WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (9)

Tym razem, po raz pierwszy, ja rozpocznę kolejną rundę naszych rozmów! :)
Oby nam tak dalej szło, a dzieciaczki rosły zdrowe!

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek, Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
periri - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013 (synek, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013
Katrine - 30.10.2013

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=468080#post8274944
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (9)

Sonia może się uda i będą większe, jak nie to niech spadają :)
I nie martw się, moja mała też czasem szaleje, a czasem jest leniwa (po tatusiu na pewno ;P) to chyba normalne. Głowa do góry :*

Panda fajnie że u Ciebie wszystko dobrze :)
Carolajna jakąś dziwną rozmiarówkę widocznie mają, może uda Ci się wymienić na większy rozmiar.

A ja się wkurzyłam niesamowicie bo miesiąc temu babka z orange mi wcisnęła nowy abonament, że niby tańszy i że zaoszczędze i takim sposobem dzisiaj dostałam rachunek 3 razy większy niż normalnie. Jutro będę do tej przedstawicielki dzwonić i mam nadzieję, że da radę to zmienić z powrotem :/

Do tego coś dzisiaj nie czuję mojego maleństwa i zaczynam się martwić.

Kiepski dzień mam dziś, przepraszam was za moje smęcenie ;)

Marta nie ma za co przepraszać, cieszę się, że Cię rozbawiłam :)
Hehe można na szczęście oddać tylko że ja je chciałam :(
No nic trudno się mówi.

Carolajna, sorry ale mnie rozbawilas tym wpisem o spodniach:)))
A tak swoją droga to chyba możesz to oddać jeszcze czy w Lidlu nie ma zwrotów?

A ja kupiłam spodnie rozmiar większe niż zawsze kupuję bo w końcu tyłek rośnie i są tak małe, że założyłam pod tyłek zamiast pod brzuch :( Ale się wkurzyłam :(

Panda super wieści :) niech mały fika jak najwięcej!
Mi się udało upolować w lidlu spodnie, top i biustonosz. Ale wszystko w trzech różnych sklepach:)
Teraz zabieram się za sprzątanie.

Wiecie co,
ja to chyba nie mam instynktu macierzyńskiego. Obejrzałam ten filmik i szczerze powiedziawszy - dziecko jak dziecko, na pewno nie popłakałam się na nim, a raczej robiłam duże oczy, bo nie wiedziałam że takiemu małemu dziecku można zalać wodą całą twarz z wyjątkiem nosa ...? a to przez usta nie może się zachłysnąć?? poza tym teraz się podobno chusteczkuje, żeby własnie nie zmywać tego śluzu po urodzeniu, słyszałam że na Zachodzie pierwszy raz kąpią niemowlę ok. 2 tygodniowe... hmmm w sumie w ogóle się na tym nie znam. To mi dało do myślenia, praktycznie zero typowo "hormonalnych" dolegliwości w pierwszym trymestrze, teraz w drugim z kolei nie było żadnego przypływu energii ani cera czy włosy mi sie nie poprawiły - ja mam chyba jakichś hormonów za mało??!!

Panda, super że się odezwalas i że u Was wszystko dobrze:))

No i Żonkaa głowa do góry!! Synuś silny - da radę :))))

Hej Dziewczyny!

Dziękuję za pamięć - żyję tylko trochę jestem zalatana bo mamy Męża chrześnicy komunię w ten weekend więc same rozumiecie..Poza tym sfilmowałam się tymi Waszymi r******i dzieci a ja tak średnio czuję...ale wczoraj psiapsióła-ginekolog zrobiła mi usg czy Maluszek żyje i fikał jak szalony :) aż dziwne, że tak niewiele czuję..bo do jakiś puszystych raczej nie należę...ale położna u lekarki też mi mówiła, że skoro to moja 3 ciąża to mogę czuć o wiele później i że może dostanę prezent na dzień matki :) więc czekam.. :) Połówkowe mam 31.05. ale może pójdę szybciej nie w pt tylko we wtorek jeśli się uda bo potrzebuję druk do zusu wypisany przez lekarza :/

Dziś wysprzątałam całe mieszkanie aż jestem z siebie dumna :P :)

No i gratuluję pozytywnych wizyt i ujawnionych płci Maluszków!!

