Wsteczny ciąg wentylacyjny - Siódme Niebo, Osiedle Familijne, dom Junior

Temat dostępny też na forum: Banino
Cześć, niedawno wprowadziłam się na osiedle familijne w Baninie i mam pewien problem natury technicznej - przez kratkę wentylacyjną w kuchni wieje zamiast wyciągać powietrze, nawiewniki w oknach są otwarte, kominek z osobnym poborem powietrza z zewnątrz zabudowany. Daje się to mocno we znaki podczas przebywania w aneksie, a nie chciałabym zasłaniać wentylacji. Czy inni mieszkańcy Juniorów mają ten sam problem? Jak sobie z nim poradzić? Może to ja coś robię źle?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wsteczny ciąg wentylacyjny - Siódme Niebo, Osiedle Familijne, dom Junior

Założyć turbo went na kominy oraz zawory zwrotne+ kratki z żaluzjami problem chyba ma każdy,,,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mnie jest tak samo.
Jak mocno wieje to po prostu zasłaniam kratkę

Mam ten sam problem na Familijnym i tak myślałem, ze to wspólny problem. Dzisiaj nawet napisałem maila w tej sprawie w 2 miejsca.
Jak użyje obrotową nasadę kominową (taką srebrną kręcącą się kulę) to problem powinien zniknąć ?
Nie znam się na tego typu rzeczach, więc wdzięczny będę za opinię :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mnie to samo w szeregu. Czy ktos ma to juz sprawdzone i czy z innych kratek wtedy nie wieje?

Dodatkowo zaczęłam czuć kotlety smażone przez sąsiada, więc coś musi być grubo spartolone. Słyszałam, że są przepisy, które zabraniają używania przy wentylacji grawitacyjnej okapów z mechanicznym wyciągiem, wiecie coś na ten temat?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

ten problem jest nie tylko na familijnym ale na rodzinnym też , u nas to samo ;/

a na rodzinnym, które istnieje już kilka lat, do tej pory nie udało Wam się rozwiązać problemu?

Tak jest to zabronione ale poczytaj przepisy...

Jak ktoś rozwiązał problem również proszę o informację.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam czy może mi ktoś napisać jak się mieszka w domach junior czy faktycznie jest wilgoć bo tak słyszałam i ogólnie jakie są wasz opinie na temat siódmego nieba .Bardzo dziękuję
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

odpowiedź gdzieś tam poniżej :) w razie jakichś pytań poczytaj wątek o siódmym niebie, dużo w nim pytań i odpowiedzi, ja mimo wszystkich negatywnych opinii dom kupiłam i jestem zadowolona (oprócz wałkowanego tu problemu). W razie czego służę pomocą :) Pozdrawiam

Czytałam opinie o siódmym niebie, sa same negatywne wypowiedzi,a to ze z tanich materiałów budują,że wilgoć i grzyb ze obiecali drogę która jest podobno w fatalnym stanie i nic z tym nie robią itd..Dlatego chciałam poznać opinię mieszkańców domów junior.Mi osobiście bardzo sie podobają i wiem ze ile ludzi tyle opinii ale może znajdą się też pozytywne wypowiedzi na temat siódmego nieba.Pozdrawiam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przyjedź na osiedle i porozmawiaj z mieszkańcami, na forum jest pełno anonimowych dziwaków.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

rozumiem dzięki :)

Moze zamontowac kratki puszczajace powietrze tylko na zewnatrz?

Problem mają wszyscy ponieważ koni i kratki wentylacyjne są poniżej kalenicy. Błąd w fachu - źle dobrany projekt to Banina gdzie jest silny wiatr. Temat zgłoszony do inspektoratu budowlanego. Czekamy na opinie. Pozdrawiam

Czekam na jakieś info w tej sprawie, ja zgłosiłam reklamację jednakże do tej pory pozostała ona bez odpowiedzi. Jak znajdę chwilę to zajmę się tym na nowo, jednakże fajnie by było jakby ktoś fachowym okiem ocenił jakie mamy szanse na naprawę tej fuszerki.

