Re: Wszystko o miodach.
Miód spadziowy jest pomocny w schorzeniach układu dróg oddechowych, ma właściwości wykrztuśne, antyseptyczne, sprawdza się podczas zapalenia płuc i astmy, działa przeciwmiażdżycowo, pomoga w chorobach stawów, koi nadwerężony układ nerwowy, ma właściwości silnie odtruwające, poleca się go osobom pracującym w szkodliwych warunkach, zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy, ma właściwości przeciwrakowe, poleca się go po przebytych kuracjach antybiotykowych i sterydowych oraz przy dolegliwościach związanych z kamicą nerkową.
Miód gryczany odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Stosowany jest w prewencji i leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym. Zawierając głównie cukry proste, tj. glukozę, fruktozę, eliminuje cukier jako istotny czynnik ryzyka miażdżycy.
Miód mniszkowy, czyli miód z mniszka lekarskiego, posiada wiele właściwości leczniczych. Wspomaga układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę oraz żołądek, łagodzi jego nadkwasotę. Stosowany jest również w chorobach serca i woreczka żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz chorobach dróg moczowych.
Miód można przechowywać w lodówce ale jest to zbędne chyba że temp. otoczenia jest zbyt wysoka i może doprowadzić do rozpuszczenia miodu do stanu płynnego.
Podgrzewanie miodu powyżej 40 st. C powoduje utratę wszystkich właściwości miodu pozostaje tylko smak i zapach a zatem miodu nie można używać do gorących herbat , mleka itp.
0
0