A Ty "Mamut" :P się nie stresuj będzie dobrze musi być!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dziewczyny czy któraś z Was kupiła w Lidlu dżinsy?

no tempo to Wy macie :)

mamtu przepraszam, ale matwiłam się o Twój apetut jak poczytasz i tu taki klops:)
Mamtu i Zonka napewno będzie dobrze z maluszkami. musi i już

Ja z wyprawką mam zgłowy , naprawde bedę potrzebowała kilka pierdoł dla małej, mam prawie wszytsko po Jagodzie, ale te zakupy są takie słodkie. Npaewno będę musiał dokupić kilka cieplejszych rzeczy bo Jagoda urodziłą się latem, a tak mam zgłowy ... wydatki

No do szpitala to napewno prawie wszystko na nowo. Napewno i to Wam poradzę warto kupić podkłady, miałam takie duże, po porodzie się przydały do łóżka. No i trafiłam na nieciekawą koleżankę z pokoju, ( ogromny brak higieny, pożniej okażało się, że ten jej wcześniak urodził się z jakimis bakteriami), za każdym razem przewijałam małą na takim podkładzie. Mąż się nanosił do szpitala tego, bo takie maluszek często mi zasikiwał. I te wkładki z belii zą okropne, w szpitalu mieli inne nie pamietam tej nazwy, ale jak znajdę to napiszę, bo te naprawde warto.

Carolajna87 i alkar82 dziękuję Wam bardzo!

witam ciężarówki :)
bardzo dawno nie pisałam ale podczytuję Was jak tylko mogę. tylko tak się rozpisujecie że nie zawsze nadążam :)
narzeczona polecam sklep Kamama we Wrzeszczu. 2 tygodnie temu nabyłam tam sukienkę ciężarówkową na wesele właśnie - mają całkiem spory wybór a ceny - no bardzo różne. ale może akurat znajdziesz coś fajnego.

mamtu dołączam do "słodkich mam" :( zdiagnozowana cukrzyca ciążowa i od poniedziałku zaprzyjaźniam się z glukometrem i dietką. damy radę co nie? :)

a tymi listami przypomniałyście mi że najwyższy czas zabrać się za kompletowanie wyprawki bo jestem w proszku :/

wzruszył mnie ten filmik. normalnie się poryczałam. ah te hormony.

narzeczonaa, a nie chcesz spróbować na allegro? Widziałam tam mnóstwo fajnych niedrogich sukienek na ciążowy brzuszek :)

Dziewczyny, potrzebuję Waszej pomocy. 8 czerwca idę na wesele i kompletnie nie wiem w co się ubrać.Może któraś z Was widziała w jakimś sklepie coś w miarę fajnego do 100 zł? Chodzi mi o jakąś sukienkę w której mogłabym jeszcze do końca ciąży pochodzić, czyli nie musi być mega elegancka. Ważne żeby była w miarę wygodna.Będę ogromnie wdzięczna za wszelką pomoc.

witajcie dziewczyny, dziś tak trochę później, ale problemy ze wstaniem :) głowa pęka, ni ręką ni nogę, tętno 110, eh szkoda gadać.

Przede wszystkim, Mamtu mam nadzieje że wszystko się ułoży i za dwa tygodnie lekarka nie będzie Cię już niepokoić. Będę trzymała kciuki zaciśnięte. Powodzenia w szukaniu diabetologa.

Całą resztę przepraszam ale z powodu tak dużej ilości postów już nie pamiętam co komu dziś dolega. Na pewno przewijał się ból głowy - więc życzę aby szybko przeminął, współczuje tym, które mają dziś problem z koncentracją w pracy - życzę aby czas mijał 10 razy szybciej niż normalnie i szybciutko do domu.

Aga powodzenia na zaliczeniu.

I moje parę uwag to dzisiejszych list.
Przede wszystkim z umiarem, nie wszystko się przyda i na pewno nie wszystko kupować od razu, dokupić można zawsze.
Wszystko co związane z karmieniem, jeśli nastawiasz się na karmienie piersią i macierzyński to na początek wystarcza jedna butelka i nic więcej, cała reszta ewentualnie wyjdzie w praniu.
Co do piersi zawsze jest to sprawa indywidualna, ja na przykład nigdy nie miałam problemu z piersiami ani karmieniem ( a jedno i drugie karmiłam do roku i 10 miesięcy), mi wystarczał specjalny stanik i wkładki laktacyjne - korzystałam z firmy nuk bo były najbardziej chłonne. I to wszystko żadnych maści na brodawki itp.
Dla mamy do szpitala, szczególnie jeśli się okaże że będziesz miała nacięcie to dodatkowo woda z dzióbkiem plus tantum rosa i nie żałować sobie, jak najczyściej korzystać i często zmieniać podkład - wówczas szybko wszystko się goi.
Koszule do karmienia - koniecznie, najlepiej z z krótkim rękawem, do porodu spokojnie możne iść w najgorszej koszuli byle była rozpinana z przodu - pierwsze karmienie najczęściej jeszcze przed prysznicem.