Co do czyjegoś pytania o wilgoć to u mnie nie występuje - wilgotność w domu na poziomie 55%, oprócz w/w problemu ze wstecznym ciągiem wentylacyjnym innych zastrzeżeń nie mam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

z tego co jakiś czas temu wyczytałem problem jest ponieważ przewody wentylacyjne z kuchni są wypuszczone w dachu (kominki dachowe z PCV) dużo(na oko około 2 m) poniżej pozostałych kominów (tych w kominie z cegły). powinny być natomiast ~ na równi. teraz deweloper nic już z tym nic nie zrobi bo i niby co? przebuduje dom? moim zdaniem możemy jedynie domagać się jakiegoś zadość uczynienia. jakiś zbiorowy pozew?
zauważyłem, że te nowe osiedle budowane przy placu zabaw ma już wszystkie kominy murowane i ich wysokość jest taka jak powinna być.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

proponuje jutro spotkanie ok 9 w tej sprawie, moze na parkingu przy kosciele

Witam,

Proponuję wszystkim Państwu wezwać zew. firmę i poprosić o opinię w sprawię wyciągu.
Dodatkowo wezwać kominiarza też wystawi opinię.

Wtedy gdy każdy z mieszkańców lokalu będzie mieć papier napisać pismo (zbiorowe) z informacją do wykonawcy, że były źle przeprowadzone obiory a instalacją jest błędna.
Oni będą się bronić nogami i rękami. Będą Wam wciskać, że teraz taka pogoda, że wiatr wieje.
Odnośnie rozwiązań problemu to już wykonawca musi ocenić co może zrobić.
Jeżeli będą dalej ociężali napisać pismo do CNBOP-PIB w Józefowie - na 100% panowie inż. pomogą rozwiązać sprawę (można też zadzwonić porozmawiać).
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam,

czy komuś udało poradzić sobie z problemem ciągu wstecznego w kratce wentylacyjnej w kuchni?

mieszkam obok juniorów te same szeregi po drugiej stronie.Tez mamy zapachy od sąsiadów z kuchni

BARDZIEJ MI CHODZI O TO ŻE WIEJE STRASZNE ZIMNO Z KRATKI I WYCHŁADZA CAŁE MIESZKANIE
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zbyt szczelne jest mieszkanie. Odszczelnij okno a po chwili powinien poprawić się cug w wentylacji. Sprawdzone rozwiązanie już w kilku miejscach

Niestety to nie pomaga dodatkowo jest jeszcze zimniej w domu.
Ktoś zastosował inne rozwiązanie.

Wentylacja mechaniczna. Ale dla was juz po ptakach :)
Kupujcie wiecej tych mieszkań....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

http://www.kominiarz.kartuzy.pl : moze ci fachowiec cos poradzi. Rozmawialam z nim w sprawie kominow u mnie.

Dziękuje będę próbować

daj znać czy dowiedziałeś się czegoś

Ilość powietrza wyrzucanego musi byc równa ilości powietrza nawiewanego. Czy w oknach są nawiewniki ? Jeśli tak to czy są otwarte ? Jeśli tak to ciśnienie (o ile są dobrze dobrane nawiewniki w stosunku do kratek wyciagowych) sie wyrówna. Nie zmieni to jednak problemu „chłodnego podmuchu”. Jedynym rozwiązaniem tak jak ktoś napisał jest wentylacja mechaniczna, koniecznie z jakaś nagrzewnica (wodna, freonowa... itd) oraz wymiennikiem ciepła.

Można przedłużyć komin do kalenicy albo nasadę kominowa zamontować i też nie będzie ciągu wstecznego

A czy kratki z klapką przepuszczająca powietrze w jedną stronę pomogą ? Myślałem zeby na kominie takie zamontować ale nie wiem czy to legalne ;) przy okapie zamontowałem taki zawór na spiro i pomogło. A kratki wentylacyjne z których wiało zakleilem taśma papierowa i jest lepiej

Inne tematy z forum

Dom nad morzem (3 odpowiedzi)

Hej! Szukam domu do zakupu nad morzem. Zależy mi tylko na nowych domach, w stanie developerskim...

Dobry i sprawdzony deweloper?? (16 odpowiedzi)

Witam. Zamierzam kupić mieszkanie w Gdańsku "Nowe" . Jakiego byście polecili sprawdzonego...

Gdzie kupić mieszkanie?? (36 odpowiedzi)

Chciałabym kupić mieszkanie w Gdańsku.. Które dzielnice polecacie, a które odradzacie i...