Wyjazd do chorwacji z 5 miesiecznym dzieckiem prosze o wasze rady i opinie

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Witam prosze wypowiedzcie sie na temat co uwazacie,moze nie ktore z was juz maja urlop za soba lub go planuja?ja sie strasznie wacham ale moj maz mowi ze sobie poradzimy nie chce nigdzie leciec,twierdzi ze z dwojka dzieci (synek 5lat i coreczka 5miesiecy) najlepiej samochodem ze jestesmy niezalezni i wrazie czego mozemy kiedy chcemy wrocic,planujemy trase podzielic na 3 czesci jeden przystanek w centralnej polsce potem dwa dni zakopane i potem bezpodsrednio na chorwacje.moja mama stanowczo mi odradza twierdzi ze malutka jest zamala pani doktor nie miala nic przeciwko a ja sama jestem w rozterce skonczyl sie mi macierzynski i sa to oststnie dni z dzieciaczkami a jak wy planujecie urlop?z gory dziekuje za odp
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wyjazd do chorwacji z 5 miesiecznym dzieckiem prosze o wasze rady i opinie

Przede wszystkim musisz bardzo duża uwagę skupic na tym najmniejszym szkarbie. Juz wczesniej byl watek co ile robic przerwy dla takiego malucha. Musisz poczytac o tym.

dziękuje -szukalam ale nie moge znależć-zobacze jeszcze raz-jednakże milo by uslyszeć co o tym myślicie- bo rano juz moja mama mnie atakuje z pytaniem czy to przemyslałam i ciagła niepewnośc doprowadza mnie do szału i caly urlop widzę w złych barwach

my byliśmy z małą na chorwacji w czerwcu (czyli miała 7 mcy) wyjechalismy poznym popołudniem wiec całą noc łądnie spała - pozniej przerwy były na tankowaniu, całą drogę super zniosła, wiadomo siedziałam z nia i czytałam książeczki, bawiłam się itd ale to prawie jak w domu - jezeli miałbym jeszxze raz okazje pojechac na pewno bym to zrobiła
także weź dużo zabawek no i w drogę (tym bardziej ze planujecie to jakos podzielic - my w tamtą strone pojechalismy bez przystanku a z powrotem własnie 1 noc na słowacji i potem 3 noce w zakopcu

dziękuje za odpowiedż a gdzie byliście w jakim regionie moze mogłabyś polecić fajny nocleg w chorwacji?

przejechalismy od Rijeki do Dubrovnika (ale miejsca "odpoczynku były w :Baśce na wyspie KRK, w Makarskiej ( tam zostaliśmy dłużej bo nam się bardzo podobało - polecam miasteczko i rejs całodzienny na wyspe Bac i Hvar - ok 200 kun za 2 dorosle osoby) no i potem Dubrovnik (mi sie nie podobało, ja wole plażowanie niż zabytki tzn stare miasto piękne ale nie na dlużej no i noclegi nie tak drogie jak myślalam bo w Basce placilismy 35 euro za noc za pokoj z łazienką, w Makarskiej 30 e za noc za pokoj z łazienka i klima, w Dubrovinku np za super mieszkanko 45 e za noc (przy 2 dniowym pobycie) wszystkie noclego w centrum bo lubimymiec blisko zawsze ale co do namiaró to nie pamietam, jechalismy w ciemno i nie było problemów ze znalezieniem, tylko ze my bylismy na przełomie czerwca i lipca aha i wtedy juz mi było gorąco wiec nie wiem jak teraz tam jest :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Odradzam.Moim zdaniem 5-miesięczne dziecko jest zecydowanie za małe. Tyle godzin w foteliku to makabra. Do tego w Chorwacji w sezonie są często korki, takie całodniowe. O upale nie wspomnę...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

