej czy znowu bunt?

Hej hej w ten słoneczny poranek! :)

Arabelka, o rany... Ja właśnie po tak intensywnym dniu jak wczoraj padłam jak kawka... ;) No i moja poducha się spisała - fajowo się na niej śpi! Tylko skutecznie grodzi od męża :(

Marta, po takiej informacji nic dziwnego, że miałaś tak zaprzątniętą głowę, że spanie nie było Ci po drodze ;) A co myślisz o tym żeby wybrać się do neutralnego lekarza tylko w celu zrobienia usg i skonsultowania płci? Ja pewnie bym nie wytrzymała i tak zrobiła ;)

Mamtu, nie ma za co - jeśli o fachowość chodzi to dla mnie jest świetny, bo przepraw z ortopedami trochę miałam. I dzięki niemu zapanował w moich kolanach względny porządek (bezwzględny zapewne dopiero po operacji nastąpi). Także z czystym sumieniem polecam :) Mam nadzieję, że Młody mimo wszystko cały i zdrów? ;)

No cóż, pora na jakieś śniadanie...! :)

Mamtu łączę się w bólu z Tobą bo mój syn dzisiaj o 4 postanowił się obudzić. Mama jeść mama pić itd :)

Julka zazdroszczę :) Mój mąż niestety pływa 3 miesiące na 2. Ale tym razem to w ogóle będzie tylko 2 tyg w domu bo inaczej by nie zdążył na poród :(

Inne tematy z forum

Sposób na kołtuny u dziecka. Polecam (19 odpowiedzi)

Witam Ostatnio miałam straszny problem z moją 2,5 latką, ponieważ zrobił jej się z tyłu główki...

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Adwokat- rozwód- podział majatku (63 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....