Wolne miejsca w żłobkach bezpłatnych !!!

Dostaliśmy sie do żłobka:):):)

I w zależności od lokalizacji są jeszcze wolne miejsca, np. w Sopocie, Żukowie, Władysławowie, Leśniewie, Jastrzębiej Górze, Kaczkach, Garczu, Wicku, Nowym Barkoczynie i Pucku

http://www.pozytywneinicjatywy.pl/index/1/view/518

Pobyt w żłobkach jest bezpłatny - jedynie trzeba pokryć koszt wyżywienia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wolne miejsca w żłobkach bezpłatnych !!!

dokładnie, trzeba się cieszyć, że chociaż coś robią :) mogliby jeszcze o przedszkolakach pomyśleć, bo w Żukowie np same prywatne :/ no ale przedszkole to też dwa razy mniejszy koszt niż żłobek, więc dobrze zaczęli od odciążenia rodziców z największych kosztów ;)
ja np jak będę miała zapłacić za rok za dwa żłobki i przedszkole, to bym całą swoją i część męża pensji musiała na to dać :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

zuzka - to nie jest państwowy żłobek - to żłobek finansowany z funduszy europejskich i dlatego podstawowe kryteria były takie a nie inne - chodzi o pomoc tym grupom
a ponieważ m.in. w Żukowie wg kryteriów nie udało się zapełnić żłobka, to tearz zbierają wg kolejności zgłoszeń na pozostałe miejsca

a o tych żłobkach były informacje podawane już w wakacje w mediach, także na trojmiasto.pl
tu na forum wydaje mi się, że też były o nich dyskusje

fajne jest to, że otwierają - nam wydaje się, że to mało (bo niewiele) ale - np. w takiej Gdyni był 1 państwowy żłobek - otwierają dwa, też bezpłatne
w większości miast nie było państwowych (czyt. tanich) żłobków, a otwierają, więc chyba jednak idzie ku dobremu...

no to trzymam kciuki, może nasze dzieci spotkają się w grupie :)

a jeśli chodzi o prywatne żłobki, to pracowałam w rębiechowie- przystanek przygoda i z czystym sercem mogę polecić :)

Z Banina :) Przez chwilę byliśmy w prywatnym żłobku na Osowej (400zł za dwa dni opieki po 6 godzin, masakra), ale synek mocno chorował więc do marca chcę go przetrzymać w domu. Ale wtedy mąż wraca do pracy (ja pracuję normalnie) i trzeba będzie szukać opieki... fajnie by było, gdyby udało się dostać do państwowej placówki, bo ze starszą córką czekałam ponad rok na miejsce i się nie dostałyśmy, a teraz chodzi do przedszkola też prywatnego.

ja już wydrukowałam, zaraz wypiszę i jutro na pocztę ;) a skąd jesteś? bo ja z Żukowa :)

Dzięki, właśnie też to czytam, bo nie mogłam wcześniej znaleźć tych dokumentów. Chyba spróbujemy, fajnie by było...

1. Rekrutacji do żłobka podlegają dzieci w wieku od ukończenie 20 tygodnia życia do 3 lat (licząc od daty wypełnienia dokumentów rekrutacyjnych).
2. Rekrutacja dzieci do żłobka odbywa się w oparciu o zasadę powszechnej dostępności.
3. Przy przyjmowaniu dzieci do żłobka w pierwszej kolejności przyjmowane będą dzieci:
*rodziców legitymujących się orzeczeniem o niepełnosprawności;
*rodziców, pragnących wrócić na rynek pracy;
*matek lub ojców samotnie wychowujących;
*w gorszym położeniu ekonomicznym, geograficznym mającym gorszy dostęp do edukacji;
*rodzin wielodzietnych (3 i więcej);
*umieszczone w rodzinach zastępczych.

w Żukowie mało miejsc a jednak jeszcze kilka wolnych, można spróbować :)

Ech, ucieszyłam się że w końcu w naszych okolicach (Żukowo) będzie żłobek, a tu widzę że nie dość że tylko kilka miejsc, to jeszcze ja pewnie nie mam szans (jakie są tak w ogóle kryteria?). Nie wiem, czemu w naszym państwie jest kasa na różne inne rzeczy (typu wypasione siedziby ZUSu), a nie ma jej na tak podstawowe sprawy jak żłobki...

no szkoda, ze nie wie...
ale ja sobie tłumaczę, że Żukowo nie Gdańsk, daleko nie będzie;)
a w Waszej sytuacji zdecydowanie mąż wraca do pracy - do tej pory zajmował się małą, bo ty w ciąży nie bardzo dawałaś radę, a dzięki żłobkowi może wrócić do pracy

dzwoniłam, ale niestety pani, która się tym zajmuje nie było a ta z którą rozmawiałam nie wie gdzie będzie ten żłobek...
no ale dokumenty mam przesłać :)