A ja właśnie polecam! Byliśmy w Chorwacji 3 lata temu z naszą 4 miesięczną wówczas córcią i było ok. Wyjechaliśmy późnym popołudniem i jechaliśmy non stop całą noc, Mała obudziła się dopiero około 8 rano, gdy byliśmy już na Słoweni. Wtedy zrobiliśmy dłuższą przerwę na śniadanko, zabawę na kocyku itp. Około 10.00 wsiedliśmy do samochodu i jechaliśmy dalej, na początku zabawiałam Małą, a potem ona znów zasnęła i obudziła się jakąś godzinę przed dojazdem do celu. Byliśmy niedaleko Zadaru, bardzo polecam - jest miejsce i na plażowanie i na zwiedzanie. I wcale nie było tak gorąco - byliśmy na przełomie lipca i sierpnia - i było co prawda ok. 38 st., ale tam jest przecież zupełnie inny klimat i nie odczuwa się tak tego gorąca. Kolejny raz byliśmy w Chorwacji rok temu - ja byłam wtedy w 6 m-cu ciąży i też super zniosłam tamtejszy klimat, choc w Polsce zdychałam z gorąca. Dodam, że w tym roku już w czwórkę wybieramy się do Bułgarii - co prawda samolotem - ale leci z nami mój brat ze swoim 3-miesięcznym synkiem i dwóch pediatrów nie miało nic przeciwko, żeby z tak Małym dzieckiem leciec do tak gorącego kliamtu. Także nie wahaj się i jedź,na pewno wszystko będzie ok, a takie małe dzieci o wiele lepiej znoszą długą podróż, niż np. 3-latek, wiem coś o tym...

dziekuje wasze opinie sa dla mnie cenne , jutro spotykam sie z pania pediatrą ponownie i jeszcze raz zapytam co sądzi na ten temat , na poprzedniej wizycie stwierdziła ze ludzie jeżdża z mniejszymi dziecmi , najgorzej boje sie tak dlugiej podrózy ale bedziemy robić przerwy mam tylko pytanie jak dawalyscie rady tam z wozkami moja mala jeździ jeszcze w gondoli i przyznam sie ze mam dosyć spory wozek bebecar vector at i nie wiem czy tam sie sprawdzi.podwójnamamo a byliscie gdzies w hotelu czy na cempingu moze również mozesz polecic nocleg dziękuje

Co do wózka - to tez mieliśmy gondolkę - Implast, koła pompowane i było ok. A co do noclegów - to my dwa razy byliśmy w tym samym miejscu - 6 km na południe od Zadaru - i dwa razy jechaliśmy w ciemno. Za pierwszym razem - kiedy nasza córcia była taka malutka- udało się na znaleźc super apartament - salon z klimą, sypialnia z balkonem i widokiem na morze, taras - za 12 euro za osobę. Rok temu jechaliśmy większą ekipą i znależliśmy mieszkanko 3 pokojowe z salonem, 3 łazienkami i 2 tarasami za 15 euro za osobę. Dodam, że oba miejsca udało się nam znaleźc w przeciągu nie więcej, niż pół godziny i że wszyscy nasi znajomi w taki właście sposób załatwiali sobie noclegi. Mam gdzieś dokłady adres miejsa, w którym byliśmy, jak znajdę, to jutro Ci podam.

dziękuje byłam bym ci bardzo wdzieczna za informacje =bo jak narazie nic nie mogę znależć-ale może będa terminy w pozniejszym terminie

Witam, Na Chorwację z powodzeniem można jeździć także i z dziećmi Jest wiele lokalizacji, które można zwiedzać z dzieckiem (tutaj zapraszamy na naszego bloga) a i też hotele są dostowane do osób z dziećmi. Wyjazd z małym dzieckiem, tym bardziej 5 miesięcznym nie jest obecnie problemem. A jeżeli szukacie konkretnych atrakcji, np. aquaparku czy zoo zapraszamy do kontaktu. Doradzimy Pozdrawiam dorodca biura Kompas Poland

Inne tematy z forum

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

Pomocy! Jaka pralka najlepsza? (222 odpowiedzi)

Witam. Dziewczyny doradzcie jaka pralke wybrac? Obecnie mam whirpoola ktora ma 4 lata i była juz...