WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013

Razem rażniej przejść przez ciążę,wspominać dobre jak i te gorsze chwile,cieszyć się z każdego dnia tego pięknego stanu,przeżywać każde USG,każdy ruch dziecka a póżniej przezyć poród i radość z macieżyństwa(choć nie jest takie łatwe)

Zapraszam do wpisywania się.
Ja mam termin na 12.09.2013
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013

Ja pisałam tylko i wyłącznie o sobie. Ja, gdyby mnie nie było stać na właściwą opieke lekarską i utrzymanie dzieci, nie decydowałabym sie na potomstwo.

Ania27, ale moim zdaniem nie ma co tak przeżywać. Jeśli ktoś ma ochotę i go stać to korzysta z prywatnej opieki medycznej a jeśli nie, to idzie do przychodni. Nie ma co pisać, że to głupota, przesada, że są ważniejsze wydatki. To Twoja opinia i ja tego nie neguje. Osobiście jednak nie wyobrażam sobie chodzić do ginekologa w mojej przychodni, korzystać ze starego sprzętu i mieć 3 usg w czasie całej ciąży (z czego ostatnie tuż przed porodem). Poza tym NFZ w Polsce jest ubogi i refunduje tylko morfologię i bad. ogólne moczu, toxo, hif, różyczka to i tak trzeba płacić.

ania27 - tak jak pisałam, ja płacę 49 zł miesięcznie. A dodatkowe badania zdarzają się u mnie bardzo rzadko, bo prawie wszystko mam w pakiecie. Tak samo ze specjalistami. Także póki co, oprócz wizyt u ginki (na moje własne życzenie osobno) zapłaciłam tylko 55 zł za cytomegalię.

Nie rozumiem dlaczego na tym, że ja chodzę prywatnie , ktos maiłby ucierpieć? Dlatego, że kogoś nie stać to ja mam nie chodzić prywatnie kosztem mojego dziecka? Czy my nadal żyjemy w socjaliźmie?
Wizyta lekarska to usługa jak każda inna. Możesz pójść do dobrego fachowca a możesz iść do konowała. I nie chodzi tu o wygodę a zdrowie moje i mojego dziecka. A już przyklad komputera czy komórki jest zupełni nietrafiony...

Ale jeżeli ktoś chce i go stać to dlaczego mu tę "wygodę" odbierać?! Co w tym złego, że chcemy mieć większą pewność, że z naszymi upragnionymi i największymi skarbami wszystko w porządku? Nie zrewolucjonizujesz świata, prywatne kliniki były, są i będą i uważam, że bardzo dobrze ,że się upowszechniają - zresztą jestem za tym żeby sprywatyzować służbę zdrowia - w końcu ludzi leczyłoby się w godnych warunkach. Oczywiście - możesz trafić na buca nawet prywatnie, a w funduszu na lekarza do rany przyłóż. Ale prawdopodobieństwo jest nikłe. Ot co. Ja uciekam na obiadek, także do zaklikania później ;)

" Nie pojmuję takiego myslenia. Gdyby mnie nie było stać na własciwą opieke lekarską to nie zachodziłabym w ciążę"

teraz to już raczej przesadziłaś,to by wogóle nas na świecie było jeszcze mniej,czyli ktoś kto nie ma kasy żeby chodzić do lekarza prywatnie ma nie posiadać dzieci rozumiem?

Aga 100 zł na miesiąc???oj chyba nie,bo jeszcze trzeba doliczyć badania,a wizyta teraz to chyba conajmniej 120 zł jak nie więcej?

Moje też zdanie.A ile jest przypadków,że sprzęt dobry a lekarz nie dopatrzył się wady jakieś?Poprostu przyzwyczajamy się do wygody,że gabinet nowoczesny,nie ma kolejek,sprzęt super jakości,lekarz ma dużo czasu bo płacimy mu za to itd.To tak trochę jak nie możemy już żyć bez telefonu komórkowego czy komputera...tylko przez takie podejście ludzi,cierpią na tym inni mniej zamożni,co ich nie stać prywatnie i wtedy się zaczyna traktowanie ich przez lekarzy,wymuszanie prywatnych wizyt,wiem coś o tym,bo zmieniałam lekarkę w ciąży,myślała że bedę do niej biegać prywatnie,łaska z badaniami.To się pomyliła,miałam inną bardzo dobrą panią doktor na fundusz.

tessaja - dokładnie.

