Wszystko o miodach.

Witam. Zapraszam do dyskusji o miodach. Proszę pytać odpowiem na każde pytania. Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wszystko o miodach.

Witam:) mam pytanie.Ostatnio kupiłam miód ze sklepu ( podravka) on w ogóle się nie krystalizuje. Nie jest to miód sztuczny.
Trzymam go w lodówce, a on jest przezroczysty.
Miód rzepakowy i lipowy,który miałam do tej pory, pochodził z pasieki wujostwa mojego męża prosto z Mazur, " zachowywał się inaczej"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wszystko o miodach.

Kupując miód zastanawiasz się, czy produkt ten nie został zafałszowany. Twoje wątpliwości mogą rozwiać w 100% tylko testy laboratoryjne. Jeżeli chcesz sam chociaż w pewnym stopniu ocenić jakość miodu musisz mu się przyjrzeć, powąchać
i spróbować. Miód po odebraniu z ula jest w postaci płynnej, nazywamy go wtedy patoką.
Z czasem jednak ulega naturalnemu procesowi krystalizacji. Moment, w którym to nastąpi, jest uwarunkowany stosunkiem ilości glukozy do fruktozy i tak miód rzepakowy, który ma przewagę glukozy skrystalizuje już w ciągu tygodnia po miodobraniu, a miód akacjowy
z dużą ilością fruktozy może skrystalizować dopiero po roku. Pierwszym objawem krystalizacji miodu jest zmętnienie klarownej dotychczas patoki, wtedy na ośrodkach krystalizacji narastają kryształy różnej wielkości. W końcu miód przechodzi w postać stałą, robi się twardy, nazywamy go wtedy krupcem. Czasami można spotkać miód rozwarstwiony. Nie jest to nic złego. Frakcja płynna u góry to fruktoza, natomiast frakcja stała na dnie słoika to glukoza. Miód, który długo nie krystalizuje, może być przegrzany podczas dekrystalizacji, chyba że jest to miód akacjowy. Barwa miodu, zapach i smak są cechami swoistymi dla poszczególnych odmian i są określone w polskiej normie (PN-88/A-77626).
Miód za wcześnie wybrany z ula, niedojrzały lub wlany do mokrego słoika może ulec fermentacji, ma on wtedy charakterystyczny smak i zapach.

Miód ma właściwości pochłaniania obcych zapachów, dlatego powinien być przetrzymywany w szczelnie zamkniętym naczyniu, z dala od silnie pachnących substancji.
Dlatego warto kupować miód bezpośrednio od zaufanego pszczelarza.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wszystko o miodach.

Panie Andrzeju - jaki jest "termin przydatności do spożycia" prawdziwego miodu? Zawsze mnie to nurtowało :))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wszystko o miodach.

Miód jest jednym artykułem spożywczym który można w odpowiednich warunkach czyli temp. do 8 st. C i w ciemnym miejscu przechowywać przez X czasu. Kilka lat temu znaleziono miód w Egipcie którego datowanie sięga 2000lat i nie uległ zepsuciu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wszystko o miodach.

... znaczy się w nieodpowiednich warunkach się psuje....

Po czym poznać że miód jest zepsuty ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wszystko o miodach.

Czy mógłby pan opisac choć po krótce wartości miodu spadziowego, mniszkowego, gryczanego?

Czy miód przechowujemy w lodówce?

Czy podgrzewanie miodu skrystalizowanego do uzyskania płynnego wpływa na jego właściwości?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wszystko o miodach.

Miód spadziowy jest pomocny w schorzeniach układu dróg oddechowych, ma właściwości wykrztuśne, antyseptyczne, sprawdza się podczas zapalenia płuc i astmy, działa przeciwmiażdżycowo, pomoga w chorobach stawów, koi nadwerężony układ nerwowy, ma właściwości silnie odtruwające, poleca się go osobom pracującym w szkodliwych warunkach, zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy, ma właściwości przeciwrakowe, poleca się go po przebytych kuracjach antybiotykowych i sterydowych oraz przy dolegliwościach związanych z kamicą nerkową.

Miód gryczany odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Stosowany jest w prewencji i leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym. Zawierając głównie cukry proste, tj. glukozę, fruktozę, eliminuje cukier jako istotny czynnik ryzyka miażdżycy.

Miód mniszkowy, czyli miód z mniszka lekarskiego, posiada wiele właściwości leczniczych. Wspomaga układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę oraz żołądek, łagodzi jego nadkwasotę. Stosowany jest również w chorobach serca i woreczka żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz chorobach dróg moczowych.

Miód można przechowywać w lodówce ale jest to zbędne chyba że temp. otoczenia jest zbyt wysoka i może doprowadzić do rozpuszczenia miodu do stanu płynnego.

Podgrzewanie miodu powyżej 40 st. C powoduje utratę wszystkich właściwości miodu pozostaje tylko smak i zapach a zatem miodu nie można używać do gorących herbat , mleka itp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wszystko o miodach.

W jaki inny sposób uzyskać miód płynny?/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wszystko o miodach.

Miód należy podgrzewać do temp. 40 st. w długim czasie ale i tak po pewnym czasie miód skrystalizuje się to jest jedna z właściwości miodu. Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wszystko o miodach.

Panie Andrzeju,
mam pytanie odnośnie miodu faceliowego? proszę o informacje i rozwinięcie tematu. warto/nie warto?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wszystko o miodach.

Teraz trudno o prawdziwy miód, nawet ten reklamowany przez rasowych pszczelarzy jako "prawdziwy"... nawet pszczelarze w niewielkich pasiekach mieszają prawdziwy miód ze sztucznym...Miód bez dodatków na początku jest bardzo słodki. Po chwili uwalniają się naturalne aromaty, po których rozpoznaje się, z czego miód został zrobiony. W ustach powinno pojawić się wrażenie lekkiego pieczenia, a w gardle drapanie (najdokładniej wyczuwalne w miodzie gryczanym). Jeśli miód pozbawiony jest tego posmaku, to z pewnością mamy do czynienia ze sztucznym produktem, wyprodukowanym z wody i cukru...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wszystko o miodach.

Miód to świetna sprawa, ale taki prawdziwy;) ma wiele zastosowań;) ja oprócz spożywania go, stosuję również jako balsam do ust, dodaję do maseczek, stosuję przy przeziębieniach;) wspaniały produkt mający wiele zastosowań;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??