Aga, fakt, mam własną działalność, przecież nie muszą wiedzieć, że jestem na zwolnieniu :) a mąż na bezrobociu właśnie szuka pracy (w sumie już znalazł i czeka na telefon kiedy ma się stawić), więc on wypełni dokumenty :)

Agnieszka - skontaktuj się z pozytywneinicjatywy.pl - sprawdź, czy w Rumi jeszcze sa miejsca (oficjalnie zgłoszenia zbierano do 27 gru, i teraz nabór jest tam, gdzie zostały wolne miejsca)

Asiaczek - jak na zwolnieniu ciążowym, to generalnie zatrudniona jesteś, prawda? Poza tym rodzina wielodzietna
U nas niestety żłobek to przymus (inaczej ciężko byłoby nam związać koniec z końcem, czy bym poszła na wychowawczy, czy znalazła opiekunkę/prywatny żłobek)
Ale też chciałam, by synek szybko zaczął żyć w grupie dzieci - co prawda wolałabym żeby był nieco starszy niż 10m-cy, ale z drugiej strony cieszę się, ze udało nam sie do tych 10 m-cy dobić z tych ustawowych 5,5...

Daj znać, gdzie ten żłobek otwierają

Ale co trzeba zrobic i jak??
Rumia

dzięki, zadzwonię jutro :)
ja do pracy na razie nie mam co wracać, bo właśnie jestem na zwolnieniu ciążowym, chciałam się trochę odciążyć ;) no ale skoro są wolne miejsca, to chyba warto spróbować :) zwłaszcza, że w Żukowie mieszkam :)

Zuzia chodziła do żłobka i wiem, jaka jest różnica między dziećmi rozwijającymi się w większej grupie a tymi w domu... teraz chodzi do przedszkola też nie dlatego, że nie było z kim jej zostawić bo i tak jestem w domu, a dlatego, że sama bardzo chciała :)

też tego nie kumam - tzn wykombinowałam, że właśnie może nie spełniają kwalifikacji... albo np. chcą na pół dnia
z tego co zrozumiałam, na te wolne miejsca biorą jak leci, wg zasady kto pierwszy ten lepszy

dy przed wysłaniem dokumentów dzwoniłam do nich, rozmawiałam z dziewczyną odpowiedzialną za przyjmowanie wniosków
i ona np. nam podpowiedziała, że w Żukowie (sama się pytałam o tę lokalizację) dużo większe szanse niż do Gdańska, gdzie liczba wniosków ich zalała wręcz (pewnie dlatego jeszcze nie ogłosili list)
i, że ważniejsze jest to, że chcę wrócić do pracy niż to, że mąż jest niepełnosprawny (bo wniosek wypełnia się jako jeden rodzic, nie jako rodzina i nie wiedzieliśmy, kto ma Antka zgłaszać)

Asiaczek - myślę, że warto tam zadzwonić - można dużo się dowiedzieć
Ja niestety nie pomyślałam, żeby dowiedzieć się o dokładną lokalizację, bo z perspektywy dowożenia dziecka z Gdańska (mieszkamy w Gda, pracuję koło lotniska) szczególnie nie robi to dużej różnicy (choć milej byłoby na wyjeździe na Gdańsk czy Gdynię niż na Kartuzy;) )
Jeśli się dowiesz, daj znać, bo sama ciekawa jestem
Wiem tylko, że później (w lutym nie styczniu) otwierają, bo remontują pomieszczenia

też to widziałam i się zdziwiłam :) może nie spełnia żadnych kryteriów (rodzina wielodzietna, deklaracja matki, że pójdzie do pracy itp...) i jeśli znajdzie się więcej chętnych spełniających te kryteria to się nie załapie?

wiecie gdzie w Żukowie ten żłobek będzie?

AsiaczeK wyśle wieczorkiem, bo teraz coś mi poczta na wp nie działa.
Dokumenty musisz wysłać pocztą na adres: ZS im. Macieja Płażyńskiego Sp. z o. o. ul. Przebendowskiego 12/1; 84 100 Puck.

Wiecie co nie kumam tylko jednego. Weszłam sobie na listę właśnie z Żukowa i jest na niej 10 dzieci z czego 9 zakwalifikowanych, 1 rezerwowy i 6 wolnych miejsc. To czemu ten jeden jest rezerwowy skoro są jeszcze wolne miejsca?

to ja poproszę :) joanna.p.88@wp.pl
i to trzeba wysłać do nich pocztą, tak?

AgaB my do pruszcza,a jak by ktoś chciał to ja dokumenty rekrutacyjne mam na kompie w pdf moge wysłać.

ja też chcę do Żukowa :) to w takim razie 2 stycznia zadzwonię, dzięki :)

Akamara - dokąd? My składaliśmy do Żukowa, bo do Gda bardzo małe szanse

Napiszcie, albo zadzwońcie 2 sty do Pucka - wcześniej dokumenty były do pobrania ze strony, teraz wrzucili te listy przyjętych i widać coś im się pokietrasiło. Niestety nie ściągnęłam, tylko od razu drukowałam, więc nie pomogę...

Inne tematy z forum

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...