Wypłaty 500+

Podobno dzisiaj maja byc pierwszewyplaty, kto otrzymał niech da znać jak i kiedy składał wniosek i czy na 1pierwsze dziecko,jakie miasto, takie statystyki poprowadzimy ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 11

Re: Wypłaty 500+

Ja składałam 04 w Gdyni i tez nadal nie mam.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jakie polskie - w innych krajach europejskich tez nie ma ograniczeń i po równo dostają i biedni i bogatsi?

Po drugie-czemu wprowadzili ten prog-bo naszego kraju po prostu nie stać aby dać wszystkich. Na tę akcję pewnie też nie stać ale pis juz nie mógł się z tego wycofać.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

A czemu nie? Czego nie rozumiesz? To nie jest zasilek. Nie pcham sie do mopsu zeby zabrac biedniejszym, nie pracuje na czarno, place wysokie podatki. To dodatek demograficzny. W wielu Panstwach daja kase na kazde dziecko i nikt nikomu nie zaglada do portfela i nie orzeka czy powinien dostac czy nie. Ukradlam komus te 10 tys na 4 osoby?" Polskie" to jest takie gadanie i marudzenie, zawisc zamiast samemu zakasac rekawy i zrobic cos ze swoim zyciem a nie tylko narzekac na "bogatych".
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ale chyba zgodzisz się,że skoro istnieje próg dochodowy 800zł(co uważam za kpinę)jako maksimum wynagrodzenia, powinno działać to też w druga stronę.Ktoś kto ma 1600zł na dwie osoby jest zbyt bogaty, ale 10000zł na np.cztery osoby jest okey? Szkoda gadać, ale to takie "polskie".Zawsze trzeba coś spitolić.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Czy jest ktoś gdynia który składam osobiście 4ego i nadal nie dostał??
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

"chyba zapominacie, że to nie jest zasiłek. dodatek został wprowadzony w celu zwiększenia dzietności, bo nasze społeczeństwo się starzeje i niedługo nie będzie miał kto pracować na emerytów. Założeniem jest zachęcenie do posiadania więcej niż 1 dziecka. Stąd ustalone kryterium od 2-go. Ukłonem w stronę gorzej sytuowanych jest to, że jeśli mają 1 dziecko, a niskie dochody, dostaną też na to pierwsze. To nie jest rodzinne, jeśli ktoś ma 1 dziecko i niskie dochody, to kwalifikuje się pod rodzinne i tej pomocy nikt nie odbiera, podobnie jak obniżonych płatności za żłobki, przedszkola itp.
~-mama2-"

niestety, tak nie było
przed wyborami mówili, że ma być 500 dla każdego dziecka, jak po wyborach przyszło do realizacji programu, to już zasady się zmieniły
a to już nie jest fajne ani uczciwe
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dodatek też mija się z celem bo skoro ma zwiekszyc dzietnosc to rodzice dzieci powyżej okreslonego wieku nie powinni dostać - no bo nie oszukujmy sie: rodzice nastolatków na kolejne dziecko na pewno się nie zdecydują :P A mni osobiscie jakos 500zł do posiadania drugiego dziecka nie przekona...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

jednym słowem udało się partii rządzącej skłócić kolejnych ludzi :( smutne
swojego zdania nie powiem bo i tak nikogo tutaj to nie obchodzi
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zgadzam się,że to nie jest socjalne,ale nie piszcie, że ludzie gorzej sytuowani mają rodzinne aby było im lżej, bo te 89 zl rodzinnego na dziecko niczego nie zmienia.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

chyba zapominacie, że to nie jest zasiłek. dodatek został wprowadzony w celu zwiększenia dzietności, bo nasze społeczeństwo się starzeje i niedługo nie będzie miał kto pracować na emerytów. Założeniem jest zachęcenie do posiadania więcej niż 1 dziecka. Stąd ustalone kryterium od 2-go. Ukłonem w stronę gorzej sytuowanych jest to, że jeśli mają 1 dziecko, a niskie dochody, dostaną też na to pierwsze.
To nie jest rodzinne, jeśli ktoś ma 1 dziecko i niskie dochody, to kwalifikuje się pod rodzinne i tej pomocy nikt nie odbiera, podobnie jak obniżonych płatności za żłobki, przedszkola itp.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

No tak. A ja uczciwie płacę za wszystko podatki, żeby było też na fundusz alimenatacyjny.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jestem samotna matka musze kombinowac, zeby dostac alimenty z funduszu i nie przekroczyc 725zl na osobe.. do tego nowy zasilek 500 + gdzie nie moge przekroczyc 800zl . Czyli zarabiajac 1200zl to jestem zbyt bogata, bo przekrocze dochod 800 na osobe bo razem z alimentami mam 1700zl . Wiec musze kombinowac by zarobic ''marne grosze'' na umowie , a reszte w kopercie by godnie zyc.. ale nie kazdy pracodawca zgadza sie na taka umowe i takie kombinowanie.. no trudno chory kraj.. pod wzgledem takim, ze alimenciarzy (ojcow nie robow) powinni zmuszac do prac spolecznych zamykac i niech pracuja sprzataja ulice, do lopaty ich albo segregowac smieci.. (nie zebym sie wysmiewala z takich prac..) ale poprostu uwazam , ze powinni to jakos nadrobic. Oni chodza sobie wolno.. ich nie interesuje, czy dziecko ma jedzenie, ubranie czy przedszkole jest oplacone, czy ksiazki ma do szkoly, przybory zeszyty.. nie wspominajac o ksztalceniu zainteresowan naszych pociech..