Pierwsza torba na izbę przyjęć jak najmniejsza, druga większą spokojnie mąż, partner, mama, tata ktokolwiek przynosi z samochodu już bezpośrednio do Twojego pokoju na oddziale położniczym czy pokoju spotkań. Do tej pierwszej to co będzie potrzebne na czas porodu i te 2-3 godz. po porodzie. Dokumenty: dobrze jak oprócz kart ciąży macie wszystkie wydruki badań - chronologicznie w jakimś segregatorze czy skoroszycie. Takie drobne sposoby na zyskanie sympatii pielęgniarek/położnych.

Co do ubranek na pierwsze miesiące:
mi najbardziej sprawdzały się body z krótkim i długim plus pajacyki ( kaftanik + śpioszki spokojnie zastępuje pajacyk a mniej ubierania) i skarpetki i cienkie czapeczki. Przy pierwszym dziecku jak nie ma się jeszcze wprawy w ubieraniu to jak najmniej przez głową: body zapinane/zawiązywane z przodu na kopertę. Sweterki, bluzy - zbędne, ewentualnie z jeden sweterek - bez kaptura. Na dwór kombinezony jesienne czy zimowe najlepsze takie odpinane na dwa zamki do samych stópek, tak że tylko kładziesz dziecko na rozłożony kombinezon , wkładasz rączki i zapinasz, trwa to chwilę i nie męczy dziecka, ponieważ kombinezony są najczęściej z kapturami, na główkę starcza cieńsza czapeczka. Aha ja rezygnowałam z rozmiaru 56, zaczynałam od 62, ale moje dzieci były duże.

Ochraniacz do łóżeczka - od 3/4 miesiąca
Kołderka - bliżej roczku
poduszka - bliżej 2 lat
rożek - max 1 szt, szybko wyrasta, kocyk plus pieluszka spełnia ta sama rolę
karuzela - zanim kupisz posłuchaj czy melodia Ci odpowiada - bo możesz zwariować po paru dniach.

Art higieniczne jak najmniej na początek i jak najbardziej naturalne: do mycia woda, do pupy - maść na receptę najlepiej z lanoliną, ponieważ oliwki to najczęściej parafina plus środki zapachowe, spokojnie można kupić zwykłą parafinę w aptece, żadnej zasypki, sudokrem - w pogotowiu jakby co. Wata - lepsze płatki kosmetyczne większe i mniejsze. Spirytus - ja używałam octaniseptu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

widziałam kiedyś ten filmik, no i teraz po raz kolejny się wzruszyłam...tak tęsknię i czekam na naszą Alicję...:)

Dziewczyny dzięki za pocieszenie, jakoś mi ulżyło jak się Wam wygadałam :) Najważniejsze jest teraz dla mnie, że synek jest zdrowy i prześliczny i tego się będę trzymać.

Dorotii, Selene, ale ja miałam połówkowe w 22t3d, a wy z tego co piszecie w 20t? Wiec wagowo by sie zgadzalo :)

Olimpia, na połówkowe byłam już wcześniej umówiona w Gamecie u dr Długosza (genetyczne też mi robił), a o sprawdzenie tych przepływów poproszę Wajlonisa na wizycie. Mam nadzieję, że ma odpowiedni sprzęt do tego celu - jeśli nie to mam się umówić ok. 30tc na sprawdzenie tych przepływów.

Super pomysł z tą listą. Co do ciuszków, to nic nie kupuję, bo dostałam kilka worów od bratowych :) Także mimo, że powybierałam sobie te najładniejsze, to i tak jest ich multum :) Do kupienia pozostały akcesoria dziecięce, wózek i rzeczy dla mnie do szpitala. Łóżeczko też dostaniemy i to takie praktycznie nieużywane :)

Byłam rano w Lidlu, jak dla mnie nic ciekawego. Chciałam kupić białe jeansy ale najmniejszy rozmiar jaki był to 40, a ja noszę 36. Jeszcze 38 bym wzięła, ale 40 stanowczo za duże.

Inne tematy z forum

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

rośliny na balkon - jakie? (18 odpowiedzi)

Może pomożecie... Chcę coś posadzić na balkonie, tylko w lato tak strasznie tam praży słońce...