A poza tym - czy naprawdę trzeba być zamożnym żeby zaplanować w budżecie domowym jakąś stałą, niewielką (bo uważam, że zapłacenie nawet 100 zł raz na miesiąc to niezbyt wygórowana kwota, jeśli chodzi o zdrowie) kwotę? Gdzieś się ucina, czegoś nie kupi i jest. A jeśli się ma ot tak, po prostu - to chwała! I super, niech się wszystkim świetnie wiedzie :)

Tak, i kiedys umieralność noworodków była wielokrotnie większa! Kobiety nie znały daty porodu, roniły lub umierały przy porodzie! Jak mozna pisac , że co ma byc to będzie... skoro dzisiejsza medycyna pozwala na zdiagnozowanie choroby w brzuchu matki a często jej wyleczenie, to jak mozna nie chcieć z tego korzystać, bo "kiedys dzieci zdrowe sie rodziły..." Nie pojmuję takiego myslenia. Gdyby mnie nie było stać na własciwą opieke lekarską to nie zachodziłabym w ciążę.

ania27 - ale przecież każdy wyraża tylko swoją opinię i nie sądzę żeby którakolwiek z nas zwariowała. Uważam, że argument "jak było kiedyś" jest co najmniej bez sensu - a ile wówczas było zgonów noworodków? Wzięłaś to pod uwagę? Jeśli Ty nie masz ochoty chodzić prywatnie do lekarza, to ok - przecież nikt Cię nie zmusza. Ani też nie przekonuje żebyś to zrobiła. Po prostu wymieniamy się doświadczeniami i opiniami. Takie jest moje zdanie.

Wychodzi na to że Polska to kraj tylko dla ludzi co najmniej średnio zamożnych i to jest przykre,dlatego narazie nigdzie się stąd nie ruszam,bo jak czytam ile Wy płacicie za wizyty,badania to aż włos się jeży na głowie.Co do sprzętu USG to przecież jak jest jakieś ważniejsze USG to co za problem pójść prywatnie,ja właśnie byłam na prenatalnym,lekarka odrazu uprzedziła,ze na tym nic nie zobaczymy,ale badania można zrobić państwowo.Wszyscy teraz z tymi prywatnymi wizytami,kiedyś kobiety nie znały daty porodu,a badanie tylko przez pochwę i dzieci zdrowe się rodziły,przeciez co ma być to będzie,nie dajmy się zwariować!

Cześć dziewczyny! Ale się rozpisałyście, ledwo dałam radę nadrobić :)
Wczoraj miałam okropny dzień, nie miałam kompletnie na nic siły najchętniej leżałabym cały dzień. Dzisiaj na szczęście lepiej, ale za to młody załapał grypę żołądkową :( także czeka mnie parę dni w domu, oby tylko szybko przeszło.
Co do ruchów to ja poczułam w 20 tyg.
Ja też prywatnie chodzę do luxmedu, z tym że abonament opłaca mi pracodawca. Wszystkie badania, usg mam w jego ramach.
Co do zwierząt to ja akurat posiadam tylko rybki, ale rodzice mają kota. Mały codziennie u babci i kot ma ciężkie życie niestety. Mały goni go jak tylko wychyli nos z kryjówki i pokrzykuje na nieco, więc jak jest mały to kot generalnie śpi pod łóżkiem. Niestety nie mogę małego oduczyć tego zachowania.

no niestety tak to jest. Pierwsze dziecko urodziłam na Klinicznej, generalnie nie mam zastrzeżeń, ale ja jestem idelanie zdrowa i Bartus też, nie wiem jak wygladałaby ta opieka gdyby cos sie zlego stało. Zreszta to była i jest moja najwieksza obawa - ze całe 9 miesięcy będe mieć w brzuchu zdrowe dziecko, a przez czyjś bład przy porodzie okaże się chore... Bo jeszcze pamietam, ze jak ja rodziłam to była jedna połozna a rodzących były 3 lub 4. I ze dostałam oksytocynę a położna przykręciła mi kroplówkę bo inna rodząca była bliżej urodzenia niz ja i pewnie połozna bała się , ze zaczniemy rodzic równoczesnie...

chyba nikt nie ma zaufania

Agatka - tak z pracy, ale mojej mamy - podciągnęła mnie pod siebie już dawno temu i na szczęście nie musiałam z tego rezygnować wychodząc za mąż, a wręcz mogłam jeszcze podpiąć męża :).

I ja. Nie mam zaufania do państwowej służby zdrowia, niestety. :/

tessaja - co do opieki medycznej, podpisuję się dwiema rękami pod Twoimi słowami!

Aga, ten Twój pakiet to rzeczywiście bardzo opłacalny. :) Szkoda, że moja lekarka nie przyjmuje w żadnej przychodni ani klinice.

Aga ale to chyba z pracy masz ten pakiet??

Inne tematy z forum

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

Gdzie mozna poogladać filmy online?? (46 odpowiedzi)

Znacie jakąś darmową stronke z fajnymi filmami online?

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...