W moim przypadku nie moja wina jest, ze ojciec dziecka ma to wszystko gdzies.. woli kolegow i picie.. zmienil sie o 180 stopni od urodzenia dziecka.. (przerosly go obowiazki? nie sadze, zawsze byl odwazny itd.. zle towarzystwo w ktore sie za bardzo wkrecil..)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

http://natemat.pl/178249,bez-alimentow-bez-500-plus-na-dziecko-bez-srodkow-na-normalne-zycie-czy-to-jest-sprawiedliwosc-pyta-czytelniczka

Takie przypadki najbardziej bulwersują.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

a ja 01.04 osobiście na 3-go maja w Gdańsku i nie ma...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ZgadZam się z Panią która pisze o żłobkach i przedszkolach szczerze wolałabym iść do pracy niż siedzieć w domu i czerpać z państwa ale niestety mojego dziecka nie chcą przyjąć do przedszkola .... Powinni ustalić miesiąc w którym bedanolacic te 500 +a nie ze trzeba się zastanawiać kiedyn nadejdzie ten dzien :-) mi również jest szkoda tych pierwszych dzieci które są poszkodowane .... mam kuzynki które razem mezami pracują ciągną bo ciągną ale i tak na pierwsze nie.dostaną
...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgadzam się z Magdą - u mnie jest właśnie podobnie i tez mnie dziwi reakcja innych na to na co wydam kasę. W momencie gdy dzieciom niczego nie brakuje - zapisywanie ich na kolejne zajęcia dodatkowe czy też kupowanie im tabletu/komórki - nie ma sensu. Oszczędzamy oczywiscie- ale odkładamy zazwyczaj podobną sumę, nie zamierzam w tej chwili zwiększać tego - wiec te 500 zł wydamy na jakieś d*perele.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 12

Zgadzam się, choć osobiście dostane tylko na drugie dzieko bo przekraczamy znacznie kryterium dochodowe, to nie uwazam zebym potrzebowala na pierwsze. Zmienilabym jedynie zasady jesli chodzi o samotnych rodzicow, tylko pytanie jak to sprawdzic czy rodzic jest naprawde samotny czy zyje w konkubinacie? Dla mnie jest troche zenujace, jak moi znajomi, ktorym super sie wiedzie, obnosza sie na portalach spolecznosciowych ze swoim niezadowoleniem ze na pierwsze nie dostana. Żałosne to troche, zważywszy na ich świetna sytuacje materialna a marudza bardziej niz Ci zyjacy skromnie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

A nawet jesli maja full kasy to co? Powtarzam, to nie jest zasiłek socjalny, to jest dodatek demograficzny dla WSZYSTKICH od drugiego dziecka. Po prostu straszne to jest co piszecie, "ja nie dostane, to komuś też się nie należy"? My z mezem zarabiamy razem 10 tys miesiecznie i komu co do tego? Harowalismy na to całe życie i nadal to robimy, płacimy dużo wyższe podatki niż Ci co zarabiają minimalną krajową. Dostaniemy na drugego syna i wydam na co chce. Zawiśc jest straszna.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

I też się zgadzam z tymi wszystkimi, którzy uważają, że program jest niesprawiedliwy. Wg mnie każde dziecko powinno dostać te pieniążki, moje pierwsze też :). To nie jest jednak zapomoga, więc kryterium dochodowe nie powinno być w ogóle brane pod uwagę. Jestem całym sercem za tym, żeby dać każdemu dziecku. Jednak wkurza mnie takie gadanie, że inni muszą łożyć a nic z tego nie mają. Z podatków mojej rodziny (i to niemałych) też są opłacane żłobki, przedszkola i nie mam o to pretensji. Żłobka moje dzieci na oczy nie widziały. Każde z dzieci zanim dostało się do przedszkola publicznego, było w prywatnym, za które trzeba było płacić. Dla mnie oczywiście lepsze jest 500+, bo z przedszkola państwowego już nie skorzystam, dzieci są za duże. W ogóle ja te 500+ nie traktuję jako coś, co innym się zabiera a mnie daje. Dla mnie to jest zwrot części tych pieniędzy, które z mężem i tak odprowadzamy do Skarbu Państwa.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ciesz się ze w ogóle dostaniesz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

Życie w Anglii- jak to teraz wygląda ? (64 odpowiedzi)

Mam pytanie do forumek, które postanowiły wyprowadzić się z naszego pięknego Kraju i żyją w...

Czy jazda konna jest bezpieczna dla dzieci? Proszę o poradę... (10 odpowiedzi)

Dzieciaki namawiają i zmuszają do wykupienia lekcji ale ja mam obawy - że to niebezpieczne, że...

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....